Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opak slova zjednodušit

Od: makrofag® odpovědí: 17 změna:

Ahojte!

Já hledám slovo, které možná existuje, jen já ho nenašel. Hledám opak ke slovu: "zjednodušit". Nabízí se slovo "zkomplikovat" nebo "zesložitit". Jenže ani jedno z těchto slov nechci. To první nechci, protože má v sobě negativní nádech. Když říkáme, že se něco zkomplikovalo, většinou si stěžujeme. To druhé slovo taky nechci, protože je to pro mě ošklivý patvar. Nabízí se otázka: Lze vůbec něco "zkomplikovat" , aby to bylo ku prospěchu a abychom si na to nestěžovali? Protože právě v takovém případě má smysl nějakou alternativu použít.

zhustit, zmohutnit, obohatit, ztížit, zhutnit

Ááá už to mám! Zhutnit je pěkné slovo. No ale když už jsem to napsal, tak vás aspoň inspiruju. Najdete další slova? Inspirujte i mě. Třeba se mi některé z vašich bude líbit víc :)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Propracovat. Použijeme-li zjednodušený způsob, nemusíme vždy dosáhnout kýženého výsledku. Nabízí se tedy způsob který je propracovaný a který nás upozorní na určité detaily, které nám při zjednodušeném bádání mohou snadno uniknout.

hodnocení

To je hodně hodně dobrý. Jsem pro spoustu případů našel, co jsem chtěl. Dík.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, rozkošatět = z jednoduchého udělat složitější, ale i prospěšné (např. jednoduchá korunka stromku se později rozkošatí a stromek lépe prosperuje i více plodí, tak není důvod stěžovat si). Zdravím!

doplněno 26.05.19 21:04:

elane - ano, např. jednoduchá společnost a rozvinutá společnost. Já bych ještě doplnil slovo rozvětvit (vodní tok se rozvětvuje nebo železniční trať se rozvětvuje).

elane

bene, to je dobrý nápad a přivedl jste mě na slovo rozvinout.

hodnocení

Jo jo, bezva nápady máte. Díky! To už si vyberu : )) Mně se nejvíc líbí slova zhutnit a rozvinout. Každé se dá použít v trochu jiném kontextu.

hodnocení

3x

On vhodný jednoslovný termín možná neexistuje. Jak správně tušíte, pokud jej najdete, rozhodně nebude univerzální. Takže, stejně jako u překladu, musíte uvést kontext. Bez toho je to střelba do vzduchu. Předchozí příspěvky jsou toho důkazem.

doplněno 29.05.19 23:15:

Tak mi to celý večer vrtá hlavou. A ne a ne to uchopit. Tvořil jsem v práci návrh nové formy. Hrubé rysy byly "hned". Jak jsem na tom dělal stával se z jednoduchého návrhu složitý. Co jsem dělal? Návrh jsem rozpracoval - nikoliv rozdělal a nedokončil, ale zpodrobnil, cizím slovem elaboroval. Akorát se mi žádné z těch slov nelíbí. *smich*

Amper, to máte pravdu. Navíc se tazateli líbí slovo "zhutnit". Což má naprosto jiný význam a vůbec nemá nic společného s významem slova "zjednodušit". Opakem "zjednodušit" nemůže být výraz "zhutnit". Teda ne pro lidi, kteří mají slušnou slovní zásobu. Připomnělo mi to diskuzi, kterou jsem nedávno poslouchala v radiu. Byl to rozhovor se spisovatelkou B. Nesvadbovou a moderátorka, která ji kladla otázky jí řekla, že prý se Nesvadbová vyjádřila v nějakém interviu, že bylo její mládí plné gigantických příhod. A Nesvadbová se ohradila, že tak by se ona nikdy nevyjádřila, leda kdyby mluvila třeba horách. A tom to všechno je. Nesvadbová je spisovatelka a má bohatou slovní zásobu, takže by opravdu nikdy nemohla použít takové přirovnání.

elane
hodnocení

1x

Např. ztížít / znesnadnit?

hodnocení

Tam je ten negativní nádech. Ale díky za nápad.

Docela by mne zajímalo, co vlastně chcete vyjádřit. Proč by mělo být například slovo "složité", jako opak slova "jednoduché" nějak negativní. Ty Vaše nápady "zhustit, zmohutnit, obohatit, zhutnit..." mi jednoduše ;)připadají úplně "mimo mísu", v souvislosti s opakem významu slova "zjednodušit".

hodnocení

Chtěl jsem oponovat, ale máte pravdu. Když řeknu, že je nějaký ekosystém složitý, rozhodně ho tím nesrážím ani nekritizuji. Nejvíc se mi líbí slova "rozkošatit" a "propracovat". "zhutnit" se mi taky líbí, i když jste psala, že to není opak pro slovo "zjednodušit". Byl by to opak pro slovo "zjemnit". Já bych si to zhutnění s přivřeným okem dokázal představit jako opak. Mně to takový problém nedělá.

A víte, že jste mne překvapil v pozitivním slova smyslu. Většinou se nestává, že by tazatel s takovým klidem přijal názor, který by ho nějakým způsobem "kritizoval". No a Vy jste to dokázal. Protože já jsem si do Vás "rýpla" a Vy jste to ustál. *palec*

culdabulda1*
hodnocení

1x

nezjednodušit .

27.05.19 17:52

:)

ger
hodnocení

0x

Zkomplikovat.

Špatně, milý ger. Nečetl jste otázku pozorně. Zkuste to znova. ;)

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. A co - rozšířit, navýšit, znásobit, rozmnožit, přidat... Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]