Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tak nám přidali něco k důchodu

Od: keebleek® odpovědí: 22 změna:

Teda mě ne. Já mám ještě čas.

Ale bavili jsme se s letitým (82) sousedem a on tvrdí, že to rozpočítávání procentama není správné. Že by se mělo hlavně přidat těm, většinou ženským, co mají ty své důchody hodně nízké. Ať už z důvodu, že se staraly o několik dětí a nemohly si na ten svůj důchod nadělat vyšší příjmy. Aby se dostaly z té hladiny chudoby. Asi tak, že kdo má 7-9 tisíc, by měl mít normální minimální hodnotu důchodu 10 tisíc. Něj si myslím, že je to rozumný názor. Jaký je ten Váš?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ono to s tím přídavkem není tak horké. Všechny ceny jdou nahoru, energie, potraviny, služby...tak to, co nám dají, zase brzy navrátíme.;)

Jinak mohu napsat, že znám ne jednu, ale hned několik mladých žen, které bezostyšně troubí do světa, že NIKDY DĚLAT NEBUDOU. A nejsou to cikánky. Prostě za našeho mládí byla práce povinností, dneska je holt jiná mentalita.

Pokud někdo dělal a odváděl, ať se mu důchod zvýší, zaslouží si to. Ale kdo nedělal, válel se na UP, jen čerpal a neodváděl - proč mu přidávat důchod? Proto si myslím, že Váš názor není správný a na tu hladinu chudoby se dostal každý svou vlastní vinou. Jaký měl v mládí přístup k práci.

Taky to chce určitou finanční gramotnost. Znám paní s opravdu malým důchodem, která po převzetí důchodu jede do města a tam nakupuje, jako blázen. Co kde vidí. A pak je po zbytek měsíce bez peněz. Ani ty věci pak nepotřebuje, prostě blbosti. A takových je víc, většinou jsou to ženy s nízkým IQ. A nedají si to vymluvit.

Pokud chci něco koupit, musím uvažovat, jak moc to bude využito a zda to opravdu potřebujeme. Proto, i když by mi vyšší důchod opravdu nevadil, ani na ten současný si nestěžuji. Prostě přemýšlím a vyjdu s ním. Jaga.

dolga*

Možná bydlíte ve vlastním a možná jste dva a máte tedy možnost se dělit o složenky. To nemá samozřejmě každý.

Jistě se najdou lidé, kteří dělat nebudou, takoví se vyskytovali i za socíku, není to nic, co by nás mělo překvapovat. Když jim to sociální systém umožnuje, tak proč by pracovali? Dnes není jiná mentalita, ale jiná doba, stát už z nikoho nedělá otroka. Když máš jiné, legální příjmy, žiješ z výhry, z rodinného majetku, tak proč by mu měl někdo nařizovat zákonem, že musí pracovat? To dělali bolševici a považujete to za správné? Já ne. Pokud mám z čeho žít, nikdo mně nemá k práci co nutit. Tomu se říká také svoboda.

Je u nás mnoho důchodců, zvláště pak žen, které mají tak nízké důchody, že žijí na hranici chudoby. A nemyslím si, že se válely, málo pracovaly, naopak často jsou to prací zedřené ženy, které měly velkou část života odpracovánou na rozdíl od mužů na dvě směny, z toho druhou zadarmo. Za práci kolem rodiny a dětí se neberou peníze, proto tyto práce pro muže nejsou atraktivní, nikdo si této práce neváží a nedělali by je, muži. U nás profese prodavačky, zdravotní sestry, pečovatelky, uklízečky a podobně byly velice špatně placené profese, ačkoliv si tam mnoho žen zničilo zdraví. Nemohly dělat kariéru jako muži, musely říkat šéfovi, já nepřijdu do práce, Fanoušek měl v noci horečku, musím s ním k doktorovi a budu s ním pak muset být doma...pro trh práce nebyly atraktivní a kariéra s vyšším platem je míjela..následek - nízký důchod. Přestože se neválely ty ženy.

Jsou to právě ženy, které mají zásluhu na tom, kolik lidí se narodí, kolik lidí bude vydělávat na důchody, ale nikdo nikdy je nedokázal ohodnotit a jak bolševici, tak i rádoby kapitalisté...Jsem tedy toho názoru, že se ženám za každé dítě mělo dostávat příplatku k důchodům, bylo by to tvrdě zasloužené, například to takhle bylo v Řecku i Balkán dovedl matky víc ocenit, než západní svět, který chce všechno zadarmo. Nedivím se ženám, že nemají motiv změnit svůj život a cca 24 let se starat o dítě, které bude danovým poplatníkem, ale jeho máma pak půjde pro soc. dávky kvůli malému důchodu. Ne každý má babičku, většinou to jinak prostě nejde.

Takže ano, ženám s dětmi se měla zvýšit procenta za každé dítě, jinak v tom žádná spravedlnost není. Ti, co dělali kariéru, měli čas na práci, měli slušné platy, tak mají i slušné důchody, nemuseli se starat, kdo bude vydělávat na důchody...proto se domnívám, že je tu silná sociální diskriminace žen a nejen u nás..A nejvíce mně vždycky šokuje, když lidé posuzují svět jen podle sebe, vždyt nic není černobílé...

Ano, máte pravdu, ale na druhou stranu - ve svém okolí znám 2 příjemné ženy. Obě pracovaly jako OSVČ ve službách, každá v jiné oblasti.. Přišel důchodový věk a obě ženy jsou nešťastné z mini důchodu. Proč?

Snažily se hlavně si vydělat, což je logické. Nedávaly účtenky, když to vyloženě nemuselo být, prostě, co vybraly od zákazníků, šlo do jejich kapsy, bez zdanění. Navíc si obě platily co nejmenší pojištění, jen tak, co musely, aby se neřeklo. Když před pár lety jedné z nich spočítali důchod na 5.800 Kč, složila se. A jela na úřad, že jí to špatně spočítali. Po kontrole zjistili, že to tak opravdu je. Prostě nepamatovala na zadní kolečka, žila jen přítomností a ve stáří se jí to vymstilo. Teď už mají asi ženy víc, ale když se celý život bránily odvodům, není divu, že to tak dopadlo.

Tady neplatí jako ve sportu: NEDÁŠ - DOSTANEŠ. Tady musíš napřed dávat, abys potom dostal. A to si dost lidí asi neuvědomuje. Jaga.

lipanek

dolga - zarazila mě Vaše věta, jestli jsem ji pochopila dobře - Nedivím se ženám, že nemají motiv změnit svůj život a cca 24 let se starat o dítě, které bude danovým poplatníkem, ale jeho máma pak půjde pro soc. dávky kvůli malému důchodu.
Zdroj: poradte.cz/... -

V dřívějším režimu a i dnes je to tak, že ženy jdou do zaměstnání, jakmile je děcku okolo 3 let. Nejdříve třeba jen na částečný úvazek, nebo právě na tu méně ohodnocenou práci v blízkosti školského zařízení /úklid, pomocná síla/, ale jakmile děcko dorůstá nachází si kvalifikovanou práci ve svém oboru, anebo mění zcela své zaměření. Ty ženy, které zůstaly na pozici uklízečky na 4 hodiny celý život, zřejmě měly vedle sebe manžela, který přinesl domů více peněz a nenutilo je to. Starat se o dítě /děti do 24 let/ bez toho, že bych vedle toho pracovala na plný úvazek, by pro mě osobně bylo nepřijatelné. Předpokládám, že já i děti jsme zdravé. U invaliditidy je situace jiná. Měla jsem s 2 dětmi domácí práce, potom školnictví ve školce a teprve když odrostly, tak jsem šla na 8 hodin. Když se u jednoho z dětí objevily zdravotní komplikace, tak jsem šla na 4 hodiny odečítat vodoměry, ale jakmile se to trošku zklidnilo, tak jsem našla zaměstnání opět na 8 hodin.

U těch pečovatelek o rodinné příslušníky byla situace jiná, to se stát opravdu choval příšerně a takové ženy spíše za tu péči trestal, že nedali své rodiče - prarodiče do ústavu. Snad se už ohodnocení za péči o rodinného příslušníka zlepšilo.

dolga1

babajaga

Opravdu nevím přesná čísla, kolik žen - důchodkyn pracovalo na živnostenský list, takže si musely nacházet samy práci, kterou jim nikdo nezajištoval. A které "okrádaly" stát o daně. Jasné je mi ale to, že to bylo naprosté minimum, které nijak neovlivnilo diskriminaci žen u nás.

Je vysoce mylná představa lidí, že tito drobní živnostníci mají velké peníze. Pořád jen vidíme v druhých zloděje, není tomu tak.I ty živnostnice mají totiž malé výdělky, takže mají i malé důchody.
Například tady máme taxikáře, který si někdy vydělá 200 za den, jindy 2 000, měsíčně je rád za cca 28 000 kč, ale musí platit ze všeho spoustu složenek, má i provozní náklady...Ale hlavně si práci musí najít sám, takže když konkurence je velká, moc toho nevydělá, oni často memají totiž ani co danit. Zisk je nulový, musí také z něčeho žít. Většinou je totiž soudí lidé, kteří mazaně byli zaměstnáni u firem, protože u nich firmy byly za humny, což není všude a starosti, kde sehnat na daně a výplaty nechali jim...rádi pak hovoří o druhých jako o zlodějích. Je to český trend, vidět jen sebe.

Takže babojago, na 1 - 2 ženy, které tu popisujete je ale armáda žen, které to tak neměly a vysvětlete mi, proč mají malé důchody? Z jakého důvodů? Když pracovali daleko více než muži. Proč ve stejné profesi, stejné pozici, při stejném vzdělání má žena většinou o cca 3 000 kč méně, protože je žena...následně i o tuto částku nižší důchod.

Vy s tím souhlasíte?

dolga1

lipánek...

Dívejte se na to jinýma očima. Pokud máte možnost, snažíte se po škole vydělat peníze, dosáhnout jisté pozice atd. To ovšem neplatí, když Vám dítě změní život. Mužům dítě život nezmění. Dělají kariéru, postupují v pozicích, šefové jim dávají přednost, když nezůstávají doma při těhotentství, mateřské dovolené a později při nemocech dítěte...Zkrátka, muž netáhne za sebou žádnou kouli, na kterou by se musel ohlížet a která by mu brala čas a energii, protože rodina, ta odčerpá ženě energii jako horníkovi směna na šichtě.

Pokud má žena VŠ, zpozdí se ve vývoji, když má děti, její kolegové jsou mnohem dál, ona zaostala, dobře placená místa jsou obsazeny těmi, kteří se nemusí ohlížet na rodinu a času mají spoustu...Někdy se to nedá ani dohnat..Mnoho mladých žen už proto dnes uvažuje tak, že je lépe vydělávat, pořídit si bydlení a šetřit na stará kolena, protože díky tomu, že nemají rodinu, mají vyšší pozice, vyšší platy a tím i vyšší důchody...Začaly se zkrátka chovat jako muži, protože mužský svět je daleko lehčí.

Opakuju - chceme děti, ale ženy pak trestáme malými financemi. Takže jsou nejvíce ohroženou skupinou u nás. A tahle diskriminace žen, od kterých se chce vše zdarma se mi zdá nedůstojná 21 století..ale hlavně nespravedlivá.

hodnocení

1x

Myslím, že valorizace v procentech je v pořádku. Každý má tolik, na co si za roky práce vydělal. Kdo se nesnažil má smůlu, ale může za to sám. Proč by měl dostávat v přepočtu víc než ti ostatní. To nemá logiku. Ti co mají důchody z dávné minulosti by měli mít však zvláštní přilepšení, mimo tato pravidla.

lipanek

Ferax, nějaký přídavek již funguje. Lidé, kteří se dožijí 85 let dostávají k důchodu navíc 1000 Kč, a ti co mají 100 let dostanou 2000 Kč navíc.

klera*
hodnocení

1x
Je na čase, aby si společnost začala vážit péče o děti a starosti o domácnost a začala to brát jako plnohodnotnou práci. Ostatně, vychovávají se tím budoucí daňoví poplatníci a bez funkční rodiny by neexistoval stát (pro ty co dají na počty a státotvornost :))

id
hodnocení

0x

Těžko říci co by bylo lepší. Znám bezdětnou, vdanou paní, která ze své pohldonosti nedělala nikdy v žvotě více jak 4 hodiny denně. Proč by automaticky se jí mělo přidat na důchodě?

liska5

Musely by to být ženy, které daly zemi více daňových poplatníků...

lipanek

Jak se dá rozlišit, že někdo má 2 šikovné, pracující děti a někdo 4 děti, ale 3 z nich nepracují, jsou ve výkonu trestu, nebo drogově závislí?

dolga*

Podle mně by každá žena měla dostávat v okamžiku, kdy se vrátí do práce a má menší příjem než chlap, protože on se nemusí starat o rodinu, o děti, nemá žádné břemeno, k platu měsíční příspěvek, jako tomu bylo v Řecku, dnes nevím, možná to unie zakázala...Takže pak ženy měly důchody srovnatelné s muži. V tom vidím spravedlnost. všechno jde, když se chce. Ženy pracovat musí, protože muži většinou ji, když je opotřebovaná, vymění za mladší model a kdo by ji pak na stará kolena živil? Pro ni je tedy důchod důležitý jako pro muže. A navíc se těmi penězi zvyšuje životní uroven domácnosti, tedy rodiny.

hodnocení

Když se jako protizávaží přidá ma misku vah skutečnost, že se mnohým cikánům, co už několik generací nemákli a jen plodí duvody pro pobírání různých podpor,vyplácí nechutné částky vlastně za nic. Tak bych asi neměl problém těch několik starých žen a chlápků zařadit mezi příjemce takových důchodů. Chudoba u starodůchodců v nových časech není morální.

liska5
02.01.20 22:24

*hej*Souhlas!

pb®

Chodoba u starobních důchodců teprve přijde. Dnešní důchodce si v mnoha případech mohl koupit byt v privatizaci za pár šušňů, který časem mnohonásobně vzrostl na ceně. Ani ten důchod většinou není tak maličký, aby při finanční gramotnosti strádal důchodce hlady. Jo až půjdou do důchodu tzv. husákovy děti, to teprve uvidíme, co to je chudoba v důchodu. Dnešní důchodci si stěžují, ale špatně teprve bude.

dolga1

Až půjdou do důchodu Husákovy děti, tak samozřejmě budou mít o hodně vyšší důchody, protože platy stoupaly a to se projeví. Na to člověk nemusí být ekonom...Když se vypočítává plat ze cca 25 000 brutto, je to jiné, než když se vypočítával ze cca 12 000 brutto ještě nedávno, takže starodůchodci ty důchody mají opravdu malé a přidáním 45 kč za magora Kalouska to nic nevyřešilo... Jinak, kolik důchodců mělo možnost si byty odkoupit za málo peněz? Také jich moc nebylo, v panelácích bydlela většinou spousta mladých rodin. My, češi máme pořád tak velké oči, pořád se nám zdá, že sousedův trávník je, nebo byl zelenější - neuvěřitelné.

lipanek
hodnocení

0x

Ty ženy, které měly hodně dětí, tak se jim snižoval věk při odchodu do důchodu.

Žena, která se narodila v roce 1950 a nemá děti odcházela do důchodu v 61 letech.

Žena, která se narodila taktéž v 1950 a má 3-4 děti odcházela v 57 letech.

Rozdíl 4 roky.

A stále je u obou možnost, že pokud by jim to stav dovoloval, tak si mohly při důchodu přivydělat a po ccirka 2 letech si nechat důchod znovu přepočítat. A tím zvýšit.

Jinak náš důchodový systém je zrůdnost, když se podíváte na zvyšování věku při odchodu do důchodu pro lidi /dnes děti/ narozené třeba okolo 2005. Prostě 70 let a více je zrůdnost, jinak to nemohu napsat. Stát nehospodaří dobře a tam, kde by měl být sociální a solidární, tak škrtá, či navyšuje a rozdává těm ..tdd, tdd, tdd ../dosaď si podle sebe/. Důchodový účet je nepřehledný, zrovna tak jako státní. Mají v tom bordel, peníze se přidělují, odcházejí nepřehledně. Po mnoha organizacích nepožadují podrobné vyúčtování /např. politické, neziskové organizace/, ale po soukromnících se vozí.

duchodu.cz/...

id

Vy také všemu nesmíte věřit, ani vámi uvedené tabulce.

Podívejte se třeba na rok 1980. Ženy s dětmi by měli jít do důchodu o rok později než muži nebo bezdětné ženy *zed*

lipanek

To vypadá na nějaký překlep /tiskovou chybu/.

Zde je podobná. Místo 68 se uvádí 67 let /od roku narození 1977 - 1982 plus nějaké ty měsíce/.

aktualne.cz/...

Ale děkuji za upozornění.

hodnocení

0x

Je na ase, aby tu vznikly přísnější zákony na ty, co dělat nechtějí, n aby dostali jen min. pomoc nebo žádnou. Je smutné, když taková mnohočlenná rodina s dospělými dětmi dá dohromady tisíce, zatímco někteří důchodci či osamělé matky doslova živoří.

amfr

Hledíte na nemakačenky a nevidíte Kelnera, Babiše a jiné zlokapitalisty. Jeden milionář - kradař se hrká po jižní Africe, na toho už zatykač vypsali. Tam jsou vaše / naše peníze na důchody, zdravotnictví... Vis Francie a demonstrace. Francouzi demonstrují rádi, dobře a hodně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]