Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po roce mi nezvedli plat

Od: strojaricek odpovědí: 25 změna:
Dobrý den.
Ptám se na toto téma tady už po několikáté, ale nyní je to pro mě velmi aktuální.
Na konci října mi končí pracovní smlouva. Jsem v práci první rok po škole. Stále jsem nedostal přidáno mám 100+5 Kč na hod.+ když mi jedou dvě mašiny mám dalších 20kc/hod víc, jestli mi přidají sem se byl ptát. Řekli mi, že do konce prázdnin vyhodnotí naše hodnocení a podle toho mi zvednou plat. A navýšení pořád nikde. Měl jsem pár možnosti jít dělat jinam, ale přišlo mi to nějak nefér. (přišly nám nové mašiny, zaúčovali jsme se na nich přišlo mi to vůči firmě nefér odcházet) a práce to není nejhorší.
Pracuji jako obsluha cnc elektroerozivni drátové řezačky. Musím umět číst vykr. dokumentaci, umět pracovat s měřidlama, programovat STROJ (programy si děláme sami), nastavit stroj a upnout obrobek. Práce to není úplně jednoduchá, je to docela zodpovědná práce jelikož bývám často poslední operace a zmetek by mohl vyjít hodně draho.
Dnes mi došla výplata a není mi z toho moc dobře 15790kč. Měl jsem i vyšší, ale to bylo díky tomu že jsem dělal přesčasy. Myslím, že mi práce docela jde, nejsem problémový, zmetky nedělám často. Mám v plánu jim dát "ultimátum", jestli mi s novou smlouvou nezvednou plat tak valím pryč. Mám představu 150kc/h, myslím že to by mohlo odpovídat te práci co dělám.
Jak byste se v moji situaci zachovali vy? Popřípadě jaký plat byste vyžadovali?
Děkuji

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

1x
Dneska bych došel za vedoucím, ať mi řekne, jestli a za jakých podmínek mi bude nabídnuto prodloužení smlouvy. To už zřejmě musí vědět. Důvod bych uvedl takový, že mám jiné nabídky odjinud, ale chtěl bych být loajální, když mi dali po škole důvěru. Oni to pochopí, když ne, poptal bych se přespříští týden jinde.

mopet*
hodnocení

0x
Poptej se jinde a když ti nabídnou víc tak jdi.105 na hodinu je na obsluhu CNC málo. To mají skladnici.
Na zaměstnavatele nehleď, on by taky nehleděl kdyby se něco stalo. Jenom se v nové práci poptej lidí jak to tam chodí , jestli platí včas a jaký je kolektiv. Co s toho že budeš mít 200 na hodinu , když se tam budeš každý den žrát s kolegy.

hodnocení

0x

Buď rád že máš tolik-jsou lidi co mají podstratně méně nebo totéž, ale s praxí ne jeden rok, ale 20 nebo 40 let!

Jinak klidně jim dej ultimátum-na to jistě budou reagovat kladně a klanět se Ti jak jsi nepostradatelný!

nestrojar
hodnocení

A to je snad můj problém, že si neřekli o zvýšení. Nebo že si nenašli jinou práci?
Ne není. A proto se snažím tomu vyhnout.

Hmmm tak vy jste ještě nepřišel o práci tím,že jste si řekl o zvýšení peněz? tak budte rád!I když o to tady nešlo ,ale jsou,lidé co to stejně nikdy nepochopí.

kamkam
pokud by me zamestnavatel vyhodil, protoze sem si rekl o vyssi plat, tak je to vlastne dobre. pro takoveho bych stejne nechtel delat.
Pokud ma nekdo 40 let praxe a dela za 15 hrubeho, tak to nevim, co si o nem myslet. Bud ma 40 let praxe v nicnedelani nebo ma uz vydelano a dela tu praci jako konicek.
vilik*
Skoro 16 čistého může být cca 22 hrubého. A to je víc při normálních hodinách než 105 na hodinu.
Ale stejně bych se zeptal na zvýšení, kdybych věděl, že mám v případě problémů možnost jít jinam.
Dost bude záležet na lokalitě, někde bude 22 hrubého málo, někde dost.
Jinak, jsem toho názoru, že práce má umožnit slušný život, ne přežívání. Zvlášť, když je to taková, na kterou nestojí davy ve frontě. Proto je normální prodat svou práci nejlepší nabídce.

Pro Kamkam- tady opět někdo věří jen politikům a novinářům a vůbec netuší jaká je realita- viďte?A paradixně klidé s tak nízkými platy vytváří milionové hodnoty.

kamkam
a co rikaji ti novinari a politici? ja to nevim, tak abych vedela, cemu teda verim.
Pokud ten clovek s tak nizkym platem tvori milionove hodnoty, tak je uz tuplem hlupak, ze dela za 15.
Skladnik v amazonu, kteremu staci ze umi cist a chodit ma 160/hod. a kvalifikovana obsluha cnc ma byt podle vas rada, ze ma 105?

hmm tak nelezněte třeba zedníka s platem 160/h?! jeden z tisíce a spíš za melouch=černý příjem. Holt to tak je a lidé bydlet chtějí ale ti kdo to dělají mají almužnu ...

kamkam
zednik ktery neco umi za 160 delat nebude. a kdyz uz budete mit stesti, ze ho sezenete a nebude se vam libi jak maka, tak se vam jeste vysmeje, ze je zvedavy, koho jineho sezenete. vlastni zkusenost.
majklchris

Hmm a to jako víte na 100%?nedejte se vysmát a přijeďte do okresních měst-zejména na jihu a budetet se tedy hooodně divut platu 160/hod spíše polovinu ,když si řeknete o víc -rovnou Vás pošlou do míst kde končí záda!

vilik*
Pro diesela, s tím zedníkem máte pravdu. U nás zedník bere maximálně 20 hrubého, když je zaměstnanec.
Proto jedou všichni šikovní na živnostenský list, berou za úkony a ne hodinově. Za poslední půlrok jsem měl doma 4 x někoho na práci, všichni tak měsíc až dva domluvit dopředu. Tesaře jsem uháněl skoro půl roku. Na jaře jsem se navíc motal okolo větší rekonstrukce, ti chlapi říkali, že jako zaměstnanci by měli málo, ale jako jednotlivci, dvojice a na větší zakázky čtyřčlenná parta si vydělají slušně.
Mimochodem, můj melouchář už mi letos odmítl, takže si teď dělám chodník sám, protože jsem už nikoho jiného za relativně slušné peníze nesehnal.
Jenže, abych se vrátil k dotazu, jde o to, že zedník a obsluha CNC strojů je rozdíl, takže je třeba počítat s tím, že si normální schopný zaměstnanec řekne o vyšší mzdu než ten zedník.
majklchris

Vilík-je jasné že rozdíl tam bude.Ale jen tak mimo-Husky jen cca 20 000. V Magna Cartech měli do 20000kč ,Pampus automotive +. dtto,Edscha,ani nemluvě.Prostě někde se bere méně než jidne. Navíc tazatel je čerstvě po vyučení rok praxwe je docela nic na ro aby žádal vyšší ale to je můj názor!

@diesel ne, opravdu neznám nikoho, kdo by přišel o práci jen proto, že si řekl o zvýšení platu (tím nemyslím případy, kdy člověk podpoří svou žádost hrozbou výpovědi, a je mu vyhověno).

Na druhou stranu, já si prakticky o každé zvýšení musel říct - zaměstnavatel to sám od sebe neudělá (a taky proč by to měl dělat?).

nikdo*

jethro, já takové znám. A to v úspěšné a prosperující firmě.
Důvod? Nikdo neví. Nebyl sdělen. Ani ten oficiální. Fakt je, že dostali odchodné, 5-10 měs. platů.

pracant*
hodnocení

0x

Prosím tě, máš pro zaměstnavatele nějaké racionální odůvodnění, proč by ti měl přidat? Jenom to, že už tam jsi rok, přece není žádný důvod pro zvýšení mzdy a vůbec nevím, proč si tolik zaměstnanců myslí, že po roce by snad měli mít nárok na zvýšení mzdy. Uděláš víc práce? Vyděláš zaměstnavateli víc peněz? Na toto se sám sebe zeptej.

nestrojar
hodnocení

A proč by nemohl přidat?

iz*
hodnocení

0x

O plat jde ve státní a neziskové sféře, plat se řídí platovými tabulkami.

Mzda je smluvní. Vyděláváte si tolik, kolik jste si se zaměstnavatelem sjednal. Po roce možná ještě není Váš pracovní výkon takový, aby Vám zaměstnavatel "sám od sebe" přidal.

hodnocení

0x

Divím se Vám že za takovou výplatu děláte poměrně kvalifikovanou práci.

Já dělám servis dřevoobráběcích CNC a poslední leta jsou ve znamení velikého nárustu prodeje těchto strojů, ke kterým mnohde chybí kvalifikovaný pracovník. Ono totiž strojírenské učiliště a školy produkují už dlouho obsluhy systémů Heidenhain, Sinumerik, Fanuc a pod, u truhlářů takový obor dlouho nebyl, teprve relativně nedávno se investovalo do nákupu takovýchto strojů i do škol pro dřevaře a truhláře. Takže poptávka po lidech, co dokáží obsluhovat a programovat tyto stroje je dost velká. Přitom programování i přímo na dílně je poměrně jednodušší, než u kovoobráběčů.

Zkuste se poptat po okolí.

hodnocení

0x
Z naší nabídky: (a to nejsme žádný "prestižní" region, normální fabrika na Moravě)ElektromontérDělník / dělnice na práškové lakovněObsluha CNC strojů - ohraňovací lisObsluha CNC strojů - horizontka 40.000 KčObsluha strojů - laser 3D (2D) / plazmaZámečník - svářeč / svářečkaStrojírenský dělník / dělniceOperátor svařovacího robota - 36.000 KčElektromontér - externí montáž
etana*

Skutečně nechápu, proč tedy Češi a Moraváci furt fňukají, jak nemají peníze, zato mají exekuce, práci nemůžou najít, bída všude...

No inzeraty jsou vzdycky pekne, ale platova realita je trochu jinde. I kdyz je pravda, ze jsem hledal praci vzdycky v dobe "krize" takze na jedno misto treba 70 lidi v uzsim vyberu. Ted je pravda, ze se ti na IKT hlasi lidi, ktere by to drive ani nenapadlo a jsi rad za par lidi. Hruza des.

skeptic
hodnocení

0x

Tak to nevím, podobné potíže nemám. Na jaře jsem zašel za šéfem s připomínkou, že by se hodil vyšší plat. Šéf se poškrabal za uchem a pak mně v průběhu několika měsíců přihrál zhruba dvacítku na mimořádných prémiích. Za září nebylo nic, šéf se omlouval, že vzhledem k mé takřka celoměsíční dovolené nic šoupnout nemohl, to zase chápu, jsme lidé. Zkuste se nějak domluvit, co vám mám k tomu říct. Je fakt, že za 16 000 netto bych z pelechu nevstával. *nevi*

gordon
hodnocení

0x

firmy samy od sebe nepridavaji... nebo jen ty fakt hodne solidni, kde funguje rad a tabulky

ja si vzdycky zvysil plat zmenou zamestnani.

jak sem rek ze pujdu tak tak mi nabidli zvyseni platu.

A kdyz ne tak sem v nove firme dostal vetsi.

Skolu mam Mechanik CNC

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]