Nejste přihlášen/a.
Zdravím, nevím jak lépe napsat předmět otázky ...a vím, že jsou zde rádci s bohatými zkušenostmi. Po nedávném úmrtí otce zůstala matka (80) samotná v domě. Jsme tři sourozenci, takže úplně bez pomoci není, ale i tak jsou drobné komplikace. Mamka je samostatná, jen chodí s holemi, takže problém je chůze a veškerý pohyb je omezený.
Jak na kompresní punčochy? sama si je obléká problematicky, většinou čeká než někdo dojde. Jsou nějaké možnosti jak by to zvládla sama?
Nikdy za celý život nebyla sama (snad jen pár dní co byl otec v nemocnici) máte tipy jak to zvládnout? (známí, kamarádky nejsou, koníčky žádné výrazné) co Vám pomohlo?
Chtěli jste si vařit a nakupovat? nebo jste raději využili možnosti donášky jídla? (vaření není její koníček, ale nevím zda jí mám tuhle možnost vůbec navrhovat)
...a vůbec budu ráda za každý tip a zkušenost co jste prožili, co pomohlo Vám či blízkým.
Dobrý den, hlavně dohlédněte na to, aby Vaše matka nerezignovala na základní životní "funkce" a čistotu - vstát z postele, ustlat si, umýt se, učesat se apod. - pokud to začne zanedbávat, tak už se k tomu později těžko vrátí a je to začátek konce. Pokud jde o zdravotní stav, tak praktický lékař může napsat tzv. Domácí péči. To jsou zkušené zdr. sestry, citlivé a ochotné, které pomáhájí v bytech klientů (pacientů) např. od píchání injekcí, převazování až po terminální stádium těžce nemocných (jejich činnost hradí zdr. pojišťovna, tak klient to má zdarma). Potom jsou ještě pečovatelky (nákup, úklid, hygiena), ale ty si už klient hradí. Zdravím!
Teprve nyní, kdy jsem zůstala sama, jako Vaše maminka, si člověk uvědomuje tu tíhu osamocení starého člověka.
To večerní uléhání ke spánku a nikdo v domě.
Celý život s někým a na stáří večery a noci samotný člověk.
Nic nepomůže, že někdo přes den přijde obléknout, dohlédnout, sociálka doveze oběd.
Kompresní punčochy si starý člověk asi těžko oblékne sám, pokud tam je silná komprese, nemá sílu a ani ohebnost. Nepomohlo by snížit kompresi, nebo sehnat těsné legíny? Však babička už nic těžkého netahá a nestojí 6 hodin v zaměstnání. Spíše poposedává a polehává a o berlích nohy odlehčuje. Zvolila bych kvalitní krémy na žíly, na nohy, aby si je mazala ráno i večer.
A ano, obědy by pomohly. Snídaně a večeře by se již s vaší pomocí daly zvládnout lépe a svačiny o čerstvém ovoci a zelenině /třeba nastrouhané/ též.
-----------------
Ale pokud to mamce myslí dobře, a i vnímá svoji situaci, ta samota je opravdu hrozná. Jakoby se nechalo samotné malé děcko.
Měli jsme to také tak, docházela jsem skoro každý den za 80 letou babičkou a když jsem u ní občas přespala, tak vždy říkala, jak dobře se jí tu noc spalo. Jakmile byla sama, tak v noci nemohla spát, fakt je, že se potom převalila přes den.
Pokud by to bylo možné, když jste 3 sourozenci a máte jistě děti, vnoučata, brát si službu u babičky a celý týden u ní někdo být. Asi musíte chodit do práce a nejde to celý den, ale po práci by u babi někdo měl bydlet celý týden a potom se vystřídat. Bohužel, je toto řešení velmi neobvyklé a málokdy vyjde.
Nejideálnější by bylo, aby se k babi někdo nastěhoval nastálo, povětšinou to bývá vnuk, vnučka.
Nebo babičku přestěhovat. Pokud by se nebránila /k někomu z Vás sourozenců/, kdo má možnost volného pokoje.
Samozřejmě nenechat toho obětavého v tom samotného a dle možností si brát babičku k sobě na střídačku.
Chtělo by to sednout celá rodina a rozepsat si harmonogram, aby tam každý na nějakou tu hodinu zašel. Obědy naše babička brala, ale po zkušenostech jen ob den. Nestíhala sníst, tak to měla na dvakrát. Musela mít dva popsané termonosiče na střídačku. Nakonec jsme jí odstřihli plyn a dostala indukční dvouplotýnku, protože ohřívala a usnula. Taky v noci řešila světové problémy a pak ve dne odpadala. Ve volném čase by měla také cvičit, což je součástí prevence otoků. To by poradil rehabilitační lékař.
Pěkný den,
chce to ideálně se něčím zabavit. Třeba něčím,aby si babička trénovala mozek. I ten je v tomto věku důležitý. Moje babička se zabavila luštěním křížovek a sledováním vědomostních soutěží(az kvíz). Hádala spolu se soutěžícími a moc ji to bavilo. S křížovkami si také bystřila mozek a posílala je pak do soutěží,občas vyhrála drobný dárek a měla z toho radost. Já jsem mladá,ale jsem v inv.důchodě a baví mě četba a pejsek. Ale Vaše babička nemůže venčit pejska,když špatně chodí. Ale mohla byste jí půjčovat knihy v knihovně,průkazka do knihovny není tak drahá a když Vám babička dá seznam,co by si chtěla přečíst,tak jí můžete udělat radost knihou.
Hodně jí bude pomáhat že má tři děti - vás - a tudíž pro koho žít. Lze i využít pečovatelských služeb, ale většinou "cizí" člověk až v krajním případě. Pokud ráda vaří, podporujte ji, jednou týdně k ní posílejte vnoučka/vnučku na oběd. Ten/ta může i donést suroviny, zvyknout si, že se o někoho stará.
Punčochy kompresní jí choďte - sourozenci - oblékat na střídačku.
Stáří většinou nesmírně pomáhá, když je někdo potřebuje, i jen maličko. Umožněte mamince toto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.