Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konflikt s partnerem

Od: par odpovědí: 67 změna:
Mám nepříjemný pocit, že chce partner mít ze mne služku. Jsme spolu krátce a už komanduje. Má svá oblíbená jídla, která si umí sám připravit a naučil je mne vařit, aby si mohl poručit kdy co chce a já musím kmitat v kuchyni, i když nemám náladu. Jak to vnímáte? Mám se vzepřít a čelit konfliktu?

67 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

elane
hodnocení

2x

Máte ze vztahu nepříjemný pocit? Komanduje Vás? Lepší to nebude. Možná chvíli. Ale dlouhodobě memůžete žít s partnerem, se kterým je Vám nepříjemně.

liska5
hodnocení

2x

Neosočuj ho, nediktuj, on to třeba má z domova tak nastavené. Sděl mu ale určitě svoje pocity. Jak se cítíš poníženě, když v křesle čeká, až mu namažeš chleba a Ty nevíš, kam dřív skočit. Sděl mu svou představu, klidně a bez ultimát. A nikdy nespoléhej, že se chlap něco dovtípí. Oni jsou z Marsu. Na to je ona proklamovaná partnerská komunikace. Ani nepočítej s tím, že z čiré empatie začne změnu, když ji dosud nikdy neviděl nebo nevnímal.

Na jedno musím myslet, až budoou děti. To teprv bude fofr a vaření bude muset být automaticky Vaše práce.

vilik*
hodnocení

2x
Když už to teda nechcete řešit, tak bych si být vámi řekl aspoň stovku čistého za hodinu. Možná i 150, je to vlastně přesčas.
Za ložnici několikanásobek.
Pokud to řešit nechcete a necháte se oblbnout lichotkami, tak si nestěžujte. Nebo se postavte před zrcadlo a zeptejte se: Zrcadlo zrcadlo, kdo za to může? A hned toho viníka uvidíte. On si totiž každý dovolí jen to, co mu ostatní ještě tolerují.
To mu prostě nemůžete sebrat ovladač a místo vaření se jen tak jít dívat na nějaký film? A kdyby se ptal, říct mu, že se ode dneška budete buď střídat, nebo si povinnosti rozdělíte?
Já tu čtu aspoň 30krát totéž, skoro nikdo nemá opačný názor, tak na tom asi něco bude...
par
hodnocení

Vilik - pobavil jste, asi bych ho měla navigovat na Poradnu ať se poučí *smich*
vilik*
Podle mého to je ale pravda. Lidi nedokážou popsat svoje potřeby a přání. Koukám, že někdo moji odpověď obodoval, ale jsou tu mnohem lepší rady, zejména v tom, jak sdělit a přitom neurazit.
Druhá těžší fáze je potom vytrvat.
Já manželce musím taky doma pomáhat ;-(.
Problém může být v tom, že partner začne hledat zástupné chyby vztahu a nakonec odejde. Ale to už je zase o té další paní, která se nechá využívat.

hodnocení

0x

A partner doma nehne prstem?

par
hodnocení

Je dost náročný na čistotu, o sebe pečuje, taky občas něco kutí, ale ùklid teď nechává na mně. Vadí mi, když chce doma obskakovat, i když to zvládne sám.

Takže vy vaříte, uklízíte a partner "o sebe pečuje" a jinak nic? Vy se nedovedete domluvit?

par
hodnocení

Což o to domluva by bodla, ale tuším podobnou rekci jako tady čtu od culdabulda- když miluješ posluž s radostí..(jak dlouho?)*ee*

anonymka
hodnocení

0x
Kolik vám je? Přesně o tomhle jsem se tedy už jednou bavila a všichni mě seřvali..
par
hodnocení

Kdo všichni? My jsme oba kolem 30.

culdabulda1*
hodnocení

0x

když toho partnera milujete, tak je to ale hezký, mu dělat radost, ne? - ale klidně se mu vzepřete, k čemu taky vlastně potřebujete partnera? :-D - asi byste se stejně pořád jenom hádali. A to ještě ani nemáte děti ...

anonymka
Ano ..ale není povinnost žen dělat chlapovi služku..a skákat jak chlap píská ..
culdabulda1*

no - a co je teda vlastně dneska "povinnost žen"?

@anonymka - Vždyť to dělat nemusí.

par
hodnocení

Ja si nedovedu představit, že bych se chovala stejně a on mě má snad taky rád a chce mi dělat radost :)

Aha - a partner ví, že vám udělá radost tím, když bude vařit a uklízet on?

culdabulda1*

@par

- no jo, to záleží jen na Vás, jestli chcete partnera, anebo "rovnoprávnost" .

par
hodnocení

Tak snad není ignorant a aspoň tuší, že bych občas dělbu práce přivítala *placni*
anonymka
V dnešní době je to trochu jiné...chlap třeba na mateřský a žena pracuje . A znám i pár kde muž vařil a žena jako hráčka na violoncello musela stále trénovat ..nemohla dělat doma služku . Takže on vařil uklízel atd

hodnocení

0x

@par - Což o to domluva by bodla

Jestli se dva dávno dospělí lidé neumí domluvit, je něco špatně.

doplněno 19.05.19 19:44:

@par - Tak snad není ignorant a aspoň tuší, že bych občas dělbu práce přivítala
Když si (několikrát, jasně a nahlas) neřeknete, co chcete, nedočkáte se. Pokud budete mlčet, bude chlap přesvědčen, že je všechno v pořádku.

par
hodnocení

O to tu jde, že tuším konflikt a jak ten porcelán vtahu nerozbít. Ale snad se mnou souhlasíte, že do toho nějak šlápnout musím, ale jak nebýt "slonem"?

Vašeho partnera neznám, tedy nevím, co by na něho platilo. Ale opakuju - jestli se obáváte, že vztah nepřežije pokus o dohodu, je něco špatně.

janm*
Těžko soudit konkrétní případ, protože znám i případy, kdy on v práci po práci makal na domků a ona mu ani večeři neudělala, přece nebyla jeho služka že...
par
hodnocení

Janm - to je úplně jiná situace, on nic nestaví, po sedavé lážo práci jen odpočívá a tloustne, občas ho se psem vytáhnu ven, po příchodu je unaven - já ovšem musím pánečkům navařit :)
janm*

Tak nevařte , máme přece emancipaci ne? Prostě mu řekněte ať si vaří sám:). Však to tak dnes dělá dost žen. Pokud by to takto neklapalo tak si musíte najít chlapa kterému nebude vadit že si bude vařit sám.

janm*

Ono je to tak, ve společném soužití jsou jisté povinnosti které by měli oba dva plnit bez ohledu na to jestli na to mají nebo nemají náladu, samozřejmě druh a rozsah činnosti si mohou určit ale pak by se to mělo dodržovat. Dnes je situace taková že hodně mladých lidí neví že v domácnosti je třeba dělat i nějakoku "práci" a mít nějakou "povinnost", často to pak končí krachem a není se čemu divit. Jedni moji známí to mají rozděleno tzv. "Po staru". A funguje jim to velice dobře, tj. on maká na hospodářství (i když o tuto práci se někdy dělí dle potřeby) stará se o dům auto otop, opravuje zařizuje vylepšuje, ona se točí v kuchyni, oba si své povinnosti plní a "nediskutují o tom". Tj. on neřekne: "Mně se dneska nechce štípat dřevo a nasypat slepicím" a ona neřekne : "Mně se dnes nechce vařit". Samozřejmě si někdy i "uleví" udělají si "odpočinkový den" jedou třeba na nějakou akci výlet nebo se nevaří a pak si něco objednají nebo zajdou do restaurace ale pokud jsou doma jsou jejich úkoly jasně dané a je to celkem bezproblémové. Ono dneska to asi mladí vidí malinko zkresleně, když žena donese muži na stůl oběd tak to neznamená že je "služka" a když muž zase jde naštípat dřevo a poklidit dvorek tak to neznamená že je "nevolník pacholek pro všechno". Vzájemná služba je v soužití nevyhnutelná, pokud si nechcu plnit své povinnosti doma pak je lépe se do soužití ani nepouštět. Ve městě kde je té práce doma pro muže méně si mohou rozdělit i to vaření,úklid apod. , ale měli by si to pevně stanovit a pak to dodržovat.

kozw
hodnocení

0x

Teba se vám to jenom zdá, že vás komanduje. Jste žena, tak se partner na vás obrací, když má hlad. On možná zastane zase jiné práce..automobil-údržba a jiné chlapské domácí práce, takové čemu vy nerozumíte.

liska5
hodnocení

0x

Tak si sedněte a sepište, kdo co dělá - do sloupků ty činnosti. Třeba Vám něco ušlo. Určete si, co kdo a kdy. Já jsem celý život vařila automaticky. Baví mne to a považuji to za svoji povinnost, aby to doma fungovalo. Chlap třeba umyl okna, luxoval, staral se o auto, topení ap., ale kuchyň byla a je pouze moje doména. Snacha už na svatbě vykřikovala: Ale vařit nebudu!...A taky se nakonec rozvedli. Holt máme ty vzorce z domova.

hodnocení

0x

@par - Vy jste nespokojená z "komandování", vám vadí, že musíte "kmitat v kuchyni, i když nemám náladu" a partner "po sedavé lážo práci jen odpočívá a tloustne" - takže něco s tím provést musíte zase jenom vy.

Jenže současně se bojíte konfliktu, kdybyste svoji nespokojenost vyjádřila - tudíž přítele pouze utvrzujete v tom, že když, s prominutím "držíte zobák a makáte", je všechno jak má být. Z čeho máte takový strach?

hodnocení

0x

Otázka je, v jaké rodině Váš muž vyrůstal. Jestli tam byla jeho maminka "ušlápnutá onuce", tak bych zdrhala co nejrychleji. Já jsem "stará škola" baví mě se starat o domácnost a vařit, co manželovi chutná. Ovšem můj muž to zase kompenzuje tím, že se stará o barák, o motorky, o auto, dělá dřevo a rozhodně se nepřivalí domů z práce a nezkácí se k televizi se slovy " starej se o mě". Určitě také chodíte do práce, tak proč by jste mu měla dělat služku.

par
hodnocení

V podstatě máte každý svou pravdu, se mnou je to tak, že se nerada dohaduji a spoléhám se na důvtip a empatii partnera. Domlouvat mu mi přijde jako mentorování nebo ponižovaní jeho inteligence, tak to zatím cítím, protože je mi s ním jinak fajn zamilovaně, ale bude-li hůř, nebude opora *nevi*

@par - se nerada dohaduji a spoléhám se na důvtip a empatii partnera
V tom případě začněte vaření a úklid brát jako vaše nejoblíbenější hobby ;)

par
hodnocení

Opravdu důvtipné *fn*, co kdybyste mi třeba poradila ùčinný proslov bez ironie, který by mohl zabrat a neurazit.. *tuc*
janm*

Proslov třeba: "Podívej mám tě ráda, ale nebaví mně stále dělat to a to, co kdybychom se domluvili že mi s tím pomůžeš nebo ty převezmeš vaření a já místo toho třebas (nevím co dělá třeba luxování odpadky apod.) A pak už záleží jak se domluvíte konkrétně např. vaření on bude dělat nádobí nebo naopak, nebo vy budete vařit jen PO ST PÁ a on třeba o víkendu mimo to se budete stravovat třeba někde v jídelně nebo restauraci, existují desítky variant jak se domluvit, vařit spolu nebo někdy vy někdy on, nebo vy ale on bude dělat vše ostatní vč. nádobí apod. Ale po domluvě by to měli oba přijmout a nediskutovat o tom, tj. pokud jste domluveni že dnes vaříte vy pak i kdyby se vám nechtělo máte dle dohody povinnost uvařit, zrovna on má povinnost vysát nebo umýt okna je-li to tak domluveno, i když se mu nechce, jinak to fungovat prostě nebude.

Opakuji, že vašeho partnera neznám, tudíž netuším, co je "účinné" - ale připravila bych si (klidně písemně) návrh toho, jak se budete oba na domácnosti podílet, předložila s tím, ať se rozmyslí (třeba do týdne) jak by si to představoval on a pak se dohodneme.

janm*

Člověk prostě v životě nemůže dělat jen věci které by "chtěl" je třeba dělat i věci které se mu "nechce", je spousta věcí které člověk "musí" i když se mu nechce protože jinak to prostě nejde, ať budete s tímto nebo jiným partnerem stejně si toto musíte dříve nebo později ujasnit tedy "rozdělení dom. prací" a jejich "dodržování" vyjímku by měla tvořit jen nemoc, přetažení z práce apod., ale neměla by to být výmluva. Nejen ve vztahu i v celém životě je třeba v jistých věcech zatnout zuby a prostě je udělat i když se nám tisíckrát nechce...Proč? Protože jinak to prostě nejde jestli lidi chtějí aby to nějak fungovalo, typicky dnes: "Já mu vařit nebudu nejsu přece jeho služka" on na to "nebudu spravovat ten barák vždyť mi ani neuvaří nejsu její otrok", ona nechce nic dělat, on nechce nic dělat, výsledek? Rozchod pak zase rozchod a zase rozchod a to proto že dnes lidi neumí občas "zatnout zuby" a dělat co mají...

janm*

Ono totiž dnes je špatně nastaveno celospolečenské klima, dnes je ve společnosti zakořeněna představa : "hlavně si užívej a dělej co tě baví a když si pořídíš partnera tak ať je tu pro tebe a dělá jen co chceš a jak to chceš ty aby ty ses měl/a dobře"...Jenže tohle je celkem zhoubný a rozkladný názor, proto to dnes často v praxi nefunguje nemůže ani...Dříve se ženy plánovitě učili vařit a starat o domácnost, muži byli vedeni k tomu aby něco uměli byli šikovní a rodinu zajistili prací, čili počítalo se s tím, že jak se dva vezmou tak oba budou muset plnit své role, žena pracovat ponejvíc doma muž v práci šli do toho s tím že se třebas mají rádi ale každý má své povinnosti které musí plnit jinak to fungovat nebude, dnes je ten přístup zkreslený a také to tak podle toho vypadá, neznamená že se role nemohou vyměnit ženská vydělává chlap se stará o domácnost ale vždycky je to zase jen povinnost za povinnost nikoli zábava jednoho na úkor druhého...

par
hodnocení

Takže rada zní "sepsat ultimata a naučit se zatínat zuby" ! *zed* No bezva, děkuji pěkně *smich*
janm*

Bez toho vám to ale fungovat nebude, cokoli v životě chcete tak něco musíte obětovat, ne proto že to tak někdo nařídil ale proto že to tak je, pokud chcete fungující vztah tak oba musí obětovat něco ze svého pohodlí a o tom bude ta dohoda odměnou za dodržování bude fungující domácnost a potažmo vztah, trestem za nedodržení bude postupný nebo rychlý rozklad domácnosti i vztahu, rozchod následný další vztah v němž pokud se zopakuje tento vzorec tak zase rychle dojde k rozkladu a tak stále dokola, proto jsou možná dnes plné seznamky ale s fungujícími vztahy to bude asi už horší...Bez toho že každý přinese nějakou oběť to prostě fungovat nebude.

janm*

Viděli jste například někdy zvířata aby diskutovala o tom kdo například nakrmí mladé? Je to tak určeno a tečka a díky tomu to funguje.

culdabulda1*

"zatínat zuby" nikdo dlouho nevydrží a je to blbost, ale aby bylo soužití dvou lidí funkční a trvalé, je třeba se spolu naučit žít - tj. hlavně se vyrovnat i s nedostatky toho druhého a naučit se je buď ignorovat, nebo přijmout a hlavně se domluvit po dobrém - pokud Vám ovšem na partnerovi záleží...

Pokud ho milujete, musíte prostě "milovat" i jeho chyby, pokud to nedokážete, pak nemá takovej vztah žádný smysl - ani ten chlap se nesmí cítit jako "služka" !

janm*

Tím zatnutím zubů myslím, že člověk by měl umět občas něco vnitřně překonat nebo přijmout, pokud toho není schopen, není schopen jisté oběti ze své strany pak to fungovat nebude...

hodnocení

0x

Pokud spoléháte na důvtip a empatii partnera, tak se ničeho nedočkáte. Muži samozřejmě důvtipní a empatičtí jsou, ale v převážné většině úplně jiným směrem, než by ženy uvítaly. Musíte vzájemně hovořit. Ne v příkazech a zákazech, ale s úsměvem sdělovat pocity. I nepříjemné.

Nechcete se cítit jako služka, ale málo píšete o konkrétních situacích. O jaká jídla se jedná? Je to svíčková, masová roláda a jiná složitější jídla? A požaduje je partner ultimativně? Nebo má rád naprosto jednoduchou krupičnou kaši a mile sdělí, že by na ni měl právě teď velikou chuť?

Proč nemíváte náladu? Zkuste se víc než na vaření zaměřit na svoji špatnou náladu. Problémy v práci? Zdravotní stav? Když je dobrá nálada, jde práce od ruky a partnerova přání se plní docela s chutí. Však i on někdy plní ta Vaše, ne?

par
hodnocení

Je to přece fuk na co má zrovna chuť, když si to umí sám uvařit, proč to chce po mně? Z pocitu nadřazenosti? *ee*

hodnocení

0x

@par - Takže rada zní "sepsat ultimata a naučit se zatínat zuby" !
Buď nerozumíte psanému textu, nebo nerozumím já vám. Napsala jsem: "...připravila bych si (klidně písemně) návrh toho, jak se budete oba na domácnosti podílet, předložila s tím, ať se rozmyslí (třeba do týdne) jak by si to představoval on a pak se dohodneme".
Kde v tom vidíte "ultimátum" a "zaťaté zuby"? Podstatný je ten pokus o dohodu - ale dělá to na mě dojem, že do té se vám nechce.

par
hodnocení

Rozumím, ale nečetla jste asi rady Janm, jinak sepisovat si podmínky soužití se dost podobá ultimátu, asi by to zbagatelizoval :)

Vám se do jakéhokoli řešení nechce, že?

par
hodnocení

Tak v tom máte pravdu, nejraději bych byla nemuset tohle řešit a nechat to na někom zkušeném nebo aby on byl osvícen a prozřel :)
janm*
O ultimatech nebyla řeč, řeč byla o dohodě mezi dvěma rovnoprávnými lidmi, po vzájemné shodě by měly obě strany tuto dohodu o dom. pracech co nejlépe plnit, zatnout zuby znamená snažit se dohodu plnit i když se mi zrovna moc nechce to platí pro obě strany. Dohodnete-li se že vařit nebudete bude on,pak bude on, a vy třebas spravite WC a upevnite polici,jak se domluvíte. Vzájemné si pak mají lidi sloužit on tím ona tím z důvodu lásky dle vaší dohody,nadřazenost ten pocit plyne z pocitu méněcennosti jednoho nebo druhého, soužití je o vzájemné službě tady neplatí vztah nadřízený podřízený jako v zaměstnání.
janm*
Nebo jinak, když nechcete vařit tak uvaří on a dá jídlo na stůl, vy pak zato budete třeba vysávat luxovat byt, nebo naopak,co si zvolíte, je to vzájemná služba a měla by být z lásky.
par
hodnocení

Nejlepší pocit bych asi měla dělat vsechno společně nebo projevit aspoň snahu pomoci, zkrátka být si blízko a ne si provokativně válet šunky když druhý kmitá *jasne*
janm*
Tak mu řekněte, když se válí: "Nemůžeš mi s tím pomoct?"A pokud se mu nechce tak to přerušte a počkejte dokud nepomůže např. s jídlem nebo nádobím jídlo nebude až vstane budete pokračovat, co je na tom těžkého?
par
hodnocení

Janm - žijete v páru? Tohle u vás reálně funguje, nebo si to jen tak představujete virtuálně? *sok*

@par - U vás to nefunguje nebo jste to ještě nezkusila?

Sklon ke komandování je povahový rys - a hodně záleží, jak je výrazný (tj. dá-li se s tím vůbec něco dělat). Jestliže vám to vadí, musíte se tomu buď zkusit vzepřít, nebo se s partnerem rozejít. Jinou cestu nevidím. Mě třeba vaření baví, ale kdyby mě někdo vyloženě komandoval (a navíc sám třeba nic moc nedělal), nelíbilo by se mi to ani trochu a určitě bych se do plnění takových rozkazů nehrnula...

janm*
par- proč bych si to měl představovat, vždyť to je zcela normální ne? Když bylo třeba pomohla bez říkání nebo se stačilo zmínit, přece není tak těžké se zeptat, mohl bys mi s tím píchnout? Co je na tom špatného přece normalni komunikace ne?
par
hodnocení

No tak jsem tu radu zrovna zkusila a co myslíte? Řekl "vždyť ty jsi přece šikulka- to zvládneš sama".. A je vymalováno! Takže tomu říkáte snadné řešení? Mohu se jen vztekat za jeho frajersky vykutálenou lichotku.*frajer*
janm*

Odpověď je : "Ne nezvládnu to sama, promiň ale jestli mi s tím hned teď nepomůžeš, večeře nebude." Normálně si před něj sedněte vypněte sporák nechte co máte rozděláno i kdyby se to zkazit mělo a hotovo, počkejte si na reakci, pokud ani pak nic neudělá a bude stále "nad věcí" tak tu večeři prostě schválně nedodělejte a počkejte až bude mít hlad. Další odpověď zní : "Nepomohl jsi mi večeře nebude" a kdyby jste si chtěla rejpnout tak dodáte : "Jsi přece šikulka ty se něčím zasytíš.

janm*

Musí to takto být, musíte trvat na tom že večeře nebo oběd nebude protože pokud je skutečně lenivý, tak s takovými lidmi nehne nic vyjma toho až dostanou opravdu hlad anebo je jim zima, pak teprv začnou něco podnikat. A ještě můžete dodat tak když jsi mi teda nepomohl a já to nedodělala tak zařiď večeři jednou ty, třeba...

janm*

Ovšem před tím měla být ta rozmluva o tom, že se cítíte být přetížená a vážně od něj chcete pomoci s domácností, klidným tónem.

michalverner
hodnocení

0x

Nějak mi připadá že se z těch vašich rad vytrácí celý princip vztahu.Čtu tu o služkách,podřizování,sepisování apod..To myslíte opravdu vážně?Kam z rodiny zmizela ta milující žena.Ta žena které měl muž důvod si vážit.Ta která se neviděla na prvém místě.Ta co to vše dělala z lásky.Co třeba už skončit s tou sebelítostí.Co se tazatelky týtá...odejděte od něj.Jak to vnímám?Jako vaši lenost a nezájem.Najděte si někoho komu se bude líbit že budete dělat jen pokud se vám bude chtít.Já osobně bych ženu jako jste vy nechtěl ani náhodou.

liska5

Ženská má z principu vařit, starat se o chod domácnosti... Tohle, když jsem řekla, tak se do mne pustily mladé kolegyně v práci, že si snad dělám srandu, že stejně tak má vařit chlap. I snacha v tom spatřila útok tchyně na svoji osobu. A to znám i paní na MD, která čeká, až přijede manžel z náročné práce, aby vykoupal děcko.

par
hodnocení

Michale ! Jste nëjak mimo, já jsem ta co maká, on je ten co lenoší !
liska5

Jsem jiná generace a nedovedu si představit, že by mi v kuchyni rozhodoval chlap. Ten ale musí dělat plno jiných prací. A tak má být /jako údržba/, už vybaven ze své původní rodiny. A pokud má volno a já toho mám moc, tak nebude ležet, ale s něčím mi pomůže i v té kuchyni. To si pak musím říct. Ono to je jinak v paneláku a jinak na baráku se zahradou.

liska5

Jsem jiná generace a nedovedu si představit, že by mi v kuchyni rozhodoval chlap. Ten ale musí dělat plno jiných prací. A tak má být /jako údržba/, už vybaven ze své původní rodiny. A pokud má volno a já toho mám moc, tak nebude ležet, ale s něčím mi pomůže i v té kuchyni. To si pak musím říct. Ono to je jinak v paneláku a jinak na baráku se zahradou. Stejně tak on mne potřebuje, když jsou nárazové velké práce / dřevo, uhlí, sklizeň/

@michalverner - Já osobně bych ženu jako jste vy nechtěl ani náhodou.
Hm - a co nabízíte vy, krom toho, že jste se náhodnou shodou okolností narodil jako chlapeček?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]