Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer
Je mi 17 a jsem kuřák, né zrovna slabý.
Předem říkám že bych si za to nejraději nafackoval protože na to fakt pyšnej nejsem a akorát mě to okrádá o peníze.
Co se týče psychické závislosti jak mi hodně lidi říkaj tak tu mám snad minimální protože těch rituálů moc nemám protože na ně nemám ani čas. Teď mám totiž brigádu a na kouření tam času fakt nemám i když ani nemusíme vycházet ven a je to děs, jsem kolikrát při práci nervozní když si nemůžu jít zapalit a už toho mám pokrk.
Docela pomáhá Nicorette který mám doma už dlouho ale ve finále si člověk furt do sebe cpe ten nikotin a nic se neodnaučí.
V 17ti jsem ještě nekouřil. Začal jsem z blbosti v 18ti. Pak jsem několikrát zkošel přestat, nekouřil jsem až rok vcelku, ale vždy jsem se k tomu vrátil. To jsem kouřil 20-30 denně. Pak když mně bylo 36 let, namíchl jsem se a jako dárek jsem dal manželce pod stromeček skončení s kouřením k 31.12. téhož roku. Pochopitelně se mi vysmála, což mě utvrdilo v mém rozhodnutí. Takže 31.12.1992 cca 10 minut před půlnocí jsem dokouřil svou poslední cigaretu a od té doby nekouřím. Spočítejte si sami, jak dlouho jsem to už vydržel a už mě to vůbec neláká.
Nepotřeboval jsem žádné berličky jako Nicorette a podobné, stačilo se rozhodnout a mít silnou vůli, kterou navíc podpořil slib, který jsem dal manželce.
Kouřila jsem mnoho let a to tak, že hodně, denně 40 cigaret minimálně. Od mých 15 let.
Nekašlala jsem, problémy s plícemi jsem neměla, srdce bylo zatím v pořádku. Náhodný záchyt rtg při nástupu do zaměstnaní jako potravinář ukázal, že trpím středně těžkou nemocí - emyfyzem plic - tedy rozedmou plic. A že už brzy potíže mít začnu a to s nedostatkem dechu.
Přestat kouřit je o vlastním rozhodnutí, o ničem jiném. Dokud se nerozhodnete, kouřit nepřestanete. A tak jsem se rozhodla, po sdělení diagnozy jsem zahodila cigarety a okamžitě jsem přestala kouřit. Takže ihned přestat kouřit jde, ne, že ne.
A co mi pomohlo?
Pomohla mi autosugesce. Neustále jsem si říkala - je to fuj, páchne to, v plicích z toho máš dehet, když si zapálíš, nebudeš moct dýchat, chceš se udusit? Myslela jsem tedy na cigarety stále, ale v negaci. Nakonec jsem do měsíce přestala mít chut na cigarety a 14 let už nekouřím a nechybí mi to. Ted se divím, proč jsem vůbec kouřila...
Můj zdravotní stav se zlepšil v tom smyslu, že nemoc už nepokračovala, ustálila se. Nepotřebovala jsem žádné žvýkačky, žádnou náhradu tabáku ani pevnou vůli, stačil mi k tomu strach o své zdraví. Znám ale u nás i maminku, co zdravě "žije", jídlo pečlivě vybírá, ale po tom zdravém jídle si zapálí. Takže u někoho ty obavy nejsou tak velké.
Myslím, že jde hlavně o to, si srovnat priority. Chci jednou umřít starý a na sešlost věkem, nebo se předčasně udusit ve 36 letech? A o tom to je - čemu dáme přednost. Nepřibrala jsem ani deko. Protože jsem jednu závislost nenahradila druhou závislostí - na jídle..Stravovala jsem se pořád stejně.
Příbuznej taky pořád s cigaretou, závislák. Pak stavěli barák a musel odstranit kus skály sbíječkou a přitom mu praskla plíce. Prokouřená plíce nevydržela ty vibrace. V nemocnici šel do sebe, byl na hadičkách a na kyslíku, cigáro nepřipadalo v úvahu. Po návratu hodil cigarety do ohně a už si nikdy nezapálil. Po čase se vrátil ke sportu, změnil životní styl, a vypadá zdravěji a mladší, než dvaceti před lety. Říká, že to jde ze dne na den.
Nechci tady lisku5 nějak urazit ale ona jako nekuřák nemůže absolutně vědět jaké to opravdu je a být nekuřákem tak bych takový rady jako ze "dne na den" nedával.
Chlapče je to dobrá rada. nejlepší je to opravdu ze dne na den ale ty jsi asi hooodně zkušený,takže rady nás starších lidí nejsou směrodatné!
Mladykuraku, za svých 70 let jsem vyslechla mezi známými, příbuznými i kolegy v práci různé příběhy kuřáků. Znám vyprávění ze seancí, odkud odcházeli odhodlaní s kouřením seknout a zvládli to. Znám lidi, co přestali díky přístroji BICOM. Vím, že je hodně těch, co se k tomu vrátili, i těch, co si to nedají rozmluvit. Mám souseda, je v pětapadesáti zhuntovaný, že neudýchá vyjít do třetího patra. Přes den dýmá na balkoně a v noci nad ránem budí panelák neutuchajícím kašlem. Jinak jsem taky nějaký čas kouřila, pár měsíců, kdy jsem pro zranění nemohla na Univerziádu a parta, s níž jsem tenkrát bydlela, byli samí kuřáci.
Dám tedy radu a pamatuj, že nedělám to co ostatní. Kouřil jsem cigára tak 20 denně. Zdražování mě nezastavilo, ale co mě zastavilo byl ten hnus co z cigaret udělali a mám také dost informací. Navíc je v tom nyní ten zhasínač a od jisté doby se nedá hulit nic ani Camel, Marlboro nic. Všechno to smrdí a řekli mi to další lidé. Ty cigarety jsou tak hnusný, že se mi chtělo denně zvracet ráno a stále jsem pokašlával a byl malátný. Pak mi došlo, že cigarety skončily všechny. Navíc si pamatuji ty ameriky pravé v Německu co měli už za komunistů a ty byly. Tady v té době byly JPS, MARLBORO a další. Pamatuji si a miloval jsem Dunhill. Nic už tady není a pokud ano, tak smrad a fake.
Protože přestat kouřit je nesmysl, což bych zde nerozebíral, tak mi ruplo v bedně a začal jsem hulit tabák a ten si balím. Balím si místo 1g jen 0,5g a ten tabák za 120kč mám 3-4 dny. Cigarety denně 80kč a hnus. Od té doby zkouším tabáky a protože mi zrušili nepochopitelně Marlboro (já bych zabíjel) tak jsem našel jiný. Zrovna hulím Winston, protože většina tabáků není dobrá. Chce to si najít značku. Ušetříš peníze, gramáž a zdraví a dáš si cigáro a ne humus.
Od té doby hulím místo 20 cigár za 80kč jen 10-12 denně, ale jen 0,5g. Nezakašlal jsem vůbec od té doby a dva tabáky na týden mi stačí. To je max 1000kč za měsíc za Winston + papírky a filtry. Jsem v pohodě.
Jinak co se týká přestat kouřit to tě zabije a nevěř moc lidem. Někdo se utrápil a dokázal to, ale že leží za čas s rakovinou už se nedozvíš. Nikotin je jed a těžce silná droga a to tělo jí potřebuje za ty roky. Je to jako feták bez heroinu se zblázní a pak se přešlehne.
Začni kouřit třeba Lucky Strike ten je silný a dobrý a dej si jen když budeš mít chut. Ušetříš zdraví i peníze, nezakašleš a naučíš se kouřit méně a nezabiješ se při tom. To je moje rada z praxe.
Nemám rád příkazy hlavně takových co tomu nerozumí. Vím co mluvím a pokud nesouhlasíš, tak nesouhlasíš. Nejprve si o nikotinu něco zjisti a hrdinů vykřikující na internetu jak ze dne na den přestali jsem slyšel už dost.
Nevím jak kdo-skončil jsem s tím ze dne na den, ve službě (dvacetčtyři hodinovka) jsem klidně stáhnul 100 cigaret,pak než jsemm večer šel spát ještě jednu až dvě krabky, normálně jen dvě krabičky denně (40 cigaret).Kouřil jsem v podstatě od 13 let.,nyní už 22 let nekouřím,stejně tak dlouho jsem kouřil . Plíce jsou na tom vzhledem k množství prokouřených cigaret velmi dobře,nemoci spojené s kouřením nemám.
Takže pokud to jde sekni s tím jsi hooodně mladý! a neber si radu 1. rádce,byť je nejvíc bodovaná ,ve skutečnosti je nejhorší! Při kouření nejde jen o Vaše zdraví-zdraví kuřáků ,ale i o zdraví lidí ,kteří mnohdy nedobrovolně pasivně díky Vám kouří!
přestala jsem kouřit ze dne na den - ale psychicky jsem se na to dlouho připravovala - dalo by se říct, že jsem si to dlouho (asi rok) sugerovala. Myslím, že jinak se závislostí ani zbavit nelze. Pak jsem taky musela mít na dosah krabičky cigaret, abych nepodlehla šílené abstinenční hysterii a nešla shánět cigaretu za každou cenu do ulic. Ale - u každého to asi takhle nefunguje - takže univerzální rada asi není.
Já naprosto souhlasím s Pavelpavel. Spíš, než se pokusit přestat ze dne na den, bych to zkusil silně omezit a přeorientoval bych se na nějakou cigaretku s tabákem bez příměsí (ty doporučovaný Luck Strike jsou fakt dobrý). Není tvým posláním trpět. Taky kouřím, ale jen, když na to mám chuť. Je pravda i to, že cigarety na CZ trhu jsou poslední roky hnusné. Občas si koupím krabičku Marlboro bez příměsí v Německu (jo, 6,70 EUR je brutál, ale stojí to za to) a když si pak každý den dáš dvě nebo tři takový cigárka k dobrýmu kafíčku, je to opravdovej požitek.
Takže moje rada zní - nepřestávej úplně, budeš nervní jak beznohej voják, ale místo krabičky nějakýho ksindlu, si dej každý den 2 nebo 3 KVALITNÍ cigarety z kvalitního tabáku bez příměsí. Škodliviny ze tří cigaret denně tvoje zdraví nijak zvlášť neohrozí (určitě ne víc, než třeba takovej kuřecí řízek s hranolkama) a budeš spokojenej, protože ten potřebnej nikotin do sebe trochu dostaneš...
Držím ti palce!
"nepřestávej úplně, budeš nervní jak beznohej voják" Vy jste takového viděl? Znám nás víc 40? 50? ale ani jeden z nás odnaučených kuřáků není nervní jak píšete.Ještě úřipomínka -jak se dá pozna kvalitní od nekvalitní?Jinak drtvá většina co přešla ne tzv Light cigareta pak vykouřila dvojnáseobek,takže mluvíte ...Jen si zjistěte víc o nikotinu-to množství v cigaretě by Vás zabilo asi 2x ,pokud by se do těla aplikoval jinak než inhalací!
Díky za podporu Jezevec vím co mluvím. Kamarádovo otec zrovna v nemocnici s rakovinou a protože byl fit, povídám mu co změnil v životě. Přestal kouřit ze dne na den!
Mladý kuřáku já mám něco odbaleno, ale věř, že už mi to v ruce nebaví, ale ubalím deset za 5 minut hezkých. Balička za 50kč na malé papírky, Lucky nebo Winston a 6mm filtry (můžeš i 8mm) a dáš si místo hnusu třeba 8 vlastních Luckin. Když pak v práci čuměli jako puci, tak jsem je spařil, že v tom mám na rozdíl od jejich koupených cigaret kvalitní tabák. Dávno jsem si zvykl na 0.5 g cigárka tak 5 let už. Stačí mi 1000kč na měsíc a vůbec nekašlu už. Kouřím rád!
Já nevím, já to nikdy nebalil... jak říkám, kup si Lucky Strike bez přídavku a neřeš balení. Ještě jsou super Marlbora bez příměsi, ale myslím, že se v Česku neprodávají...
to diesel :
1. ano, beznohého vojáka jsem viděl
2. kvalitním tabákem jsem myslel ten bez příměsí, je na trhu pod několika značkami
3. o light cigaretě tu nikde nepadlo ani slovo
4. ano, nikotinu je v cigaretě dost, ale je poměrně obtížné aplikovat cigaretu jinak, než kouřením (snad leda si jí strčit do p*dele...) tudíž nějaké coby a kdyby nehraje roli. Cigareta se prostě kouří a hotovo.
Jste hustej jak sáňky v létě. lepší tabák neexistuje-stále je to tabák,jedině,že byste si ho vypúěstoval doma. Jinak beznohých lidí jsem viděl hejno ale žádnej z noch nebyl nervní jak píšete,dokonce ani z náxc odnaučenejch kuřáků není nikdo nervní.Tolik k tomuto. Jinak stejně neumíte vnomat čtený text! Taztele se neptal jak snížit množství vakouřených cigaret nebo jak na tom ušetřit ale jak PŘESTAT KOUŘIT trošku podstaný rozdíl jen s tíém že píšete nesprávné rady!
Jasně jste jako všichni takový-kouřím já,a mám problém ,protože nedokážu přestat kouřit tak chci aby další ,dokud to jde líp než po prokouřených 20-40? letech ,toho nenechali!
Zdravím tak jak to jde s tím tabákem? Co nezvládne ruka zvládne balička, nebo nacpávačka. Zrovna neměli můj oblíbený Winston, tak jsem koupil Camel. Sice není jako ten z Belgie, ale mám ho už dva dny a mám ještě polovinu. Jsem na to pyšný a proto doporučuji tobě i jiným, protože každý rozumný dokor ti řekně, že přestat hned je pro tělo šok a oslabení imunity. Když ale nekouříš dlouho máš šanci a skoncovat to s tabákem, který kouřitelný je a ušetří se také na tom je podle mě dobrá rada všem. Já když kouřil cigarety, tak jsem si zapaloval při každé příležitosti a co kouřím tabák, tak už ne. Tělo si zvyklo patrně na poloviční dávky a nežádá tedy neustále jako dřív. Dost se kouřením tabáku změnilo k lepšímu jak finance, tak zdraví i pokouření, protože cigarety jsou KO hnus a samý jed. A rozhodně vím, že skoncovat hned bych lezl po zdi a to nechci. S tabákem je mi líp na obě strany jak zdraví, tak finance a rozhodně skoncovat by šlo lépe, než z krabičky cigaret denně.
Před týdnem jsem potkala svou známou, vdovu, 62 let, tady od nás, kterou jsem delší čas neviděla. Povídám jí: Cože jsi tak strašně hubená? Vždycky byla spíš silnější, bojovala s nadváhou, najednou jako tyčka.
Povídá mi - mám rakovinu plic. V pokročilém stádiu. Diagnostikovali mi to v říjnu 2019. Operace už není možná, nádor je velký, už prorostl do průdušnice. Tak čekám, co bude dál. Vkládám jedinou naději do chemoterapie. Ale nakonec - děti už mám dospělé, mají rodiny, daří se jim dobře...Ale ta vnoučata bych si ještě chtěla užít, vidět je, jak rostou...ještě se mi tam nechce...
Ptala jsem se, jak s kouřením. Kouřila od mládí a dost, celý život. Povídala, že před 3 měsíci to rázem zahodila. Ale to už bylo pozdě. Kdyby prý věděla, co ví dnes, nikdy by s tím nezačínala. Ale to vždycky člověk pochopí, až když je pozdě.
Brečela jsem, není to zlá ženská a nezaslouží si to. Ale velký podíl na tom má ona sama.
Co k tomu říct víc? Rozhodně není sama, kdo si takto zničil život. Jenže podobné příběhy berou kuřáci jako nepravdivé tlachy. Jaga.
To, co Vám voní, mně neskutečně smrdí. A to jsem taky kdysi kouřila.
Dnes jsem zašla na polikliniku na pravidelnou injekci. Před vchodem schody, na každé straně jedna ženská a obě hulily jak sádroví ježci. Jak jsem stoupala po schodech nahoru a zafoukal vítr, ten kouř jsem vdechla. To byl smrad, že by jeden pad. Takže máme oba ten náš nosík vycvičený na něco jiného. Mně třeba zavoní vepřová pečeně se zelím, ale cigáro v žádném případě.
Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.