Nejste přihlášen/a.
Pro zvídavé tu je sklizeň banánů v Kostarice. Než si koupíte a pochutnáte, tak je někdo musel vypěstovat, sklidit, zabalit. Nedávno tu byl dotaz na jablka a jejich chemické ošetření. Ani babánů se chemie nevyhne. Proto po oloupání banánů si umyjte ruce. Viz druhý odkaz.
Eko doprava banánů z plantáže v 1.38 minutě.
-------------------------------------
Volnou diskuzi, do které bych to vložila, jsem nenašla.
Oprava - Ani banánům se chemie nevyhne.
A když jsme u banánů,tak jestlipak víte,že banánovník není strom,ale bylina.Dá se říci dvouletka.Jeden rok vyroste,pak vykvete a odplodí a zahyne.Z kořenů vyroste Aplégr a ten se pěstuje dále.Trs banánů se obalí folií,aby dozrál bez nebezpečí poškození hmyzem,zvířaty i lidmi.Sklidí se ještě zelené a během dopravy dozrává.
JB
Pochopila jsem, že dotaz je asi takový: Jestli si uvědomujeme, co vše se muselo udělat, než se banány ocitly u nás na pultě?
Tak jsem to nemyslela, že by nastalo bolení břicha, nebo průjem.
Je to o chemikáliích.
Na netu už jsou občas rady, že si máme umývat mandarinky a pomeranče a potom teprve oloupat slupku.
Všimněte si ve videu, jak jsou trsy obalené modrou folií. Ta je prý napuštěna chemikálií, proti nemocem a hmyzu, a také jak potírají štětečkem konce trsů a pracovník má na ústech respirátor, nebo roušku, aby se toho moc nenadýchal.
Pro Vás nemusíte, ale když připravujete banán dítěti, tak bych si ty ruce raději od té šlupky umyla.
Toto je docela povzbudivé video, jak si se sklizní Kostaričané vyhrajou (skoro jako u nás dříve sklizeň chmele). Uvnitř plodů žádná chemie není, příroda ji tam nepustí. Spíš si znečišťují životní prostředí i vlastní zdraví ti banánoví plantážníci. Kontrola potravin obecně v ČR probíhá, třeba SZPI, a když se vám něco někde nezdá, můžete tam jako občan kontrolu poslat ( szpi.gov.cz/... Laboratoře zkoumající = jednak chemické (na ty inkriminované herbicidy, pesticidy a další -idy) a pak mikrobiologické (na malá zvířátka či plísně) - a ubezpečuji, že se dohledávají tak malé koncentrace - v řádech NANOgramů (tj 10-9g), takové jsou na to strojky - a je taková fůra potravinových norem, nových, starých... Známe z vyprávění: prý jsou banány konzumované ve své domovině šťavnaté ovoce.
Dozrávání banánů v plynové atmosféře ethylenu či Banargu, to zní nebezpečně - leč není. Ethylen (Ethen (starší názvy: ethylen, etylén)) je sympatický plyn, jenom se vzduchem dává výbušnou směs.
WIKI: Ethen jako fytohormon
...V přírodě se přirozeně vyskytuje jako metabolit rostlin mající charakter fytohormonu Jeho tvorba v rostlinách je ovlivňována auxiny. Vysoká lokální hladina auxinu vede k lokální biosyntéze etylenu. Etylen pak naopak, mimo jiné, ovlivňuje transport auxinu z buněk. ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.