Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, zda musí mít šnekové kolo nějaký úhel sklonu zubů (zda by fungovalo šnekové soukolí v případě že by zuby kola byly rovnoběžné s osou)?
doplněno 01.06.13 21:39:a také by mě zajímalo jaký největší úhel to kolo může mít?
no každý šnek má úhel ale co to kolo třeba na tomto obr. není vidět zda má kolo nějak šikmé zuby:
Nezlobte se, ale vidět to je.
Každý zub musí do šneka zapadat tak, aby přenášel pohyb celou plochou, ne jedním svým "rohem". Šnekové převody se dělají většinou "hodně do pomala", čím je šroubovice šneku jemnější, tím musí být zuby kola bližší ke kolmosti, nikdy však zcela kolmé...
doplněno 01.06.13 21:59: jen od oka...
Zdravím,
šnekové kolo musí mít vždy nějaký úhel sklonu, aby to mohlo fungovat (viz předřečníci).
Podle úhlu sklonu jsou šnekové převodoky více čí méně samosvorné - dynamicky či staticky (souvisí to s účinností převodovky).
Popis principu samosvornosti najdete třeba tos-znojmo.cz/... , matis.cz/... v kapitole Technický přehled - Účinnost
Pokud chcete najít další informace,zadejte si do vyhledávače termín "samosvornost šnekové převodovky".
Šnek je vlastně odvalující se šroub-na principu nakloněné roviny.Kdysi jsem v kovošrotu našel primitivní šnekovou převodovečku na ruční kličku, kde na oběžném kole byly místo zubů jen komolé kužely. Byl to jednoduchý zvedací mechanismus, asi ze žaluzií. Myslím si ale, že ani zde bychom nemohli mluvit o tom, že "zuby byly rovnoběžně s osou". Úhel doteku se měnil, i když "zub" byl rovný.
Kolo nejen že má sklon zubů dle šneku, ale zuby mají i vybrání podle průměru šneku. Kdo si hrál třeba se stavebnicí Merkur, tak dobře ví že pokud ozubené kolo není moc široké tak do šneku bezproblémů zapadne a šnekový převod je funkční. Ale pro dokonalou funkci co se týká tření, přenosu sil a namáhání zubů to moc dobré není.
Ano,šnekové kolo bude fungovat.když mít rovné zuby,jak píšete.Ale pak by osa šneku,který šnekové kolo pohání,nemohla být kolmo k ose šnekového kola,ale musela by být na šikmo.Neboli šnekové kolo se šnekem by nebylo v kolmém úhlu 90 stupňů,ale třeba jen 70 stupňů.Ale nikdy se to nevyrábělo,protože převod je kvalitnější,když má osy 90 stupnů
Otázka zněla zdali by to fungovalo, odpověď zní, že fungovalo, to že to není nejlepší a nedělá se to jsem snad dostatečně zmínil. Pokud kolo není široké tak jeho osa vůči šneku může být klidně 90°, zuby se budou stýkat sice v jednom bodě, ale fungovat to bude. Něco jiného je pokud je šnekový převod obrácený, kdy ozubené kolo pohání šnek, tam se to bez šikmého ozubení kola neobejde, šnek by se neroztočil.
Co třeba šneková převodka řízení? Řízení se vrací do přímého směru právě silou šnekového kola na šnek převodky. Tento problém řeší právě samosvornost. Samosvorný šnekový převod neumožňuje přenos kroutícího momentu ze šnekového kola na šnek převodovky, kdežto nesamosvornost to umožňuje. Je to prakticky dáno stoupáním závitu šneku.
-miro
Vypadá to, že máte oba pravdu, takže se omlouvám. V tom případě mě napadá otázka od jakého převodového poměru je šnekové soukolí nesamosvorné nebo naopak?
Asi jsem na to narazil - tos-znojmo.cz/...
Měl jsem do vašich odpovědí přehled o šnekových soukolí max do úhlu stoupání boční křivky cca 10st.
Takže díky
jj, obávaná otázka ze stavby strojů, cože to vlastně je šnekové soukolí. Šnekové soukolí je druh šroubového soukolí, kdy sklon zubů na pastorku je takový, že se jich na pastorek vejde jen pár, případně jen jeden. Toto není blábol. Pastorek může být ozubené kolo s jedním zubem.
Osy pastorku a kola musí být vždycky mimoběžné a ve velkém úhlu, který se blíží 90 st. Jesli osy budou rovnoběžné nebo v malém úhlu, pak šnekové soukolí neuděláte.
Zuby kola obvykle bývají šikmé a teoreticky můžou být i rovnoběžné s osou. Jejich úhel může být nula. Ale to vám vyjde spíš nějakou náhodou, protože výpočet geometrie šnekových soukolí je dost komplikovaný a základem všecho je pastorek. Co si pamatuji, pak se jednalo o řadu vzorečků, která zabírala skoro dvě strany a vzoreček pro výpočet úhlu zubů kola byl v řadě asi tak desátý.
Tak mnoho zdaru. při studiu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.