Pro ty ostatní - je to ferritová paměť sálového počítače (pravděpodobně RPP) z 80 let minulého století. Kapacitu už jsem zapomněl a počítat ta jadérka se mi moc nechce. Ale na dnešní poměry je směšná.
Škoda, že jsem tu pozdě. Neřekl bych, že je to cosi feritového, ale nějaké slaboučké pospájené drátky na tom jsou vidět. Vlevo jsou nejspíše nějaké odpory a svazenky drátů vedou někam taky doleva.
No vidíte. Na rozdíl od Vás to naživo držím v ruce (v provozu jsem to minul o cca 3 roky, tohle zůstalo ve skladu náhradních dílů), ale princip jsem nikdy nepochopil . Na desce je těchle polí s ferritovými jadérky celkem 18 (oboustranně).
Mám takových blbin doma víc, například jednu plotnu hartdisku (porovnání s klasickou 3 1/2 " disketou). Tu ovšem ještě pamatuju v provozu v nejrůznějších počítačích.
@magdon: Tak ta desítka byl malej počítač, spíš jako inteligentní terminál, pokud pamatuju, a čtyřicítka už plnohodnotnej sálovej, s IF pro jakékoli I/O zařízení, které podporovalo EBCDIC. Věkově se asi moc nelišily. Paměťovka u 1040 byla skoro 50x50cm, ale počet těch bitových jadýrek už fakt nevím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.