Nejste přihlášen/a.
Krádež - podle mě jsou léta vězení velmi přehané za takovou věc (je to prokotina oproti některým činům) já bych dával tresty v rozmezí několik týdnů až měsíců pokud se jedná o malou škodu.
Podvod - Platí to stejné u krádeže, podvodník je stále člověk, sice méně morální a schopný okrást nějaké lidi, u tohoto už si zasluhuje podvodník několik let, avšak 10 let je přehnané když vrah mnohdy dostane 15.u podvodu do 50 000 Kč by mělo taktéž jít jen o pár měsíců nanejvýš
Vražda - U tohoto TČ jsou poměrně nízké tresty. 15 let za vraždu je málo, pokud by bylo na mě dával bych 25 - 40 let případně doživotí.
Vlastizrada - Absolutně nechápu jak u tohoto TČ může být nějaký jiný trest než vyjímečný, jasné doživotí.
Týraní Zvířat - mělo by se hodnotit stejně jako vražda člověka, pokud člověk dostane za krádež 20000 Kč větší trest než za utýraní nevinného kotěte nebo zvířete vážně mi to v pořádku nepřijde, v německu je 5let horní sazba, což je také málo samozdřejmě.
i když zákony v ČR jsou celkem dobré, tak za krádež jsou malého rozsahu jsou dle mě přehnané.
Vlastizrada co to je? To by bylo odsouzených půlka sedících v Bruselu, nemluvě o těch co rozdělili republiku. Zabití zvířete zde zkoumám důvod, bezdůvodné týrání to je hospitalizace pro toho tyrana a el. šoky 2x denně. Zastřelení zloděje, bez trestu, byl na mém majetku. Trest smrti za zabití dítěte a nemyslím když ho přejede nechtě autem. Podvod, peněžitý trest a práce od rána do večera.
Není, zločinec si to zaslouží
Navrhuji jinou stupnici trestů
Krádež a podvod bych hodnotil stejně - useknout prst (bez ohledu na výši škody). Za opkování useknout dva prsty, pak 3... Zjednodušily by se soudy, vězení by nebylo potřeba, recidiva by velmi rychle zmizela a ve věznicích by se uvolnila místa pro jiné zločiny.
Vražda - 40 až 90 let, podle brutality a pohnutek, které k vraždě vedly (když už teda ne trest smrti). Ve výjimečných případech (prokázané psychycké, či fyzické týrání vraha zavražděným) trest přiměřeně nišší, až žádný.
Neúmyslné zabití - podmínka, až 10 let, podle okolností (třeba vliv alkoholu, či drogy).
Znásilnění - kastrace a řekněme 5 let.
Není, zločinec si to zaslouží
Ne, s useknutým prstem může potrestaný celkem klidně pracovat a být společnosti užitečný. S useknutou rukou by se z něj stal invalidní vyžírka a museli bychom ho živit.
O zvířatech jsem se nezmínil, je trochu problém najít hranici, co ještě týrání není a co už ano. Samozřejmě, pokud někomu umírají v ohradě koně hlady, není o týrání pochyb. Ale i ony rybičky v příliš malém akváriu trpí. A co třeba kůň, zapřažený do povozu? Kdyby se mohl svobodně rozhodnout, určitě by se dobrovolně nezapřáhnul. Je to týrání?
Ta věta na začátku mých příspěvků (psaná tučně) tam být nemá. Já jí nepsal, objevuje se samovolně.
Mimochodem - proč jste během diskuse změnil nick?
Pár měsíců je dostatečný trest ... jen píšu že několik let je přehnaný trest. Když někdo ukradne v lidlu věci za 6000 kč a pak má jit do vězení na 2 roky tak je to přehnané, nenapsal sem všechno, ale u majetkových trestných činů by měly být menší tresty než u násilných.
Ne, jen píšu že moc dobré zákony nemáme, co se týče majetkových TČ a násilných TČ, musíte uznat že někdo kdo autem pod vlivem alkoholu někoho srazí dostane 2 roky a zloděj ukradne třeba kolo za 20 000 Kč a dostane 3 roky tak to v pohodě není.
Máte to v hlavě hodnotově popletené a to je jakákoli diskuse vcelku zbytečná. Někteří lidé potřebují osobní zkušenost, aby se jim rozsvítila kontrolka "soudnost". Až vás nějaký podvodník připraví například o střechu nad hlavou, dáme řeč u pivka..
U nás v republice to chodí tak, že podvodník většinou vyvázne a ze všeho se vylže, často ani k soudu nedojde a když ještě snížíte v zákoníku rozsah trestů, potom jenom více podvodníků zkusí své štěstí napást se na cizím neštěstí a práci. Tohle není cesta a o spravedlnosti ani nemluvě.
@jdjsdq - Možná byste si měl prostudovat trestní zákoník - pak byste zjistil, že např. za vlastizradu lze uložit výjimečný trest
§ 309 Vlastizrada
(1) Občan České republiky, který ve spojení s cizí mocí nebo s cizím činitelem spáchá trestný čin rozvracení republiky (§ 310), teroristického útoku (§ 311), teroru (§ 312) nebo sabotáže (§ 314), bude potrestán odnětím svobody na patnáct až dvacet let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku, nebo výjimečným trestem.
tedy i to vaše vytoužené doživotí
§ 54 Výjimečný trest
(1) Výjimečným trestem se rozumí jednak trest odnětí svobody nad dvacet až do třiceti let, jednak trest odnětí svobody na doživotí. Výjimečný trest může být uložen jen za zvlášť závažný zločin, u něhož to trestní zákon dovoluje.
Stejně tak se mýlíte s 15 roky u vraždy - a tak dále.
Mě minulý měsíc okradla paní/maminka v dětském centru.Byly jsme tam jen my dvě a i tak si dovolila kousek ode mě (a to jsem se na ní ještě dívala) ukrást mi mikynu.Chápu,že jí šlo jen o drobnou krádež pěkné mikiny,ale měla jsem v ní mobil a klíče od auta.Když to vše přeskočím,nakonec jí našli do dvou hodin,měli jsme spoustu indicii o koho šlo,ale způsobila mi šílené nervy,doslova šok.Já se tam klepala,brečela,totálně na dně,protože jsem neměla jak domů dostat tři malé děti,auto bez náhradních klíčů(zrovna ten den jsme netušili kde jsou nahrádní klíče) takže jsem se viděla,jak sedím dnem i nocí u auta a asi i s dětma,dokud by jí nenašli.Ano,někdo by řekl,neměla jsem v kapsách nic mít,ale ruku na srdce,kdo by v prázdném podniku ,který zná,nenechal kousek od sebe bundu s věcma,na které vidí.Pokud máte více dětí,chápete,že někdy se to stane,že něco necháte v kapse a když někdo chce,najde si chvilku,kdy se nedíváte.
...zlámala bych jí ruce za to do jakých problémů mě málem přivedla,určitě bych jí přála velký trest,kdyby to šlo,protože tohle se slušným lidem nedělá!s useknutým prstem souhlasím a práce někde v dolech by byla ideální.
tohle nejde rozdělovat kdo si to zaslouží a kdo né.Třeba ty supermárkety dělají jen to co jim zákony a my lidé dovolíme.Zloděj není žádný Jánošík,aby rozhodoval koho je dobré okrást a koho né.Tohle se nedělá,protož vždy to má dopad na slušné lidi...ten supermárket si to vybere na slušných prodavačkách atd.
..tak prosím poradte co byste dělal-klíče fuč,náhradní nejsou (jde o kartu,není to klíč do zámku) auto může policie zajistit botičkou,ale mohli jej kdykoli vykrást,uvnitř jsou drahé autosedačky a bylo tam i plno dalších věcí,chystali jsme se na oslavu.Složitý odtah,má el.ruční brzdu.Jsem hodně realista,jako hysterku mě fakt nikdo nezná.V podstatě jsem na děti sama,tak věřte,že si musím často velmi realisticky a v klidu poradit s čímkoli,ale tohle bylo z minuty na minutu beznadějné,fakt jsem nenašla řešení,ani dnes nevím co bychom dělali.
...vy jste mě nepochopil?vy necháváte odemčené auto na ulici?ta zlodějka měla klíče,mohla jej kdykoli vykrást...děti by jely přinejhorším bez sedaček,někdo by přijel i když nejmenší je kojenec,ten by beze mě nemohl být.A auto?nechat jej tam s vědomím,že ho kdykoli vykradou?nebo tam sedět s nejmenším dítem u auta a hlídat ho,kdo ví jak dlouho,třeba i několik dní?Jak jsem psala,chápu,že jí šlo jen o drobnou krádež,ale dostala mě do velkých problémů.
mot-nezlobte se,ale vy jste zase neodpověděl co byste dělal?neměla jsem telefon,takže by mi děti odvezli asi policajti,ale kam to nevím,když bych nemohla tchýni ani zavolat,jestli je doma.A auto byste nechal bez dozoru s vědomím,že ho vykradou? chtěla bych vidět Vás v téhle situaci,když ani doma od pc nevíte co byste dělal.
Mot - už se přestaňte navážet do Lucie. Každému se někdy stalo, že měl slabou chvilku. I Vás to čeká, pokud už se nestalo. Ale i superman by měl mít pochopení. Popsala prožitou situaci. Se třemi malými dětmi to prostě bylo obtížné. Policii jistě kontaktovala, jinak by se zlodějka asi těžko dohledala. A problém vidím právě u policistů, že ji okamžitě neuklidnili nabídnutím odtahu auta někam do bezpečí a odvezením jí nebo jen dětí k příbuzným nebo ke kamarádce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.