Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký mate názor na netradiční/cizi jména?

Od: mommy2020 odpovědí: 47 změna:
Hezky večer, zajímal by mě vás názor na toto tema, jelikož u okolí ani rodiny nemáme moc pochopení. My jsme se rozhodli dat jméno Ernest k příjmení Marek. A většina se tváři, nebo se vyjádřili špatně, ale když jim řekneme potencionalni jména, co jsme měli, než jsme se rozhodli pro Ernesta, tak každý říká. Dejte Ernest: pro představu : Manžel chtěl hrozne Henryho, pak jsme říkali Cornelius, Clement, Ronald, Benedict, Dorian, Mortimer a Julius.
Pro holčičku jsme měli Allegra, ale to pokud se povede na druhy pokus. :)
Děkuji, opravdu budeme tak netradiční a zvláštní?

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Dávat děcku netradiční nebo cizí jména je kravina. Svědčí to většinou o zamindrákovanosti rodičů :-D

S nositelem netradičního jména se to pak táhne celý život, v dětském kolektivu věčnými posměchy a v dospělosti pak věčnými nedorozuměními při představování.

lucie*

Opravdu myslíte,že jde o mindrák? soused je Manfred (jeho otec byl Manfred, tak je tradičně po otci) stejně tak kamarád Svetomír (také po otci ze Srbska) atd. jsme malá země a nikdy jsme nebyli uzavřená země. Vždycky se k nám dostávaly vlivy německé, ruské, balkánské... takže né každý co má netradiční jméno, má zakomplexované rodiče. Někdo se dívá více na tradice a svůj původ než na názory přízemních lidí... ale ano, uznávám, že v některých případech jde spíše o hloupost než o mindrák. Lidé nepřemýšlí jak se s tím bude dítěti žít.

hodnocení

5x

Osobně je mi úplně jedno, jak si kdo pojmenuje děti.

Ovšem některý jména mě připadají spíše jako pomsta.

Jsme v Čechách, tak proč exotická, naprosto nezvyklá jména.

blanka33*
hodnocení

4x

Dobrý večer, řeknu Vám jen jedno > nenechte si do toho mluvit, je to jen na Vás, jaké jméno dáte Vašemu dítěti. Ostatní, ať si říkají, co chtějí. ;)

72mona3*
hodnocení

3x

Zlatej Ernest *smich2*

mommy2020
hodnocení

To pak rikaj nakonec všichni

hodnocení

3x

Chudák budoucí Allegra, já být spolužáýk, tak na ni volá Algebro! Není nad hezká česká jména. Nebo aspoň taková, která jsou ve více státech i u nás. A ještě dodám, doufám, že nemáte ryze české příjmení, to pak vypadá děsně k tomu cizímu.

iz*

Zlatá Algebra! Co když na ni budou pokřikovat "Rychlovka"?

liska5
hodnocení

3x

Ernest je Arnošt, Henry Jindřich...Jak jim budete říkat zdrobněle? Ten Ernest je asi nejpřijatelnější. Eduard by byl ještě stravitelnější. Kvůli tomu, jak se jim bude běžně říkat. Erni, Edo...

Ta Allegra se mi nelíbí. Vy jste přes hudbu? Allegro, andante, presto...Nakonec mezi dětmi to bude Anča. A což Leticia, Luisa...

Arnoštovi--Arne

hodnocení

3x

Svět se globalizuje, tak co třeba Ahmed? Nebo Čungčong? Sergej?

Jo vlastně, letí západ, případně jižanské státy, kde ty jména pro nás znějí pěkněji, světověji, než nějaký Pepa..rozumím *frajer*

Jen přemýšlím, zdali si někde v cizině, myslím tedy pro nás ten idealizovaný západ, dávají třeba naše česká jména..myslím, že asi ne že..Jsme vlastenci jako blázen..a tak vlastně vypadá celkově naše republika..naprosto podvolná východu či západu, kam se ten vítr zrovna obrátí.

Nicméně, je na každém, jaké dá svému dítěti jméno..je to jeho volba..žádné ovlivnění z okolí apod.

mommy2020
hodnocení

Ahmedu je pomalu víc než Honzíku. :D A já osobně chtěla Leonid, ale to prej ne, to bychom vypadali, že vyznavame špatnou ideologii. A západ fakt neřeším, jen ty americká/anglická jména jsou tak nějak hezčí. Z českých jsme si nevybrali. Já chtěla pokračovat v tradici, že bychom měli 4. Milana v řadě, ale to se líbilo jen tchanovi. :D

hodnocení

2x

opravdu budeme tak netradiční a zvláštní?

Dnes, kdy chce být netradiční a zvláštní skoro každý, se už možná ty nápady s divným jménem začnou v záplavě jiných divných jmen ztrácet. Ale podle mě by měl každý svoji netradičnost projevovat pouze u sebe. Klidně si dejte na vlasy zelený přeliv, noste kožich v parném létě, připínejte si náušnice dlouhé až do pasu. A jistě vymyslíte mnoho jiných způsobů, jak se dá zaujmout a dát najevo, že nejste stádní typ. Ale proč chcete tu netradičnost zkoušet na vlastním dítěti, dost dobře nechápu. Žádné z divných jmen dítěti nezajistí zářnou budoucnost. Spíše naopak.

Dala bych co nejkratší,,ať nemá s podpisem práci..Hlavně v první tídě.Musí to být hrůza,než se podepíše tak je přestávka

hodnocení

2x

Předpokládám, že rodiče mají svůj důvod k tomu, dát dítěti netradiční jméno, a myslím, že bychom to měli respektovat.

To spíš se nedoporučuje (z důvodu výslovnosti) dávat jména, která končí stejně jako začíná příjmení: Jan Novák, Pavel Lesák, Marek Káš...

Kamil Lhoták ..

renda2

Tak Kamila Lhotáka jsem znala. Byla to moje první láska ve školce:-D.

etana*
hodnocení

1x

všichni si budou myslet, že Ernest je příjmení, ale proč ne, aspoň bude moci vaše dítě různě podvádět při kontrolách v tramvaji a tak.

hodnocení

1x

Je to trapné, až snobské, českých jmen je na výběr dost. Kdysi byla v televizi redaktorka Izabela Pažitková. Příšerné. Nebo si povšimněte, jak si z toho dělají legraci filmaři. V jedné české komedii, nedávno reprízované má Luděk Sobota jméno René Novák. Ve škole bude dítě sklízet posměch a vás pak bude v dospělosti proklínat. Znám i případ, že se nechali po dosažení plnoletosti přejmenovat. Něco jiného je fotbalista Horst Siegl, tam se to hodí, s ohledem na příjmení.

mathew
hodnocení

1x

Já bych použil spíše Ronald než Ernest, ale to ostatní určitě ne. No a co se týká holčičky tak by mě zajímalo co vám provedla, že se jí chcete pomstít jménem Allegra. To, že je v zemích s nějakým jazykem jméno oblíbené a používané neznamená, že je vhodné ho používat i v zemích, kde se mluví jiným jazykem a jméno pak dostává úplně jiný význam...

zkuste se podívat tady thebump.com/... určitě tam najdete neobvyklé, ale zároveň pěkné jméno

janm*
hodnocení

1x

Zdravím

Samozřejmě je to každého věc, nicméně čistě z mého pohledu to svědčí o jedné věci, zkrátka a dobře "zanášení" nebo jakýsi snobismus je našemu národu asi vrozený, neustále "hledíme jinam" dnes frčí vše "západně od nás" čili tomu pak odpovídá mnohé, včetně volby jmen, vynechávání přípony "ová" a podobné novoty.Osobně si vždy pokládám otázku proč takto, jsem snad "amík anglosas" nebo něco podobného? Tak proč takto, dal bych jména pro naši zem tradiční anebo alespoň z okruhu nám vlastního příbuzného slovanského...

lucie*
hodnocení

1x

Je to jen vaše věc, ale dobře zvažte argumenty. Okolí, rodina i ty děti se budou ptát, proč jste volili to nebo to jméno. A co jim odpovíte? abyste se potom necítili hloupě s odpovědí "...líbilo se nám" Fakt to stačí? když už volíte netradiční jméno se kterým bude celý život dítě vyčnívat, tak mějte aspon pádné argumenty. Určitě to vaše děti jednou ocení.

P.S.: mě se taky moc líbí Wolfgang (malý Wolfík) ale nikdy bych jej nedala, i když máme německé přijmení. Tenhle typ jména není u nás v končinách běžný, nemáme jej v rodě, nežijeme v Německu ani Rakousku...tohle bych dětem nevysvětlila a cítila bych se jednou trapně říct jim "...líbilo se nám"

doplněno 23.09.19 19:22:

...zrovna dneska jsem se dozvěděla, že jedna známá (děti se znaly) porodila další dítě, kukám tedy na facebook ...a pojmenovala jej Lorenzo*smich*

hodnocení

1x

Já to nechápu. V kalendáři je tolik pěkných českých jmen a zas někdo chce dát cizí. Akorát by mě zajímalo, jestli dávají cizinci naše česká jména svým potomkům, když tady žijí a když Češi chtějí dávat pro změnu cizí. Docela jde jméno Benedict a Ronald, ještě Julius by šlo. Clement je jako Klement Gotwald. Lidé mu zkráceně říkali Klémo:-D. To bych nedala.

doplněno 26.09.19 09:05:

Allegra je pejsek Hugha Jackmana. *smich*:-D

72mona3*
Nevím jak cizinci, ale Romové. Vídávám jednoho roztomilého hnědookého Honzíka...
janm*

Tak "Romové" se mohou považovat za "Čechy Moraváky nebo Slováky" vzhledem k dobrovolné " inkulturaci ",zvláště ti co plně přijali životní styl majoritní společnosti a znám takové, pracují vedou spořádaný život, vzorně se starají o své potomky těžko o nich říci že jsou typickými romy...znám takové a možná i proto naše jména... Ale co se týká nás tak u nás cizí jména (pokud nejde o smíšené páry kde si vzal /a cizince) beru spíš jako čirý "snobismus"...Však je to nějaké století zpět, není to tak dávno, kdy bylo v oblibě "němčit" každý kdo se pokládal za "lepšího Čecha" "honoraci" tak prostě "němčil", co jiného to je než typický snobismus asi je to našemu národu vlastní, silně pochybuji že by cizinci s oblibou dávali naše jména vyjma smíšených párů potřeby zapadnout apod., nikoli však z pocitu jakési "snobské nadřazenosti" jako je tomu u nás u nás je ten snobismus silně zakořeněný a to v různých oblastech života stačí se rozhlédnout kolem, vždyť kolik lidí u nás jí jídla která jim nechutnají jezdí na dovolené které je nebaví berou se na místech která se považují za exotická ačkoli doma by to bylo pohodlnější jen a jen proto aby o tom mohli "vykládat" aby se cítili že jsou něco "víc"...říci že jím domácí jídlo, dovolenou trávím u rybníka za vsí a s Mařenkou jsem měl svatbu u nás na dědině a děti se jmenují Maruška a Honzík, no to je přece nemístné "fópa" (schválně píšu jak vyslovujeme)

Mono, Romy zrovna nemyslím. To je jedno, neřešte to.

72mona3*
@nikc - to jsem pochopila, jen jsem to s Romy dala jako zajímavost. Zvlášť proto, že byli známí právě dáváním netradičních jmen. Viz Esmeralda apod.
@janm - s vámi musím souhlasit, s tím snobismem. Touha zviditelnit se za každou cenu. A když se někdo ozve, že se mu to nelíbí, je nařčen že závisti či jiného "prohřešku".
Mono, dneska se mi stalo, že mě jedna Ukrajinka zastavila a zeptala se mě, jestli nejsem taky Ukrajinka a já říkám, "to teda nejsem, jsem Češka jako Brno". A ona na to, že jsem podobná jedné Ukrajince. Ona zrovna jako Ukrajinka nevypadala a já si taky nemyslím, že tak vypadám. To bylo poprvé, co mi to někdo řekl. Radost jsem z toho neměla.

Ale jak drze se mě zeptala. Roztahujou se tady, jakoby tu byli doma.

jardaa*
hodnocení

0x

Je to čistě váš problém tak proč se ptáte? A mně je to fuk, co komu dáte.

výtka
Upozornění od sys hejkal 24. 09. 2019 05:09:06
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu. Zkuste si přečíst Pravidla této poradny!

lucie*
hodnocení

0x
Mám dvojčata s netradičními jmény. Jsou to jména našich dědečků (pradědečků) ,německého původu, ale nejsou cizí ani neznámá (objevují v našich rodokmenech, jen se na ně zapomnělo) Máme německé příjmení, takže kluci mají jména, která zní rázně a sladěně .Hezky to zní, zajímavě, nikoli úsměvně. Podobně zní (Herb Rith, Hugo Hass, atd) Já dětem jednou v pohodě vysvětlím, proč jsem volila tyhle jména a budu mít daleko více argumentú, než jen "líbily se nám". Nemám s tím problém pokud to ladí k přijmení. Bohužel ve vašem případě bych se i já zasmála a zakoulela bych očima. Mě to prostě vadí, neladí, trhá mi to uši tyhle spojení a já bych to nedala. Moje děti sice vyčnívají na školkovém seznamu dětí, hned si jich všimete podle jména, ale více se pousměju při spojení těhle dvou nespojitelných slov. Stejně tak nechápu pokusy o dvě jména :-D (Opačitá Zoe nebo Adam Jiří Lošák) ...ale na druhou stranu rodiče by měli dělat co je pro dítě nejlepší. Pokud vy sama byste se cítila s takovým tipem jména dobře a myslíte,že dítě nebude nějak trpět, tak si ho dejte. Je to jen vaše věc.
doplněno 22.09.19 06:51:

A ano, jak tady zaznělo. Žijeme v ČR a tady se jména zkracují, přechylují... takže Ferdinand bude Ferda, Allegra -Ála, Ivan- Ivo, Leopold-Leoš, Albert- bertík (až do smrti:-D) ...znám několik starších Veronik co jsou pro okolí Věry. I když zvolíte zajímavé jméno, nemusí jej lidé používat. Sousedi mají Mathiase a fakt ho lituju - stejně bude pro všechny Mates a ještě bude muset denně vysvětlovat "já jsme Mathias - TH a s I " ...u Vás by byla Allegra "...a mám dvě L L" nevím jestli to není pro dítě zbytečná komplikace.

leva
hodnocení

0x

Allegra se možná líbí vám, ale je třeba se zamyslet, jak se bude líbit dceři, aby tím jménem třeba netrpěla posměšky dětí nebo různým komolením jména. Z těch chlapeckých je docela divně znějící Mortimer nebo Cornelius. K českému příjmení Marek to jako když moc nesedí. Můžete si říci, co je nám do lidí, že jsme netradiční..To by vám mohlo být jedno, ale jde o toho, kdo se narodí, kdo to jméno ponese.

hodnocení

0x

Naše neteř má tři holčičky, dlouho jsem si jejich jména nepamatovala. Nejstarší je Elvíra, pak je Erika a nejmladší si prostě nepamatuji. Známá má roční Medu, má ještě starší holčičku a také si nikdy nemohu vzpomenout.:-D Zato kamarádka má vnučku a je to Maruška. *tanec*

mommy2020
hodnocení

Děkuju Vám všem za názory. To proč mě to zajímá, je jednoduché, jde o naseho syna, co se zanedlouho narodí. Bude s tím žít, a lidi na nej budou mít názory. Nechci, aby se pak v budoucnu trápil. Nicméně zastavame takový názor, že méně obvykle jméno se lépe zapamatuje.
Holčičku bychom chtěli, stejně chceme dvě děti, otázka je jestli se povede. Jméno Allegra je celkem běžné v USA, druhá alternativa, to chce moc manžel by byla Dragana, a to se mi vyloženě nelíbí. :)

...méně obvyklé jméno se lépe zapamatuje.

Tento názor mě zaujal. Na koho při tom zamamatovávání myslíte? Jako rodiče si jistě jakékoli jméno svého dítěte budete pamatovat dobře. Ale okolí? Kdepak. Zrovna s (ne)zapamatováváním si neobvyklých jmen i příjmení mám velkou zkušenost z dřívějších zaměstnání. Věřte tomu, že jméno Allegra si zapamatuje málokdo, většina bude tápat mezi zmíněnou algebrou a alergií. A Dragana by byl také docela gól. Vždyť je to ve volném překladu dračice, saň.

vilik*
hodnocení

0x
V mém okolí mají podobná jména téměř výhradně spoluobčané jednoho výrazného etnika nebo v malé míře děti rodičů, s kterými bych spíše kamarádit nechtěl.
Ale je samozřejmě vaše svaté právo dát dítěti jméno, které se líbí vám, i když vaše okolí je zřejmě nedocení.
Já osobně jsem pro děti se ženou vybíral jména i s ohledem na jejich budoucí nositele.
mommy2020
hodnocení

To ano, to mate pravdu s tím etnikem, ale tak nedáváme žadnyho Mária nebo Huga. :D
I proto jsem si říkala, že ačkoliv se mi líbí ještě šílenejsi jména, tak Ernest Marek je takový kompromis. Nebude to mít moc dlouhé, nenašla jsem nějak důvod k posmeskum, ovšem ten se najde všude. Mě třeba říkali Eva-chleba v první třídě. :D Tak on si člověk pak nevybere.
vilik*
Přiklonil bych se k příspěvku Lucie, cizí neobvyklé jméno pouze v případě, že k němu mám nějaký osobní vztah. Jiná možnost, že budu předpokládat život v zahraničí. V takovém případě bych to považoval za logické a žádoucí.
Ernest není možná tak vyčnívající jako to jméno pro holčičku, ale přesto bych to ve vašem případě ještě zvážil.
Zatím mi to pořád připadá z vaší strany jako rozmar, jako neschopnost realizovat se sama, ale pouze prostřednictvím vašich dětí včetně neobvyklých jmen. A tomu bych se snažil vyhnout.

Vilik - očekávaný život v zahraničí: Jedná místní dívka se provdala na Ukrajinu. Má mnoho dětí. Děti mají i české občanství a je docela možné, že v dospělosti budou některé z nich žít zde. Rodiče jim velmi rozumně dávali jména běžná (alespoň foneticky) tady i tam. Petr, Vladimír, Olga...

lidus*
hodnocení

0x

Tolik hezkých jmen a vy příjdete s Algebrou, přesně tak by ji ve škole říkaly děti. Ty chlapecká totéž. Ale je to vaše volba.

liska5
hodnocení

0x

Klukovi budou spolužáci stejně říkat Marku.

culdabulda1*
hodnocení

0x

Když už - tak bych volila jména německá

Když je přijmení tylpicky české /Novák, Procházka a pod./ tak je spolu s cizokrajným křestním výsledek strašný, zvláště u chlapců, kterým většinou jméno zůstává po celý život.

skeptic
hodnocení

0x

Nemám na to vyhraněný názor. Někteří rodiče tvrdí, že dítěti dali cizí jméno, neboť v budoucnu hodlají žít v cizině. V seznamu máte Ronalda...kdysi jsem znal kluka jménem Roland, ale všichni mu říkali Rony. Allegra je ovšem vrchol stupidity, to už ji rovnou můžete pojmenovat Ireland. *stop*

pavelpavel*
hodnocení

0x

Cornelius Marek.*mir*

hodnocení

0x

Tak treba Mortimer Koblizek asi nebude jmeno, za ktere Vam bude vdecny...

tomm*
hodnocení

0x
Já znám jednoho Vinetua Lakatoše

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]