Nejste přihlášen/a.
Je zde vidět vaše nezralost. Copak se dá vymodlit pár modlitbami nějaký zvrat? To co se děje, není nahodilé, jde o karmu z minulých životů, vaše tehdejší selhání, špatně řešené situace, špatné činy. A tak je to u každého. Další situace v dalších životech pak mají zaúkol znovu nás postavit před něco, co máme vyřešit pokud možno správně. A to je na nás, jak budeme žít, a co s námi půjde dál Podle toho se bude odvíjet i náš život a život lidí kolem nás atd. Je to dlouhodobá záležitost ane nějakých 5 otčenášů. Tak jsem ve vašem věku o tomhle ani neuvažovala. Ale stalo se mi opakovaně, že když jsem poprosila o radu, když jsem nevěděla kam dál, dostala jsem jí. A ne jednou. Od té doby věřím v něco, co to tu řídí, nemusí to být nutně Bůh.
Kdysi byl člověk stejně inteligentní jako dnes, ale neměl znalosti. Proto si svět kolem sebe vysvětloval pomocí nadpřirozena, víry v neznámé síly v pozadí. Schopnost věřit byla i evoluční výhodou, protože sjednocovala lidi stejné víry a zvyšovala tak šanci jednotlivce na přežití. Nevěřící/jinověrci byli vyobcováni/popraveni.
Dnes máme znalosti a svět kolem sebe si dovedeme díky nim velmi dobře vysvětlit. Víru k tomu nepotřebujeme, ale jako zděděný hendikep jí s sebou ještě spousta lidí vleče.
Toto vysvětlení z dob předlistopadových ale neobstojí v moderní antropologii, což je...věda, nikoliv víra.
Vemte si příklad z matematiky. Racionální čísla a iracionální čísla tvoří množinu čísel reálných.
Proto i člověk - realista by neměl uvažovat jen racionálně, ale mít v sobě prostor i pro něco tak iracionálního, jako je víra. (A nemusí to být jen víra křesťanská).
A jak někdo (v jakékoli době) může věřit vědě? Vždyť si ty věděcké poznatky normální člověk ani nemůže ověřit. Vždyť ani vědci mezi sebou se mnohdy neshodnou... Nemluvě o tom, že je v přírodě spousta jevů a nevyřešených otázek, na které ani věda nemá žádnou odpověď. Abych mluvila za sebe, vědě nevěřím a jsem v tomto ohledu vědecký ateista. Ani nevím, jak byste mě mohl piřmět k tomu, abych vědě začala věřit, protože co si neověřím vlastním pozorováním a vlastními poznatky a zkušenostmi, tomu nemám důvod věřit.
To máte jednoduché. Díky vědě se nebojíte létat letadlem. A ověřovat si to nemusíte, udělali to už mnozí před vámi a zjistili, že letadla létají, mobily komunikují, auta jezdí.
Ale kouzelný koberec neletí, komunikace s anděly nefunguje, voda ve víno se též nedá přeměnit. Ať věříte jak chcete.
Létat na koberci, mluvit s anděly či přeměňovat vodu ve víno totiž dovede jen pár bláznů. Zatímco používat mobil může každý.
Že letadlo letí a mobil volá, to si můžu sama ověřit. Ale je spousta věcí v souvislosti s vědou, které si lidi nemohou vůbec ověřit, a kterým "pouze" věří. Například všichni ví, že špenát obsahuje hodně železa. Všichni to ví a všichni tomu věří, přitom ve skutečnosti to (prý) není pravda.
A toho je mraky, co vědci vyzkoumali, přitom nevíte, jak to zkoumali, jak zodpovědně k tomu přistupovali, zda zohlednili všechny faktory, které na výsledek mohou mít vliv, zda u toho zkoumání nebyli třeba zhulení... A vůbec ani nevíte, jestli nějaký výzkum skutečně proběhl nebo jestli nebyl účelově zmanipulován. To už radši budu věřit v boha než v nějaké vědce
Protože je to víra. Provází lidstvo od jeho stvoření, ať už jakéhokoliv, Bohem nebo přírodou způsobeného. Pravdu se zaživa nedozvíme, možná ani po smrti. Proč by vás někdo přiměl ...nevím co, chybí vám tam slovíčko...asi jste měl na mysli "uvažoval". Není důvod vás přesvědčovat, nejsme v době temna, můžete si hlásat víceméně cokoliv chcete a myslet úplně cokoli.
i když zase na druhou stranu - co je člověk proti "dílu přírody"? - možná zvířata vědí o tzv. "bohu" daleko víc, nežli si člověk ve své nabubřelosti a samolibosti dokáže představit !
No, ale pořád je tady spousta věcí, které vysvětlit nedokážeme a na to je právě ten Bůh, duchové a mimozemšťani, kteří nemusí být nutně v pevné formě. Navíc množství záhad je příliš vysoké, aby ani jedno z toho neexistovalo. Spoustu věcí jde označit jako náhodu, ale pokud je těch náhod přiliš mnoho tak už se to těžko označuje jako náhoda no a pak už spousta lidí věří, že to zbůsobilo něco jiného.
Ve spoustě oblastí jsme totiž v pozici divocha, před kterého ve filmu "Bohové musejí být šílení" dopadla z letadla láhev od cocacoly. Ten to pokládal též za dílo boží, zatímco my už dávno víme, jak láhev vyrobit. Víra v boha lidem nakonec nic nedává. Vše kolem nás je ne díky víře, ale díky znalostem, díky vědě. Letadlo, mobil, auto, léky - nic z toho není od boha, ale vše je od rozumného člověka.
mathew - řekl bych, že netušíte (stejně jako většina zdejších poradců), třeba proč létá balón. To, že Vy něco nevíte, neznamená, že to neví někdo jiný. A to, že něco neví nikdo, neznamená, že to nebude vědět zítra nebo za sto let.
A něco třeba nebude vědět nikdy nikdo, ale neznamená to,že to zařídil nějaký dědeček na obláčku.
Ani pokročilá věda někdy nedokáže vše objasnit. Nebo vysvětlí po svém a konec tečka. A kdo ví, co vlastně kde existuje a odkud to přichází. Většina, co se s nějakým tajemnem setkala, raději mlčí, aby nebyli za churavého.
Existuje to, ale děda vždy říkal, že dvě věci se nevysvětlují a jedna z nich je jak je to s Bohem a plně ho chápu a respektuji. Bylo by to navíc na dlouho a stejně by to nikoho nepřesvědčilo a to je ten důvod. Na to každý musí najít odpověd sám příteli.
Já ti jen povím to, že realita kterou denně prožíváš neexistuje : respektive existuje jen v tvé hlavě, protože vše co se odehrává se neodehrává tam venku, ale právě v tvé hlavě tam je naprosto vše.
Ty vyplešatělé opice odjakživa pozorují svět a vymýšlejí různé modely, které ho popisují a vysvětlují.
Některé jevy se popisují a modelují snadněji, jiné jsou obtížnější. Některé modely jsou praktičtější, některé méně, některé jsou k ničemu.
Třeba model části světa zvaný Aerodynamika mi umožní navrhnout letadlo, která bude létat tak, jak budu chtít. Model jiné části světa zvaný Pružnost a pevnost mi umožní to letadlo navrhnout tak, aby vydrželo požadovaná zatížení. Praktické modely.
Jsou modely, které mi umožní předpovědět na den, dva dopředu počasí. Taky docela dobrý.
Někomu je možná k něčemu i model světa s fousatým dědečkem na obláčku. Nevím. Jeho věc. Třeba mu pomůže předpovědět něco jiného. Nebo s pomocí toho modelu něco vytvoří. Nebo bude slušnějším člověkem. Nebo nebude ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.