Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrubky v dotazech

Od: lenulakr® odpovědí: 34 změna:

Hrozně mi vadí, že mnoho lidí na internetu píše s hrubkami, vypadá to, že snad ani nechodili do školy. To tak pohrdají češtinou, že jim ani nestojí za tu chvilku zkontrolovat si , když něco napíšou? Přece je možné zkopírovat si dotaz do mailu a nechat si to zkontrolovat. Netvrdím, že nikdy neudělám chybu, jsem přece jen už mnoho let ze školy, ale snažím se dávat si pozor. Kdyby takové chyby dělali např. v angličtině, tak se nikdy nedomluví. Kolikrát se u mě vnučka učí, tak si s ní opakuji učení a musím se přiznat, že mi to často dává zabrat. Ale znalost mateřského jazyka by měla být normální, stejně jako základy matematiky a alespoň trochu všeobecný rozhled.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

K problematice přidávám trochu mimo dotaz:

Rozhovor s lingvistou o češtině, zejména mluvené:

video.aktualne.cz/...

Důkaz o češtině živé, tvárné a hravé:

databazeknih.cz/...

hodnocení

2x

Nevadí mi to, spíš mi vadí ti, kteří číhají a opravují. To je trapné a hloupé.

Nakonec ti s brilantní češtinou mohou být jinak úplně vypatlaní, nic to o kvalitě člověka nevypovídá...nepřikládám tomu žádnou váhu.

To není o číhání, ale o ovládání mateřského jazyka a o tom jak se ten člověk prezentuje na venek. Kdo neumí ovládat mateřský jazyk by se měl stydět. Každý může udělat chybu (může se přehlédnout), ale neměl by dělat trvale chyby v gramatice. Když někdo udělá v jedné větě stejnou chybu dvakrát, to už je na pováženou. A samozřejmě že to o člověku vypovídá. Je-li někomu jedno jak se vyjadřuje, také to o něčem svědčí. Pokud se vyjadřuji ve veřejném prostoru, tak si dám velký pozor, abych se neshazoval. I když je to anonymní. A trapná je hlavně tvoje úvaha.

Tak to se Vám tedy "povedlo" *ee* a netykejte mi, husy jsem s Vámi nepásla.

No to by ještě tak scházelo, na co si tu hraješ?

72mona

Možná zas až tak moc nečíhají. Moji chybu někdo nekritizoval ;)

fakus*

Tak někomu to nevadí, tím spadá na jeho úroveň, kterého ten češtin ve škole evidentně nebavil. Já to považuju za ostudu s hodně nízkým IQ. Už jsem četl diskusi, kde on jí odpovídá .. dobře, tak já teda přyjedu.Když na takovou věc upozorním, jsem téměř ukamenován. Holt český národ je čím dál víc analfabetizován.

id

A jak poznáte zda tázající je rodilý čech? Že si seknu chybu je běžné, to mě ale neomlouvá, za tu dobu co zde žiji bych mohla umět více. A že bych měla IQ houpacího koně mě nepřipadá.

lidus*

Nijak mě to nepohoršuje a také mi spíš vadí útoky některých rádců. Pro dotaz i pro odpověď není podstatné, že je bez chyb. Občas si rýpnu, hlavně je-li dotaz o sexu, zdůrazní se, že je mi už 18 a je plný chyb jaké by ani dítě na ZŠ neudělalo. Mimochodem, tykání je mi bližší než vykání.

elane
hodnocení

2x

Chudáci disgrafici a dislektici. V této poradně nemají šanci položit dotaz.jsou považován za nehodné odpovědi.

Je mi jich líto. *sok*

berger*

No ,Elane, to se asi moc nepovedlo...:)

elane

bergere, no právě. Vždyť o tom mluvím. Udělám v textu nějakou chybu a jsem hned za černou ovci. *ee*

hodnocení

1x

nechci se nikoho zastávat, ale jak odpověď pišete z mobilu tak je to docela složitější, ale raději to za sebou čtu a opravuji, ale stejně si někdo může myslet, že jsem negramota*smich*

hodnocení

1x

Je to určitá arogance. Nikomu neuškodí, když to po sobě přečte, než příspěvek odešle. Jednotlivá chyba se stane, to ale většinou lze poznat, bývá to překlep mimo gramatiku. Horší je ale, že mnoho lidí gramatiku neumí, neřeší to a nebo je jim to jedno.

danys*
hodnocení

1x
Někdo dělá hrubky v dotazech, někdo není schopný zařadit "dotaz" do správné rubriky. :)
hodnocení

Jestli narážíte na to,že jsem příspěvek zařadila do rubriky společnost, tak si osobně myslím, že to je společenský problém a ne problém školy a českého jazyka, ale to je můj názor.

fakus*

Dranys no ty jsi trefil hlřebík na hlavičku *smich*

sochar
hodnocení

1x

Někdo píše hrubky, ale přitom ani neví, že je píše. Prostě se ve škole špatně učil, mnoho věcí mu nelezlo do palice. Tak jak někdo plaval v matematice, zase někdo jiný plaval v gramatice a tak chyby dělá i v dospělosti. Ale třeba jinak je to skvělý člověk.

hodnocení

1x

Copak tady, spěch, roztržitost, a také všichni nejsou 100 % češtináři. Více pupínků mi naskakuje z našich médií, jen se podívejte třeba na www.seznam, kolik tam je hrubek... i-y, i jiných. A to snad jsou lidé minimálně s maturitou. Význam slov téměř a necelých neumí skoro nikdo z novinářů rozlišit a když někdo napíše nebo řekne, že kdosi vytuneloval necelou miliardu / no, vždyť je to opravdu pakatel, že? /, tak mě bolí oči i uši... Miliarda je docela dost, ne? Tak snad téměř miliardu? Nebo máte jiný názor? Zahynul necelých sto lidí, nebo téměř sto lidí? To je přece také český jazyk!

idanova*

Zdravím. A to já si nemyslím, že novináři nerozlišují význam slov. Spíš bych řekla že slovíčkaří, aby zpráva vyzněla, jak je "potřeba". Např.: Pobili jsme necelých 100 nepřátelských vojáků (škoda, mělo jich být víc). A: Přišli jsme téměř o 100 našich (hrůza, škoda každého jednoho). Nebo, přijdu v 16 letech domů s větou: Myslím, že jsem tak trochu těhotná. (Je tu naděje, že to snad nebude tak zlé). Nebo: jsem v jináči, budu mít dítě. (A starejte se, když už to víte). Význam je stejný, ale vyzní to jinak. 1. je opatrné, 2. je agresivní. ;)

A jinak, s těmi chybami bych to nehrotila. Ať sem každý píše, jak umí. Když pochopím, na co se účastník ptá a mám pocit, že vím, snažím se odpovědět a pravopis nepitvám. Ida

hodnocení

1x

Tak sem to zkontroloval za Vas a musim konstatovat, ze tam mate chybu.

hodnocení

0x

Co s tím neděláme.

Někdo hrubky, někdo překlepy *smich*

berger*
hodnocení

0x

Mám podezření,že za to také mohou počítače,mobily,tablety... Skoro ve všech je program,který kontroluje gramatiku a snadno se na to zvyká. Potom člověk píše někam,kde tato kontrola není a je průšvih. U sebe to vidím,pokud je potřeba něco napsat rukou,psacím písmem. Katastrofa,jak se píše "K" jsem hledal. Na netu.*zed*

72mona
hodnocení

0x

Já si ničeho takovího nevšímám. :)

vilik*
hodnocení

0x
Měl jsem na gymplu spolužáka, který se neumí dodnes podepsat bez chyb. Jeho diktáty byly čirá hrůza.
Dneska vede úspěšně zajímavou firmu, jen za něj píše všechno jeho asistentka.
Tento pán ale asi nebude úplně vzorek dotazování s chybami v této poradně.

hodnocení

0x

Vadí mi to a to moc. Nedávno tady někdo psal, že má něco v puse s lalokem a nemůže POLIKAT. Já automaticky četla, že se může poblinkat.

Jsem Čech a považuji za svou povinnost psát správně česky. Někteří lidé se vyžívají v angličtině, ale v češtině dělají hrubky jako Pepíček ze 3. třídy. Přitom stačí tak málo. Pamatovat si vyjmenovaná slova. Vzpomenout si, jakého rodu je podmět, u mužského, zda je životný či ne. Vzory přídavných jmen. A pár dalších pouček, které člověku přešly automaticky do hlavy už někdy v 10 letech. Pak se nikdy nemůže stát, že napíšu to, co jsem viděla na vlastní oči: *ee* PRAVÍ FČELÝ MET. Jaga.

A když jsem si kdysi zkraje dovolila rádce opravit, že tam má nepěkné hrubky, ostatní rádci mě ukřičeli, že to není to podstatné. Tak jim to asdi nevadí.

doplněno 17.06.19 16:17:

Teď jsem na jiném fóru četla, jak paní - důchodkyně, hledá partnera. Měl by prý být z OSTRAVI - PORUBI. Chudák. S krátkým měkkým. ;)

hodnocení

0x

Z určitého úhlu pohledu mi to vadí hodně, ale je také pravda, že člověk, který prostě svůj rodný jazyk neovládá v písemném projevu, může být po jiných stránkách úctyhodnější než ten, který za všech okolností píše bez chyb. Tím myslím to psaní z mobilu, o kterém je zde také zmínka. Myslím si, že když někdo ovládá češtinu, nemůže dělat chyby ani když píše z "mobilu". Může dojít k překlepům, ale ne k vyloženě hrubým chybám. Znám osobně dva lidi, kteří teda fakt češtinu neovládají a kolikrát žasnu, co jsou schopni napsat *sok*, no a přitom vím, že kdybych od nich něco potřebovala, tak se na ně mohu stoprocentně spolehnout. Takže mně už je tohle fuk.

etana*
hodnocení

0x

Mně to vadilo, ale jak mi vysvětlil admin, byl to špatný přístup a tzv. "vození se po tazateli", takže už je mi to jedno, ať si každý píše třeba jako hotentot (Hotentot).

Možná by si dali větší pozor, kdyby to psaní nebylo anonymní. Ale jak jsem někde četl "lidi jsou různé". Jiný by to neřešil, protože ani nepozná, že udělal hrubku. A dalšímu to je jedno, protože to nepovažuje za problém. Ten, kdo si ale není jistý a ví to o sobě, by měl vše předem kontrolovat v nějakém textovém editoru (stačí otevřít Word a to slovo tam napsat, hned je jasno). Také je možnost, pokud nevím jak slovo napsat, upravím větu tak, že použiju slovo jiné. A to, že to admin omlouvá, jen svědčí o úpadku českého jazyka. Nemyslím, že by měl vše opravovat, ale dotyčného sám upozornit. Někomu by toto "úřední napomenutí" třeba vadilo a příště by se zamyslel... možná.

No jo, ale co když neví, že neví,jak to slovo napsart?

renda2
hodnocení

0x

Uvědomte si, že tu je spoustu cizinců, česky se teprve učí a stále přibývají noví. Kdybyste se přistěhovala do cizí země, tak byste uměla hned cizí jazyk perfektně? A jak je čeština těžký jazyk pro cizince.

elane

Přesně tak. Naprosto souhlasím.

*jasne*

Nebudu se přít, ale psaný projev cizince vypadá jinak. Taková je zkušenost. Dál už se k tomu nebudu vracet, stejně to nemá smysl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]