Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tabulka - kam utíkat

Od: magdon® odpovědí: 18 změna:

Při kontrole požární bezpečnosti jsem se dostal do rozporu s jedním hasičem ohledně výkladu jené informační tabulky. Když stojíte na chodbě čelem k této tabulce (díváte se na ní), kde byste hledali únikový východ? Před sebou, nebo za zády.

Tabulka - kam utíkat

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já bych ten exit hledal před sebou. Potom útěk (logicky) směrem dolů a ven. Zdravím!

doplněno 01.06.13 11:26:

Toto vypadá na téma dne. Ale, vážně. Neznám výstražnou tabulku, která by předpokládala, že se mám po přečtění nebo prohlédnutí otáčet. Můj výklad je - symbol postavy v pohybu=běžet, symbol šipky dolů=vpřed, dolů a ven, symbol dveří=koukáš na ně.

hodnocení

0x

Logika věci naznačuje, že za sebou. Pokud by byla šipka nahoru, zdrhal bych dopředu.

hodnocení

0x
já bych hledal před sebou. dle mého tabulka znázorňuje, že východ je pod touto tabulkou. netvrdím že mám pravdu, jen říkám jak bych jako laik tabulku chápal :)

repkin*
hodnocení

0x

Přesně tak, před sebou, tabulka se dává nad dveře, případně dejme tomu nad vstup do schodiště či žebřík apod. Předpokládám, že Váš názor je za sebou, což je však chybné. *pivo* Určitě bude i existovat nějaká norma, která to bude polopaticky vysvětlovat. *cteni* Pokud nikde nenajdete, zkuste se zeptat někoho, kdo se živí BOZP popř. v obchodě s těmito potřebami (např. obchod s hasičskou výstrojí a výzbrojí).

ladinpraha*
hodnocení

0x

Hledal bych vlevo otevřené okno.

doplněno 01.06.13 11:45:

Sebod - jenom si představuji: dole plameny nebo povodeň, nad střechou záchranářský vrtulník. Budu se řídit nějakou šipkou?

sebod*

Láďo, Tys to zase rozsekl *smich*

majsterjoe*
hodnocení

0x

no ja bych se hlavne neridil tou tabulkou, ale hledal bych dvere. Tzn, kdybych stal pred tou tabulkou, predpokladam ze je umistena bud u nejakeho vchodu, nebo chodby. Nasledoval bych cestou vpred. Asi bych se neotocil a nesel na druhou stranu.

majsterjoe*

No a protoze se tabulka jmenuje unikovy vychod dolu, respektive takto je oznacena prodejci, tak predpokladamz ze vychod bude pod tabulkou.

hop®
hodnocení

0x

Tuto tabulku bych si dovedl představit v nové výtahové šachtě, kde ještě není instalován výtah... ;)

...ale vážně, asi bych také někde poblíž hledal dveře, za kterými je schodiště...

hodnocení

0x

když koukám na nabídku požárních tabulek a značek, třeba na bezpecnostni-znaceni.bezp/... tak ta značka v dotazu by měla značit Nouzový východ... do obrázku jsem vložil pár podobného zaměření, se šipkami, bylo by dobré najít normu...

na fotoluminiscencni-znaceni/... najdete značky s názvy EXIT dolů, nahoru, doprava, doleva,

jedne tabulky jsou na grafiko.cz/...

na grafiko.cz/... jsou podle Čsn a podle ISO 7010

Tabulka - kam utíkat #2

hodnocení

0x

Dveřma přede mnou dolů.

Tabulka - kam utíkat #3
hodnocení

Ta cedulka je v přízemí, takže "dveřma a dolů" by v tomhle případě znamenalo do sklepa. V patrech pak jsou cedulky "po schodech dolů" a ve sklepě "po schodech nahoru". Tam je to zcela jasné.

hodnocení

Jak jsem předpokládal, názory se různí. Já bych typoval: šipka nahoru - běž dopředu, šipka dolů - vrať se. Hasič tvrdí něco jiného. Ještě bych to bral, kdyby byla cedulka nad dveřmi (šipka mi ukazuje, kde jsou dveře), ale ta tabulka se má umísťovat 50 cm nad podlahu (kvůli kouři).

Hasiči musím dát za pravdu i když s ním nesouhlasím (potřebuju jeho podpis:D). Je fakt, že podobná tabulka se šipkou nahoru asi neexistuje.

doplněno 01.06.13 12:20:

Tak existuje. Pokud mám při šipce dolu utíkat dopředu, kam mám potom utíkat podle téhle tabulky? Dozadu? To snad ne!

doplněno 01.06.13 12:43:

Tak už jsem se dostal až k zákonu 309/2006 Sb, ve kterém se v §6 říká, že "umístění značek určuje prováděcí předpis". To jsem se toho dozvěděl.

Tabulka - kam utíkat #4

andrea1*
hodnocení

0x

Tato informační cedule se dává nad dveře, to znamená, že stojíte přede dveřmi, které jsou únikovým východem. Jestliže je cedule nad dveřmi, které jsou v přízemí, tak je tam správně. Článek 9.16. ČSN 730804 Požární bezpečnost staveb - Označení únikových cest: "v budovách nebo provozech se musí zřetelně označit podle ČSN 3864-1 (platná od 1/2013) směr úniku všude, kde východ na volné prostranství není přímo viditelný."Únikový východ bych hledala tedy pod cedulí.

doplněno 01.06.13 22:09:

Viz NV 11/2002 - bezpečnostní značky, tabulky, umístění, signály atd.

aplikace.mvcr.cz/...

doplněno 02.06.13 09:30:

Cedule přímo nade mnou (šipka nahoru) značí směr únikového východu nahoru, umisťuje se např. nad dveře, které jsou před schodištěm nahoru. Viz ČSN ISO 3864-1

02.06.13 20:24
hodnocení

0x

Ukázka :

Tabulka - kam utíkat #5
hodnocení

Jo, v tomhle případě to logiku má.

doplněno 03.06.13 08:34:

I když... Pokud už v najdu dveře, vedoucí ven, je cedulka, že stojím přede dveřmi skoro zbytečná. Já myslel, že mě tyhle tabulky mají pomocí šipek právě k takovým dveřím dovést, což ostatní tabulky (po schodech nahoru, vlevo, vpravo) dělají.

berny
Tahle cedulka se dává nad dveře který jsou únikový východ ,takže podle toho co jsem četl měl hasič pravdu. Žádná svitici cedule únikový východ vám nebude ukazovat že máte jít na druhou stranu, protože na 30 metrů dlouhé chodbě to není úplně čitelné pro někoho a při požáru kdyby běžel k té ceduli která by mu řekla že má vlastne běžet zase zpet...
To nebude asi účel únikových vychodu
andrea1*

@magdon K fotu níže. Pokud jsou dveře označeny jako únikový východ, musí být buď trvale odemčené nebo musí mít ve skříňce vedle nich na zdi klíč na odemknutí nebo musí mít panikové kování. O tom to je.

doplněno 03.06.13 10:15:

K fotu výše:

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]