Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomník J.Kubíka

Od: pepik* odpovědí: 18 změna:

Ahoj v Krkonoších v Kotelní jámě je pomník J.Kubíka.Neví nikdo kdy tam a jak, zahynul a kdo to byl?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Google praví, že datum úmrtí je 9.8.1972. V seznamu v památníku obětem hor jméno Josef Kubík nefiguruje, datum úmrtí prakticky vylučuje nejčastější příčiny úmrtí v Krkonoších tj. umrznutí a pád laviny *nevi*

doplněno 21.07.19 16:52:

pepik: Také jsem byl překvapený, nicméně pravda bude asi taková, že seznam není oficiální, jména a příčiny úmrtí tam budou uváděna "na přání". Bohužel v tom seznamu mám spolužáka a vím, že zrovna v jeho případě je příčina úmrtí uvedena tak, aby to "nebolelo". Pravda je mnohem krutější.

lmgify

Proto jsem navrhoval toho ředitele školy, který se podílel na počátcích lyžařství v té oblasti po 2.sv.válce. Jestli mu bylo ±45 nebo více v 1950, tak by rok úmrtí i časově odpovídal.

pepik*
hodnocení

V srpnu to mohlo být i něco jiného než lavina a a umrznutí. Třeba dehydratace, letící kámen,mrtvice,infarkt to se nepočítá taková úmrtí?Ta nejsou v seznamu v památníku obětem hor?díky

pepik*
hodnocení

Zaslal jsem dotaz na horskou službu.V tur.inf.centru ve Vrchlabí žádné informace nemají.

Pepíku: Překvapuje mě, že v IC ve Vrchlabí o pomníku nic nevědí. Ještě je možnost se ptát v příslušném muzeu a na odboru kultury příslušného města s rozšířenou působností. Nevím, na kterém katastrálním území se pomník nachází, ale blízké muzeum by se dalo dohledat a město s rozšířenou působností také. Pravděpodobně to bude Vrchlabí, ale jistá si nejsem.

Odbory kultury zpravidla mívají seznamy větších i menších pomníků a památníků. Podle důležitosti o ně alespoň trochu pečují, ale hlavně znají jejich historii.

PS: V IC jsem pracovala. Co jsme nevěděli z hlavy, zjistili jsme a do pár dnů o tom tazateli podali zprávu.

@bimbam: Podle údajů, které jsem čerpal odsud, to vypadá, že pomíček spadá pod obec s rozšířenou působností Jilemnice, nikoliv pod Vrchlabí. Pár kilometrů, ale jiná obec, jiný okres i kraj...

@amper - Obdivuji, že jste to našel. Obdivuji i autora pana Drpalíka. Vidím za tím velký zájem a nekonečnou práci soukromého badatele, patriota. Ale hledá se na jeho stránkách příšerně, alespoň mně to moc nešlo. Pepíkovi doporučuji, aby se ptal v jilemnickém muzeu a přímo pana Drpalíka. Na své stránce (viz Váš odkaz) uvádí svou mailovou adresu.

pepik*

Byl to infarkt během horský túry.

lmgify

Obdivuji i autora pana Drpalíka. Vidím za tím velký zájem a nekonečnou práci soukromého badatele, patriota.
Po přečtení jeho stránek: Drpalik = Drobné památky libereckého kraje ;)

Taky jsem si připadal jak blb, když mi to došlo. *zed*

Autorem stránek je Michal Vrbata (*1973).

lmgify

infarkt během horský túry

Zdroj? Je to ten samý Kubík jako ten ředitel?

Na pomníčkách by měla být informační deska s nápisem, protože jestli to nevidí okolojdoucí a necelých 50 let po události to skoro nejde zjistit ani zuřivým hledáním na Internetu, tak je mi už teď líto lidí z doby za dalších 50 let, pro které to bude jen další neurčitá hromada kamenů s legendou z minulosti. :(

Takže žádný pan Drpalík *smich*. To se mi povedlo! Záludná zkratka to je.*smich2*

lmgify

Já si původně myslel, že Drpalik = Dr. Palík *alene*

hodnocení

2x

Tady by mohli vědět

Regionální turistické informační centrum Krkonoše Vrchlabí, Krkonošská 8, 543 01 Vrchlabí
info@krkonose.eu 499 405 744

lmgify
hodnocení

0x

Že by to byl ředitel školy v Mladých Bukách?

časopis Veselý výlet [PDF 3,7MB], Zima 2017, str.7, levý sloupec

pepik*
hodnocení

Děkuji ,ale soubor končí stř.5

lmgify

Časopis má 28 stran. Je to na str.12. V PDF je to jako dvoustránky, proto to ukazuje jen 15 stránek a je to na té sedmé.

Teď jsem to z toho odkazu znovu stáhl.

asfd
hodnocení

0x

Byl to můj praděda, miloval krkonose a pravidelne chodil pres cele na vylety, neni tam nic dramatickeho, na onom kameni si při jednom vylete sedl, udajne rekl, ze je tam krasne a zemrel starim. Nase rodina tam nechala udelat na pamatku desticku a pri kazde navsteve prinesla kaminek, lidi se spontalne pridavali a jedneoho dne jsem zjistili, ze je to oficialni pomnicek.

asfd
hodnocení

0x

pro uceleni odpovedi, nebyl to ucitel lyzovani, byl to reditel Jihoceskych tkanin v Jindrichove Hradci, zemrel tam v nedozitych 70 letech

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]