Nejste přihlášen/a.
Před týdnem mi jeden kamarád (24 let) v opilosti vyprável, že ho doma jako dítě pořádně řezali. Prý vařečkou, páskem, prutem a i hadicí, někdy i na holou. Hadice měla být nejhorší, proti tomu byl prý pásek slabej. Pochází z vesnice z jihu Moravy, já z většího města. Jako malej jsem dostal párkrát rukou a asi dvakrát vařečkou. Narozdíl od něj jsem si po plácnutí (to snad nebyl ani výprask) v pohodě sedl. Tedy se vlastně ptám, zda je toto běžné (je ročník 1995), myslel jsem, že výprasky jako takové skončily někdy v osmdesátých letech...
Naivní představa...
Někteří by zasluhovali napráskat i v dospělosti, protože je evidentně v dětství řezali málo či vůbec. Bohužel jsou jedinci na kterých se negativně podepsalo to, že nikdy od rodičů na zadek nedostali.
Jsem r. 1961 a ano, výprask vařečkou byl často ale nikdy nic hrozného, moje dcera r. 1982 občas na zadek vařečkou chytla, vnučky r. 2010 a 2014 také ví co je naplácat vařečkou ale trauma z toho rozhodně nikdo neměl a nemá. Byl to vždy spíš symbolický výpprask aby si člověk uvědomil, že toto se nedělá, nikdy nikdo neměl jelita, to už hraničí s týráním a ne výchovou.
ne ze schvaluju nejake extra mlaceni deti ale ono nekdy vychovne dostat po prdeli nebo vytahat za usi potrebuje snad kazde decko
v dnesni dobe by to hodne decek potrebovalo jako sul, staci se podivat po obchodech, restauracich jake chovani maji nektere decka
kdyz decka doma neposlouchaji a uz je toho moc tak mu proste jedna na prdeli pristane, to stejne sem rekl ve skolce, kdyz bude treba at mu klidne jednu streli
Můj táta, přede mnou řekl družinářce, že když budu zlobit, tak ať mě klidně plácne. To byla druhá půlka 60tých let. Já, v druhé půlce 90tých let řekl to samý na mýho synka, a dostal jsem odpověď, že naše děti to nepotřebují. U toho staršího, co byl na průmce, se učitelky divily, že je náš kluk takový bezproblémový, nefetující, slušný.
Jo, a mě táta nikdy nebil. Mamka mě teda honila s utěrkou na nádobí. Když jsem řekl párkrát ,,počkej,, a nešel ho hned utřít.
Na vesnicích se vždycky věci drží více. Jak ty dobré, tak ty špatné. Já jsem celkem ráda, že tělesné tresty vymizely, aspoň ve velkém měřítku. Že lidi plácnou nebo dají výprask, když je fakt zle, to vnímám jako ne příjemné, ale nemám proti tomu nic. Co mě štve je to, že namísto výprasků přišly nas*ané ksichty matek, uražené nálady, nepříjemné kecy a poznámky - to vše směřující k dětem dennodenně. Někteří lidé mají pocit, že být přísný a důsledný znamená nas*at se kdykoliv se dítě nechová podle našeho (skrytého) očekávání. Samo o tom svědčí to, že když kamarádkám nebo známým řeknu, že jsem na děti přísná, tak se zhrozí. Když mě pak s dětmi vidí, tak opáčí, že jsem přece na ně hrozně hodná! Ale "hodný" a "přísný" si neodporují. Naopak, mělo by to jít ruku v ruce!
Moje děti jsou hyperaktivní,jsou dvojčata a plácnutí přes zadek teda nikdy nefungovalo.Od dvou let lítají regulerní facky a taky mám silikonový prut.Tím to fakt přes zadek bolí...jinak to nejde,pokud chci aby z nich vyrostli slušní jedinci.Trest je vždycky za podstanou věc -kopání do podlahy,běhání po bytě a za zvtekání,řvaní.Asi zybtečné se rozepisovatt,kdo nezná nepochopí,ti co zažili chápouRozhodně si za tím stojím a nemělo by to vymizet.Minulý týden jsem na hřišti slyšela cca 7letého chlapečka-babička mu říká "pojd pujdeme na zmrzlinu" a on "na to ti seru" hledal volnou wifi a nechtěl nikam jít,měla jsem chut mu fláknout za tu babičku.
Slikonový prut je vynález. V komunitách BDSM je pokládán za jeden z nejbrutálnějších bicích nástrojů. Takže vám Lucie gratuluju. Ještě si na děti pořiďte důtky s ocelovými háčky na koncích.
Táta mne řezal svazkem z anténní dvojlinky. Dodnes jsem mu za to vděčný. (A antény jsou můj koníček).
Já na své dcerky ruku vztáhnout nemusel.
Neskončily a chválabohu neskončí. Ne, že bych násilí schvaloval, ale někteří jedinci se nebojí níčeho, kromě rány, potažmo výprasku a pak je to na místě. A jak říká tradice: Škoda rány, která padne vedle.
Aby bylo jasno, jsem ročník 1956, několik výprasků jsem jako dítě oprávněně schytal (např. za skoropodpálení bytového domu) a nezanechalo to na mě žádné negativní následky.
@kaset: Taky jsem si 2 dny nemohl sednout
gumová hadice je dobrá - nezraní tě a pěkně to bolí ! - což je asi účel výprasku, ne?
zajímalo by mne, jaká je tedy dnes účinná alternativa?
Účelem bolesti (v tomto případě ne výpraskem) nebývalo jen výchovné působení. Když se ve středověku sepisovaly různé listiny a bylo u nich potřeba svědků, vybraly se dvě děti a někdo je hodně vytahal za uši. U dětí se předpokládalo, že budou dlouho žít a dlouho si budou pamatovat, čeho se ta bolest týkala. A do listiny se pak připisala jejich jména a latinská formulka "per auri testes" - za uši vytaháni. To jen tak na okraj.
Moje tchýně mě často nabádala, když její vnouček a můj syn zlobil: Dej mu na díru! Dokud byly děti malé, použila jsem občas vařečku. Od té doby se u nás vařečce říká výchovný prostředek. Někdy jsem popadla pantofel. Ale rány to byly malé, opravdu jen výchovné. Však mě také starší děti, které už jsem je vychovávala únavným vysvětlováním, žádaly, abych jim raději nařezala, než abych vedla dlouhé výchovné řeči.
Dobrý den, u nás se jako alternativa osvědčil tenký čerstvý proutek. Pěkně štípe a přitom nezraní.
Taky si myslím, že neskončili. Nikdo nevíme, co se děje doma za zavřenými dveřmi bytů. Nedávno jsem viděla matku, jak bije v metru svoje dítě. A to nejednou. Lidé v okolí na to nic.
Nikoli. Jen to některé děti potřebují a jiné ne.
Já jsem to potřeboval a jsem za těch pár výprasků vděčný.
Mé dcery to nepotřebovaly.
Jenže to byly holčičky. Jejich poznávání světa nezahrnovalo tolik život ohrožujících aktivit ..
Neustále čtu o týraných seniorech. Tak by mě docela zajímalo, jaká část rodičů, kteří svoje dětí tloukli, je sama ve stáří těmito dětmi sama tlučena. Předpokládám, že když rodiče dětem ukazují, že bít někoho slabšího (za jiný názor/chování apod.) je normální a že to vlastně dělají z lásky k nim, že pak děti asi nemají zábrany se chovat stejně ke svým starým a nemohoucím rodičům či prarodičům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.