Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výprasky nevymizely?

Od: radim96 odpovědí: 41 změna:

Před týdnem mi jeden kamarád (24 let) v opilosti vyprável, že ho doma jako dítě pořádně řezali. Prý vařečkou, páskem, prutem a i hadicí, někdy i na holou. Hadice měla být nejhorší, proti tomu byl prý pásek slabej. Pochází z vesnice z jihu Moravy, já z většího města. Jako malej jsem dostal párkrát rukou a asi dvakrát vařečkou. Narozdíl od něj jsem si po plácnutí (to snad nebyl ani výprask) v pohodě sedl. Tedy se vlastně ptám, zda je toto běžné (je ročník 1995), myslel jsem, že výprasky jako takové skončily někdy v osmdesátých letech...

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Naivní představa... *smich2*

Někteří by zasluhovali napráskat i v dospělosti, protože je evidentně v dětství řezali málo či vůbec. Bohužel jsou jedinci na kterých se negativně podepsalo to, že nikdy od rodičů na zadek nedostali.

libor92
Ahoj ja jsem nikdy na holou nedostal. Docela si i myslim ze to je skoda a ze to byla velka chyba. Nechal bych se serezat paskem treba za sve chyby a sprostou mluvu... Njn tak uz je adi pozde.
tereza*
Tak nevím jestli máte pravdu nebo ne ale nic vyvracet nebudu protože můj manžel když jsem mu sebrala auto a šla na zábavu a pak jsem šla autem domu v podnapilém stavu, tak se samozřejmě bál a za tohle mi stáhnul kalhoty a kalhotky a naplacal mi asi 15 na holou. Vím že tohle bylo zaslouženě, protože můj muž mě jinak nebije a je proti fyzickým trestem.

lidus*
hodnocení

10x

Jsem r. 1961 a ano, výprask vařečkou byl často ale nikdy nic hrozného, moje dcera r. 1982 občas na zadek vařečkou chytla, vnučky r. 2010 a 2014 také ví co je naplácat vařečkou ale trauma z toho rozhodně nikdo neměl a nemá. Byl to vždy spíš symbolický výpprask aby si člověk uvědomil, že toto se nedělá, nikdy nikdo neměl jelita, to už hraničí s týráním a ne výchovou.

labi28

ja jsem rocník 1983,a mamka 1964,když jsem zasloužil tak jsem nasekano na holou dostal

jurajjuraj*
hodnocení

9x

ne ze schvaluju nejake extra mlaceni deti ale ono nekdy vychovne dostat po prdeli nebo vytahat za usi potrebuje snad kazde decko

v dnesni dobe by to hodne decek potrebovalo jako sul, staci se podivat po obchodech, restauracich jake chovani maji nektere decka

kdyz decka doma neposlouchaji a uz je toho moc tak mu proste jedna na prdeli pristane, to stejne sem rekl ve skolce, kdyz bude treba at mu klidne jednu streli

Můj táta, přede mnou řekl družinářce, že když budu zlobit, tak ať mě klidně plácne. To byla druhá půlka 60tých let. Já, v druhé půlce 90tých let řekl to samý na mýho synka, a dostal jsem odpověď, že naše děti to nepotřebují. U toho staršího, co byl na průmce, se učitelky divily, že je náš kluk takový bezproblémový, nefetující, slušný.

Jo, a mě táta nikdy nebil. Mamka mě teda honila s utěrkou na nádobí. Když jsem řekl párkrát ,,počkej,, a nešel ho hned utřít.

hodnocení

9x
Vejprask musí bejt neb na některý hajzlíky nic jinýho neplatí
Dnes je doba kdy se každej ohání všelijakou humanitou a stačí se pak kolem sebe podívat jak to dopadá dnes tě pomalu dítě v první třídě pošle do prdele,nemaj k ničemu uctu a ničeho si neváží
Já říkám že pořadnej zaslouženej vejprask je lepší jak tisíc psychologú
martinka10
Ahoj je my 10 a od mámy dostanu kdiž něco vyvedu.

hodnocení

4x

Na vesnicích se vždycky věci drží více. Jak ty dobré, tak ty špatné. Já jsem celkem ráda, že tělesné tresty vymizely, aspoň ve velkém měřítku. Že lidi plácnou nebo dají výprask, když je fakt zle, to vnímám jako ne příjemné, ale nemám proti tomu nic. Co mě štve je to, že namísto výprasků přišly nas*ané ksichty matek, uražené nálady, nepříjemné kecy a poznámky - to vše směřující k dětem dennodenně. Někteří lidé mají pocit, že být přísný a důsledný znamená nas*at se kdykoliv se dítě nechová podle našeho (skrytého) očekávání. Samo o tom svědčí to, že když kamarádkám nebo známým řeknu, že jsem na děti přísná, tak se zhrozí. Když mě pak s dětmi vidí, tak opáčí, že jsem přece na ně hrozně hodná! Ale "hodný" a "přísný" si neodporují. Naopak, mělo by to jít ruku v ruce!

lucie*
hodnocení

4x

Moje děti jsou hyperaktivní,jsou dvojčata a plácnutí přes zadek teda nikdy nefungovalo.Od dvou let lítají regulerní facky a taky mám silikonový prut.Tím to fakt přes zadek bolí...jinak to nejde,pokud chci aby z nich vyrostli slušní jedinci.Trest je vždycky za podstanou věc -kopání do podlahy,běhání po bytě a za zvtekání,řvaní.Asi zybtečné se rozepisovatt,kdo nezná nepochopí,ti co zažili chápou:-DRozhodně si za tím stojím a nemělo by to vymizet.Minulý týden jsem na hřišti slyšela cca 7letého chlapečka-babička mu říká "pojd pujdeme na zmrzlinu" a on "na to ti seru" hledal volnou wifi a nechtěl nikam jít,měla jsem chut mu fláknout za tu babičku.

tabletka*

Slikonový prut je vynález. V komunitách BDSM je pokládán za jeden z nejbrutálnějších bicích nástrojů. Takže vám Lucie gratuluju. Ještě si na děti pořiďte důtky s ocelovými háčky na koncích.

Táta mne řezal svazkem z anténní dvojlinky. Dodnes jsem mu za to vděčný. (A antény jsou můj koníček).

Já na své dcerky ruku vztáhnout nemusel.

smode*
hodnocení

2x
Ne, ale bohužel mizejí. Krátký a rychlý výprask je daleko humánnější než různá dlouhodobá citová vydírání a podobně. Je dokázané že psychická bolest může být větší než bolest fyzická. Když dítě dostane "na prdel" tak dostane určitý šok, ví že příště už takhle ne, ale hlavně se tím dítěti stejně nakonec rychle uleví. Dneska je to samé chození okolo horké kaše, maximálně tak příkazy, zákazy a ultimáta a vznikají tak dva extrémy: děti co by mohli drzost rozdávat (a při dlouho odkládaném výprasku se smějí rodičům do obličeje) a děti co se bojí i pozdravit (raději se ani nebaví a uhýbají pohledem).

jentak*
hodnocení

2x

Dostal jsem třikrát, řemenem od táty, a dodnes si pamatuju proč, a bylo to oprávněné. Zasloužil jsem si to. Nemyslím, že bych utrpěl nějakou újmu. Když to nejde po dobrém...

hodnocení

1x

Neskončily a chválabohu neskončí. Ne, že bych násilí schvaloval, ale někteří jedinci se nebojí níčeho, kromě rány, potažmo výprasku a pak je to na místě. A jak říká tradice: Škoda rány, která padne vedle.

Aby bylo jasno, jsem ročník 1956, několik výprasků jsem jako dítě oprávněně schytal (např. za skoropodpálení bytového domu) a nezanechalo to na mě žádné negativní následky.

doplněno 15.07.19 13:10:

@kaset: Taky jsem si 2 dny nemohl sednout*smich*

kaset
Ale je prece rozdil vyprask a placnuti. Sice nevim, zda za vypaleni bytu bych nedal vice ran, ale serezat nekoho, ze nemuze sedet? Jak moc si za toto dostal?
kaset
No, ja taky dostal paskem za prusvihy, ze jsem mel fialovej zadek, ale vzdy se slo posadit. To je povera, ze to nejde, ne? :) Jinak ja svoje deti nikdy takhle nebil, vzdy jen placnuti.

hodnocení

1x

V naší zemi výchova nebyla zakázána. Zatím ..

culdabulda1*
hodnocení

1x

gumová hadice je dobrá - nezraní tě a pěkně to bolí ! - což je asi účel výprasku, ne? *smich* :-P

doplněno 17.07.19 14:25:

zajímalo by mne, jaká je tedy dnes účinná alternativa? :-D

Účelem bolesti (v tomto případě ne výpraskem) nebývalo jen výchovné působení. Když se ve středověku sepisovaly různé listiny a bylo u nich potřeba svědků, vybraly se dvě děti a někdo je hodně vytahal za uši. U dětí se předpokládalo, že budou dlouho žít a dlouho si budou pamatovat, čeho se ta bolest týkala. A do listiny se pak připisala jejich jména a latinská formulka "per auri testes" - za uši vytaháni. To jen tak na okraj.

Moje tchýně mě často nabádala, když její vnouček a můj syn zlobil: Dej mu na díru! Dokud byly děti malé, použila jsem občas vařečku. Od té doby se u nás vařečce říká výchovný prostředek. Někdy jsem popadla pantofel. Ale rány to byly malé, opravdu jen výchovné. Však mě také starší děti, které už jsem je vychovávala únavným vysvětlováním, žádaly, abych jim raději nařezala, než abych vedla dlouhé výchovné řeči. :)

culdabulda1*

@bimbam

- vařečka je sice klasika - ale může tě zranit - přece jenom při nárazu třeba do kosti - neuhne.

Podle dnešní filozofie je ovšem asi nejúčinnější pokárání typu : "ty, ty, ty - zlobivé káčátko ! " :-D*smich* - to musí přece zkrotit každého !

janafisher

Dobrý den, u nás se jako alternativa osvědčil tenký čerstvý proutek. Pěkně štípe a přitom nezraní.

labi28

on pasek je dobry,nebo i placacka na koberce,u te vařecky zaleži pres co je ditě přehnuty,ja byl vždy přes kolena

liska5
hodnocení

1x

Hlavně s citem! Přerazit vařečku o čtyřleté děcko, protože si obléká pomalu ponožky, je perverzní. Plácnout přes zadek desetiletého, který přes varování opakovaně něco nebo někoho poškozuje, to je na místě. A pokaždé s vysvětlením, aby se naučil znát hranice.

hodnocení

0x

Taky si myslím, že neskončili. Nikdo nevíme, co se děje doma za zavřenými dveřmi bytů. Nedávno jsem viděla matku, jak bije v metru svoje dítě. A to nejednou. Lidé v okolí na to nic.

doplněno 16.07.19 07:25: A co výprasky v erotické oblasti? Ty nevymizely. Někteří ho i vyžadují.
no

Sexuální praktiky BDSM jsou snad docela něco jiného.

To už je hodně jinej level zase.

Ale vyžadují ho zrovna ti, co byli v dětství řezaní nebo trestáni rodiči. Jsme ve volné diskuzi. Souvisí to. Vždyť to bylo ve filmu o Freudovi ukázáno. Hrála tam Keira Knightley v tom filmu.
labi28

bydlim jestě u mamky,a sem tam nasekano dostanu

hodnocení

0x

No, pravda je, ze biblicke oko za oko nejvic plati a funguje v absolutne atheistickych zemich, zbytek sveta ma pokrytecke duvody...napriklad v bohabojne Anglii se vztahnuti ruky na dite tresta div ne smrti...To same v USA a vsichni vime, jak to dopada...Takze tak

Mimochodem - ono biblické "zub za zub, oko za oko" pochází z Chammurapiho zákoníku ..

defort
hodnocení

0x
Já třeba dostal párkrát výprask, ale dost slušný. Že jsem pak několik let uhýbal, i když výprask nepřišel a ani neměl v plánu přijít. Sice jsem si ho vždy zasloužil, ale nechalo to ve mě víc než jen strach. Tudíž své dítě nikdy nemlátím. Psychologicky to funguje líp i kdyby dítě mělo být celý den hlady.
seft
Ja treba dostal vareckou pres kalhoty a jednou paskem na holou. Co je u tebe slusny vyprask? U me to bylo i vice nez 30 ran.

hodnocení

0x

Děti bijí jen bezmozci co si s nimi jinak nevědí rady.

Nikoli. Jen to některé děti potřebují a jiné ne.

Já jsem to potřeboval a jsem za těch pár výprasků vděčný.

Mé dcery to nepotřebovaly.

Jenže to byly holčičky. Jejich poznávání světa nezahrnovalo tolik život ohrožujících aktivit ..

lucie*

rar252 to je zbytené reagovat,kdo to nezažil neví.Někomu děti zazlobí že odpoví "ne,ne,ne" a někomu předvádí hysterické scény a běhají jak zběsilí.Kdo nezažil,nepochopí a myslí si,že rodiče jsou vadní a udělali chybu ve výchově.

Mám tři děti, takže asi vím o čem mluvím. A nebyly to andílkové...

elane
hodnocení

0x

Neustále čtu o týraných seniorech. Tak by mě docela zajímalo, jaká část rodičů, kteří svoje dětí tloukli, je sama ve stáří těmito dětmi sama tlučena. Předpokládám, že když rodiče dětem ukazují, že bít někoho slabšího (za jiný názor/chování apod.) je normální a že to vlastně dělají z lásky k nim, že pak děti asi nemají zábrany se chovat stejně ke svým starým a nemohoucím rodičům či prarodičům.

*sok*

Statistika by mne taky zajímala. Ale řekl bych, že agresivita je vrozená a je pouze korigována výchovou. Dnešní nevychovávaní rozcapenci budou mít agresivitu nekorigovanou. Ale kdo ví ..

michalverner
hodnocení

0x
V první řadě bych se zamyslel nad tím,co je to "výprask".Podle mnohých mladých a moderních matek se dá za "výprask" považovat slovní útok a plácnutí je již trestným činem který se musí hlásit na policii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]