Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rubikova kostka - váš názor?

Od: klusik odpovědí: 19 změna:
Ahoj, bavili jsme se o tom, jestli Ernő Rubik rubikovu kostku dokázal složit, já jsem toho názoru že on jí vymyslel ale složit jí nedokázal, přeci jen to byl architekt a ne matematik, ale nechal jiné matematiky aby to vymysleli. Ostatní si myslí že to uměl složit, co myslíte vy?
(Poradnu "společnost" jsem vybral protože jsem nenašel lepší poeadnu)

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Já nemyslím, ale vím, protože jsem četl rozhovor přímo s ním.
Složit ji dokázal ale takových časů, jako nejlepší borci, nedosahoval.

eejj
hodnocení

1x

V době, kdy "letěla" Rubikova kostka a měl jí kdekdo, jsme ji s potem na čele dokázali složit, nebo aspoň částečně složit i my obyčejní nematematici. Proč by jí nemohl složit i sám vynálezce.

simon*
hodnocení

Ale jestli jste ji dokázali složit s návodem nebo bez, já jí složit umím, ale učil jsem se to podle návodů. Ono složit jí tak, že jí poprvé dostanete do ruky podle mě ani nejde. Možná by jste dokázali složit 1-2 strany

A kde jste návod získal? já jsem nikdy žádný návod neviděl!pěkně stylem pokus-omyl až do zdárného konce, pak jsem postupně jen piloval čas.

simon*
hodnocení

Když si zadáte např. na youtube "jak složit rubikovu kostku" najde vám to velmi jednoduché návody. Dle mého celou kostku jen tak pokus omyl nesložíte.
Jeden z návodů byl uveden tuším v Mladém světě, další jsem našel v zahraničním časopise, odebíral jsem ho dva roky a byl věnován pouze kostce.
Dalo se postupovat seshora dolů až do konce nebo jen po dvě vrstvy a pak kostku otočit a poslední vrstvu skládat jakoby horní vrstvu. To už ale byly používány algoritmy, které hýbaly vrškem ale nesměly pohnout již složenými vrstvami.
Kapitolou samou pro sebe bylo složení celé kostky jakoby naráz, bez počáteční strany, vrstvy, další vrstvy atd. Ale to byla vyšší dívčí a k tomuhle postupu se vyjádřit nedokážu.

Simone ale před skoro 40 lety internet nebyl.

Zajda - MS jsem nikdy neodebíral a koupil jsem si ho snad 3x a po prolistování jsem si řekl,že jsem peníze zbytečně investoval,Kupuval a odebíral jsem jiné-technické časáky.
Jak píšu výše-pokus-omyl občas i rada znalejšího.jinak jak píšete .strana pak po obvodu-jedna ,pak druhá nakonec zbytek-třetí současně s poslední stranou.

simon*
hodnocení

Ale dokázal jste jí nakonec složit celou?

Nerozumíte textu: AŽ DO ZDÁRNÉHO KONCE?

Ještě dnes po těch 40 letech ji složím,tedy pokud bych ji měl.

berger*

Já ji složil celou,bez návodu. Jenže tak,že jsem ji prostě rozebral a poskládal...*hi*. Návod tehdy vyšel v časopise ABC,dodnes,když vidím tu kostku,se mi vybaví " A C A- C- B A..." První se,mslm,skládaly kříže na všech stranách,potom rohy... S tím návodem to už ale nebyl hlavolam,to už bylo jen mechanické skládání,bez přemýšlení...

Diesel - ani já neodebíral Mladý svět.
Dostal jsem darem jen to číslo kde byl návod.
A nejsem si jist ani tím, zda to byl přímo MS.
To, co jsem odebíral dva roky, byl zahraniční časopis, v angličtině či němčině, už nevím.
Podle návodu v Abíčku jsem se jí taky naučil skládat. Nepamatuji si už časy, ale bylo to tak kolem minuty.
Schválně jsem teď kostku vytáhl ze šuplete a zkusil složit.
Bez úspěchu.
Holt skleróza...

etana*
hodnocení

1x

Naučila jsem se jí složit sama, bez návodů a pomoci a zrovna nedávno jsem ji po snad dvaceti let složila znova. Byl to hlavolam, ale ne přehnaně těžký. Uměly to skládat i děti a návod nepotřebovaly.

hodnocení

0x

Rubikova kostka se objevila zrovna když jsem byl dítě, tehdy to byl fenomén a zkoušeli to složit prakticky všichni vrstevníci, pokud si vzpomínám, tak se to zdařilo takřka každému, ovšem v delším čase. Mě to vysvětloval bratranec, ale existovaly na to i ,,taháky´´

hodnocení

0x

Když začala tato mánie, bylo mě tuším tak 25let a kostku přivezl švagr z Německa. Postupně jsem se vypracoval až na 26vteřin. Dnes už bych ji nesložil. Musel bych opět nějakou dobu zkoušet a nevím zda by měto ještě bavilo. Spíš myslím, že bych jí asi brzy nechal "proletět".

doplněno 01.01.20 18:28:

Ještě mě napadlo, že po té kostce Rubik ještě vymyslel několik dalších hlavolamů (některé jsme doma také měli) a mánie byla na světě. Každý o tom mluvil, kdekdo to zkoušel. Děti i dospělí, pamatuji, že jsme blbli i v práci při obědě. Někomu to šlo, někdo na to "buňky" neměl. Ale byla to sranda.

Já mám rekord 16 sekund, průměrně jsem to dával do 28. Ale to bylo rané mládí :-D

junkers*
hodnocení

0x

No určitě to uměl složit, ale asi se neúčastnil soutěží ve sppedcubingu, tehdy ani taková "disciplína" asi nebyla.

RK dovedu složit, buď vrstvu po vrstvě, nebo napřed rohy, potom hrany (intuitivnější metoda) .. *poctar*

Nicméně - nevěděl by někdo, nebo třeba zakladatel vlákna jak vyřešit následující problém:

Jak složit kostku 3x3x3, když se rozhážou jen dvě libovolné, na sebe kolmé strany? Stačila by nějaká nápověda, nějaký algoritmus nebo tak, teoreticky to musí být přece mnohem jednodušší, než celá kostka.

Rubikova kostka - váš názor?
Tady dle mého názoru stačí pouhá logika.
Jsou to jen dvě rozházené strany,bude se to skládat vše dohromady, žádné další vrstvy apod.
Začal bych kostickou ve středu hrany levé stěny a k ní připasoval jednu rohovou z pravé stěny.
Ale je to posilvestrovský názor takže s rezervou:)

liska5
hodnocení

0x

Na to byla machr naše máti. Už pár let nežije. Dnes by jí bylo 96 let. Když jsme od ní odcházeli, tak rychle, ještě mi "rozhažte" kostku, abych mohla skládat. To ještě internet nebyl, vyráběla si sama postupy, svoje šablony.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]