Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tvoje nejoblíbenější knihy?

Od: jezevec* odpovědí: 27 změna:

Ahoj všichni,

inspirovala mě trochu diskuze o čtení a tak se ptám - jak by vypadala vaše osobní hitparáda PĚTI NEJOBLÍBENĚJŠÍCH KNIH? Tedy takových, ke kterým se rádi vracíte a čtete je klidně už po desáté? Určitě už tu někdy takový dotaz proběhl, ale knihy vycházejí stále nové a nové a tak se nám ty žebříčky asi budou v průběhu času měnit. Jen prosím, milý čtenáři, nepiš sem "cokoliv od Němcový", ale fakt konkrétní knihy. Třeba tu řada z nás najde nějakou inspiraci pro letní čtení... :)
A jako jo, asi bych měl jít příkladem. Tak tedy za mě :
1. C.D.Payne - Mládí v hajzlu
2. J.Novák - Zatím dobrý
3. E.Boček - Poslední aristokratka
4. Christiane F. - My děti ze stanice ZOO
5. S.Fink - Válečná nemocnice

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Miloslav Švandrlík - Černí baroni
Frederick Forsyth - Boží pěst
Petr Radosta - Noci nad Německem
Na mnoho dalších jsem si teď zrovna nevzpomněl.

hodnocení

0x
Terry Pratchett, série Úžasná zeměplocha. Je to několik desítek knih, takže pět libovolných.
lidus*

To je celá knihovna ale čte se to krásně.

berger*

K padesátým narozeninám jsem jich padesát dostal a ještě nejsou všechny...

hodnocení

0x

Terezie Theimerová - Světlonoška

Noah Gordon - Ranhojič, Šaman, Lékařka

James Herriot - Zvěrolékař s psí historky, Zvěrolékař se žení...

Jan Tomeš - Trny v čase

C. Steadmanová - Hrob pro mého manžela

Paula Hawkins - Dívka ve vlaku

Mortštajnová - Tiché roky, Hana

lidus*
hodnocení

0x

Seřadit to je problém v současné době je na špici Jawa kolem světa, Pavel Suchý. Mám ráda Remarqua, Huga, Čapka a Waltariho Egypťan Sinuhet na zlepšení nálady cokoli od Zdeny Frýbové. Jak psal Jethro, Zeměplocha, tu po které sáhnu a všechny určitě nemám.

hodnocení

0x

Já teda ujíždím na audioknihách, momentálně mám zase období Jonassona - sehnal jsem 101 letého staříka, což mě zase přivedlo k znovu poslechu Stoletého staříka. A určitě dám zase i Analfabetku a taky Anderse. Stránský je úžasný dabér.

Jinak komplet Forsyth, užasný je taky Dominik Dán (celá série) v podání M. Geišberga, rád mám i J Nesbo, nebo Brown ( Andělé a démoni, Šifra mistra Leonarda, Počátek, Inferno, Digitální pevnost , Pavučina lži.) v podání M. Táborského.

To je jedna z výhod mého toulavého povolání - krásně využitý čas za volantem...

hodnocení

0x

Jsem spíše na scifi takže D.Adams- Stopařův průvodce po galaxii,Restaurant na konci vesmíru,Sbohem a dík za ryby,Život,vesmír a vůbec ; J.Wyndham-Den Trifidů , ale taky E.M.Remarque-Tři kamarádi nebo E.Lambert-Dvacettisíc zlodějů, nod J.Verne - žel snad vše (nyním mám nevím po kolikáté rozečteno Tajemství pralesa (osm set mil po Amazonce),vydání z roku 1959)

Z domácích je to třeba J.M Troska-trilogie Zápas s nebem. trilogie Kapitán Nemo...

hodnocení

0x

To se mění věkem, ale momentálně asi :

Sponntání vyléčení Andrew Weil

Celestinské proroctví J.Redfield

Den Trifidů John Wyndham

Cokoli od Švandrlíka, Foglara či Šabacha

Před padesáti lety jsem Foglara hltal a přečetl od něj snad všechno. Když se dnes zkouším vrátit, připadá mi beznadějně a nepochopitelně naivní.

A možná v tom je ta krása...vychcanosti je kolem nás až hrůza.

berger*
hodnocení

0x

Kruté zadání,do kterého se nedá vejít,tak to obejdu. Diesel,Jethro,Jenyk - 100procentní souhlas.Doplnil bych ještě Frýborta a Davida Morella.

Berger, já nejdřív myslela, že místo knížek čtete nejraději komentáře od Diesel, Jethro, Jenyk. :-D Já nejraději čtu komentáře od babajaga, babkazov, suzymon, jedubabicka ... a od jethra taky. Ale nedá se říct, v jakém pořadí. ;)
berger*

Aha,fakt,špatně jsem to formuloval *alene*. A už mě napadla hromada dalších autorů a knih. Pět se opravdu nedá vybrat...

Jethro je jednička *palec*

72mona
hodnocení

0x

Tak jsem se musela hodně zamyslet...

Knihy Květy Legátové (Želary, Jozova Hanule), rozečtenou mám Mimo tento čas (dialogy pro rozhlas)

Sem tam něco od Stephena Kinga (Holčička, která měla ráda Toma Gordona, Čtyři roční doby)

Christopher Hyde - JERICHO

Thomas H. Block - MAYDAY

A uklidňující Jean Giono - MUŽ, KTERÝ SÁZEL STROMY

hodnocení

0x

Tak jsem si se zájmem pročítl některé tu zmíněné tituly a oblíbené mezi nimi také jsou. Na stolku mi leží knížka Poutníci od Kathleen Winsorové. Byla mi podstrčena-doporučena už v roce 1976.Tohle provedení je menší a o více stránkách, než to tenkrát.

liska5
hodnocení

0x

To je těžké vybrat pět. Knihovnu mám hlavně z těch zdravovědných. Nejvíc čtu asi těch naučných a poznávacích, něco jsou staré srdcovky, něco životopisného historického, něco pro duši a zasmání. .

Václav Cílek: Prohlédni si tu zemi,

Zbygniev Czendlik: Postel, hospoda, kostel

Ladislav Zibura: 40dní pěšky do Jeruzaléma, Pěšky mezi budhista a komunisty, ...po Armenii a Gruzii

Miguel Ruiz: Čtyři dohody

Jiří Kájínek: Můj život bez mříží

Miloš Kočka: Prameny živé vody

Jaroslav Lhota: O horách, řekách, slonech a lidech

Josef Reichhof: Les

Joseph Scheppach. Tajemné vědomí rostlin

liska5

A tu Poslední aristokratku i ty Mašíny mám stejně jak Vy, Jezevče.

jezevec*
hodnocení

Vřelé díky, lištičko... už to lovím... :)

berger*

Ta aristokratka - to louská přítelkyně,já se k tomu ještě nedostal. Má několik dílů,další - A. ve varu,A. na koni,A. a vlna zločinnosti na zámku Kostka. Musel jsem nahlédnout do knihovny... Ta zmínka o Mašínech,to je co? Asi jsem to ve vláknu přehlédl. To abych věděl,čemu se vyhnout,pokud jde o ty bratry. Já je nerad.

jezevec*
hodnocení

To o Mašínech je "Zatím dobrý". Není to jejich glorifikace, je to pořádná bichle, která velice poutavě popisuje historii celého jejich rodu od narození babičky až po Paumerův návrat do Česka. Navíc z popisu přímo čiší beznaděj jak v době druhé světové války, tak v době komunistického teroru.
A Aristokratku (vyjma posledního dílu) vřele doporučuju. Od toho se odtrhneš jen velmi, velmi těžko...

berger*

Aha,tak v tom případě to zkusím. Snad to nedopadne,jako posledně. Někdo tady mě odkázal na knížku o Mašínech,dostal jsem se po "akci" v Čelákovicích a tím jsem to vzdal...Dík za tip.

liska5

Myslím, že změníte názor. Ono je to poněkud jiné v konextu té doby. A když znáte filosofii toho rodu.

hodnocení

0x

Každé léto o dovolené: Betty MC Donaldová: Co život dal (a vzal).

Jinak všechno od E. M: Remarqua. Jen je to většinou moc smutné. Jaga.

hodnocení

0x
Moje nejoblíbenější knihy jsou žádný. ;)
doplněno 30.07.19 06:22: Mám ráda knihy od Joy Fieldingové. Ale už jsem od ní skoro vše přečetla, tak Dívka ve vlaku mě bavila. A bylo víc těch knížek. Ale moc na četbu knih nejsem.
doplněno 31.07.19 07:21: Zrovna mám rozečtenou knížku. Jakou, to říkat nechci. Čtu časopisy pro ženy nebo Epochu. Detektivky mě taky baví.

hodnocení

0x

A ještě pokud máte rádi detektivky, tak autor Dominik Dán - od toho taky musím mít všecko :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]