Nejste přihlášen/a.
Já to střídám.
Někdy koupím bílé pečivo a někdy tmavé.
Někdy když jedu do Prahy tak v Bille, Penny, Globusu, u vietnamce, u řezníka, do Žabky občas zajdu vysloveně kvůli říčanským rohlíkům, které nemají chybu a nikde jinde je nenacházím. Možná podobné v Bille.
Ten Globus má to pečivo většinou hodně nakypřené, vypadá dobře, tmavé, se zrníčky, ale mě se zdá, že není až takový velký rozdíl mezi nimi, moc si na něm nepochutnám.
Již mám vysledováno, kde mají jakého dodavatele a co je v nabídce nejlepší. I když občas se stane, že dobrý chléb se časem zhoší. Zatím to vyhrává Škvorecký pecen. Ale zase, mají ho hlavně v podchodech metra v Praze.
V Lidlu moc nenakupuji, protože u nás není, ale pokud někdy do něj zavítám v Českém brodě, nebo v Praze, tak si všímám, aby bylo pečivo a chleba čerstvé a nebylo hlavně z mraženého polotovaru. Což je už běžné ve všech řetězcích.
Také jsem začala péci vlastní pečivo.
Vždy od oka, polohrubá mouka a větší třetina špaldová mouka plus co doma najdu za semínka, droždí atd.. Povětšinou peču různé tvary -bulky, rohlíky, trojúhelníky. Bez různé chemie, kypřidel, zvýrazňovačů chutí, a konzervantů.
Čerstvé zmizí a když ne, tak stejně chvilku vydrží měkké, ne jako ty rohlíky za 1,50 - 1,90.
Takže střídat nákupy, i druhy pečiva a chleba, nezůstávat pouze u jednoho obchodu.
Pokud Vás to nafukuje, vybírat ty lisované chlebíky, anebo si nechat zkontrolovat zažívání /lepek/.
V Globusu kupuju takový ty hodně nadejchaný rohlíky, jinak většinou klasický světlý kaiserky, víceméně lhostejno kde. Nikdy nic od Penamu ani od United Bakeries z morálních důvodů a odporu k osobě soudruha estébáka, kterýžto tyhle dvě firmy ovládá... V Lidlu občas koupíme produkt, který nazýváme "sýrový pičky", pečivo ve tvaru kosočtverce sypané sýrem. Jak se to jmenuje normálně, to netuším...
Dříve bylo zkoumání chlebů s ořechy, celozrných...atd. Nyní housky jen tam, kde jsou osvědčené čerstvé. Chléb převážně v kamenných obchodech, tam kde je zaručená česká receptura, a to kmínový nebo Šumavu. Celý, když něco zbyde, tak dle babiččina receptu: Bílá káva z instantní bez kofeinu, chléb na kostky po částech namáčet a baštěme lžící tuto snídani či svačinu. Nutný bílý plecháč - hrnek, speciální, na dovršení prvorepublikové atmosféry.
Nevím co to je za módu psát bez diakritiky.
--------------------
Ale to vážně není moda. Je hodně lidí, co píší z počítače s anglickou klávesnicí. Ještě když byly lidé.cz jsem byla na návštěvě v cizině a darovali mi moc pěknou klávesnici, ale nebyla česká, byla anglická. Vytrpěla jsem spoustu urážek, nakonec jsem si koupila českou klávesnici, u nás lidi nerozumí faktu, že hodně notebooků nebo i počítačů má anglickou klávesnici a tam háček nedáte a nedáte a nedáte...
Vymlouvat se na klávesnici je trapné. V dnešní době už každý může psát tak, jak je třeba. A mimochodem, obyčejná klávesnice stojí tři stovky. Horší je, když někdo neumí slovosled, nebo ani nedokončí větu a už píše další. A ještě pak bez diakritiky. To už nemá cenu ani číst.
feraxi, mám tu jen 4 odpovědi, přesto Vám odpovím. Je hodně lidí, kteří nemají českou klávesnici i z důvodu, že mají drahé, zahraniční notebooky, nevím, jak bych Vám to vysvětlila, píšu si dost s lidmi z ciziny, kde samozřejmě nepoužívají háčky, to je česká specialita. Znám takové lidi i u nás. Proč by měli psát na české klávesnici?
Mně se zdá, že nechápete, že svět je různorodý, když někdo píše na anglické klávesnici, nemám problém to přečíst, vím, že ne každý píše z Česka, nebo není Čech, svět i život má mnoho podob a pokud nám nejde o zdraví, nebo dokonce o život, tak je mi jedno, na čem kdo píše.
Nebudu kritizovat Váš písemný projev, patrně málo čtete, máte mizivou slovní zásobu, žádný slovosled, s gramatikou si neděláte hlavu, možná studujete na zvláštní. Váš písemný projev o Vás hodně vypovídá. Takže k tomu chlebu :
Většina lidí dává přednost takovému chlebu, který jíte i bez přílohy, jen samotný a pochutnáte si, pokud takový chléb nemáte možnost koupit, je lépe si ho upéct, není to těžké a investice do pekárny se rozhodně vyplatí. Peče za Vás a to doslova. Upečete si i rohlíky, bagetky či jiné pečivo. Nejen chleba.
Až Vás pak známý, příbuzný, soused atd, požádá o recept protože si pochutnal, stal jste se mistrem a můžete jít kritizovat ostatní, třeba do Kauflandu. Jinak nejlépe mi chutnal staročesky upečený chléb v jednom malém moravském městě, kde ho přinesli od hospodyně z vesnice, podobnou dobrotu jsem nikdy nejedla a pochopila jsem, proč naše národy vítaly cizince chlebem a solí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.