Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč v dnešní době má spousta dětí asistenty?

Od: cosetodeje odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, již delší dobu přemýšlím nad tím, proč v dnešní době má taková spousta dětí ve školách a školkách své asistenty? Nejsem sice bůhví jak starý, ale za mého mládí nic takového nebylo. Nikdo z nás žádného asistenta nepotřeboval a většina z nás vše s přehledem zvládala a když náhodou ne, tak to bylo například kvůli dělání hlupot během výuky... Ale v dnešní době dítěti nejde pár příkladů z matematiky a hned dostane od psychologa/výchovného poradce doporučení na nutnost asistenta, který bude dítěti pomáhat... To jsou dnešní děti opravdu tak hloupé, že potřebují asistenty? Za nás nic takového nebylo...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Dobře vám to tu napsali, já, jako matka postiženého syna, můžu říct, že kdysi se prostě děti, co nezvládaly normální výuku, strčili do zvláštní nebo praktické školy a bylo to. Tam byly mezi svými. To stačilo do té doby, než nějací dobrosráči vymysleli, že každý má mít shodný přístup ke vzdělání a blabla... Do toho rodiče, kteří se nesmířili s tím, že prostě nemají normální děti. Takže dnes každý ... je prakticky v normální škole a kvůli jednomu, když to přeženu, trpí celá třída. Inkluze je hrozná kravina a kdo si myslí, že se tím jeho postižené dítě začlení do normální společnosti je fakt na omylu. Tím, že postižené dítě strčím do normální školy, tak tím se normálním nestane! Náš syn je dávno dospělý a vlastně hned ze školy šel do invalidního důchodu z mládí, jak se tomu říká, když je člověk mentálně retardovaný. Ovšem nedávno jsem slyšela o případu, jak opožděný chlapec chodil celá léta do normální školy s asistentkou, pak do jakési pokračovací, kde ovšem musel být na internátě, kde byli i nějací nezvladatelní, jeho psychika tím značně utrpěla a dnes jsou rádi, že je doma a sedí tam. Byla práce té asistentky k něčemu? Nebo jiný příklad. Před nějakou dobou byl řešen v televizi případ, kdy nějaký postižený měl velmi malý důchod a rodiče se strašně rozčilovali, jak je to možné. No, jádro pudla bylo v tom, že se rodiče nesmířili s tím, že prostě z kluka nic nebude, pracně ho dostali na jakýsi pofiderní obor, pak mu to nešlo, no, zkrátím to, nakonec to domluvili se známým, že bude pomáhat v pekárně. Jaká krása pro rodiče! Syn chodí do práce! Jenomže kluk to psychicky nezvládal, známý ho nemohl dotovat a tak kluka propustil a rodiče teda s těžkým srdcem zažádali o invalidní důchod. Po přiznámí důchodu zjistili, že je hrozně malý, protože syn neměl odpracovanou potřebnou dobu a tak s tím šli do televize. Nic se nevyřešilo. Synovi zůstal malý důchod. Kdyby si ti rodiče zavčasu přiznali, jak na tom syn je, tak mohl mít ten důchod z mládí, jak jsem psala nahoře. Jenomže v dnešní době je to velmi těžké, podívat se pravdě na rovinu do očí. Prostě věci se nepojmenovávají pravými jmény, všechno se opisuje, nic se neřekne na rovinu a nakonec zjistíte, že zakomplexovaní blbové, kteří si něvědí rady sami se sebou, budou druhým diktovat, co je pro ně nejlepší. Tož tak.

hodnocení

4x

Myslím si, že zvláštní školy dosud existují, ale říká se jim školy praktické. Asi proto, že žák se nic moc nenaučí, ale získá aspoň praktické návyky, aby se později uživil. Znám i jeden účňák pro žáky z praktických škol. Je zaměřen na různé pomocné práce: zahradnické, zednické apod. Je to dobře, i děti, kterým učení nejde se potřebují nějak uplatnit. Jaga.

lucie*
hodnocení

2x

Moje děti je budou mít taky a" jedním slovem" Vám řeknu proč -všichni chtějí peníze a práci.

Děti mám zdravé,fyzicky velmi nadané,ale nechtějí mluvit.Ono by to bylo o.k. kdyby nebyli dvojčata.Jako dvojčata ,předčasně narozená jsou sledováni na neurologii a když to vše přeskočím...táhne se s nima zdravotní dokumentace.Je plno dětí co nemluví jako oni,ale oni mají zravotní posudky.Ted byli ve speciální školce,ale vůbec se mi přístup speciálních učitelek nelíbil,takže je hlásím do normální školky.Tam to začli strašně řešit a že mi je vezmou,ale musí dostat asistenta a podpůrné prostředky.

Neteř je hlavní speciální posudkářka pro náš region,takže mi to stručně vysvětlila,že školka chce prachy.Tím,že dostanou asistenta,uleví učitelce (a děti dostanou více péče) a školka dostane peníze i na pomůcky,které se budou hodit i ostatním,že?

P.S.:...a proto volím Klause ml. inkluze se mi příčí a souhlasím s ním,že to byla velká chyba.

lidus*
hodnocení

1x

Protože nějaký dobrák vymyslel, že např. i autistické děti budou chodit do normální ZŠ a velká většina specek se zrušila. Pak je dne s spousta dětí ADHD, nejde o to zda jde děcku učení ale jde o docela velké poruchy pozornosti, výbuchy hněvu, apatii. Mám vnučku s Aspergerovým syndromem, je nadprůměrně nadaná a s výukou problém nemá, problém je, že její svět a jeho chápání je od nás tzv. normálních jiné a od toho je asistentka, aby díte tzv. zavedla zpět aby když učitelka ječí na třídu, vysvětlila, že tys nic neudělala, tebe se to netýká, to nevadí, že to umíš ale je to úkol tak si to zapiš...Je toho docela dost a asistenti na škole jsou, mimo jednoho který má na starost chlapce na vozíku, se vzděláním speciální pedagog nebo mladé holky se zdravkou, asistent musí umět i zasáhnout např. při astmatickém záchvatu, srdeční aritmii, píchnout inzulín, v žádném případě ty co znám nejsou lidé bez vzdělání. Pokud jde o vozíčkáře, ten potřebuje jinou pomoc a tam asistent musí mít hlavně sílu.

Pokud někde specky jsou, je tam třeba jen 10 dětí ale to už jsou děti opravdu hodně postižené jak mentálně tak fyzicky a plat učitele je víc než dobrý.

hodnocení

0x
Mozna za Vas byla zvlastni skola. V teto dobe uz nejsou tak proto asistenti. Stejne je to na palici.

Dřív měla jedna vyšokoškolsky vzdělaná speciální pedagožka ve třídě dvacet zvláštňáků. Dnes má skoro každý zvláštňák přestěhovaný na základku nevzdělaného asistenta.

Bývaly časy, kdy se zaváděly třídy pro nadané děti, protože byl zájem, aby jejich talent nebyl ztracen.

Dnes je zájem opačný.

liska5

ra252 přesně tak. Je to hrůza. *alene* Některé asistenty jsem kdysi učila. Sami měli problémy se sebou, o jejich odbornosti nemluvě. Jen v té zvláštňácké třídě jich bylo tuším méně.

Manželka tam učila. Měla jich 20. Byla pár let po škole, zvládala děti i výuku. V roce 89 brala něco přes 4000 Kčs. Průměrný plat byla asi 3000.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]