Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
zajímali by mě Vaše názory ohledně změny práce.
Mám nabídku jít pracovat do Německa cca 90km od domova a 55min cesty. Je tam velké množství čechů a co jsem si zjištoval od pár lidí co tam bylo a je, tak si to z 90% chválí a jsou spokojení.
Práce by byla jednoduchá, čistá a ve skladu. Podle pozice ( nakládka, balení zboží, příprava zboží..)
Dělalo by se na směny a prac. doba 9,5hodiny. Občas sobota. S tím, že to je přes agenturu na 18měsíců a poté jeslti mě vezme firma pod sebe a když ne, tak agentura najde jinou práci. Na agenturu jsem si našel slušné hodnocení a spokojenost.
Výplata cca 1400-1600eu čistého. Ale musím odečíst -8000kč benzín. ( Pokud bych tam našel někoho z blízkého okolí a jezdili spolu, tak jen cca -4000kč za benzín)
A ted otázka jestli to jít zkusit?
Aktuální práci mám stejnou na neurčito. Taky ve skladu na jednu směnu a je to spíš pohodová práce, která mě baví a kolektiv s mistrem taky v pohodě
Výplata ale cca 20-22 000 čistého. Na krku mám hypotéku a plánuji dítě.
Co vy na to?
Zkusit risk a vyzkoušet v DE nebo zůstat u jistoty?
Nějakou tisícovku navíc to hodí za cenu delší pracovní doby, občas víkend. Náročnější časově bude dojíždění do místa práce. Pokud se nechytnete s někým dalším na spolujízdu, tak cena je dost vysoká.
Jak to bude se zdravotním a sociálním pojištěním a jiné? Daně, odvody, zápočet na důchod.
Při častém pendlování je větší riziko nehody, ať již Vámi zaviněné, nebo to do Vás napálí někdo jiný.
V partnerském soužití budou též problémy, již si přes týden tolik neužijete spolu trávit volný čas.
Za mě ne, profit není až tolik velký. Jak tu již padlo.
Ale - pokud to budete brát jako odrazový můstek, že si tam najdete lepší práci, že porostete, stálo by to za vyzkoušení. Zkušenosti, zdokonalení jazyka, poznání jiné mentality a kultury - pokud bude čas. To je člověku jenom ku prospěchu.
Kolegyně pracuje v hotelnictví a říká, že by je nejradši sedřeli.
Máte reference dobré, tak jak radí rádce výše. Na jednu stranu plusy a na druhou mínusy.
Poraďte se hlavně doma, i pro ně to bude zátěž.
Děkuji za vyčerpávající shrnutí
Určitě to má svoje plus a mínus jako vše.
Osobně si myslim, že jako start v Německu bez NJ je ten plat hodně dobrý na začátek. Pokud bych se dotal někam dál? Kdo ví no... Je to možné. Zkušenost by to určitě byla ale musím zvážit všechny ty plusy a mínusy.
Např. Větší plat, začátek v DE a možnost se zlepšovat, při chytnutí spolujízdy větší plat. ALe zase více časově náročné, opotřebení auta velké, směny a sem tam sobota.
Bylo by to na německou smlouvu, takže pojištění atd v DE.
Nebo další varianta jít za mistrem a zkusit mu to podat šikovně, jestli by byla možnost navýšit plat. Řekl bych, že by si mě tam chtěli udržet. Se všemi vycházím dobře. S mistrem a i zahraniční šéf spokojenej. Přeci jen ve skladu jsme dvá a výroba se bude rozšiřovat o 50% do dvou let.
Vědom jsem si toho, že časově to bude náročné i co se týče údržby auta :/
A opravdu to vychází 27 000kč přid odečtení benzínu, když bych jezdil sám. Pokud bych sehnal někoho, tak už to vychází na 31 000kč a když bych dával průměrně 1500eu, tak samotný 30 000kč a s někym 34 000kč a to už je docela znatelné tich 14 000kč rozdíl.
Ještě možnost zkusit zajít za mistrem, že mám jinou nabídku a jestli je možnost hýbnout s platem.
Za současným mistrem, tam kde jsem ted v práci.
Zdravotní atd netuším přesně, ale měl bych smlouvu německou.
Kdo ví, jak by to bylo po těch 18 měsících, práci by vám třeba našli, ale nemusí se vám líbit. Jestli není lepší současná a jistá práce v ČR s dobrým kolektivem, šéfem i dobrou lehkou prací. Toto všechno málokdo má. 22 tisíc také není zase tak málo. V cizině budete pořád jenom cizinec.
Přesně. Kdo ví no.
Můžete to být bud dobré a nebo opačně. To je risk. Proto to musím zvážit ještě pořádně.
Tak já bych toho určitě šla. Co se týče pojištění a dalšího, to dnes už přece není problém, jsme v EU a určitě to má ta agentura zabezpečené. Nejde o žádnou práci "na černo". Přece s nima nepodepisujete smlouvu na doživotí a můžete odejít, když Vám to nebude vyhovat. Navíc se můžete i naučit cizí jazyk a to není k zahození. Takže kdybych byla mladá, tak bych do toho rozhodně šla. Ne nadarmo se říká, že "štěstí přeje odvážnému".
Já tomu nerozumím, nějak mi to nedává smysl, ani když si opravím ten překlep. Asi jste chtěl napsat stejná a ne stejně. Mohl byste to nějak vysvětlit? Děkuji.
Aha, tak děkuji. Ale asi bude záležet na tom, na co to utratí. Tady tazatel píše, že si chce vzít hypotéku a založit rodinu. No a vypočítal si, že by měl ve finále asi o 15 tisíc víc, tak to by se mu podle mne už vyplatilo.
Hypotéku už mám a čerpám.
Pokud bych se dostal na tich 1500eu a sehnal spolujízdu, tak je rozdíl už 14 000kč. Což mi přijde zajmavé.
Ale časově náročnější a velké opotřebení auta
Holmat, ale to už jsou specifické osobní detaily, na které Vám nikdo nemůže odpovědět, protože nikdo není ve Vaší "kůži". To si opravdu musíte promyslet už sám. Já jsem Vám odpověděla povšechně, jinak to ani nejde. Nejsem na Vašem místě, nevím vše, nevím na co se cítíte a co je ochotná skousnout Vaše rodina.
Přijde mi to moc malý finanční rozdíl mezi platy tady a v Německu. Smlouva na 18 měsíců je moc dlouhá, protože druhou půlku platu bere agentura, takže nečejte nějaké finanční přilepšení za ten rok a půl. Náklady tady doma budou stoupat, ale vám se plat nezvýší, takže se rozdíl mezi platy(ČR a Německo) bude snižovat. Tady máte reálnou šanci na postupné navyšování platu, tam to sebere agentura! Samozřejmě si ta agentura nedovolí neplatit sociální a ani zdravotní pojištění. Že za vás platí, poznáte tak, že dostanete kartičku zdravotní pojišťovny (nejspíš od AOK). Dělal jsem pod PZO jen 6 měsíců a sám majitel německé firmy přišel, ať jdeme dělat pod něj, že nebudeme živit českého zloděje (PZO), který si bral půlku našeho platu a to byl potom rozdíl ve výdělku, že koruna (v přepočtu) vydělaná tam, byla 8x levnější, než u nás. Doporučuji smlouvu jen na 6 měsíců a za tu dobu si domluvit stejnou práci bez agentury, nebo sehnat jinou, ale lépe placenou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.