Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznat, jestli mám na matematiku talent?

Od: zweistein odpovědí: 5 změna:
Chodím do 9. třídy a chci být teoretický fyzik. Nevím, jestli ale na to mám. Třikrát jsem už měl dvojku na vysvědčení z matematiky a tak nevím, jestli jsem na matematiku špatný, průměrný nebo mám talent. Teď, druhé pololetí 8. třídy jsem měl na vysvědčení dvojku a teď mám průměr 2,2. Myslíte, že kdybych se začal učit, mám šanci jednou přijít aspoň na nějakou miniaturní spojku teorie relativity s kvantovou mechanikou? Hawking, Feynman, Einstein přeci jenom byli v matematice opravdu borci a učit se na testy z matematiky na ZŠ nebo SŠ nemuseli, ne? Navíc během přijímaček na osmileté gymnázium jsem byl v matematice lepší pouze než 85%, ale moji spolužáci, kteří nechtějí být matematiky a fyziky, na tom byli lépe. A to jsem se na geometrii hodně učil.
Mám se tedy matematice a fyzice věnovat, ikdyz nevím, jestli jsem na ni talentovaný a neočekávat úspěch, anebo si najít něco jiného, co by mi šlo mnohem lépe, měl na to talent a ne obsahovalo to matematiku?
Říká se, že co člověku nejde, přestane ho to bavit. Myslíte, že to je také můj případ?
Jak myslíte, že by se dal talent na matiku poznat? Naše učitelka říká, že někteří na ni mají talent, jiní se ji musí naučit.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

klera*
hodnocení

4x
Těžko posoudit jak těžká je zrovna u vás matematika. A jaký máš talent. Další věcí je, že matematika na vysoké škole (u teoretické fyziky) je ÚPLNĚ o něčem jiným než bereš teď. A nakonec- talent se přeceňuje. Nejdůležitější je zápal pro věc. Ty máš motivaci dělat teoretickou fyziku, vsadím se, že většina tvých spolužáků netuší, co bude dělat a ani nemá motivaci o budoucnosti tolik přemýšlet.
Tohle je tvůj velký "talent", co ti dává výhodu. Jsi hodně mladý, víš co chceš a máš motivaci. Být tebou, tak si za tím jdu. A kdyby sis to rozmyslel, máš pořád hodně času se rozhodnout k něčemu úplně jinýmu.

lpt
hodnocení

2x

Tak se zeptej té své učitelky, co tě učí matematiku. Ta to bude vědět lépe než my tady.

elane
hodnocení

2x

Neřeš tolik známky na vysvědčení. Ty jsou "jenom" o tom, jak jsi byl schopen se látku naučit, o tvém talentu nic nevypovídají. Důležité je, co tě baví, čemu rozumíš a co bys chtěl v životě opravdu dělat, bez ohledu na to, jaké z toho máš teď známky.

Talent je dobrá věc, určitě člověku pomůže, ale sám o sobě nestačí, když tě příslušný obor třeba časem přestane bavit. Studuj to, co tě baví.

Pokud chceš vymyslet tu tvojí spojku (TR a KM), studovala bych fyziku i matiku. Nebo alespoň ty části, které se týkají dané problematiky. Jeden předmět můžeš vystudovat na VŠ a příslušné části druhého předmětu se pak můžeš doučit sám. VŠ ti stejně dá jenom základ a určitý přehled v oboru, po VŠ už pak budeš muset "bádat" dál jenom na svou pěst.

Podle mě jsou největší machři ti, kdo rozumí dvěma nebo i více oborům, a to i těm, které mezi sebou na první pohled moc nesouvisí. Znám zubaře, který vystudoval práva (vlastně nevím, co studoval dřív), a je jediný, kdo je schopen u soudu zastupovat v soudních sporech pacienty i zubaře. Nemá konkurenci.

V každém případě se ale uč cizí jazyky. Minimálně angličtinu, aby sis uměl zjistit, co se ve tvém oboru děje ve světě a mohl komunikovat s kolegy v oboru. Jinak bys mohl dopadnout jako Jára Cimrman, který vymýšlet něco, co už objevil někdo jiný.

*jasne*

hodnocení

0x

Jak víceméně píše Klera. Zatím jsi matematiku nepotkal. Počty a MatFyz jsou opravdu něco jiného. Jak Ti jdou "slovní úlohy"? Které předměty Ti jdou a které ne?

hodnocení

0x

Tak já jsem docela snadno poznal, že na matiku nějaký talent vůbec nemám. Takové ty základní kupecké počty ještě jo. Ale rovnice a výš. Marné. Klera: dobře ona.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]