Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Skvrnky na kolači - je to plíseň?

Od: bozenkat odpovědí: 16 změna:
Včera jsem upekla kolač a přikryla ho. Ted jsem ho vytahla a všimla si skvrnek ze všech stran. Muže to být plíseň? Jíst nebo vyhodit? Je mižné že nebyl uplně vychladly, když šel večer do lednice. Děkuji
Skvrnky na kolači - je to plíseň?
Skvrnky na kolači - je to plíseň? #2

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x
avatar babajaga

Je to moc divné. Plíseň totiž nenastupuje přes noc, ale rozvine až po pár dnech, když bych třeba na kus koláče zapomněla a zůstal v kredenci. Plíseň druhý den jsem ještě neviděla, je to příliš krátká doba. Ale ten koláč opravdu dobře nevypadá.

Ty černé tečky by mohly být od kuliček borůvek nebo černého rybízu. Tyto plody barví piškot do černa. Ale je to zvláštní, toto ovoce jste nepoužila.

Asi bych to nejedla, nevypadá to chutně. Ale zase hodit do popelnice? To mi přijde škoda. Dejte to postupně svým slípkám a pokud nemáte, nabídněte to někomu ze sousedství, ať to zkrmí. I čuník by si určitě pochutnal. Ale nechci Vás navádět, abyste si kvůli jedné nepovedené buchtě hned koupila prase. *smich* Jaga.

 

hodnocení

1x

Tohle plíseň je a je strašně divné, že se projevila tak brzy. To není logické, ani možné. Do druhého dne se plíseň nemůže projevit tímto způsobem. I kybyste ho dala vlažný do lednice, nemohl by do rána takto zplesnivět. Možná jste použila marmeládu, která už byla zplesnivělá a odstranila jste plesnivou část. Ale ani tak by se nemohla plíseň tak rychle objevit v takovém rozsahu. Obecně platí, že pokud plíseň roste na měkkých potravinách, měli byste je okamžitě vyhodit. A ani pro zvířata není takové jídlo vhodné.Takže nedávat ani těm slepicím. Vyhodit do kompostu, nebo do popelnice.

Taky bych to nedávala ani zvířatům. Nejsou popelnice.

 

farm
hodnocení

1x

Do druhého dne se plíseň po pečení nevyvine - ladaže by už v něčem byla. TAké by se mohl rozpéct nějaký přídavek do marmelády - pepř- :-D. Hlasuji pro rozpečenou plíseň z marmelády. Přešlou vsokou teplotou, a pokud není znát na chuti - radím s chutí zbaštit (a nedávat koláč pro jistotu dětem).

Také mohlo zreagovat takto odporně marmeládové barvivo či jiná Éčka..

 

hodnocení

0x
avatar ferax

Vypadá to že ano. Celé to vypadá podivně.

 

lipanek
hodnocení

0x

Ano, také to tak vidím, vyhodila bych to. Šlo to pěkně rychle. Korpus vypadá dobře, napište, jak jste koláč dělala, pekla jste i s tou marmeládou, nebo natřela až hotový korpus? Vychladlý, teplý?

 

72mona3*
hodnocení

0x

Nejsem s jistá, že by se plíseň projevila tak rychle, je to divné. Včera dělaný a dnes plíseň? Ani ta lednice by tomu takhle nepomohla (Co to je za koláč, že musel do lednice? A teplý?) Kolikrát jsem dělala v sobotu bublaninu a ještě v úterý byla dobrá. Nemáte v tom borůvky, že by prosákly korpusem?

Takhle bych to také nedoporučovala jíst, nevypadá to v pořádku. M.


doplněno 23.01.20 18:30:

No, tak už se nám tu vyrojilo více shodných reakcí: sice to nevypadá vábně, ale plíseň nevzniká takto rychle, tím pádem to bude nějaká reakce. Pokud tam nebyly borůvky či rybíz, vidím to na punč. Kdo ví, čím je přibarvován a takto se to mohlo projevit.

bozenkat
hodnocení

No dělaný klasicky piškotový korpus, vnitřní časti namočeny v punči a každy díl ještě potřený marmeladou. Horké nebyli ale zda byli uplně vychladlé nemohu řict

 

bozenkat
hodnocení

Foto když zvednu jednu čast korpusu.
Muže to byt z marmelady?
Skvrnky na kolači - je to plíseň? #3
lipanek

Není to obarvené z černého rybízu? Ale mě se zdá, že to je černé.

Pokud si doma nejsem jistá, tak třeba na vlašské ořechy, chleba, beru silnou lupu. Hned uvidím chloupky, vlásničky, kořínky.

 

bozenkat
hodnocení

Marmeláda višňová
lipanek

Není tam tedy nějaká reakce - piškot v punči a potřené tou višňovou marmeládou?

Zkuste vzít dobrý kus piškotu, pocákejte to punčem, natřete tou marmeládou, co to udělá.

Ale podle Vašich fotek to je takové odpuzující - nejedlé. Asi korpus byl teplý a ta marmeláda - neředila jste ji vodou?

Podívejte se na google, na obrázky punčový dort, to se srdce směje. Tam nic takového nevidět.

 

 

lidus*
hodnocení

0x

Žeby se rozvinula plíseň takovou rychlostí, nevěřím. Vypadá to sice divně ale jsem-li si jistá, že jsem pekla včera, pocukruji a jím, strávníkům vysvětlím, že to udělala marmeláda. Ochutnejte, plíseň poznáte po chuti, pak vyhodit.

 

hodnocení

0x
avatar bimbam

Pokud jste to už včera nevyhodila, bylo by zajímavé se podívat, co to dělá dnes. Pokud by to byla nějaká mimořádně rychlá plíseň, bylo by to dnes celé zelené. Pokud je to stejné jako včera, je (bylo) to jedlé. Pro zajímavost mrkněte i do odpadkového koše.

Stalo se mi v Bulharsku, že jsem měla tmavý chléb a na něm byla plíseň druhý den.

 

hodnocení

0x
Je to zbytečná otázka. Buď se Vám to líbí nebo ne. Pokud ne, tak to nejezte. Když Vám sem někdo napíše, že by to jedl, tak ho poslechnete?
doplněno 24.01.20 19:27: Někdo Vám napíše, že by to snědl, skončíte třeba v nemocnici. Ten, kdo by to poradil, to neodnese.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]