Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč je fyzika oblíbená na úkor jiných věd?

Od: hehe odpovědí: 2 změna:
Téměř každý považuje výborného matematika nebo fyzika za génia. Slyšeli jste o někdy o šutrologovi, biologovi, chemikovi, psychologové či sociologovi. Navíc matematika a fyzika jsou v popkultuře časté. Třeba v superhrdinských filmech je nějaký astrofyzik či teoretický fyzik, který přijde na nepřátelský emzáky. Každý někdy slyšel o teorii relativity, kvantové mechanice či červích dírách. Co ale něco z jiného jmenovaného oboru?
Když řeknu fyzik, napadne vás minimálně 10 fyziků. Já si vzpomenu na takových 30. Einstein, Tesla, Feynman, Hawking, Bohr, Rutherford, Newton, Heisenberg, Planck, Penrose, Schrodinger. To si myslím stačí. Astronomové jsou na tom obdobně. A o něco hůře matematici: možná jste někdo slyšel o Hilbertovi, Eulerovi, Gaussovi, Taovi či šíleném geniovi Perelmanovi. A teď chemici/biologové/geologové: Mendelejev, Sklodowská, Nobel, Darwin. Toť vše, co znají moji známí (já na tom také moc dobře nejsem, chemiků bych napočítal na jedné ruce). Proč to tak je?
Připadá mi, že to lidé přehání. Seriál Teorie velkého třesku o šílených géniích fyziky a částečně matematiky a inženýrství. Znám spoustu filmů a seriálů s tématikou matematiky a fyziky. Zatímco z ostatních přírodních věd pouze Perníkového tátu. Nedělají z matematiků, fyziků a astronomů obrovské génie nebo snad narozdíl od biologů, chemiků a geologů takoví jsou. Je práce fyziků tak zajímavá? Přece jenom bez fyziků, inženýrů a matematiků bychom neměli vychytávky a vynálezy, ale bez lékařů, biologů, organických chemiků a biochemiků bychom neměli léky a umírali velmi brzy i třeba na bakteriální onemocnění. Jaký na to máte názor? Proč jsou matematici, fyzici tak populární?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

elane
hodnocení

4x

Nemyslím si, že matematici a fyzici jsou známější a populárnější než jiní machři svého oboru. Mě rozhodně na první dobrou nenapadne 10 fyziků nebo matematiků, jako Vás. Z těch "vašich" bych ze sebe vysoukala tak sotva půlku. O některých z nich sice možná vím, že "něco" vymysleli, ale o většině z nich vám nic moc neřeknu. I když zrovna příběh Y. Perelmana mě docela zaujal.

Každý jsme zaměřený jinak, vy sledujete matiku a fyziku, ostatní sledují jiné obory. Říkají vám třeba něco jména Bedřich Hrozný, Michael Ventris, Georg Fridrich Grottefend, H.C Rawlinson, A.H. Layard, Robert Koldewey, Heinrich Schlieman, J.F.Champolion? Tak ty zase obdivuju já. A myslím, že nejsem sama. O nich samotných, jejich objevech a jejich oboru existuje spousta knih, akorát vy se asi zajímáte spíš o tu matiku a fyziku.

A nemyslete si, že třeba lékaři – objevitelé nejsou známí a populární. Přečtete si třeba knížku Paula de Kruifa: Bojovníci se smrtí. A tak to máte v každém oboru.

V každém oboru jsou geniální lidé a objevitelé, nikdo ale nezvládne sledovat všechny.

hodnocení

0x
Jak dotaz nebo argument zacina souslovimi Temer kazdy, jak je vseobecne znamo, Vsichni vi, ze a pod. tak je prakticky okamzite jiste, ze skutecnost je zcela jina. Tedy to, ze Ty neco nejak vnimas nutne neznamena, ze to tak ma kazdy. Elane to popsala pekne.
Mimo to je potreba rozlisovat popularitu popkulturni a rekneme oborovou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]