Nejste přihlášen/a.
Našel jsem v šuplíku tenhle zajímavý předmět. Jestlipak víte, co to je? (já to vím )
Dobrý den, bude to souprava pro ruční opravu děrné pásky (např. pro NC stroj - přetržené a slepené). Zdravím!
Tak jo, Ben a Jofa mají pravdu. Pánové, zkazili jste mi radost. Myslel jsem, že to bude trvat dýl . Je to skutečně souprava na ruční opravu děrné pásky.
berger - dobrý postřeh - mám . Ale netuším, jak se mi to povedlo, bez poškození pásky by to nemělo jít. Takže jsem asi poškodil data na pásce uložená
. No nic, stejně už to nemám na čem přečíst
.
Ano, páska je ve strojku obráceně. Že jí nemáte na čem přečíst? To nevadí, pásky se četly i ručně Když počítač ve výpočetní středisku (tak se nazýval velký sál i jedním obr počítačem uprostřed místnosti) při zpracování pásky načetl chybu, tak jí obarvil na červeno a celá páska byla vrácena jako chybná. Musela se chyba najít v rozmezí asi 20 cm v označené části pásky, přelepit (podlepit) a na vašem zázračném bazmeku ručně předěrovat. Co kdyby jste se naučil číst pásky? Třeba tam máte ukryto státní tajemnství, to prodáte a budete v balíku.
Uf, ještě, že ty doby jsou dávno fuč.
Id - Co je na pásce za data netuším. Pochází ze sálového počítače RPP z "Českého energetického dispečinku", někdy před rokem 1975. Takže žádné závratné tajemství na tom asi nebude. Ty sálové počítače dobře znám, několik let jsem je montoval (většinou sovětské, jednou IBM) a byl to nezapomenutelný zážitek. Taková bubnová tiskárna vážila přes metrák, procesor byl ve skříni velikosti kuchyňského stolu. Jednu plotnu HD z už relativně malého počítače (SMEP - "Soubor Malých Elektronických Počítačů") mám na památku pověšenou na zdi (pro porovnání přiložena standardní disketa). Její kapacitu neznám, ale myslím, že by se na to nevešla ani kvalitnější fotka . SMEP už děrné pásky nepoužíval, nahradily je pásky magnetické. O HW jednoho takového jsem se několik let staral v nepřetržitém provozu 24 hodin denně
Ona ta standartní disketa s kapacitou 1,44MB byla vyvinuta i pro použití v prvním digitálním fotoaparátu Mavica někdy začátkem 80. let
Ne tak docela. Dálnopis používal pásky převážně 5 stopé (5 řad datových dírek po délce pásky), tahle páska je 8 stopá a používala se jako paměťové médium ve výpočetní technice.
Na fotce je už poměrně moderní, malý sálový počítač EC1021. Písmeno "A" jsou procesorové skříně, "B" paměťové disky, "C" je ovládací panel, "D" bubnová tiskárna na "traktorový papír" (tiskla černě znaky jen v jediném fontu, jako psací stroj) "E" je čtečka děrné pásky. Na obrázku vlevo je v detailu.
Celé to neumělo ani zlomek toho, co dneska umí Váš mobil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.