Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nosíte u sebe OP při každ příležitosti?

Od: aja1946® odpovědí: 12 změna:

např. i na venčení psa? A kde, v peněžence se nosit nemá, když tam jsou platební karty. Byl by v případě potřeby uznán ofocený doklad. Jde mi o to, že je spousta kapsářů a při ztrátě nebo dokonce ukradení OP hrozí řada nebezpečí, i když to hned nahlásíte.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

4x

Ale vůbec ne. OP nosím v kabelce. Tu nosím pouze do práce či po nákupech, na akce. Volný čas trávím neoznačena, na rozdíl od psa. Ten má svou známku :) M.

hodnocení

jako já a můj pes

hodnocení

2x

Nosit s sebou OP není povinnost (už hodně dlouho).

A nevzpomínám si, kdy jsem ho za posledních několik desítek let vůbec "na ulici" potřeboval (jedině na poště, v bance nebo na úřadě).

(btw já ho nosím v peněžence, takže prakticky pořád)

lidus*
hodnocení

2x

Doklady nosím v kabelce, mám-li kabelku, mám i doklady, psa s kabelkou nevenčím. Za 60 let co žiju po mě nikdo na ulici OP nechtěl.

hodnocení

0x

Psa nevenčím takže ne ,peněženku nenosím ani pl.karty takže také ne,ofocený doklad není uznán jako doklad /to jen pro potřeby některých institucí ale ne jako osobní průkaz,za 42 let jsem neztratil a ani mi nebyla ukradena.

Jinak OP s sebou nosím pořád (na nákupy,při procházce, do práce ,k lékaři...)nenosím když jdu s odpadky.Leta letoucí (od 15) jsem zvyklý nosit s sebou a spolu s OP mám doklad -kartičku ZP,ŘP,průkaz diabetika a rozpis léků pro, případnou lékařskou péči při neschopnosti komunikovat .a "zašitou"stovku" pro případ nouze!

Ofocený doklad se někdy hodí - např. o dovolené v zahraničí mívám pas v hotelu na recepci a s sebou nosím jen vizitku hotelu a ofocenou stránku z pasu (což ostatně doporučuje i většina cestovek).

hodnocení

0x

Ne. Občanku mám stále v autě i když vím, že to je taky špatně.

berger*

Feraxi,přesně,také to tak mám. Blbé bývá,když si vezmu jiné auto. Nejednou jsem jel bez dokladů...*hi*

jardaa*
hodnocení

0x

Nikde nenajdete, že OP musíte u sebe nosit. Ofocené je nic, nelze se s tím prokazovat. Máte jen povinnost prokázat, když na to přijde, totožnost, a to lze více způsoby. Nepředkládá se při řízení mot. vozidla. Nenosím ho.
Není stanoveno, kde ho máte u sebe mít. Občan je povinen chránit OP ... přestupek až 15 000 Kč.

anina
hodnocení

0x

OP mám u sebe jenom když jsem venku jako řidič, nebo jdu na úřad, na poštu. Jinak občanka leží doma, radši. Mohla bych jí i ztratit. Na venčení psa je to zbytečné.

skeptic
hodnocení

0x

U povinnosti mít u sebe OP platí obligátní ne, ale...pokud si chcete hrát na kašpara typu Jedličky, nechte občanku doma. Ale klady držení OP u sebe převažují nad zápory. Zkrátka a dobře - je to na vás. Což je ostatně podstatou demokracie...alespoň teoreticky. :-D

hodnocení

0x

Chodím ven s kabelkou nebo batůžkem a mám tam vždy OP. Na dvorek či zahrádku u domu ji neberu. :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]