Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jaký výraz používáte pro člověka, který není zrovna "čahoun"? Řeknete o něm, že je malý, nebo že je nízký? Nízký člověk použiji v případě, že se jedná o člověka bezcharakterního, úskočného, úlisného a pod. Jinak mrňouse nazývám lidmi malými.
S výrazem nízký člověk, ve smyslu malý, jsem se setkala až na této poradně. Přijde mi to opravdu zvláštní, ale třeba je to krajová záležitost M.
Bude to asi skutečně nějaké nářečí, 69 roků žiji ve středočeském kraji a až nedavno jsem se s tím setkala až zde na poradně a opět mi to přišlo hodně divné.
S výrazem nízký člověk myšleným ve vztahu k výšce postavy se setkávám podruhé. I poprvé to bylo zde na poradně. I tehdy kolem toho byla nějaká diskuze. A i tentokrát mi nejprve hlavou bliklo něco o povaze. Ale když už to tak nešikovně o sobě tazatelka napsala...
V naší rodině se pro lidi malé postavy často používal výraz malý pívo. Necítím v tom urážku a rozhodně ji necítívala tetička, ke které se výraz hodil, a proto ho občas slýchala.
Zajímavé téma. A dobře se k tomu vyjádřili zdejší rádcové.
Jak se těm malým lidem říká? Kámoš v Liberci a v 70 letech křiknul na vyloženě malinkou babku s velkou koženou taškou, kterou drhla při chůzi o zem. ,,Čau čáro,, A ta malinkatá žena neurčitelného věku po něm mrskla dlažku. Zrovna šla kolem hromádky vykopaných kostek na Gottvalďáku dnes Soukenném náměstí. Měl štestí, netrefila. Nikoho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.