Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce. Úvodem bych chtěl zmínit, že moc nevěřím na nadpřirozené schopnosti a na věci mezi "nebem a zemí". Mám blíže k vědě a věcem, které se dají prokázat. Přesto jsem měl sen, který si nedokážu vysvětlit a nic podobného se mi dříve nezdálo... Je den a létám nad chodníkem, který vede u řeky. Pocit z létání je jako kdybych klidně plaval ve vodě, jsem asi 3-4 metry nad zemí. Dále ode mě jde po chodníku pár lidí, ale nevšímají si mě. Sen by asi nebyl ničím zvláštní, ale po chvíli si uvědomuji, že to není skutečnost, protože současně spím u sebe v ložnici. Nastává u mě zvláštní pocit rozpolcení, protože vím, že nemohu existovat na dvou místech najednou. Pocity, myšlení, zrak, vnímámí své osoby a reality mám ve snu, zároveň si uvědomuji, že na jiném místě spím. Dostávám se do zvláštní situace protože s mým spícím druhým "já" nemám žádný kontakt. Ten pocit jsem nikdy předtím nezažil, podle mě se ale nejedná o tzv. lucidní snění. Probouzím se nad ránem - asi po patnácti vteřinách, kdy jsem si to ve snu uvědomil. Zažili jste ve snu něco podobného, třeba v jiné situaci? Dá se to nějak pojmenovat, abych si o tom našel další informace? Ještě doplním, že neberu žádné návykové látky.
Tedy v životě mě nenapadlo moje sny veřejně konzultovat. Ale jo, hlásím se. Měl jsem období létacích snů (tedy nelétal jsem, spíš jen levitoval). Párkrát se mi stalo, že jsem lítal napůl. Vznášel jsem se a moje tělo leželo pode mnou. Osobně si to vysvětluju jako promítnutí onoho "filmového" zážitku, kdy duše opouští tělo na pokraji smrti. Ale co s tím? Já to necal koňovi...
Vím, že běžné sny o létání nejsou ničím neobvyklé. Ale přemýšlím o tom "rozdvojení" osobnosti, kdy někde jste a zároveň víte, že spíte. Podle mě v tom snu nešlo až tak o to létání, třeba bych se mohl procházet po náměstí nebo jet někde vlakem. Proto mě ten sen zaujal a nevím jak se to dá vysvětlit.
Martine, nejde o žádné snové rozdvojení osobnosti, ale o to, že jste ve chvíli, kdy jste se probouzel se zpožděním "dosníval"svůj létací sen. Už jste nespal, vaše vědomí vnímalo realitu, ale létací, který celý trval nejspíš sotva pár vteřin (reálně) dozníval v mozkových buňkách. Proto si také sen dost jasně pamatujete, většina takových snů probíhá právě v této fázi spánku. Reálně netrvalo "rozdvojení" třináct vteřin, ale nejspíš sotva sekundu. Ve snu je vnímání času naprosto změněno, celý dlouhý snový příběh je záležitostí několika okamžiků. Píšu to tzv. laicky, protože tak je to nejlépe srozumitelné.
V dnešní době je lidský mozek ještě stále záhadou. Něco se o jeho fungování samozřejmě ví, ale zdaleka ne všechno. A to se týká i snů. Ale je zajímavé, že evidentně všichni máme a známe ty "létací" sny. Jak je to tohle možné, nevím. Ale já mohu říci, že s přibývajícím věkem ty "létací" sny ubývají až ustanou úplně. Také by mne zajímalo, proč už ve snu nelétám...
Já se pořád domníval, že lítací sny nemám, protože nemám žádný. Fakt už nejmíň 10-15 let. Nemám = nevím o nich. Po probuzení si nic nepamatuju. Aby taky. Průměrou dobu spánku budu mít pod 6 hodin. Jsem sova, ale ráno vstát musím.
Podle výzkumů prý sní každý člověk, ale jsou lidé, kteří si prostě sny nepamatují. Nebo spíše se jim nic po probuzení nevybaví. Probudí se a všechno se z paměti "vymaže". Já si sny pmatuji a někdy opravdu mohu vyprávět souvislý příběh. Zrovna dneska ráno mi vrtá v hlavě, proč se mi už několik dní zdá o dětech mé kamarádky sousedky. Hlavně o jejím synovi, se kterým už několik let nemluvím. A v těch snech se mi naopak zdá, že máme dobré sousedské vztahy. Nejde mi to do hlavy.
Já si sny většinou pamatuji. Na včerejšek se mi zdálo, že jsem byla jako kamarádka u Simony Krainové v jejich vile s bazénem a uživala si to tam. A na dnešek se mi zdál taky docela dobrý sen. Zdálo se mi, že jsem byla na dovolené na Slovensku, v nějakém lázeňském městě a chodila tam na procházky. A ty byly úžasné - příroda, les a tak dále.
A já zase nula. Jestli se mi něco zdá, nevím z toho nic. A to bývalo období, kdy jsem dospával a uměl řídit tok snu. Zkrátka jsem se na chvíli probudil, řekl si, tohle se mi moc nelíbí, chtělo by to vylepšit, asi takhle, zavřel oči a bylo. Klidně 3x nebo 4x na pokračování.
Ampere, nevím, čím to je, že se mi v období předjaří zdají sny o dovolených, že jsem třeba u moře nebo někde v létě na dovolené. Každý rok to tak mám. Škoda, že si sny nepamatuješ. Vážím si toho, že si je pamatuji.
To, že spícímu člověku se zdá sen a on ví, že jde o sen, prý není nic neobvyklého. Také se mi to občas stává, většinou to nejsou nijak pěkné sny a já si říkám - v tom snu, že musím vydržet do té doby, než se vzbudím. Zrovna na dnešek se mi zdálo, že přišla nějaká vichřice a odnesla spoustu tašek na střeše a všechno bylo rozbité... Pak mě najednou v tom snu napadlo, že to není možné, protože ta střecha vypadala jako kdysi, než jsme barák spravili. Aha, tak to je sen, už mě to nebaví, musím se vzbudit! A fakt jsem se vzbudila! Tohle se mi stalo poprvé, jinak ten sen musí skončit sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.