Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sklizeň banánů v Kostarice

Od: lipanek odpovědí: 12 změna:

Pro zvídavé tu je sklizeň banánů v Kostarice. Než si koupíte a pochutnáte, tak je někdo musel vypěstovat, sklidit, zabalit. Nedávno tu byl dotaz na jablka a jejich chemické ošetření. Ani babánů se chemie nevyhne. Proto po oloupání banánů si umyjte ruce. Viz druhý odkaz.

Eko doprava banánů z plantáže v 1.38 minutě. *palec*

-------------------------------------

Volnou diskuzi, do které bych to vložila, jsem nenašla.

doplněno 13.02.20 11:01:

Oprava - Ani banánům se chemie nevyhne.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hi
hodnocení

1x

No by hlavně zajímalo,jestli u nás někdo vůbec kontroluje množství chemie v banánech,ananasech.Kdesi se tu psalo,že to tam lejou ke stromům v sudech plno chemie,aby byly dobré výnosy a kšeft

jabraka*
hodnocení

0x

A když jsme u banánů,tak jestlipak víte,že banánovník není strom,ale bylina.Dá se říci dvouletka.Jeden rok vyroste,pak vykvete a odplodí a zahyne.Z kořenů vyroste Aplégr a ten se pěstuje dále.Trs banánů se obalí folií,aby dozrál bez nebezpečí poškození hmyzem,zvířaty i lidmi.Sklidí se ještě zelené a během dopravy dozrává.

JB

lipanek
hodnocení

Ano, něco je v tom druhém videu, je v českém jazyce. Trs může vážit až 70 kg.

hodnocení

0x

A na co jste se chtěla vlastně zeptat?

jezevec*

No na bambány, přece...*smich*

liska5

Pochopila jsem, že dotaz je asi takový: Jestli si uvědomujeme, co vše se muselo udělat, než se banány ocitly u nás na pultě?

lipanek
hodnocení

Jethro: Vlastně na nic. Jenom, jestli to znáte, tahle videa o sklizni.

Jako zajímavost, obohacení. Jak se sklízí jablka a obilí u nás známe.

Někdy jsem jak Alenka v říši divů.

hodnocení

0x
Nikdy jsem si po oloupání banánů nemyla ruce a nikdy mi nic z toho nebylo.
lipanek
hodnocení

Tak jsem to nemyslela, že by nastalo bolení břicha, nebo průjem.

Je to o chemikáliích.

Na netu už jsou občas rady, že si máme umývat mandarinky a pomeranče a potom teprve oloupat slupku.

Všimněte si ve videu, jak jsou trsy obalené modrou folií. Ta je prý napuštěna chemikálií, proti nemocem a hmyzu, a také jak potírají štětečkem konce trsů a pracovník má na ústech respirátor, nebo roušku, aby se toho moc nenadýchal.

Pro Vás nemusíte, ale když připravujete banán dítěti, tak bych si ty ruce raději od té šlupky umyla.

farm
hodnocení

0x

Toto je docela povzbudivé video, jak si se sklizní Kostaričané vyhrajou (skoro jako u nás dříve sklizeň chmele). Uvnitř plodů žádná chemie není, příroda ji tam nepustí. Spíš si znečišťují životní prostředí i vlastní zdraví ti banánoví plantážníci. Kontrola potravin obecně v ČR probíhá, třeba SZPI, a když se vám něco někde nezdá, můžete tam jako občan kontrolu poslat ( szpi.gov.cz/... Laboratoře zkoumající = jednak chemické (na ty inkriminované herbicidy, pesticidy a další -idy) a pak mikrobiologické (na malá zvířátka či plísně) - a ubezpečuji, že se dohledávají tak malé koncentrace - v řádech NANOgramů (tj 10-9g), takové jsou na to strojky - a je taková fůra potravinových norem, nových, starých... Známe z vyprávění: prý jsou banány konzumované ve své domovině šťavnaté ovoce.

Dozrávání banánů v plynové atmosféře ethylenu či Banargu, to zní nebezpečně - leč není. Ethylen (Ethen (starší názvy: ethylen, etylén)) je sympatický plyn, jenom se vzduchem dává výbušnou směs.

WIKI: Ethen jako fytohormon

...V přírodě se přirozeně vyskytuje jako metabolit rostlin mající charakter fytohormonu Jeho tvorba v rostlinách je ovlivňována auxiny. Vysoká lokální hladina auxinu vede k lokální biosyntéze etylenu. Etylen pak naopak, mimo jiné, ovlivňuje transport auxinu z buněk. ...

lipanek
hodnocení

Děkuji ,,fram,, za kvalifikované doplnění.

hodnocení

0x

Nedávno testovali v pořadu "A dost!" banány obyč VS bio a světe div se , bio banány byly bez pesticidů. Kupujte bio (třeba lidl) a nemusíte se ničeho bát. Zvýšená cena za to stojí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]