Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč je připomínáno 30. výročí osvobození

Od: culdabulda1* odpovědí: 25 změna:

Ahoj - zdravím - už jsem si to ujasnila - pokud mám neodkladné "nutkání" hovořit o dění kolem nás, kterému já říkám "politika" (vysvětlení pro "iz" ) - budu se prezentovat jako "čuldabulda" - a na jiné otázky budu reagovat jako "Marcela" - něco jako "hodnej a zlej polda" *smich* - doufám, že mne za tento vtípek nevyhodíte ! :-D

Momentálně se nemohu ubránit dotazu, proč je dnes tak hystericky neustále připomínáno 30. výročí "osvobození" od komunismu - potažmo komunismu revolučních a poválečných 50. let, kdy se tzv. "lámal chleba" - a tak jako vždy v historii docházelo a dochází a bude v této etapě docházet v různých částech světa i dnes k excesům proti lidskosti !

Proč je tato etapa - kdy už je svět dávno někde jinde - a je nutné řešit problémy aktuální - neustále předkládána "lidu" jako problematika fatální pro další vývoj ČR - který po "revolučním" 89. nabral zcela jiný směr,nežli "jsme doufali" ... Nemohu se ubránit konspirační teorii, že se tak neděje v zájmu českého národa, ale proti němu ! - Ne, že bych byla nějaký vlastenec, ale "přemalování" národních barev dresů české fotbalové reprezentace je i na na mne dost ... *ua*

Ještěže už jsem stará - ale při rychlosti, jakou se dnes svět vyvíjí, se možná jeho kolapsu dočkám o já ! - no jenom úvaha :) ...

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

15x
Zase doma sama a v televizi nic nedávají?
Chcete (už poněkolikáté) napsat můj názor?
Vaše frustrace vychází z pocitu nenaplněnosti.
Nemáte koníčky, okruh známých nebo velkou rodinu.
Vaši frustraci, že jste bezmocná s tím něco udělat, vybíjíte v tomto a podobných případech.
Dopouštíte se těchto chyb, jste demagog, tedy slučujete navzájem nesouvisející věci a snažíte se ovlivnit čtenáře, a dochází u vás k egocentrickému zkreslení, tedy v tom smyslu, že za váš životní neúspěch může někdo jiný.
Například slučování změny hokejových dresů se státním režimem spolu opravdu nesouvisí, hokejový svaz podobu dresů nemá nařízen zákonem, jde čistě o příjmy z prodeje licencovaných výrobků, protože na ty se státním znakem nemůže mít výhradní právo.
Další, vaše okatě přehnané upozornění na to, že někdo může a vy ne, na vaše soukromé údajně vtípky a narážky na to, že vás bude někdo mazat a trestat. Věřte, že vy osobně nikoho nezajímáte. Jste v pozici člověka, který se snaží o vyvolání zájmu o svou osobu a diví se, že jeho působení není hodnoceno stejně jako nějaký známý člověk. Kdyby kdokoliv, objevující se v novinách a v televizi řekl cokoliv stupidního, bude to zajímat spoustu lidí a vy s tím nic neuděláte, tak to prostě je. Buď se s tím smíříte, nebo ne a neustále opakujícími se narážkami znechutíte i ty zbytky lidí, kteří vám ještě naslouchají, a budete mít pocit ještě větší samoty.
K tomu ostatnímu, to, co vidíte, tedy adoraci listopadu v souvislosti s jinými tématy, to už jen ve stručnosti vychází ze selektivně vnímaného okolí, v zásadě to vyplývá z předchozího. Tedy, že v minulosti to bylo lepší, teď jste sama, stará, nikoho nezajímají vaše pocity a problémy, tak za to určitě může tento zkur...ný režim a ne vy sama.
motak
28.11.19 13:46
amen
prestik*
Očividně se nemůžete smířit s tím, že někteří občané upřednostňují schopnost kritického náhledu před jásavým blbstvím. ;)
vilik*
Kdyby skutečně měli vámi zmiňovaní občané schopnost kritického náhledu, byl bych moc rád, protože bych nemusel psát takové obsáhlé komentáře a navíc bych se zřejmě nemusel podílet na dotování zvyšujícího se státního dluhu.

etana*
hodnocení

10x

A proč je připomínáno vítězství nad nacismem a fašismem? Taky dost starej flák, jak by řekla dnešní mládež. I když je pravda, že před třiceti lety nedošlo k žádnému vítězství nad komunismem, na kandelábrech se nehoupali čelní představitelé KSČ a STB a v podstatě tu vládnou dál, jen museli změnit trochu metody. Přesto se tu žije mnohem lépe a vůbec neškodí připomenout, jak šílený svět tu byl dřív.

Je ale potřeba posuzovat věci objektivně. Zkreslovaly se věci tenkrát a zkreslují se i dnes. Místo zamyšlení a vysvětlování, dnes mladí slyší pouze jak vše bylo špatné. To, že existovaly normy v potravinářství, které byly tvrdě hlídané a vždy jsme věděli co jíme. Dnes se vše šidí, používají se samé náhražky a normy neexistují. Kolik sníme chemie nikdo neví. A to není jen u jídla, každý kouká jak vás "vzít na hůl". Kvalita jde do háje a ceny nahoru. Koupíte pračku, lednici, televizi a za pár let je po ní. My jsme měli pračku dvacet let bez problémů, dnes některé spotřebiče nepřežijí ani záruku. Po ulicích se neváleli "nemakačenkové". Po ulicích máte strach v noci chodit. Učitelé měli respekt, dnes na místo toho, aby rodiče vychovávali své nevychované spratky, tak jdou do školy vyhrožovat učiteli, nebo jej i napadnou. A tak by se dalo pokračovat. Ano, byly věci, které mi vadily, člověk musel dávat pozor co kde řekne, nedalo se cestovat jak bychom chtěli. Ale vše má své pro a proti.

motak
Aneni ti treba tim, ze driv ty nahrazky nebyly?
U elektroniky je to jeste jasnejsi, prekvapuje me, ze se nad tim nekdo dokaze pozastavit. Kdyz driv v te vasi pracce zadna nebyla, tak se tezko mohla pokazit. (a pokud byla, tak vsechny soucastky minimalne mechanicky predimenzovane. To stejny u mechanickych veci, drivejsi zaostaly vychodni blok plno veci proste vyrobit neumel. Podivejte se, jak je dnesni elektronika slozita, miniaturni a zaroven levna. A u dnesni pračky vam zase neprorezne buben, jak se driv stavalo...

Moc jsi to nepochopil. Proč by někdo používal náhražky, když měl kvalitní produkty. Náhražky se používají, protože neexistují normy kvality a šmejdy jsou vydávány za kvalitu. To není jen v potravinách, ale všude. Elektronika by neměla znamenat nekvalitní výrobek. Dnes se skoro nepoužívají základní barvy, ale dva v jednom, podle toho to také vypadá. Silnice sfušované, staré silnice nebyly stavěné na dnešní zátěž, ale mnohdy vydržely desítky let, dnes po pár letech se propadají, jsou v nich díry. O mostech ani nemluvím. Stačí myslet a prověřovat. Kam se podíváš, všude najdeš nějakou prasárnu. Neříkám, že to je vždy, ale je toho dost. To není však kapitalizmem, ale honbou za snadným ziskem.

motak
Jasne, takze rezim, ktery nedokazal vyrobit dostatek zakladnich veci denni spotreby nepouzival nahrazky proto, aby dodal lidem kvalitu. vtipalku.
Elektronika a sechno ostatni jde vyrobit kvalitne, ale nikdo ji nebude kupovat, protoze 90% lidi si koupi nekvalitni smejd za pulku.
klera*
Ono to spíš nebude tak jednoznačný. :) lidovky.cz/...

Hele motaku, já se nezastávám režimu, jen píšu, co jsem zažil. Nic není jen černobílé. Kdo nechce, ten to nepochopí. A když někomu vyhovuje kupovat šmejdy, je to taky jeho věc.

id
hodnocení

7x

Třeba proto, že někteří (nebo všichni) lidé mladších 40ti let nemají páru o tom jak to bylo a tak proč jim to nepřipomenout, nevysvětlit. Co je na tom divného? A přece jen je to kulaté výročí.

liska5

Přesně tak. Je to užitečné pro děcka, co mají guláš v novodobých dějinách. Zrovna nedávno jsem svým vnoučatům kreslila časovou přímku a na ni události minulého století. To jsou trapasy, když si studenti v anketách pletou konec II.světové s r.1968 apod.

hodnocení

6x
Treba si tim pripominanim muzes pripomenout, ze si nikdo nedela carky, zda se dostatecne radostne ucastnis pripominani.
Pane Louka, zase jste ty praporky nevyvěsil.

farm
hodnocení

3x

O osvobození nic nevím, ale o 30 výročí něčeho ano. Pro nepamětníky, kteří se ale zajímají, je to přiblížení situace. Pro generaci, která byla tou dobou počata. Vysvětlení, nebo spíš pokusy o objasnění. Pro pamětníky zajímavý happening, když:

1. zhruba naproti ulici Bartlomějské stojí dvě nespokojené dámy s transparentem s voláním akčnosti proti prezidentovi a předsedovi vlády. Stojí tam s úsměvem, celý den. Občas se někdo zastaví podiskutovat. Před 30 lety by ani ne za 5 minut frčely do oné Bartlomějské k policajtům a už by s nimi projednávali sazbu za hanobení prezidenta republiky a podobně.

2. ulicí zvanou Národní prochazí 3 sušinkové v policejním na chůdách s papírovým bílým pendrekem, jdouce za uniformovaným pánem s megafonem, předvádějícím či imitujícím masakrující řeči: "Co tu stojíte, běžte domů!" A pod.

3. Divadelně vzdělávaná mládež oblečená do barev trikolory předvádí vtipným tancem jednotlivá Práva Občanů (nedotknutelnost obydlí, listovní tajemství, fyzycké osoby jako takové...) A řídí to počítač - jako.

Je to úlevné, vzpomenout na to jak jsme se před 30 lety na manifestaci s mrazením v zádech ohlíželi, jestli "už jdou", rozuměj ozbrojené milice připravené na kraji velkoměsta. A teď se tomu počínání, připomínám že jsme byli ještě tvrdě zakotveni v okupované zemi, skoro usmíváme jako vzpomínce na mladší léta...*haha*

Nafasovaná trikolora při letošní oslavě byla větší než "ta pravá samodomo" tenkrát - a byla zadarmo. A také bylo možné si vyrobit nebo nechat vyrobit svíčku, tvarem úplně vánoční - a také zadarmo.

Tazatelkou zmiňovaný "jiný směr" si ve volbách vybrali občani. Že si vybrali hloupě a prohlédli třeba až teď jim nepomůže, ani je to neomlouvá. Ostatní do toho spadli a remcání rovněž nepomáhá, jenom zase ty nešťastné volby. Jiný nástroj k promluvě o touhách lidu a o cestách uskutečnění těch touh momentálně není k dispozici.*mir*A občanská iniciativa - víme-li, co to je. Ta mladá generace třeba ví...

Vadí mi ale vskutku cosi (jiného): Za výročí určené k oslavě by měl být označen i den 21. srpen. Tak to určitě nebylo osvobození, jedině pro nějakou velmi skopovou hlavu, kterou to napadlo*alene*. Nebo bylo?*nevi*

hodnocení

2x

Ale je svoboda a tak může kdokoliv bouchnout do stolu a říct : byl jsi komouš či estebák , já u tebe robit nebudu či k tobě nakupovat nepůjdu , ale hlavně nebudu tě volit.

Ale jsme v čr a tak jeden den jsme s fašistama, pak s komunistama atd.

A v 89. Ze strachu hráli mnozi divadlo. Dnešním hradním by ruskaja armija v čr vůbec nevadila.

michalverner
hodnocení

2x

Výročí se neustálé připomíná z jediného důvodu.Jakmile se někde vyskytne problém je potřeba vznik toho důvodu odůvodnit a hlavně na někoho "hodit" a k tomu se hodí pouze minulý režim jelikož byl posledním a hlavně dnes již není.

Pro dnes vládnoucí strany je jednodužší přesunout vznik problému na něco co dnes již neexistuje než připustit své selhání.Když by se nepřipomýnalo a náhodou zapomělo mohli by se rozmnožit někteří co by mohli obvinit vlády co tu byly po vládě KSČM.

hodnocení

2x

Vy komunisté byste byli jistě rádi, aby se zapomnělo, a mohli jste začít znova. A proto je potřeba připomínat. Aby se nezapomnělo.

michalverner

Komunista tedy nejsem,ale nějak nechápu to co píšete.Podle vás tedy platí:Komunisté před 50-ti lety=Komunisté dnes,SSSR=Rusko dnes,Hitlerova 3.říše =Německo dnes?

etana*

Ne, Němci se vesměs dokázali s nacismem vypořádat, komunisti dodnes nepochopili, co dělali špatně.

michalverner

etana...můžete uvést příklady vašeho tvrzení že onu věc nepochopili?

prestik*
hodnocení

2x

Tak trochu jste si odpověděla sama: Ti, kteří něco umí, už jsou jinde. Ti, kteří nic neumí, se živí připomínáním komunismu.

culdabulda1*
hodnocení

no dobře - pochopila jsem, že se zbytečně zesměšňuju - navíc nikdo zde nemá ani smysl pro humor - jakýkoliv vtípek, ač možná v dnešní spíše bezmocný, švejkovský až "šibeniční" - je chápán jako provokace a trolling , což je u plebsu - na rozdíl od současných elit (P.Novotný) - přísně odsuzováno... je mi to fakt líto ... Tak ahoj.

lidus*
hodnocení

0x

Marcelko, já se ti fakt divím. Názorově se moc nelišíme, ale že raděj nepíšeš o kočkách a necháš se tu dobrovolně mrskat. L

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]