Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brno - městské části a číslování

Od: damandys odpovědí: 5 změna:

Zdravím všechny rádce. Měl bych otázku, na kterou jsem nenašel zatím odpověď. Při psaní adresy v Praze se běžně uvádí Praha 1, Praha 2 atd. Má také Brno podobné číslování? Docela by mě to zajímalo (jen pro srovnání s ohledem na velikost města). Nebo jsou v Brně jen městské části jako Královo Pole, Líšeň atd?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

V Brně jsme to s tím číslováním bylo opravdu chaotické. Číslování čtvrtí bylo odlišné od číslování poštovního. Dnes (od roku 1990) už to je naštěstí trochu jednodušší, i když stále složité. Máme "katastrální území", pak podobné "části obce"a pak "městské části.

Podrobdosti a kompletní historie jsou na WiKi cs.wikipedia.org/...

lmgify
hodnocení

0x

Ve vyhledávání PSČ na stránkách České posty si zatrhni Vyhledat doručovací informace, po vyplnění adresy se objeví doporučený formát adresy a zjistíš, že poště je číslování městských čtvrtí v Praze i Brně úplně ukradené co se adresy týče.

lidus*
hodnocení

0x

Každá část má svoje PSČ, BRNO- BYSTRC je 63500, pak se rozlišuje Brno-město a Brno-venkov, jinak brňáci ví, že je třebaKr.pole, Žabovřesky, Žebětín atd. Také ví kde hledat když se řekne staré Brno-je to Mendlovo nám a přilehlé ulice.

luxpe
hodnocení

0x
V Česku a na Slovensku poštovní směrovací čísla zůstala, jediné co se změnilo jsou telefonní čísla.
Myslím si, že by v tom byl velký zásah pokud by mělo dojít ke změně, ale věřím tomu, že se rozšíří mobilní čísla a budeme mít k dispozici rozsah 700 100 000 až 799 899 999. Poštovní směrovací čísla myslím, že jsou 100 00 až 799 99 a na Slovensku 801 00 až 099 999.
Štve mě, že u nás nejsou v Praze čísla 015 000 000 až 019 999 999.

smode*
hodnocení

0x
Před dvaceti lety jsem se s upřesněním místa na poštovních obálkách setkával v Brně celkem běžně. Například "BRNO III" nebo "BRNO II". Ale PSČ bylo připojeno stejně vždy. Co tím tedy bylo přesněji myšleno ani kolik "Brn" dohromady je, nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]