Nejste přihlášen/a.
Já vůbec teda. Brambory zásadně jen v osolené vodě, na maso neexistuje, že bych sypal nějaké zrní, akorát uvažuju, že bych si uvařil kmínovou polívku, protože je to prej dobré na ledviny.
Takže rozpovídejte se trochu o vašich zkušenostech s kmínem v kuchyni, proč ano, proč ne.
Zdravím. Ano, používám, většinou drcený nebo přímo mletý, protože třeba v bramborové kaši nám celý kmín vadí. Kmín se používá po staletí po celém světě, a kromě chuťových vlastností lze využít i jeho léčivé učinky: zdravezdravi.cz/... Ida
Koukám, @ferax byl rychlejší, tak přidávám jiný odkaz: google.com/... a tam si můžete počíst.
Kmín do všeho co nadýmá - brambory, zelí, zelňačka, gulášovka, bramboračka...dětem kmínový odvar jak byly miminka, maso doma neděláme, ale kdyby tak ho tam dám.No a taky na domácí pečivo je supr.
Miluju tu vůni na čerstvém chlebu a i bulky si raději koupím s kmínem. Jednou jsem koupila římský kmín a za mě teda hnus už bych to nedala do pusy a taky nedám.
Většinou kmín drcený nebo mletý a všude kam patří. Polévku můžete udělat z celého a nemáte-li ho rád tak přecedíte. Římský kmín opět do toho kam patří.
Liduš: Jo - to je skvělý nápad. Na polévku se opravdu chystám, a původně jsem měl v plánu tam ten kmín pomlít v mlínku na mák. Ale tohle bude lepší, povařit to celé a přecedit. Protože mě až tak neva chuť kmínu, jako spíš jakýsi subjektivní pocit, že je tam nějaké smetí ..
A to je markantní právě v těch bramborách, prostě máte erteple posypané imaginárním smetím ..
Já bych to klidně jedla s kmínem ale manžel a vnučky ne. Napíši jak polévku vařím já, třeba někdo jiný přidá svůj recept. Půl balíčku celého kmínu a 2l vody, vařím asi 30minut, zcedím přes sítko, přidám na drobno nakrájené brambory a vařím je do měkka, do vřící polévky přes vidličku dělám obláčky ze 2-3 celých vajec. Zkoušela jsem i z mletého ale toho musíte dát méně, vařila jsem společně s bramborama na malé kostky a nebylo to ono.
Já žiju v domnění, že kdybych vařila brambory bez kmínu, že tím tedy rozhodně svému zdraví neprospívám. Brambory prý obsahují hlavně v zimě, solanin, který zdraví nesvědčí. Kmín prý pomáhá jako protilátka.
Nevím, jestli je to pravda, ale raději to nepokouším a brambory bez kmínu jsem raději nikdy nevařila. Pro jednou se určitě nic nestane, ale když jíte brambory celý život, třeba se to nastřádá. Nevím. Ale řídím se tím.
Tak normálně
Ano,ale ten je především v očkách naklíčených brambor a těch hlízách co vyrostli z části na slunečním světle. Ale v těle se nestřádá jako některé další věci.Ale bez kmínu byste musel sníst na posezení možná víxc jak metrák brambor.Tedy aspoň myslím že je vaříte,v syrových je ho několikanásobně více,ale syrové asi nejíte!
Ano, používám a mám ho ráda pro jeho vůni. Pomáhá také při nadýmání a zrní to rozhodně není, ale koření. A já dávám i když vařím květák, protože pak voní a zbaví květák toho specifického "pachu". Škoda, že Vám nechutná...
A že je to zdravé koření dokládá i to, že existuje i alkohol "Kmínka", nebo dříve existoval a používal se při žaludečních potížích.
Tak normálně
Za chvíli si z trouby vytáhnu pěkně okmínované husí stehno. Kmín bude i v zelí z hlávky. Kmín dávám na pečené vepřové, na ryby. Brambory vařím ve slupce, ale kmín dávám na brambory pečené. A někdy s ním sypu domácí slané pečivo. V naší kuchyni se kmín používal vždy, jeho chuť je mi příjemná. Ale chápu, že někdo má mimořádně neoblíbená jídla a mimořádně neoblíbené koření. Také bych něco mohla něco vyjmenovat.
Tak normálně
Pokud je člověk zvyklý na klasickou kuchyni, bez kmínu se neobejde. A není žádný důvod kmín nepoužívat. Naopak, kmín je velmi zdravá bylina. Mimo jiné i na potlačení nadýmání. Více třeba zde.
Skoro do všeho
Kmín používám opravdu hodně. Při vaření brambor celý kmín, jinak do všeho drcený. Do polévek, omáček, při pečení jakéhokoliv masa. Drcený i do karbanátků, do bramboráku, když vařím čočku, pepř a kmín skoro všude.
Kmín používám, kupuju velké balení v gastro obchodu, protože si peču domácí žitný chléb a nějak si ho bez kmínu neumím představit. Taky opečené houby (masáky, bedly) by bez kmínu nebyly ono. Tchyně kmín nesnáší, takže zvu-li ji na kachnu, má svůj neokmínovaný kousek a svoje zelí, do obojího kmín patří. Nejraději používám kmín drcený. Ovšem kmín římský, ten nesnáším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.