Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztráta kamaráda kvůli politice?

Od: jezevec* odpovědí: 30 změna:

Ahoj všem, mohu poprosit o váš názor?
měl jsem kamaráda, znali jsme se asi 5 let, ale žádný velký extra přátelství to nebylo. V podstatě jsme se celou tu dobu bavili o normálních věcech a když si to tak promítnu zpětně, nikdy jsme moc neřešili politiku. Já sám jsem, s ohledem na to, čím si mí rodiče a prarodiče za totality prošli, velký a velice radikální odpůrce komunismu. A co čert nechtěl, při chlastačce asi měsíc zpátky, jsem se dozvěděl, že tenhle kamarád už asi tři roky volí komunisty. Hned jsem se ho na to zeptal a on řekl že jo, že se mu líbilo, když "všichni měli práci a všechno bylo levný." Můj argument osobních svobod, bezpráví, cenzury a uzavřených hranic odbyl s tím, že to nebylo tak zlý. Řekl jsem mu, že tímto okamžikem ho mažu ze svého života, což jsem také dodržel.
Shodou okolností u toho byl i můj nejlepší kamarád, který je na tom politickým viděním stejně jako já. Zeptal se mě narovinu, co bych dělal, kdyby se ukázalo, že i on volí komunisty. Odpověděl jsem, že bych se zachoval naprosto stejně. Jeho žena mi pak udělala přednášku na téma, že zase až takoví kamarádi asi nejsme, když bych ho obětoval kvůlli "takový blbosti". Jenomže pro mě to blbost není. Mohu se optat, jak to vidíte vy?
Díky všem a hezký léto!

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Politika a přátelství nepatří dohromady. Mám kamarády, kteří nesouhlasí s mými politickými názory, ale je nám to oběma jedno, protože jsme kamarádi. Takže politiku necháme stranou a bavíme se o věcech, které nás spojují, ne rozdělují.

ben®
hodnocení

9x

Dobrý den, zachoval bych se stejně jako Vy - už by to kamarádství dostalo takovou trhlinu, že bych to netoleroval. Myslím tím kamaráda, který by minulý režim zažil a přesto by volil komunisty (mladšímu bych se snažil vysvětlit, proč to nemá dělat a co to byla totalita). Zdravím!

Vnucovat někomu své politické přesvědčení je blbost a hrubé vměšování do formování osobnosti druhého*bzum*

Představte si, jak na sebe hází špínu politici v parlamentu a i jinde, ale když se sejdou v soukromí, jsou z nich nejlepší kamarádi a politika je jim šuma fuk. A spolu se smějí, jak ti přiblblí voliči jim jejich hru žerou a hádají se kvůli tomu mezi sebou*smich*

ben®

satam - vysvětlit a vnucovat jsou slova, která mají zcela jiný význam. Možná to nevíte nebo jste si chtěl zase jen rýpnout, protože už tady máte dnes všude napsáno a večer ještě nekončí .

Na rozdíl od vás bene nerýpu, Pojem vnucovat a vysvětlovat ve vašem podání nahoře je jedno a to samé, je třeba posuzovat v souvislostech. A klidně se divte, ale minulý režim jsem zažil, komunisty volím (ač jsem nikdy komunista nebyl) a mám kamarády, kteří minulý režim nenávidí a přesto jsme stále kamarádi a nikdo z nich se nesnaží mi cokoli vysvětlovat (rozumějte vnucovat jejich názory). Asi to nechápete, ale mně je to úplně fuk.

Nakonec stačí se podívat na hodnocení odpovědí. Pokud připustím jistou statistickou chybu, jsme na tom stejně. Takže když ta hodnocení trochu zgeneralizuji, vaše vysvětlování se vcelku míjí účinkem.

lucie*

satam-souhlasím s vámi...já znám zase několik takových co všude urputně "vysvětlují"proč lidé nemají volit ANO.Tyhle "vysvětlovače "miluju ,jako by sežrali moudrost světa a potřebují ty"blbce"kolem sebe probudit.Určitě souhlasím že i politici jsou jedna banda a jen před námi vypadají jako soupeři a my se kvůli tomu přesvědčujem a hádáme.

hodnocení

8x

Rozhádat se kvůli politice je hloupost. Politické názory s kamarádstvím nesouvisí. Opravdoví kamarádi se vzájemně respektují. Každý má právo na svůj názor a je potřeba to respektovat. Opravdové kamarády jen tak něco neporazí. Chováš se jako vyplašená ublížená slečinka.

jezevec*
hodnocení

Něco jiného by bylo, kdyby volil zelené, socany, KDU, Cibulku nebo kohokoliv jinýho. Tam bych to taky tak nehrotil.Ale komunisty prostě nepřekousnu...

Časem přijdeš na to, že to bylo jen gesto, které ti nic nepřineslo.

rv*
hodnocení

8x

Jsou lidé netolerantní no a prostě patříte mezi ně. Přitom právě v toleranci, střetávání různých názorů a postojů se hledá správná cesta.

vilik*
hodnocení

6x
Při nulové toleranci k chybám ostatních můžete zůstat úplně sám. Bez přátel, bez známých, bez zákazníků nebo obchodních partnerů a bez rodiny.
Pokud je pro vás určitá věc naprostou překážkou, je pro váš lepší pocit být zásadový. Na druhou stranu, kolik má člověk opravdových a nezištných přátel? A opravdu lze být úplně nezávislý na okolí?
Co z toho plyne? Že mít své zásady si nemůže dovolit každý. Může přijít situace, že i komunista z přesvědčení (nebo třeba zazděná jeptiška, to už je jedno), vám může být v určité chvíli oporou a pomocníkem.
Zkráceně, nemusíte souhlasit vždy a všude s každým, ale přesto byste se mohl zamyslet, jestli váš postoj není v některých případech příliš tvrdý. Taky se může stát, že pravdu mít vy nemusíte.
Teď ke konkrétní situaci. Pokud by můj známý volil komunisty, asi by zůstal v rovině známý, jehož společnost nevyhledávám. Pokud by to byl nejlepší přítel, asi bych se zamyslel, proč ho za něj považuji, co nás spojuje, a jaký má k takovému smýšlení důvod. A podle toho bych se zachoval dál.

hodnocení

6x

Cituji :

Řekl jsem mu, že tímto okamžikem ho mažu ze svého života, což jsem také dodržel.

Takže ono nejde ani tak o ,,ztrátu´´ jako spíše o kopnutí do ).( Fakt kamarádské gesto. Nenapadá Vás, že se chováte naprosto přesně jako oni oškliví soudruzi, kteří bez mrknutí oka zavrhli člověka jen proto, že měl jiné, než ,,správné´´ politické převědčení?

Já sám nejsem rozhodně zastáncem komunistů, ale rozhodně své kamarády nelustruji podle toho, koho volí, nebo s kým sympatizují.

hodnocení

6x

A které komunisty volí? Z které strany?

danys*
Z té komunistické, v jiných stranách nejsou :D

Nenech se vysmát*smich*

lucie*

*haha*rar ...vy nikdy nezklamete...jste mistr několika slov co vystihnou vše.

janm*
hodnocení

5x
Respektuji politické přesvědčení druhých i když s ním nesouhlasím,totéž očekávám od nich a není problém . Nezapomeňte že komunisté nebyli nikdy naprosto jednolití byly tam asi 3 frakce a i v současnosti je KSČM odlišná od původní KSČ, i komunisti dříve zavírali komunisty,nebylo to tak jednoduché jak se to dnes maluje,čili zbytecne si děláte nepřátele, nebyl komunista jako komunista a neni strana jako strana, to je jakoby jste dnes odsoudil katolíky kvůli inkvizici, realita není nikdy tak černobílá jak by někteří chtěli,dějiny také ne

hodnocení

4x

Nechtěla bych být Vaším kamarádem. Každý má právo na svůj názor, i když se s ním třeba všichni neztotožňují. Představte si, že by nebylo na výběr. Všechno stejné. Všichni stejné bílé košile, všichni stejné červené škodovky...atd. Vládla by nám jediná strana. Jak by se Vám líbilo, když byste neměl možnost volby? V čemkoliv. Dobře, že ta možnost tady je.

Proto je těch stran víc a máme právo z nich volit. Vy i Váš kamarád. A co on si zvolil, po tom Vám nic není. Je to prostě jeho volba, jeho rozhodnutí. Nesmíte být tak úzkoprsý.

Představte si: topíte se uprostřed rybníka. Připluje loďka, na ní zachránce. Vy voláte: Koho jsi volil? On odpoví: Komunisty. Vaše natažené ruce stáhnete zpátky a raději se utopíte, než přijmout pomoc od voliče komunistů.

Vím, že to je pitomé přirovnání, ale pokud jste opravdu tak přesvědčený, že kamarád je mizera kvůli volbám, mohlo by se to stát. Já bych do kamarádství volby netahala. Žádné volby nestojí za to, abych přišla o kamaráda. Jaga.

hodnocení

3x

Vidím, že ťa to štve.Asi o svojom konaní pochybuješ a potrebuješ verejnú podporu.Tvoj príspevok mi pripomenul dobu a heslo, "kto nie je s nami, je proti nám".Kľudne si daj prihlášku do nejakej strany, budeš dobrý kandidát.A budeš mať opäť nejakého kamaráta.Tentokrát si budete rozumieť v tom, čo je na svete najdôležitejšie.Teda podľa teba, najdôležitejšie.

jofa*
hodnocení

3x

Příště, než začnete s někým kamarádit, tak si nejdříve zjistěte jeho politickou orientaci a podle toho se zařiďte.

culdabulda1*
28.05.19 18:08

*smich**smich**smich*

hodnocení

3x

Politické přesvědčení mých přátel mi jsou úplně volné, vždycky záleží na konkrétních lidech. Váš bývalý přítel Vám ublížil osobně? Nepozval Vás na pivo? Podrazil Vám nohy? Když Vám teď napíšu, že já osobně uznávám prezidenta, tak mi jak odpovíte? Nemám ráda lidi, co jsou hamižní, prodejní, nafoukaní, arogantní, s těmi neumím jednat. V jaké jsou straně, jestli mají vilu nebo malý byt , jestli mají chytré a šikovné nebo nešikovné děti, je mi jedno. Záleží na tom, jestli , když mi je těžko, se na něj můžu obrátit a budou se snažit mi pomoci a naopak. To je přátelství, ale přátelství založené na zkušenostech rodičů a prarodičů stejně asi nemůže fungovat. Nejspíš bych vás za přítele nemohla. Nikdo nemůže za předky, Váš přítel zřejmě zatížený minulostí není a co jestli Váš předek byl např. kat, inkvizitor atd? Třeba by se od Vás sám odvrátil.

hodnocení

3x

S kamarády jsme se po 89 dohodli, že se o politice bavit nebudeme. To jsme dodnes dodrželi. Hodit přes palubu kamaráda pro jeho názory na politiku mě připadá ujeté.

lidus*
hodnocení

3x

Žila jsem v té totalitě a nic hrozného mě nepotkalo ale mám kamarády kteří nějakou nepravost zažili na vlastní kůži. Koho volím já a koho oni po tom nikomu nic není. Politiku neřešíme.

hodnocení

3x

Mám přímo partnerku s opačným smýšlením a nevadí mi to. Je to její názor, její volba a určitě se kvůli tomu hádat nebudeme. Za mlada bych to ale asi taky nesnesl.

berger*
hodnocení

2x

Asi bych Vás za kamaráda nechtěl. Vymazat kamaráda ze života kvůli názoru,hm... To asi kamarádství nebylo. A mmchdm,myslím,že trhlinu utrpělo i kamarádství s tím druhým,když se takhle zeptal...

hodnocení

2x

"Nesdílím vaše přesvědčení, ale jsem připraven zemřít za vaše právo je vyjádřit." Voltaire

danys*
hodnocení

1x
Jsi demokrat a inteligentní člověk a jen tvůj názor a vidění světa je to jediné správné :D

lucie*
hodnocení

1x

...bez urážky,ale já vidím problém ve Vás.Mě se stalo něco podobné ,ale opačně.Nemám přesný směr koho volit,vždy vybírám a volím podle toho co určitě nechci a z toho co zbyde vybírám nějakou variantu.Kamarádka se stala fanatickou anti Babiš a antiMiloš,naprosto jí pohltila dnešní situace,kdy je schopná snad i demonstrovat ...a když si povídám s jinou kamarádkou o volbách a politicích,tak ona je doslova zapšklá,zlá a trochu i agresivní,protože její jediný směr je anti Babiš a nic jiného neumí přijmout ani diskutovat.

Diskuze by měla být o tom,že i přijmete cizí důvody.Váš kamarád nebude hloupý,určitě ví i negativa bývalého režimu,ale vidí i negativa dneška,prostě má své důvody proč a jak volí.Ano,je opravdu velká hloupost vyčítat někomu jeho názor,jeho zkušenosti a jeho představy.Neměla by být demokracie i o toleranci jiných názorů?zamyslete se.Co je dobré pro jednoho nemusí být to pravé pro druhého.

doplněno 30.05.19 22:31:

...jak sleduju Máte slovo s Jílkovou o cirkevních restitucích...ufff,jak se dozvím,že je někdo věřící,raději jej taky vyškrtnu*smich*a raději se budu bavit s voličem KSČ

leonna
hodnocení

0x

Také mám mezi kamarádkami dvě, které volily komunisty. Takové ty bývalé křivdy odsuzují, ale stejně je volily.Několikrát jsme se přely i pohádaly kvůli rozdílným názorům. Jinak jsme si ale vždycky spolu dobře rozuměly, povzbuzovaly se, svěřovaly, no jako kamarádky. Jejich názory na politiku mě vždycky štvaly, no ale myslím, že to musím brát asi tak nějak demokraticky, že každý je jiný, má jiný rozdílný názor a přesvědčení. Kdyby to bylo ale tak, že bych se dozvěděla, že ty dvě byly třeba nějaké bývalé estébačky, co udávaly a škodily lidem, to bych se s nimi rozkamarádila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]