Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřebovala bych poradit.Blíží se Vánoce a já upadám do depresí. Nemám moc peněz na dárky. Moje rodina i přítel si zvykli, že jsem jim vždycky dala hodně dárku a taky drahých dárků. Nebyl to pro mě problém, pracovala jsem v zahraničí.Teď už jsem ale v Česku, koupila jsem si byt z peněz, co jsem vydělala v zahraničí. Úspory jsem tedy všechny utratila za bydlení. Také jsem přišla o práci před dvěma měsíci. Všechno by bylo v pohodě kdyby nebyly ty Vánoce.Mám rodinu trochu náročnější na dárky, přitom oni mě toho dávali vždycky málo. Vím, nemůžu to takhle porovnávat, ale třeba loni jsem jsem od mámy dostala jen náramek-bižuterii a ložní povlečení. Otec dárky nikomu nekupuje, spoléhá se, že to zařídí máma. Ta každý rok říká, že neměla čas běhat po městě a shánět dárky. Mám dva bratry, jeden pracuje, ale nikdy nikomu dárek nekoupil, ani k Vánocům, narozeninám.. nikdy nikomu nic. Druhý bratr - nemakačenko, nikdy nepracoval. Nikdy nikomu nic nedal. Já od bratrů nikdy nic nedostala, od toho makačenka jenom tehdy, když mu máma domluvila, že by bylo fajn mi něco dát, když i já mu dávám.Já dávám dárky každému a snažím se, aby jich bylo hodně, aby měl každý radost.Proto i tyto Vánoce očekávají, že dostanou dárky. Máma by chtěla parfum, jenže je moc drahý. Tátovi taky parfum. Přítel má taky rád parfum, ale ten který chce (Chanel) je příšerně drahý 100 ml stojí kolem 4000 kč. To je prostě moc. Navíc jen parfum nestačí. Mimo jiné, ten parfum jsem mu dala jako první dárek, ale jak už jsem psala, to jsem pracovala v zahraničí a opravdu to nebyl problém. Loni na jeho narozeniny jsem mu taky koupila tu samou značku parfému, ale menší balení, tedy 50 ml, jako byl rád, ale neodpustil si poznámku jako "Menší balení už neměli?"Jsem zahnaná do kouta. Opravdu na to nemám peníze, teď nevydělávám, úspory nemám. Tedy abych to uvedla na pravou míru, mám nějaké peníze, ale ne tolik, kolik potřebuji aby byl každý spokojený. Jako na truc se ještě porouchala pračka a já musela koupit novou, stála 5000 kč a to jsem musela vzít z peněz určených na dárky.Je mi z toho blbě a jsem ve stresu.
Pro křesťany jsou Vánoce oslavou narození Krista. Dárky jsou vedlejší příjemnou záležitostí. Pro neznabohy by měly být Vánoce příležitostí k setkávání rodiny. Dárky by měly být vedlejší příjemnou záležitostí. Kdo si z Vánoc sám udělal jen chvíli na předávání superdarů, může si za své vlastní ochuzení duševní i faktické sám. Děti dárek pod stromečkem čekají. Děti ho dostanou. Ale dospělí? Pokud si členové rodiny neváží, že se ve zdraví a v pohodě po roce sešli, tak je něco v nepořádku. Kupte každému za 10 korun výherní los.
Jak to kdysi popsal Erben? ...hospodáři štědrovku (= vánočku), kravám po výslužce, kohoutovi česneku, hrachu jeho družce. Ovocnému stromoví od večeře kosti a zlatouška na stěně tomu, kdo se postí. Kde máte nějaké drahé parfémy?
No já nevím, ale jestli to je všechno pravda, tak to nemáte dobrou rodinu, ani přítele. Ještě se mi nestalo, že by mi někdo diktoval, co mu mám koupit a ani to neznám ze své blízkosti. Podle toho co píšete, jste pro ně "oslíček otřes se" a to není o co stát. Peníze bych rozhodně nesháněla a klidně bych si udělala Vánoce sama pro sebe. Ani bych se s takovými lidmi nechtěla sejít, pokazilo by mi to svátky. Přece tam nepůjdete a nezačnete se omlouvat, že jste nic nekoupila, že nemáte peníze. A jestli si chcete vzít půjčku, tak na to škaredě doplatíte, protože dám hlavu na to, že to pak nedokážete splácet. Ono se totiž ve Vašem případě nejedná o 3 tisíce, ale spíše o 10-15 tisíc, abyste všech pět náročných lidí uspokojila. Tak jestli chcete opravdu poradit co máte dělat, tak já radím tam nechodit. Já bych jim všem dala vědět, že nepřijdete, protože pro ně žádné dárky nemáte. Přece snad vědí, že jste ztratila práci a že jste investovala do bydlení. A nejvíc mne pobavil ten Váš přítel, který chce parfém od "Chanel" a ještě něco k tomu . Koupila bych mu pro srandu nějaký Pitralon za 45 Kč. a k tomu bych mu ukázala, kudy se ode mne odchází...
Jasně, Pitralon! Již desetiletími ověřená a na trhu se stále držící, tudíž špičková značka. A řeknu vám, že jsem taťkovi ve svých asi 7 letech tuto vodu po holení k Vánocům koupila, a jakou měl radost! Ida
To s tím Pitralonem je vtipné. Ani mu nemusíte říkat, že už ho nechcete. Půjde sám a bude hledat dalšího "oslíka otřes se". Pokud je pravda, co tazatelka píše a není to nějak "přikrášlený". Já bych nemohla milovat muže, který mi diktuje, co mu mám kupovat a ještě něco drahého. Hned bych mu něco řekla.
Tohle prožívá hodně žen v době, kdy nastoupí do důchodu. Děti a vnuci si zvykli, že babička dala dárků víc a větší, a teď si prostě budou muset zvyknout, že ty doby skončily. Asi bych upozornila předem, že Ježíškovi došly zdroje. Dárečky budou prostě malé. Hlavně, že se sejdeme ve zdraví a pohodě. Hlavně si neberte půjčku!
Nečetla jsem to celé, je toho mnoho, ale myslím, si, že význam Vánoc je v něčem jiném, než v zahrnování se drahými dary. To vymysleli obchodníci. A lidé nakupují jako ovce.
Normální člověk se raduje z adventu, světýlek v zahradách, stromu na náměstí, nazdobí si hezky byt, jde poslouchat koledy, nějaký vánoční koncert, upeče si cukroví...Ano, dárky bych dala, ale opravdu spíš symbolické. Nějakou maličkost. A klidně všem řekněte, že jste měla velké výdaje s tím bytem a že letos si nemůžete prostě víc dovolit. Vánoce jsou v setkávání s přáteli, s blízkými, s pocitem sounáležitosti, rozjímáním, vzpomínáním na ty, kteří už nejsou mezi námi...
A protože vidím, že Vaši bratři jsou na nic, rodiče skoro jakbysmet, tak ty malé dárky zaveďte už nastálo. Nedáte přece matce parfém za 4 tisíce a ona Vám 3 utěrky. Sami snad vidí, že jste měla výdaje, určitě nejsou hloupí.
Nechci Vás navádět ke skrblictví, ale když prostě nemáte, tak to nejde. I malý dárek dá obdarovanému pocit, že jste na něj myslela, vzpoměla si.. A to je víc, než dar za tisíce.
Mohla bych Vám vyprávět o mnoha chudých, ale přesto nevýslovně kouzelných Vánocích někdy v 60. letech. Jenže dneska v době nákupního běsnění by mi hodně lidí už asi nevěřilo. Jaga.
Nadýchněte se a zklidněte. Je to všechno ve Vás. Utrhne Vám někdo hlavu? Zde se projeví jaké máte vztahy, jaké máte přátele.
Já jsem na tom byla také tak. Pracovala jsem, byla brigáda, důchod, peníze byly. Nyní mám velká vydání za bydlení a zdraví.
Než jít do dluhů, tak limit každému dárek za 200 korun. A všem od listopadu jsem řekla, jenom něco malého. Máte to stejně i sama v sobě. Povlečení od mamky považujete za malý dárek?
Takže klid, Vy nejste ta špatná, to je špatná doba a jít dolů, uskromnit se, není nic špatného. Dejte najevo, že jste bez práce, vydala jste se za bydlení a dárečky budou malé.
U toho přítele - nějaká jedovatá poznámka? Trošku bych pozorovala, jestli vůbec za mnou stojí, jestli podá pomocnou ruku, jestli se o něj mohu v problémech opřít. Nebo byl s Vámi jenom kvůli tomu, že se Vám dařilo? Pozorujte náznaky lásky - nelásky.
Přeji Vám hezké vztahy, a hodně zdraví, to je důležité. I vánoce mohou být jednoduché. A nekoukejte moc na televizi /dárky, půjčky/ život je o něčem jiném.
Vaše rodina nebude moc sociálně inteligentní, že si nevšimli, že jste si koupila byt a Vaše výdělečné možnosti se změnily. Tu samou sociální inteligenci postrádáte ale i Vy.
Odpovězte mi jen na tyto otázky...
Proč jste si kupovala jejich zájem a lásku drahými dárky?
Aby Vás měli rádi?
A Vy se bez jejich "lásky" neobejdete?
Nezbývá, než porušit pravidlo Z3. Klikněte na srdcovou kartu. ♠ ♣ ♦ ♥.
Nevažte se, odvažte se. Žijte dneškem! Kdo ví, co bude zítra, hoďte stesky za hlavu. Víte, že: Občan USA, kteří řádně splácí své dluhy, má vyšší bonitu, než občan, který nemá dluhy žádné. Tak šup šup, pár kliknutí a vykouzlíte na tvářích příbuzných úsměv. Keep smiling!
Pokud je stav takový co popisujete, každý v rodině snad ví, jak na tom jste. Vůbec bych to neřešil a všem bych řekl, že letos prostě dárky nebudou. Zadlužit se kvůli dárkům, je cesta do pekel. Každý den slyšíme v médiích různé psychology, kteří o tom hovoří. Nezkažte si život. Nestojí to za to. Rodiče to pochopí a sourozence pusťte z hlavy.
Děkuji, půjčku rozhodně brát nebudu, spíš jsem chtěla podporu, povzbuzení protože je toho už moc. Rozhodně jsem nepřišla tahat peníze, jak tady někdo psal.
Nezatěžujte se dárky. Jednou byste takové obdarovávání musela utnout, tak proč ne teď, tyto vánoce.
Předpokládám, že bratři žijí v jedné domácnosti s rodiči. Kupte jeden dárek pro ně všechny - třeba dobrou pánev.
Vy asi bydlíte s přítelem, takže také kupte jeden dárek do domácnosti pro oba dva - třeba tutéž pánev.
A máte úplně jedno, jestli budou ohrnovat nos nad pánví a nebo za menším parfémem. Chce to jen vydržet. Za ušetřené peníze za dárky si běžte na dobrou večeři nebo na mini výlet a nebo peníze utraťte, ale pro sebe.
Zdravím. Tak bych řekla, že @bimbam vám radí geniálně (a dávám jí body). Já bych k tomu přidala, abyste si dala práci, a ty losy za 10,-Kč hezky, ale fakt hezky zabalila. A až to ti nevděčníci rozbalí, s úsměvem jim oznamte, že mají všichni stejnou šanci na velkou výhru. A že jste sama zvědavá, komu to štěstí osud dopřeje. No a jelikož jste už 2 měsíce bez práce a taktak vám to vyjde na živobytí, dárky jste letos nechala na Ježíškovi. Chovejte se naprosto přirozeně a hezky si užijte Vánoce v kruhu rodiny. Stydět by se měli oni... Ida
Ono je těžké najednou utnout. Tchyně dává každý rok na vánoce manželovi i jeho dvěma sestrám 2 tisíce. Když jsme jí říkali, že stačí drobnost, pomalu se urazila. Ony totiž ty dvě čekají na peníze jak supi a kdyby jim dala třeba hrnek, tak se s ní nebudou bavit. A nedát jenom nám, jí přijde blbý. My jí aspoň téměř vše vrátíme ve formě dárků a pěkně zabalených peněz, ale manželovy sestry jí dají pár vitamínů a kafe. Jak si je naučila, tak to má. Ona má normálně strach jim dát drobnosti.
A je to s tím příbuzenstvem vůbec pravda?Já bych tipoval na hledání důvodu k ospravedlnění toho že nic drahého nekoupíte.Nemakačenko sem,nemakačenko tam,nadáváte,pomlouváte a na druhou stranu jim pak kupujete dárky.Myslím že je na čase se zamyslet hlavně nad sebou.Vánoce nejsou o drahých dárcích.Vaši bratři to pochopili,nikomu nic nedávají a stejně tak otec.Pouze vy neustále hovoříte o tom jak vám nikdo nic nedá,jak laciné dárky jste dostala a vy dáváte všem drahé.
To je tak hloupá otázka, že je na ní škoda psát. Když nemám nedám, vezmi si chlup na dlani, když tam není? Chcete dárky nemám bohužel, když se s tím nespokojíš, je mi tě líto, ale oželím tě. Stačí jedno slovo NEMÁM.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.