Nejste přihlášen/a.
Obchody jsou plné krásných jablek i českých, ale pokud nejsou z opačné polokoule, tak musí být něčím napuštěná, aby vydržela tak krásná. A nejíme chemické jedy?
Ano ajo, máte pravdu. Ta cizí jablka jsou ošetřena povlakem, který se skládá kdoví z čeho.
Na ukázce pán polévá jablko vařící vodou a ten vosk se nedá vůbec sundat. Jedná se o to zboží z ciziny, jakblka jsou krásná, lesklá, ale také příslušně drahá.
Používá se : včelí vosk, kandelilový vosk, karnaubský vosk a šelak. Ale co je před voskováním, jaká chemie, kdoví.
-----------------------------------------
Druhá ukázka je sklizeň jablek na Slovensku, praní a paletování. Nikde není zmíňka o ošetření voskem. Je tam náhled na odrůdu Gala. V těch velkých, zelených bednách jsem jablka viděla ve velkých supermarketech /Globus/ a raději sáhnu po této značce. Na konci videa je seznam, kam se dováží, dováží se i k nám.
Jablka, krásná z Jižní Ameriky, která putovala přes půlku světa jsou ošetřena, aby cestu vydržela a nezkazila se.
I ten farmář na našem trhu asi sáhne do nějakého našeho velkoskladu, kde se jablka skladují v dané teplotě a vlhkosti. Tedy spíše z naší sklizně.
Ne nadarmo se říká - kupuj naše zboží, podpoříš naše výrobce. A pokud bude i cena přijatelná, tedy levnější, než ty dovozové plody /jakékoliv/, tak bychom z důvodu ušetření peněz v naší peněžence, měli sáhnout po ovoci a zelenině z naší zeměpisné šíře.
Nákupem cizích výrobků, podporujeme právě ty zahraniční firmy a likvidujeme naše, snad, doufám, nebo více věřím, že kvalitnější a zdravější ovozel.
Tak hlavně je všechno otázka poptávky a nabídky. Netuším odkud jsou jablka v českých obchodech, ani kolik stojí, ale zrovna včer ajsem kupoval jablka v Německu. Krásná, pevná, lesklá, země původu Německo a cena 0,85 EUR / kg, takže nějakých 22 korun...
No jistě jezevče ve 20.20. Staré babky, povětšinou vdovy, s nízkým důchodem, bez auta a nebydlící 30 km od hranic s Německem, mají možnost jenom těch jablek v místním supermarketu, nebo z ovocných sadů, odkud jí dovezou bedničku hodní sousedi, nebo si dojde s RVHP taškou. Jinak povětšinou bývá skoro na všem /bedničky, kartóny ovozel/ polep, odkud potravina pochází.
My víme, že v dojčlandu je všechno lepší. Nedávno tady byla otázka na kvalitu potravin v EU. Rozdíly mezi výrobou pro západní trhy a východní, kdy výrobky pro nás povětšinou prohrály v kvalitě a ceně. Prý si to tak žádáme, Spíše to je v ceně, mnoho obyvatel vyšší cenu nemůže prostě zaplatit. Bydlení a náklady na žívobytí v ČR raketově roste.
No právě Lipánku. A proč je teda u nás, když tady lidé vydělávají méně než v tom Německu, platí vyšší ceny a za protraviny, které jsou ještě ke všemu horší kvality? Tady je něco silně nelogického. mělo by to být obráceně, nebo snad ne? Na Západě jsou vyšší platy, vyšší důchody a to o dost a přesto mají levnější a kvalitnější potraviny. Proč? Potřebovalo by to vyházet konšely z oken. Ale jak znám náš národ, tak by na jejich místa nalezli ti samí kujoni. Nakonec to zde začíná být horší jak za toho komunismu. Sice tady bylo skoro h..no, ale to co bylo, tak to bylo v porovnání s cenama na Západě strašně levné a kvalitní. Dnes je tomu úplně naopak.Takže chyba někde určitě je.
Nevím, zda neexistuje nějaká nová "jedovatá" technologie - ale co si pamatuji, jablka se snad neskladují jinak, než buď ve skladech s vyší vzdušnou vlhkostí a relativně nízkou teplotou, nebo v prostorech s řízenou atmosférou = nějakými danými procenty kyslíku a oxidu uhličitého.
Nakonec i v malém je ideální čistý, tmavý, vlhčí chladný sklep, aby vydržela.
Jablka kupujeme přímo v prodejně sadů, nedaleko od nás. Vždycky bedničku, když sníme, zajedeme pro další. Jsou velice krásná, jako malovaná, chutná, dlouho vydrží a taky cena je někde úplně jinde, než v OC. Mají je v kontejnerech, vybíráme si sami ta, která se nám líbí.
Jen loni na jaře, když už byla asi jablka skladována dlouho, se nám jednou nezadařilo. Jablka v hale byla na omak velice studená, některá až jakoby ojíněná. Měli je v nějakých chladírnách. Koupila jsem pro jistotu méně, než jindy a udělala jsem dobře. Jablka doma v běžné teplotě ve špajzu, i když chladném, začala brzy hnědnout a hnít.
To bylo ale jen při jednom nákupu, jindy byla vždycky naprostá spokojenost. Jaga.
Jablka máme svoje, nestříkáme jedy a ani jedno není bez kazu, nemám na ně chuť ale ta naleštěná v obchodě mě vždy zlákají. Jablka jíme hlavně v zimě, ta naše většinou nastrouhám s mrkví, někdy i tvarohem, přidám skořici a pár kapek citronu, hrozinky nebo sušené švestky, někdy i trochu podrcených (ne mletých) ořechů, manžel to má rád.
Zdravé nebo nezdravé. Stejně, když má někdo dobrou imunitu, tak vitamíny nepotřebuje. A někdo jiný se může cpát všemi možnými vitamíny a ovocem a chytají se na něj virózy jako vosy na pivo.
Jablka si vybírám podle vzhledu. když je moc velké, prostě divné, tak jej neberu.
Většinou kupuju česká nebo polská nebo slovenská, malá a neatraktivní(teď v zimě).
Chutnají však dobře, jako ze zahrady a stojí málo, protože lidi většinou berou ty naleštěné prdy.
Víc než chemie mi vadí, že se občas najdou narušení jedinci, co ochmatávají všechna jabka v bedýnce a nevezmou si nic.
Vosky přítomné na slupce jedovaté moc nejsou. Nejlépe shánět jablka z co nejmenší vzdálenosti, značka např. Český výrobek. (*)
Stříkání se nedostane dovnitř, příroda je tam nepustí, takže oloupané ovoce = OK. Snad.
A co skvrnitá mrkev? Vykoupaná v hydroxidu, aby déle držela čerstvost nebo co. To jsou ty černé skvrny po čase se objevivší...Ani ten hydroxid není moc jedovatý, beztak máme všichni žaludek spíš překyselený. Pomoc (relativní): oškrábat.
(*) foodnet.cz/...
problem spis je, ze vetsinou nesezenete zadne zrale ovoce a samozrejme min. polovina z toho nedozraje ani doma. o cem se asi moc nemluvi je to, ze myt se ma vsechno ovoce, vcetne tropickeho a subtropickeho, ovsem tam dokonce mydlovou vodou. kdyz si date banan, nebo i jenom oplachnuty ve vode, tak sliznete vsechny postriky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.