Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závislost na lécích

Od: tartan odpovědí: 13 změna:
Dobrý den.Màme v rodině člověk který bere dlouhodobě,denně 3až4 brufeny, ještě k tomu,o víkendu na to pije!Sice víno,nebo sekt.Říkà že to potřebuje od bolesti,k vůli práce,že by nevydržel.Může být už závislý?Může to mít vliv i na chování člověka,bude moci přestat.Popř.jaké jsou následky.Co stím!

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

7x

Na ibuprofen nevzniká závislost, navíc je bezpečnější, než takový paracetamol, který poškozuje játra. Ibuprofen orpoti tomu poškozuje "jen" žaludeční sliznici.

Známý nechť si dělá co chce, je to jeho tělo a jeho život. Jen pak ať neotravuje s tím, co si sám způsobil. Jsou celé zástupy lidí, co nechtějí slyšet cvič, bez cvičení se bolesti nezbavíš.

Jste si tím 100%jistá ,že není, návykový?jen aby ta návykovost nebyla jeko je to třeba s mlékem-jednou je to jed pro dospělé,jednou je to, požehnání, totéž živočišné tuky-sádlo a máslo. Před několika lety se o něm psalo jako o léku na nějž vzniká závislost je tedy návykový,jako většina jemu podobných.

marcela1*

no ale zase na druhou stranu - jaký lék proti bolesti byste doporučoval? - na každém léku se stane člověk časem závislý - záleží na tom, jak s ním umí "hospodařit" - pokud si stanovíte limit, tak myslím, že závislost zase až tak nehrozí.

Marcelo nestanovil Vám žádný lék,nejsem lékař.Osobne beru na bolest jen jednou za uherský rok, při extra velké bolesti hlavy a to stačí ty nejslabší.dokonce jsem neměl léky tumici bolest ani po operaci.i z tohoto nedoporučim nic!

marcela1*

@diesel

- já jsem jenom chtěla říct, že pokud člověk příslušné léky nezneužívá v tom smyslu, že jich bere čím dál víc, tak lze závislost přece jenom "ukočírovat" .. mám v "háji" páteř a čím dál více mne bolí kolena a zatímco dříve jsem ibuprofen brala často - dnes místo toho chodím "kopce" a prášek si beru jen občas.

A kdybych ještě cvičila - jak mi radí můj partner - a nebyla líná - tak bych je nepotřebovala vůbec - alespoň ještě pár let.

hodnocení

2x

Je potřeba léčit příčinu bolestí, brufen neléčí, jen tlumí bolest. Může se mu to krutě vymstít a poškození organismu může být pak nevratné. A nehledě k tomu si zbytečně prášky ničí žaludek.

pavelpavel*
hodnocení

0x

Může a patrně je. :(

hodnocení

0x

Nemůže být ! Už dávno je ZÁVISLÁK na lécích.Co s tím? léčit závislost a současně léčit příčinu bolestí!

culdabulda1*
hodnocení

0x

no - bývají i horší závislosti - tohle se mi nejeví zase až tak katastrofické - taky záleží na konstituci a odolnosti organismu a taky, jestli Váš známý zůstává fakt jen u toho vína a neopíjí se tzv. "tvrdým"alkoholem !

I když - brufen, nebo ibuprofen jsou při dlouhodobém užívání dost destruktivní pro žaludeční sliznici (krvácení) . Poradila bych se s lékařem o možnosti výměny brufenu za léky méně škodlivé - mě byl svého času doporučen Coxtral.

Ale já se snažím těmto lékům na bolest vyhýbat - snažím se spíš denně chodit a zjistila jsem, že mi docela pomáhá chůze do kopce - a to jak na dýchání, tak na bolest kolen i zad. Můj partner zase nedá dopustit na cvičení - čemuž věřím bezvýhradně i já, ale jsem poněkud líná - raději chodím. Tak ahoj.

Jo - ještě - brufen snad nepatří k lékům, na nichž vzniká závislost - nebo jo?

doplněno 23.10.19 13:15:

celostnimedicina.cz/...

hodnocení

0x

V poslední době jsem si několikrát přečetla, jak je velmi škodlivý pro srdce a od té doby jsem ho přestala kupovat.

hodnocení

0x

@tartan - Co s tím!

Vy nic - dotyčný je zletilý, svéprávný, případné následky zřejmě zná a nebude-li sám chtít, těžko co svedete.

aa*
hodnocení

0x

musí je brát kvůli práci?!Tak proč nejde k doktorovi,třeba je zralý na invalidku.Brát pořád prášky na bolest je cesta do pekel.Už jen z toho důvodu,mají plno vedlejších nebezpečých ůčinků a časem je závislost a musí jich brát čím dál víc

hodnocení

0x

Na ibuprofenu závislý nebude. A pokud ho bere víc než rok bez zjevných obtíží, pak nepatří k defektní části populace, které ibuprofen vadí. Alkohol bych k němu nedoporučoval, přestat bude moci klidně kdykoli. Já ho beru 30 let a zrovna jsem testoval vysazení na 3 měsíce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]