Nejste přihlášen/a.
Ano, není to normální, jako řada jiných věcí dnes. Hodně je toho způsobeno výchovou (nebo spíš nevýchovou ) v rodině od dětství. Řada lidí vůbec neví co je to např. pokora. Jedno staré rčení říká "samochvála smrdí".
Když je to staré rčení, tak nejspíš není samochvála věc "dnešní doby". A ano, je to trochu divné, pochopitelné jen v případě, že má personalista při pohovoru blbé otázky typu "řekněte nám něco o sobě, jak byste se charakterizovala, co jsou vaše silné/slabé stránky". Na to se nedá rozumně odpovědět.
Stejně divné mi přišlo, když každý říkal: "jsem upřímný/á. Teď to je spíš jen taková odposlouchaná fráze, v překladu znamenající: jsem ha*zl. Co je ale docela vtipné, když hovoří nějaký obviněný či podezřelý ( třeba z korupce). Neřekne, jsem nevinný. Zvolí formulaci: cítím se nevinný. Vím, je to jiný případ, ale tohle přijde divné mně. M.
V některých zemích západní Evropy je zcela běžné, že se lidé chválí a oceňují sami sebe - dosažené úspěchy, vzhled apod. U nás se říká "samochvála smrdí", lidé na západě toto označení neznají. Naopak takového člověka hodnotí pozitivně. Ale nevím, proč tomu tak je, podrobně jsem se tím nezavýval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.