Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nutit dceru na brigádu?

Od: jaena odpovědí: 30 změna:

Myslíte si, že je normální, aby středoškolačka celé letní prázdniny proflákala? Brala jsem trochu za samozřejmost, že středoškoláci přes letní prázdniny pracují na brigádách. Dcera mi tvrdí, že je unavená a chce mít celé prázdniny volno, že většina jejích spolužáků na brigádu také nepůjde. Navíc mi tvrdí, že jí v 17-ti stejně nikde nevezmou. Přitom když jdu do supermarketu, všude hledají brigádníky. Mám jí nutit?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

8x

Nenuťte, ale zrušte kapesné a veškeré výhody vámi financované. To budou senzační prázdniny *zed* , na odpočinek potřebuje vlastně jen postel. + stravu a tu jí zajistíte.

Už je pozdě někoho někam nutit a bude hůř.

hodnocení

7x

@jaena - Dcera mi tvrdí, že je unavená a chce mít celé prázdniny volno
Tak ať ho má - ale každý den bych jí přichystala seznam toho, s čím je potřeba doma pomáhat a trvala na splnění. Dokonce máte oporu v zákoně *smich*

NOZ § 857

(2) Dokud se dítě nestane svéprávným, mají rodiče právo usměrňovat své dítě výchovnými opatřeními, jak to odpovídá jeho rozvíjejícím se schopnostem, včetně omezení sledujících ochranu morálky, zdraví a práv dítěte, jakož i práv jiných osob a veřejného pořádku. Dítě je povinno se těmto opatřením podřídit.

§ 886

(1) Žije-li dítě s rodiči nebo s některým z nich v rodinné domácnosti a je-li o ně řádně pečováno, podílí se i ono na péči o chod domácnosti. Tato povinnost dítěte zaniká zároveň s poskytováním výživy rodičů dítěti.

(2) Dítě se podílí na péči o chod rodinné domácnosti vlastní prací, popřípadě peněžitými příspěvky, má-li vlastní příjem, anebo oběma způsoby. Pro určení rozsahu podílu dítěte na péči o chod rodinné domácnosti jsou rozhodné schopnosti a možnosti dítěte i odůvodněné potřeby členů rodiny.

Využijte tedy své "právo usměrňovat své dítě výchovnými opatřeními" dle vlastního uvážení ;)

@ff - Škola je daleko náročnější než chodit každý den do práce.Alespon psychicky.
Je známo, že na psychickou únavu pomáhá fyzická práce (a naopak) - to nevíte? :-D

vilik*
hodnocení

7x
Já to měl jednoduché. Rád jsem jezdil s klukama na čundr. Abych na to měl, potřeboval jsem peníze. Takže jsem chodil jeden celý měsíc na brigádu.
Moje děti to mají také jednoduché. My jim skoro všechno koupíme, peníze proto moc nepotřebují. Ale když nepůjdou pracovat alespoň na 2 týdny, převezmou o prázdninách VŠECHNU práci, kterou pro ně převážně děláme v průběhu roku my. Je potřeba uvařit, mýt nádobí, utřít prach, vyluxovat, posekat zahradu a další drobné práce okolo domu. A ty prostě s manželkou v době letních prázdnin všechny dělat nemusíme, protože si taky chceme odpočinout.
Ona totiž brigáda neslouží jen jako výdělek, ale také jako výchovná lekce ve smyslu podívej, co tě čeká, co je součástí pracovního procesu a prostředí, jak je kdo odměňován a celkově, jak vycházet s lidmi v různých situacích.
Když se na to podívám z pohledu někoho, kdo bude celý život dělat podobné práce, tak se jistě o nějaké velké výchově mluvit nedá, spíš jde jen o získání zkušeností. Ale setkal jsem se s relativně hodně lidmi, kteří vystudovali s pomocí rodičů bez nutnosti cokoliv řešit. Žádné povinnosti, žádné omezení. Pak mají, aniž by se setkali s realitou a nedovedou pochopit problémy lidí, kteří takové možnosti neměli, s takovými lidmi pracovat. A oni to neumějí, mají třeba předsudky, vznikají nedorozumění, v pracovní i v soukromé sféře.
Myslím, že studentskou brigádu by měl absolvovat každý.

ff*
hodnocení

3x

A proč by se nemohla o prázdninách flákat,odpočívat,když celý rok dře a učí se?To není jako Vy,že si to odsedíte v práci nebo odmakáte.Škola je daleko náročnější než chodit každý den do práce.Alespon psychicky.Nejste učitelka?Ty jsou většinou takoví potrhlé a pořád musí děti do něčeho honit nebo si něco dokazovat,že jsou něco víc než ostaní.Dcera bude ještě celý život makat a ještě se starat o rodinu,děti

hanes*
A nebo si zvykne na to, že bez práce jsou koláče. Takhle nic nedělá a ještě si užívá. A že je škola náročnější než práce? To je taky dobrá blbost :)

Ano, škola je náročná, ale zatěžuje právě nejvíc hlavu. Proto jsem přesvědčen, že brigáda, kde se vykonává zpravidla jednodušší práce je velmi vhodným doplňkem ke škole. Na střední i na vejšce jsem běžně na brigády chodil, takže vím přesně o čem mluvím. Samozřejmě je nesmysl makat celý prázdniny jako šroub, ale brigáda krom finančního efektu rozhodně pomáhá k získání návyku ,,bez práce nejsou koláče´´ nebo jak to upravil náš synek ,,no money, no funny´´

ff*
hodnocení

3x

Proč by nemohla mít o prázdninách volno když se celý rok učí?Někomu brigáda nevadí,citlivější mají raději o prázdninách klid a pohodu.Je to individualní.Názor že by zlenivěla je také mimořádně ujetý.Připadá mi to jako účelové buzerování dětí z důvodu vlastní nabubřelé ujetosti.Rozumný rodič dá alespon o prázdninách dítěti pokoj.Hodně je to o lidské hlouposti rodičů,kteří holt takhle byli vychováni od dětství vlastními rodiči

Vidíte, já ráda chodila od 15 let přes prázdniny na brigády. Rodiče mě doma buzerovali víc než na těch brigádách a hádali se. Je vidět, že je slečna doma spokojená a to je dobře. Doma je zřejmě vše v pořádku. Ale záviděla jsem tehdy spolužačkam, že na brigády nechodí a jezdí k moři. Nikdy jsem si letní prázdniny neužila.

Účelové buzerování? Nabubřelá ujetost? A co má být účelem onoho buzerování? A co je ujetého na tom, když si student přes prázdniny přivydělá? Navíc získá do budoucího života pracovní návyky, mnohdy i užitečné vazby.

Pro ilustraci - i u nás bereme přes léto brigádníky, jeden z nich se mnou jezdil před dvěma lety stavět stroje. Byl vždy šikovný, pokud zrovna neměl práci, vzal koště a uklízel - prostě bylo vidět, že to není flákač. Nyní je už zaměstnancem, po maturuitě se přihlásil a firma ho díky předchozím zkušenostem ihned vzala na slušné místo.

hodnocení

2x

Nenutit. Taky jsme juniora nenutili, taky měl podobné argumenty. Jenže - o prázdninách není nárok na kapesné :)

Aspoň my jsme to tak zavedli, sice frflal ale mazal na brigádu hned.

lmgify
hodnocení

2x

Nechal bych ji 1-2 týdny prázdnin vydechnout a pak se zeptal znovu. Třeba už ten stres ze školy bude pryč a bude se nudit a třeba by si chtěla pár korun vydělat. Pak bych ji pomohl najít práci, která by ji bavila, pokud by projevila zájem.

hodnocení

2x

Záleží na chování a prospěchu. Pokud jsou jedničky a jsou opravdu vydřené, nenutil bych. Pokud se školní rok tak nějak proflákal a učení jde samo, ekonomicky bych přitlačil.

hodnocení

2x

První prázdninovou brigádu v 15 letech mi domluvili rodiče. Prodávala jsem u tety v cukrárně. Jako první kontakt s pracovní povinností a výdělkem a se zákazníky přívětivými i protivnými to asi bylo ideální. I další rok se postarali rodiče. Dělala jsem poskoka geodetům a chodila s tyčí sem a tam. Opět příjemná a lehká práce na čerstvém vzduchu. S letními brigádami jsem začala automaticky počítat a už jsem si je pak hledala sama. Nepříjemná práce uklízečky - pěkné peníze. Kuchařka na táboře - menší výdělek, ale nádherný čas a stálé vzpomínky. I synovi domluvil první brigádu manžel, akčnější dcera si hledala sama. Ale vždy to bylo s nějakým předstihem. A hlavně to bylo tak nějak samozřejmé, bez nucení.

Být Vámi, tak dceru minimálně na dva týdny někam pošlu. Dobrá brigáda se teď bude hledat těžko, ale i negativní zkušenost je cenná. Na někdejší povinnou vysokoškolskou praxi v dělnickém provozu, u frézy v ZKL, také nezapomenu.

hodnocení

2x

Dřív bylo docela těžké najít brigádu, nevím jak ostatní, ale já chodila o prázdninách alespoň 3 týdny, spíš i déle, na různé brigády- prodávat, do kanceláře v továrně a hodně do mlékárny. Byla jsem šťastná, že jsem si vydělala svoje peníze. Během roku - při studiu na gymnáziu, jsem jednou za 3 týdny chodila v sobotu a v neděli do mlékárny- častěji to nešlo, byl o brigádu velký zájem a kupovala jsem si většinou látky a brzo jsem si na sebe šila. A to v mlékárně nebyla žádná lehká práce - stát u myčky a dávat do ní skleněné lahve a druhá je zase vyndávala, pracovala jsem na máslárně, na tvarohárně atd. Myslím, že ten pocit , že mám své peníze, byl nenahraditelný , že můžu koupit i dárky, naučil mě šetřit , vlastní vydělané peníze nevyhodíte za blbost. Taky si věcí víc vážíte. Kdybych nechtěla, nemusela jsem chodit, ale co bych celé prázdniny dělala? Navíc, dovolená v té době byla 2 - 3 týdny, podle věku.

hodnocení

2x

Chodila jsem na brigády po celou dobu studia a ráda na to vzpomínám. Bylo nás tam víc mladých a byla legrace. Ovšem práci jsme odvést museli.

Mladý člověk má pak jiný vztah k penězům, když si sám vydělá. Zná jejich cenu. Já moc chtěla rifle, bylo to v době, kdy je měli tak 2 - 3 lidi ze sta a rodiče řekli - vydělej si na ně. Tak jsem měla motivaci.

Pokud je děvče líné a chce celé prázdniny odpočívat, snížila bych jí kapesné. Vy jste /rodiče/ odpočívat nemohli, museli jste vydělávat. Dát jí jenom opravdu tolik, co bude potřebovat na jízdné, obědy, ale na parádu už ne.

Vnučka brigádničila při škole, celý školní rok. Bavilo ji to, práce byla slušná a navíc si pěkně vydělala. Jaga.

ff*

babajga-řekl bych dost primitivní a zaostalé uvažování,že když rodiče nemohli odpočívat,tak nemohou ani děti o prázdninách.A když nebudou o prázdninách pracovat,že zleniví?Další hloupost.To už je dané v člověku a ne brigádou/nebrigádou/ o prázdninách.

mot
hodnocení

1x
Nenutte, pracovat bude cely zbytek zivota. Vy byste radsi mela volno pres prazdniny nebo chodila dal do prace?
Kapesne bych nechal jak zbytek roku. pokud bude mit potrebu vetsi, at si jde na tu brigadu.

72mona
hodnocení

1x

Motivací pro vyhledání brigády bývá výdělek. Jde o peníze mimo kapesné, které se většinou využijí pro nákup dražší věci, kterou rodiče nechtějí zaplatit (celou). Prostě peníze mimo běžný rozpočet.

Vaše dcera evidentně tuto motivaci nemá. Buď prostě prachy "nežere" ( nejsou pro ni podstatné), nebo ví, že vy všechno navíc zacvakáte. Musíte tedy povzbudit tu motivaci, donucením - příkazem ničeho nedosáhnete. M.

lucie*
hodnocení

1x

Jestli jste jí nevedli k práci,tak jí nenuttě.

Mě rodiče míjeli,nic po mě nechtěli a pak najednou začli vyskakovat s brigádou.Já nebyla líná,ale měla jsem strach,bála jsem se že nebudu vědět kam jít,jak si to domluvit atd.

Taky jsem k práci nebyla vedená,takže jsem byla nedůsledná,nepřesná,plno věcí jsem neuměla.

ff*

nějaká brigáda v supermarketu ji přesnosti,důslednosti nenaučí.Jsou tam samé podřadné práce jako jinde na brigádách.Jen tam pozná buzeraci od šamoňáků,neboli dnes se říká obchodníků se zbožím.Naví často noční směny dokonale rozhází organismus a jde to na nemoci,rakovinu

Ff, nikdo již nenutí chodit na noční směny. Jsou i denní. Aspoň získá praxi a otrka se. Je to lepší než sedět doma u televize. Nemusí chodit do supermarketu.

liska5
hodnocení

0x

Celé prázdniny nemusí dělat. To bych taky byla proti. Ono stačí pár týdnů. A pro ty co sedí celý školní rok v lavici je taková brigáda, kde je parta a pohyb velice užitečná změna.

hodnocení

0x
Já si pamatuji, jak jsem chtěla o jedněch prázdninách makat, vyvrkla jsem si kotník a bylo po brigádě. Ještě jsem dostala nemocenskou.
doplněno 26.06.19 12:39: Já jsem ráda chodila na brigády. Aspoň jsem nemusela být doma.
doplněno 01.07.19 06:47: Jago, je otázka, jestli to tak opravdu je, co Vám říkala vnučka. Mluvíte za ní. Přece Vám vnučka nebude říkat, že jí to nebaví. Co byste si o ní pak pomyslela, že? Nedej bože, kdyby na tu brigádu nechodila. Tak byste si o ní třeba pomyslela, že je líná.

atll
hodnocení

0x

I pracující mají až 5 týdnů dovolené na odpočinek. Já bych jí nechala doma, když nechce na brigádu. Potom už jí nastanou také jenom pracovní povinnosti, rodina, starosti. My jsme své syny nenutili, chtěli jsme, aby si prázdninové volno užili po svém a také to ale neznamená, že z nich vyrostli nějací lemplové. Dokonce jsme jeden jejich týden trávili společně na naší dovolené a to ani neprotestovali.

hodnocení

0x

Listina zakladnich prav a svobod:

...nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

hodnocení

0x

Synek (17) byl na brigádě loni, bude i letos. Ale je pravda, že pokud nemá 18, tak má možnosti velmi omezené.

Koupil si ojetou motorku, kterou splácí, takže každá koruna je mu dobrá. Možná byste dceru taky mohla motivovat něčím podobným (když ne motorka, tak noťas, mobil, tetování, co já vím po čem teenagerky touží).

janm*
hodnocení

0x

Jak tu již zaznělo několikrát, nechte jí volno.

hodnocení

0x
ff- málokdo chápe nadsázku a ironii ! Jinak doufám,že dcera je premiantka,celý rok se jen učí,nikam nechodí, nemá žádnou zábavu,žádný počítač pro konverzaci s dalšími děvčaty a kluky, určitě s nikým nechodí, je nepolíbená a samozřejmě panna. Tak,protože celý rok věnuje jen a jen učení, myslím,že má nárok něco o prázdninách dohnat. Jinak,pokud je tolik unavená, možná by nebylo špatné zajít s ní k lékaři, určitě si nic nevymýšlí.
Měla by si prázdniny užívat, aby pak měla na co vzpomínat. Za život se napracuje dost. Tím si protiřečim. Napadlo mě to teď, že je lepší vzpomínat na prázdniny strávené třeba u moře než na brigádu. 2 týdny brigády se jí do prázdnin vejdou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]