Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpropitné u eshopu

Od: patronka* odpovědí: 15 změna:

Zdravím, mám nový a velmi zajímavý poznatek z nákupu v eshopu. Jsem na tyto nákupy odkázána, takže se poměrně dost vyznám, ale i mne dokáže něco překvapit. Mám osvědčeného dodavatele potravin, pro zajímavost jsem zkusila další možnosti. Jsou dost podstatné rozdíly, ale u jednoho jsem narazila na věc nevídanou. Před zadáním posledních údajů bylo přednastaveno zpropitné - zda vůbec, kolik, v případě platby kartou možnost zpropitné hotově. Normálně bych nedala nic, ale nechtěla jsem napoprvé riskovat, že mi kurýr do zboží třeba plivne, tak jsem odklikla 20,-. Nic mimořádného pro mne dělat nemusí, bydlím v přízemí a byly to dvě malé papírové taštičky, kurýr se mohl ochotou přetrhnout. Jak byste v takovém případě jednali? Nejspíš tam už nic neobjednám. :)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

3x

Nákupy dělám na Rohlíku, ano, i tam mají spropitné nastavené ale nikdy jsem žádné nenapsala a nikomu to nevadí. Kurýr samozřejmě spropitné dostane, nevím jak velké nákupy děláte, já dost velké a za20- 50kč spropitného mi to stojí. Mimochodem i kdybyste nic nedala, kurýři tu jsou velmi ochotní, nikam vám neplivou, nákup uloží do kuchyně a mě mražené do mražáku. Vyzkoušeno, příjde, zaplatím nákup a až odchází dám spropitné. Jsem maximálně spokojená a nemám důvod hledat jinou službu. V podstatě nechápu lidi, pro které je spropitné sprosté slovo, je to všude ve světě naprosto běžná věc. Nic nového pod sluncem a služba je to k nezaplacení. Kurýrů jsem se také ptala a řekl, rohlíci jsou na nás hodní, dostaneme vše do halíře.

patronka*
hodnocení

Díky za názor, já jsem z toho zatím jen zmatená. Podle mne by spropitné mělo být vyjádřením díku za něco mimořádného a jaká bude moje spokojenost přece nemůžu při odesílání objednávky vědět. Pravda je, že s drobnými bych měla problém, ale já raději zapatím vyšší částku za dopravu, než dávat vynucené spropitné.

hodnocení

2x

To vážně dáváte všichni spropitné i pošťákovi, řidiči PPL apd? Asi jsem divný, ale dosud mě nenapadlo, že bych měl... Naopak mi to přijde jako uplácení z doby dřívější. ;)

72mona3*
Ne, všude a všem ne. Ale v dnešní době je docela vzácné natrefit na příjemnou a ochotnou obsluhu čehokoli. A když se tak stane, nějak to ocením. Ať už velkým díky nebo malým spropitným. M.
patronka*
hodnocení

Stalo se, že mi kurýr od České pošty jasně naznačil, že když zaplatím, doveze i příště, když nezaplatím, můžu si pro to dojít na poštu. Proto se při objednání nejprve podívám jakou eshop používá přepravní společnost a pokud je to Česká pošta, neobjednám. Naštěstí ve slušných eshopech si tuhle praktiku uvědomili...;)

lidus*

Nevím kde žijete, já jsem sice raděj měla dobu před 89 ale nemám problém žít v této kapitalistické společnosti.Jaké spropitné, je to pouze pozornost, poděkování tomu kurýrovi. Balíky od pošty mi chodí běžně, SMS den a dopo nebo odpo, telefon od doručovatele s upřesněním kde je a kdy u nás bude, jsem na inv. vozíku a ještě jsem neměla problém aby mi balík donesl do 4 patra. Nečekají, že jim něco dám ale dám, jsem spokojená. Nákup rozvoz zdarma nebo za 19kč, 36kč, jak si najdu volný čas, nakup řekne manžel, to se mi nevyplatí vytáhnout auto z garáže, lítat jak debil po obchodě a pak ještě odtahat tašky. Já jsem zvyklá dát i řemeslníkovi svačinu a kafe, pravda řemeslníci žasnou, dnes jsou lidé hladní a závistiví a čím víc mají, tím víc by si pro korunu koleno vrtat nechali. Často tu někteří oslavují USA a všeobecně cizí státy, nechávat dýško, je všude běžné. V Francii, v restauraci při placení je jedna položka % z částky jako všimné, nikdo se nediví.

Patronko, je to nesmysl co píšete. Balík do ruky vám doručí a nejstte-li doma, dá oznámení, vy otevřete internet a na stránkách pošty si zadáte znovudoručení a kdy. Funguje to bez problémů.

patronka*
hodnocení

Žiji v Praze, protože jsem se tu před víc než 72 lety narodila. Mám nevyléčitelnou progredující nemoc, takže každý i běžný úkon vyžaduje různá opatření. Jsem už 23 let vdova, z celé rodiny mi zůstala jen dcera, která má 3 děti a nebydlí moc blízko. Se vším si tedy musím poradit sama a docela se mi to i daří. Přes internet nakupuji téměř všechno s výjimkou léků, pro ty mi 4x ročně dcera dojde. Nemám důvod si něco vymýšlet, proč bych to asi dělala...

72mona3*

@patronka - Já vám věřím, na doručování balíků poštou má hodně lidí výhrady. Já, když mohu, volím jinou firmu pro doručení. A když nelze, zadám adresu do práce. Tam to doručí vždy a bez řečí. Je třeba mít štěstí na lidi. M.

lipanek
hodnocení

1x

Je to jenom další z podfuků. Pokud se dá dyško do příjmu, tak se daní.

Ptala jsem se na to kurýra, jestli to chtějí příště přes objednávku, nebo přímo do ruky, tak se jenom usmál a řekl, že samozřejmě jenom do ruky.

motak
takze dysko zvolite primo v objednavce, tj dani se a pro vas je to dalsi podfuk. podfuk na koho proboha?
etana*

A kdyby vám někdo něco dal hned do ruky (peníze) nebo na ně máte čekat měsíc, copak si vyberete? Ovšem, lipánku nebo spíš paní Schillerová, zpropitné není povinnost, tak ho prostě nedávejte a neřešte podvody.

sidonius
hodnocení

1x

Já tedy nejsem zastánce zpropitného a zadávat ho již při objednávce mi přijde extrém.Je prostě pitomá doba,hloupost vládne světem a na tom se dá nejlépe utržit.Lidé jsou komedianti co mají strašnou potřebu se nějak zalíbit či presentovat za každou cenu.Hlavně ukázat že oni jsou ti lepší než ostatní a pokud to nedokáží chováním tak to zkouší penězi.V obchodě jsou schopni udělat cokoliv pro slevu 10Kč aby těch 10Kč pak nechali pokladní jako zpropitné která ho stejně musí odevzdat.K doktorovi nosí plné tašky darů (viz. příspěvek tady na poradně jaký druh kafe koupit doktorovi aby se neurazil )ačkoliv ještě nevědí zda a jak se jim bude věnovat.Hezké bylo pracovat na bowlingu jako provozí a dívat se na to jaký druh lidí tam chodí a jak se chová.Krásně bylo vidět jak se chtějí dostat do přízně personálu jen proto aby mohli říci že tam někoho znají a ten je má "rád".Těch peněz co tam člověk dostal, těch pozvání co člověk musel odmítnout bylo opravdu moc.Samé oplacávání a když dal personál výpověď tak ho rázem nikdo neznal.Mě by zajímalo zda by mi ti co jsou zastánci zpropitného prozradili proč ho dávají pouze někde.Zda ho dávají např. pošťákovi,člověku co vyčítá vodoměr,vrátnému,člověku z technických služeb co seká před jejich domem,popelářům apod.a pokud ne tak proč?

lee*
hodnocení

0x
Setkala jsem se s tim u restaurace - dovozu. Je tam dovetek, ze o dysko bude spravedlive podelen personal. Jednou jsem dala, ale ted uz nedavam - vari dobre, ale myslim, ze dysko je za ochotu na place, dobre uvarit jidlo je vec za kterou si platim jiz v zakladni cene. 15-20kc pak davam kuryrovi. Myslim, ze u vaseho obchodu to neni mysleno nijak spatne. Zkratka nekdo nechava drobne pokladnim na kase a to same chce udelat pri platbe online. Nekdo chce dat dysko ale nema hotovost (nekdy se mi stane ze fakt nemam u sebe ani korunu) tak to lze resit takto. Dyskem kuryrovi neodmenite ten obchod a nekdo to treba chce udelat (jako vyraz diku, oceneni kvality sluzeb atp.)

etana*
hodnocení

0x

No, já kurýrovi dávám aspoň tu pětku, pokud není extrémně protivný. Takže v možnosti "odkliknout" zpropitné nevidím drzost, ale další možnost z variant- žádné spropitné, spropitné kartou, fakturou, hotově do ruky, je to připravené pro ty, co třeba vše platí jen kartou. Kurýr se kvůli dvacce ochotou nepřetrhne, prostě to byl ochotný kurýr.

72mona3*
hodnocení

0x

U jednoho e shopu jsem se s tím setkala. Poprvé jsem tuto položku vynechala, při dalších nákupech už ne. Byla jsem spokojená. Platím převodem. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]