Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radioaktivita Černobylu - vliv na ČR

Od: sarabilkova odpovědí: 24 změna:
Dobrý den mám otázku, mohl výbuch jaderného reaktoru v Černobylu v tom ovlivnit lidi v české republice?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, pokud myslíte zvýšenou radioaktivitu, tak ta zde naměřena byla (a prý je zvýšená stále). Také po výbuchu v Černobylu byla neuvěřitelná úroda hub (bohužel, nikdo nevěděl, že jsou radioaktivní, tak se sbíralo a konzumovalo). Zdravím!

doplněno 13.06.19 18:44:

diesel - o té stále ještě zvýšené radioaktivitě na některých místech u nás mluvila snad paní Drábová. Ovšem, nevím to přesně (že to byla ona) a mělo jít o hodnoty měřitelné, ale už ne nějak nebezpečné.

A kde?V JH nebo třeba v okolí D.Rožínky...?

Udajně měli být zasaženy nejvíce Jižní čechy a z nich pak o.JH a CB. V JH jsme nenaměřili nic nad normál a to zde konkrétně mám o cca20%? vyšší radioaktivní pozadí než třeba v Praze (V H.Radouni se těžil uran...a ložiska se táhnou kdo ví kde!)

jj ono se dá zneužít vše! jinak opravdu mají některá místa (kde se těžil-těží uran) vyšší ra pozadí-třeba zrovna to třeba myslelí odborníci ale média to dokáží překroutit.

Pěkný večer p.Bene!

liska5
hodnocení

1x

Já to poznala na vlasní kůži. Zrovna jsem šla hřebenovku v Jeseníkách a bylo krásně slunečno, tak v tílku. Za několik hodin mi naskákaly vodnaté puchýře na exponovaných místech. Jsem typ, který se na slunci nespálí a tohle byl šok. Až zpětně jsem se dozvěděla, že bouchl Černobyl. Jen nám to zpočátku zatajili. Dozvěděli jsme se to nedřív z Rakouska.

No, řekl bych, že to bylo spíš dubnové sluníčko.

liska5

To už nebyl duben. Výbuch byl 26.4. a já šla túru na 1.máje. Nikdy před tím ani potom jsem spáleniny ze slunka nezažila, natož takové mokvavé velké puchýře. Na těch hřebenech hor jsem to chytla víc, jako lidé dole v údolí. Nikdo nás do té doby nevaroval, až dodatečně jsme pak viděli mapy zasažení.

Mýlíte se. Byl jsem na jednon ze dvou míst, která byla v ČSSR zasažena vyšší úrovní a nevím o nikom, kdo by měl jakékoli následky okamžité ani jiné.

Zato jsem viděl, co udělalo jarní sluníčko s kolegou, který jinak vždy celé léto pracoval venku bez košile a krémování.

Vodnaté puchýře, krvácení, maso, čtyřícítky horečky, čtrnáctidenní pracovní neschopnost. Jako letečtí modeláři jsme zahajovali sezónu a jemu bylo horko. A tak běhal celý den do pasu svlečený. Po zimě, tvarohově bílý. A před Černobylem.

Zasažení radiací s puchýři byste jen tak nerozchodila ..

liska5

Šla jsem celý den a jindy nikdy nic takového. Nejsem tvarohový pupkáč, ale holka z hor.

liska5:

jak píše ra252, pokud radiace způsobí puchýře, tak už je to veliký problém.

Liško-pokud by to bylo z radiace-tak dnes již čicháte fialky od kořínků!

asd1

Nejspíš kombinace slunce a radioaktivity.. Samotné ozáření do puchýřů by byla nejspíš konečná a pokud samotné slunce při stejných situacích nikdy nespálilo ani do růžova natož do puchýřů tak tam vliv nejspíš byl.

Podle toho jak u nás rostly houby tak to tu svítilo dost a vliv to nejspíš mělo - viz případy rakoviny jak moc jich přibývá.. I to může být následek... Bylo by dobré podívat se na statistiky štítné lázy, vad novorozenců půl roku po výbuchu atd, tam to bude vidět na číslech celkem jasně...

V každém případě průšvih to byl obrovský a taky ukázka jak fungujou komouši. Radši nechaj vychcípat město než by přiznali chybu. Nebýt toho že to svět zjistil i bez nich tak by to nepřiznali nikdy a města v okolí by fakt vychcípaly - místo evakuace by byl druhej Stalingrad akorát obklíčenej ruskou armádou...

liska5

To se tam ještě konaly mezinárodní cyklistické závody. To, jako, že klídek, nic se vlastně nestalo!

007cz
13.06.19 16:24
hodnocení

1x
Radioaktivita Černobylu - vliv na ČR

liska5
hodnocení

1x

Ve čtvrtek 20.6. po 11. hodině bude o Černobylu rozhovor s Danou Drábovou na Dvojce /Český rozhas 2/.

Tereza Kostková dává dobré otázky.

ben®
20.06.19 23:24

liska5 -

jofa*
hodnocení

0x

Mohlo a když to tak v republice sleduji, zřejmě i ovlivnilo.

hodnocení

0x
No, neřekl bych, že by po výbuchu některé lidi v Česku zrovna osvítilo...:-D

hodnocení

0x

Asi ne. Je tolik aspektů, které zhoršují lidem život, že tohle je zanedbatelné.

hodnocení

0x

Mohl. Pokud je vyděsil.

rv*
hodnocení

0x

Ta trocha radioaktivity mohla mít nepatrný vliv jak pozitivní, tak negativní.

A co se týče psychiky, tak je celkem příjemné vědět, že i ta vpodstatě nejhorší havárie, která by se u novějších reaktorů neměla stát je zvládnutelná s malým počtem obětí.

007cz

Von ten reaktor jenom ,,pšouknul,,kdyby se na.ral mohla být z pulky evropy radioaktivní pustina.

rv*

No vidíte - a dle odhadu odborníků uteklo 13 - 30 % radioaktivního materiálu. Je to uvedeno v internetové encyklopedii, odkaz na níž je tady z nějakých důvodů blokován.

A v anglické verzi máte ještě uvedeno, že se jednalo o tisícinu, až setinu radioaktivity uvolněné během všech testů jaderných zbraní.

007cz

elektrarna měla mít až 12 zastaralých jad. bloku, jejichž jedinou výhodou je, že z vyhořelého paliva souhruh vyrobil nějakou tu atom. pumu.Pokud by to soudruhu vyšlo, a poslal do vzduchu všech 12 bloku, to by bylo jinak veselo.

rv*
A kdyby vybuchlo všech 445 reaktorů, které jsou v provozu, uvolnilo by se takové množství radioaktivity, jako při všech pokusech s jadernými zbraněmi. A to by byl teprve hukot.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]