Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Anketa - tresty za prohřešky

Od: jdjsdq odpovědí: 40 změna:

Krádež - podle mě jsou léta vězení velmi přehané za takovou věc (je to prokotina oproti některým činům) já bych dával tresty v rozmezí několik týdnů až měsíců pokud se jedná o malou škodu.

Podvod - Platí to stejné u krádeže, podvodník je stále člověk, sice méně morální a schopný okrást nějaké lidi, u tohoto už si zasluhuje podvodník několik let, avšak 10 let je přehnané když vrah mnohdy dostane 15.u podvodu do 50 000 Kč by mělo taktéž jít jen o pár měsíců nanejvýš

Vražda - U tohoto TČ jsou poměrně nízké tresty. 15 let za vraždu je málo, pokud by bylo na mě dával bych 25 - 40 let případně doživotí.

Vlastizrada - Absolutně nechápu jak u tohoto TČ může být nějaký jiný trest než vyjímečný, jasné doživotí.

Týraní Zvířat - mělo by se hodnotit stejně jako vražda člověka, pokud člověk dostane za krádež 20000 Kč větší trest než za utýraní nevinného kotěte nebo zvířete vážně mi to v pořádku nepřijde, v německu je 5let horní sazba, což je také málo samozdřejmě.

i když zákony v ČR jsou celkem dobré, tak za krádež jsou malého rozsahu jsou dle mě přehnané.

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

5x

Vlastizrada co to je? To by bylo odsouzených půlka sedících v Bruselu, nemluvě o těch co rozdělili republiku. Zabití zvířete zde zkoumám důvod, bezdůvodné týrání to je hospitalizace pro toho tyrana a el. šoky 2x denně. Zastřelení zloděje, bez trestu, byl na mém majetku. Trest smrti za zabití dítěte a nemyslím když ho přejede nechtě autem. Podvod, peněžitý trest a práce od rána do večera.

hodnocení

3x

Není, zločinec si to zaslouží

Navrhuji jinou stupnici trestů

Krádež a podvod bych hodnotil stejně - useknout prst (bez ohledu na výši škody). Za opkování useknout dva prsty, pak 3... Zjednodušily by se soudy, vězení by nebylo potřeba, recidiva by velmi rychle zmizela a ve věznicích by se uvolnila místa pro jiné zločiny.

Vražda - 40 až 90 let, podle brutality a pohnutek, které k vraždě vedly (když už teda ne trest smrti). Ve výjimečných případech (prokázané psychycké, či fyzické týrání vraha zavražděným) trest přiměřeně nišší, až žádný.

Neúmyslné zabití - podmínka, až 10 let, podle okolností (třeba vliv alkoholu, či drogy).

Znásilnění - kastrace a řekněme 5 let.

nickmeme
A o týrání zvířat vůbec nemluvíte. Useknout prst hned při první krádeži je kruté nechcete rovnou useknout ruku celou jako se to dělalo ve středověku?
nickmeme
Třeba itálie je v tomhle humánní : pokud se prokáže že osoba jednala z nouze je osoba zproštěna viny.

Ne, s useknutým prstem může potrestaný celkem klidně pracovat a být společnosti užitečný. S useknutou rukou by se z něj stal invalidní vyžírka a museli bychom ho živit.

O zvířatech jsem se nezmínil, je trochu problém najít hranici, co ještě týrání není a co už ano. Samozřejmě, pokud někomu umírají v ohradě koně hlady, není o týrání pochyb. Ale i ony rybičky v příliš malém akváriu trpí. A co třeba kůň, zapřažený do povozu? Kdyby se mohl svobodně rozhodnout, určitě by se dobrovolně nezapřáhnul. Je to týrání?

Ta věta na začátku mých příspěvků (psaná tučně) tam být nemá. Já jí nepsal, objevuje se samovolně.

Mimochodem - proč jste během diskuse změnil nick?

nickmeme
takže jen aby byly užitečni ale kdyby měly lidé 4 ruce tak byste mu dvě usekl, chápu to lidé v dnešní době nemají žádnou empatii ale jak se ma člověk cítit když se ocitl ve špatné situaci to nikoho nezajímá, až se stane vám že budete z nouze muset neco ukrást protože vás vyhodí z práce a nebudete kit ani korunu, což se může stát každému i vám. Dneska máte.práci a zítra dostanete výpověď. A co vám zbývá když do měsíce nenajdete práci? Asi nic jiného.bez něco ukrást nebo umřít. Co si vyberlétě?
vilik*
Chudák můj strejda truhlář, hned by ho měli za pěkného zloděje :) .
drd
Když dostanete padáka z práce nickmeme, můžete jít na kombinaci životního minima + příspěvek na bydlení nebo na podporu v nezaměstnanosti. Lidově řečeno na sociálku. Pro páchání trestné činnosti nemáte pádný důvod a tím ani výmluvu. Ano, budete se muset pěkně uskrovnit, než si najdete novou práci - ale to je život. Hubená léta střídají ta vypasená..

@nickmeme - Třeba itálie je v tomhle humánní : pokud se prokáže že osoba jednala z nouze je osoba zproštěna viny.
Odkaz na zdroj by byl? Děkuji.

nicimeme

vilik*
hodnocení

0x
Takže podle vás je podvodník a zloděj vlastně standard a budeme dávat doživotí lidem, ktěří týrají malá koťátka?
Zajímavý právní názor.
Takže ukrást sousedovi auťák, protože ten můj nestartuje, a večír mu ho s omluvou vrátit, je vlastně pro souseda lichotka. Podvést babičku a upsat jí drahé energie je pro ni štěstí, protože by jinak byla doma celý den sama.
Co znásilnění? Uděláme pachateli Tytyty?
dsaq
hodnocení

Pár měsíců je dostatečný trest ... jen píšu že několik let je přehnaný trest. Když někdo ukradne v lidlu věci za 6000 kč a pak má jit do vězení na 2 roky tak je to přehnané, nenapsal sem všechno, ale u majetkových trestných činů by měly být menší tresty než u násilných.

vilik*
Mně se zdá, že trest by měl mít preventivní a odstrašující účinek. Pro posouzení závažnosti trestného činu je tu soud. A ten může kupříkladu uložit i podmíněný trest. Což by zřejmě u první krádeže v lidlu bylo dost pravděpodobné.
U druhé už by bylo jasné, že se pachatel nepoučil, trest odnětí svobody by bl podle mého zcela na místě.
aaasd
hodnocení

Ne, jen píšu že moc dobré zákony nemáme, co se týče majetkových TČ a násilných TČ, musíte uznat že někdo kdo autem pod vlivem alkoholu někoho srazí dostane 2 roky a zloděj ukradne třeba kolo za 20 000 Kč a dostane 3 roky tak to v pohodě není.

vilik*
A vy máte vystudována práva? Rozumíte principu udělování trestů?
Rozebírat to s vámi nebudu, já jsem naopak pro zpřísnění trestů v některých kategoriích.
Souhlasím s vámi v tom, že některé zákony dobré nemáme, ovšem zřejmě myslíme něco jiného.
re4zon
@vilik 1. Primarni by mela byt nahrada skody. Ta se sice uklada, ale kdyz nekdo hnije ve vezeni, moc toho nevydela a ani nemusi. V nekterych pripadech by urcita forma otrokarstvi na svobode byla mnohem ucinnejsi.
2. Tyrani zvirete je mnohem zavaznejsi nez kradez uz z principu. Ze jsou pro vetsinu lidi penize na prvnim miste je jen dusledek dnesni nenazranosti. Za opakovane ciny tohoto typu bych dozivoti klidne daval. Vlastne ne, vezeni je v tomto pripade plytvani prostredku. Ohrazena oblast, kde se kazdy musi postarat sam o sebe by byla lepsi reseni.
vilik*
R4zon, to je ovšem úplně něco jiného, než navrhuje tazatel, a s náhradou škod, vězením coby opravdu nápravným prostředkem a izolací skutečně závadných jedinců lze zcela souhlasit.
Nesouhlasím snad jedině s týráním zvířat, protože to byste musel například trestat všechny akvaristy s nádržemi pod 50 litrů (aneb rozdílné vnímání definice, hranice, závažnosti týrání a jeho prokazování), ale určitě i tam bychom se v názorech zřejmě alespoň přiblížili.
Otázka je ovšem položena jinak.
nickmem
Nemluvím o akveristice, mluvím o nelidskem zacházení se zvířaty.
vilik*
Vy jste vážně buď desetileté děcko nebo byste měl mít omezenou svéprávnost.
Rybičky jsou přeci stejní živí tvorečkové jako koťátka. A když koťátko zavřete do krabice od tatranek a necháte ho v ní celý jeho (krátký) život, je to týrání jak vyšité. A rybičky v pidiakvárku vám nevadí.
A co malí potkánci? U nich nevadí pomalá a bolestivá smrt? Zavřel byste na doživotí všechny deratizátory? Nechtěl bych pak bydlet v nějakém větším městě.
U mě jste skončil v okamžiku, kdy jste v jiném vlákně prohlásil, že okrást supermarket, podle vás zloděje, je v pořádku.
nicjmene
Já přece nepisu že to není.živí tvor, jen to srovnávat.s koťátkem je hloupé. Je.mi 19 jinak. Ale gramatiky špatne píšu kvůli bkbemu mobilu abyste nemyslel že.neumím psát.

Nicjmene - "Je.mi 19 jinak."

Tak to Vás částečně omlouvá. Není to sice jen 10, ale o životě toho o moc víc nevíte. Ale to nic, on Vás ten život o Vaše naivní názory brzo připraví ;).

nicjmene
Jaké naivní názory máte namysli?

drd
hodnocení

0x

Máte to v hlavě hodnotově popletené a to je jakákoli diskuse vcelku zbytečná. Někteří lidé potřebují osobní zkušenost, aby se jim rozsvítila kontrolka "soudnost". Až vás nějaký podvodník připraví například o střechu nad hlavou, dáme řeč u pivka..

doplněno 24.05.19 19:05:

U nás v republice to chodí tak, že podvodník většinou vyvázne a ze všeho se vylže, často ani k soudu nedojde a když ještě snížíte v zákoníku rozsah trestů, potom jenom více podvodníků zkusí své štěstí napást se na cizím neštěstí a práci. Tohle není cesta a o spravedlnosti ani nemluvě.

nene*
Naučte se laskavě rozlišovat! Já nepisu že ma člověk dostat za 500000 škodu par měsíců ale škoda jako je 10000 a dostat dva roky je přehnané.
nickmeme
Jen.by se mělo rozlišovat když to.osoba udělá aby mohla ject třeba na dovolenou tak vyšší trest než když třeba ztrati práci a potřebuje jídlo pro děti. Tak že zoufalství okradeni někoho na internetu o 10000,-

hodnocení

0x

@jdjsdq - Možná byste si měl prostudovat trestní zákoník - pak byste zjistil, že např. za vlastizradu lze uložit výjimečný trest

§ 309 Vlastizrada

(1) Občan České republiky, který ve spojení s cizí mocí nebo s cizím činitelem spáchá trestný čin rozvracení republiky (§ 310), teroristického útoku (§ 311), teroru (§ 312) nebo sabotáže (§ 314), bude potrestán odnětím svobody na patnáct až dvacet let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku, nebo výjimečným trestem.

tedy i to vaše vytoužené doživotí

§ 54 Výjimečný trest

(1) Výjimečným trestem se rozumí jednak trest odnětí svobody nad dvacet až do třiceti let, jednak trest odnětí svobody na doživotí. Výjimečný trest může být uložen jen za zvlášť závažný zločin, u něhož to trestní zákon dovoluje.

Stejně tak se mýlíte s 15 roky u vraždy - a tak dále.

nefej
Naučte se číst! Já vím že to lze, za neco tak vážného by měl být JEN výjimečný trest bez naděje na propuštění.
palko*

19:13 Co je to tady za chytrolín.

lucie*
hodnocení

0x

Mě minulý měsíc okradla paní/maminka v dětském centru.Byly jsme tam jen my dvě a i tak si dovolila kousek ode mě (a to jsem se na ní ještě dívala) ukrást mi mikynu.Chápu,že jí šlo jen o drobnou krádež pěkné mikiny,ale měla jsem v ní mobil a klíče od auta.Když to vše přeskočím,nakonec jí našli do dvou hodin,měli jsme spoustu indicii o koho šlo,ale způsobila mi šílené nervy,doslova šok.Já se tam klepala,brečela,totálně na dně,protože jsem neměla jak domů dostat tři malé děti,auto bez náhradních klíčů(zrovna ten den jsme netušili kde jsou nahrádní klíče) takže jsem se viděla,jak sedím dnem i nocí u auta a asi i s dětma,dokud by jí nenašli.Ano,někdo by řekl,neměla jsem v kapsách nic mít,ale ruku na srdce,kdo by v prázdném podniku ,který zná,nenechal kousek od sebe bundu s věcma,na které vidí.Pokud máte více dětí,chápete,že někdy se to stane,že něco necháte v kapse a když někdo chce,najde si chvilku,kdy se nedíváte.

...zlámala bych jí ruce za to do jakých problémů mě málem přivedla,určitě bych jí přála velký trest,kdyby to šlo,protože tohle se slušným lidem nedělá!s useknutým prstem souhlasím a práce někde v dolech by byla ideální.

doplněno 24.05.19 20:06:

tohle nejde rozdělovat kdo si to zaslouží a kdo né.Třeba ty supermárkety dělají jen to co jim zákony a my lidé dovolíme.Zloděj není žádný Jánošík,aby rozhodoval koho je dobré okrást a koho né.Tohle se nedělá,protož vždy to má dopad na slušné lidi...ten supermárket si to vybere na slušných prodavačkách atd.

nickmem
Tak mělo.by se ro posuzovat dle závažnosti, vám způsobila velkou újmu tudíž aspoň ten půlrok až rok vezeni si zaslouží, ale když někdo okrade supermarket (zloděje) tak je to přehnany trest
mot
nezlobte se na me, ale nejste trochu hyterka? klepat se, brecet a byt uplne na dne, protze vam nekdo sebral klice od auta? kdyby ste byla nekde uprostred australie stovky km od civilizace tak to chapu, ale takhle... bych vas chtel mit doma:)
lucie*

..tak prosím poradte co byste dělal-klíče fuč,náhradní nejsou (jde o kartu,není to klíč do zámku) auto může policie zajistit botičkou,ale mohli jej kdykoli vykrást,uvnitř jsou drahé autosedačky a bylo tam i plno dalších věcí,chystali jsme se na oslavu.Složitý odtah,má el.ruční brzdu.Jsem hodně realista,jako hysterku mě fakt nikdo nezná.V podstatě jsem na děti sama,tak věřte,že si musím často velmi realisticky a v klidu poradit s čímkoli,ale tohle bylo z minuty na minutu beznadějné,fakt jsem nenašla řešení,ani dnes nevím co bychom dělali.

mot
mhd? taxi? otec deti? pribuzni? kamaradi? Verim, ze nakoec by vas i ti policajti zavezli domu...
Vite, ze jsou rodiny co maji deti, auto nemaji a taky se premistuji z domu na ruzna mista.
Drahe autosedacky mam v aute taky a parkuiji venku na ulici a netaham je kazdy den domu.
lucie*

...vy jste mě nepochopil?vy necháváte odemčené auto na ulici?ta zlodějka měla klíče,mohla jej kdykoli vykrást...děti by jely přinejhorším bez sedaček,někdo by přijel i když nejmenší je kojenec,ten by beze mě nemohl být.A auto?nechat jej tam s vědomím,že ho kdykoli vykradou?nebo tam sedět s nejmenším dítem u auta a hlídat ho,kdo ví jak dlouho,třeba i několik dní?Jak jsem psala,chápu,že jí šlo jen o drobnou krádež,ale dostala mě do velkých problémů.

mot
tak odtah, auto zvednou, nalozi, zadny problem s brzdou.
Opravdu jste hystercila zbytecne.
vilik*
Spíš jde o to, že ji to jen nenapadlo. Navíc ve stresu a s dětmi.
Po bitvě je každý generál.

lucie*

mot-nezlobte se,ale vy jste zase neodpověděl co byste dělal?neměla jsem telefon,takže by mi děti odvezli asi policajti,ale kam to nevím,když bych nemohla tchýni ani zavolat,jestli je doma.A auto byste nechal bez dozoru s vědomím,že ho vykradou? chtěla bych vidět Vás v téhle situaci,když ani doma od pc nevíte co byste dělal.

mot
zavolal policajty, ti urcite umi zajistit pripadny odtah auta a vse okolo, navic pro ne to zadna stresova situace neni, takze by jednali s chladnou hlavou.

Mot - už se přestaňte navážet do Lucie. Každému se někdy stalo, že měl slabou chvilku. I Vás to čeká, pokud už se nestalo. Ale i superman by měl mít pochopení. Popsala prožitou situaci. Se třemi malými dětmi to prostě bylo obtížné. Policii jistě kontaktovala, jinak by se zlodějka asi těžko dohledala. A problém vidím právě u policistů, že ji okamžitě neuklidnili nabídnutím odtahu auta někam do bezpečí a odvezením jí nebo jen dětí k příbuzným nebo ke kamarádce.

danys*
hodnocení

0x
Za první krádež tě nezavřou, tak buď v klidu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]