Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik vydělávat?

Od: tazatelka odpovědí: 43 změna:
Dobrý den, kolik bych musela vydělávat abych utáhla garsonku za 6000 nebo byt za 10000
Sama? Teď vydělávám 11000 zhruba někdy i míň ale chci se osamostatnit. Díky.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
TAk matematika je jednoduchá. Sečti si měsíční výdaje - jídlo, oblečení, koníčky, telefon, doprava atd. K tomu připočítej to bydlení a ještě nějakou rezervu pro náhlé výdaje. Jestli vyděláváš 11.000, asi byt za 10.000 neutáhneš. A předpokládám, že nejsi někde na brigádě s nejistpu budoucností... Doporučil bych se taky poojlédnout po jiné práci, 11k je dost málo.

neco
hodnocení

0x

Tak asi bydlení 6000/10000 + 1000-2000 jídlo pro 1 osobu + 2000 elektřina/voda/kosmetika + autobus, pokud dojíždíte 500 + 2000 rezerva pro náhodné výdaje? Celkem 11500-16500 Kč by mohlo stačit podle mě

Jídlo 1000-2000? To chroupeš kořínky?

Taky se mi zdá 1000 - 2000 za jídlo málo. 2000 elektřina/voda/kosmetika + autobus? Kde máte mobil? Kde máte internet? Kde máte odpady? Kde máte věci do domácnosti? Kde máte léky a vitamíny? Vezmu to podle sebe, žiju skromně, občas si udělám radost jídlem z restaurace, a výdaje kromě nájmu mám přibližně 6000 - 7000 Kč za měsíc bez nájmu. Je v tom jídlo, léky, kosmetika, autobus, koníčky apod. Jinak řečeno, aby člověk nějak slušně vyžil, když má dát 6 000 na nájem, a ostatní věci pořešit, aby ušetřil něco, tak je ideální, aby bral okolo 18 000 až 20 000 Kč čistého.

tazatelka
hodnocení

Beru stravenky v hodnotě 2000 a do práce bych nemusela dojíždět. Pravé ale chci si najít jinou práci.
Teda kdybych se nastěhovala do města kde bych měla práci.

Chci říct, že jen vy víte, za co utrácíte a tak, zapisujte si to celý měsíc výdaje, a uvidíte, kolik potřebujete.

Pokud jíš v práci za dotovanou cenu (jídelna, stravenky...) tak prakticky potřebuješ nějaký ten rohlík nebo buchtu k snídani a něco k večeři. Podle mě se to dá.

lmgify
hodnocení

0x

Platit 10k za byt se mi zdá jako blbost. Proč by jsi splácela hypotéku na byt někoho jiného? Splácej hypotéku na vlastní byt! Založ si stavební spoření nebo si půjč peníze od známých na splacení minimální jistiny bytu nebo částky, od které banky nezkoumají výši příjmu, kup si vlastní byt a splácej tu hypotéku+půjčku od známých (dohromady s pojištěním a povinnými poplatky za byt těch 10tisíc měsíčně, které bys předtím nalila nějakému spekulantovi s bytem).

Je úsměvné radit někomu s podprůměrnou mzdou a nejspíš bez úspor hypotéku. Na tu v tomto stavu nemá šanci dosáhnout.
tazatelka
hodnocení

Myslím podnájem..nechci hypotéku..
lmgify

@libor007: zjevně jsi vůbec nepochopil tu radu, jak utratit 10k za bydlení :(

lmgify ale ona s takovým příjmem a pravděpodobně minimálními úsporami nemá absolutně šanci na hypotéku dosáhnout. Proto je prakticky jediná možnost podnájem.
Já to pochopil. Sám mám hypo. Pro tazatelku je to ale v současné situaci naprosto nemožné.
Za 10k by možná měla tak na garsonku před rekonstrukcí (6.000,- splátky, 4000,- služby a fond oprav). Já platím taky 10k měsíčně za nájem a do hypo bych aktuálně nešel. Je to i o svobodě kdykoliv se odstěhovat za prací jinam po čr...
avh

Doporučovat pouze půjčky a hypotéky je hovadismus. Naši dědkové a babky žili z ruky do huby a nepůjčovali si. Zásadně spořili, po koruně sice, ale spořili. A navíc když došlo na nemoc nebo jinou ztrátu příjmu/práce byla tu hotová rezerva. Nemohli sice denně chlastat, hulit, drogovat, neměli Mercedes, nebyli každý rok u moře na druhém konci světa aby byli "in”, a přesto se něčeho dopracovali. Na nábytek třeba šetřili několik let, ale nikdo je nemohl existenčně ohrozit a ponížit. Na ně žádnej exekutor nedosáhl.

Půjčky nejsou pro chudé, půjčky jsou pouze pro bohaté. Toto je v médiích tabu, protože z reklam mají těžké prachy. A je navíc zajímavé, že reklama proti lichvářům neexistuje.

hodnocení

0x

Dobrý den. Pročtěte si tuto diskuzi, třeba Vám to pomůže udělat si nějakou představu o financích. Ono záleží na tom, jak moc je člověk náročný a jak se dokáže případně uskromnit, když poplatí vše potřebné co je spojeno s bydlením.

poradte.cz/...

gbbcx
hodnocení

0x
Tak 25000 hrubého je taková minimální rozumná částka, aby člověk důstojně vyžil. Ale vyskakovat si s takovým platem rozhodně nebudete.

Jenže většina pracujících má pod 20 000kč! a ne 25 000

tazatelka
hodnocení

No to je pravda . Kdysi jsem dělala dělníka ve výrobě . A brala jsem míň jak za úklid
Většina pracujících má pod 20 hrubého? To se mi nějak nezdá, když medián je kolem 30 tisíc ;)
tazatelka
hodnocení

Ta firma krachla..moc neprosperovala

Medián - to jsou kecy stejně jako statistika.Prostě jen pěkně zaobalená čísla!nevěřte novinářům a...

gbbcx
To je absurdní. Příjem pod 20 hrubého má z mého okolí jen babička, která bere starobní důchod! Neznám nikoho u nás v krajském městě, kdo by pracoval na plný úvazek a měl pod 20 hrubého. Tak nízký plat v dnešní době hodnotím jako naprostý nedostatek snahy najít si normální práci.

No jo, další který věří všemu co se napíše.Co takhle sdělit kde se berou takové peníze? a na jakých postech. Neříkej že pracuješ někde na stavbě třeba ,nebo jako ulkízeč-ka!?

Kolem 18 000 hrubého je běžný plat v našem okresním městěa v pár okolních!

To jako fakt? Tak málo jsem před 5 lety neměl ani jako nástupní mzdu. A to si nemyslím, že vydělávám nějak hodně... Dneska mít hrubou pod 30, tak hledám hned jinde, vždyť je tolik volných míst :)

Tak mi takový VOLNÝ post pojdte ukázat.Možná jen pro známé a to pkd možno ještě vzdělání v daném oboru.Ale jak kde jsou na tom v některých okresech ještě hůře !

olinl

mikihans-BOHUŽEL má diesel pravdu s úrovní platů v okresních městech. Ve fabrice na šrouby pro auta (a nejen auta) co mají ve vlastnictví japonci máš výplatu jako dělník/operátor výroby čistého 16 až 19 ooo,-Kč(podle provozu), ale jako elektrikář (odborná práce) máš cca 30 ooo,-Kč a to o třech šichtách, pracovních sobotách a nedělích nemluvím. Noví lidé přijdou a do třech měsíců už je tam nevidíš, protože ani nevěří, že třetí výplata bude vyšší.. Vedení se diví, proč lidi odchází *bzum*, přitom jedna bedýnka s pár šroubama pro BMW vyjde přes deset tisíc Kč.. Mzdy v krajských městech jsou pochopitelně vyšší. Skladník na VZV 26ooo,-Kč čistého. No a dělník cca 10km od okresního města na přebírání plastových dílů, pytlů, fólií apod. 12 až 14ooo,-Kč čistého-REALITA. Je to samozřejmě o lidech a jejich životních nárocích, možnost dojíždět a trávit čas na cestě za lepším, ale když vidím ty vyžírky ve sněmovně a parlamentu, slyším o odměnách a zlatých padácích pro různý "ředitele" který dotuje většina manuálně pracujících lidí, tak se mi chce zvracet.

diesel: seznam volných míst u nás ve fabrice (střední Morava) má 13 položek THP a 12 dělnických (u většiny je na jednu položku několik pracovních míst). Platy jsou různé, a le v zásadě nijak příliš nevybočují z průměru.

Jethro-ono ne všude je to stejné!

Na náborovém letáku Lidlu-JH je nástupní plat o 4000 nižší než v sousedním okresním městě!

olinl: možná jsem to úplně nepochopil, ale rozdíl 10 000 (i větší) mezi nekvalifikovaným a kvalifikovaným dělníkem je podle mě úplně v pořádku (a VZV je taky kvalifikace, leckde docela žádaná).

diesel: nástupní platy jsou kapitola sama pro sebe. Může být nástupní plat 20 a potom 25, a jinde může být nástupní 24 a potom 25. Práce je zboží a platy podléhají podobnému marketingu jako tvorba cen.

Jasně ,já to uvedl ten nástupní jen pro příklad.Ono se říká "když ptáčka lapají,krásně mu zpívají" ale i tak to odráží, že jsou regiony,města ,místa z rozdílem platů za jednu a tutéž práci.Takže když někde je za něco plat 30 000 tak jinde za tutéž může být jen 20 000 či méně,nebo naopak více.

hodnocení

0x
Při nájmu 10.000,- bych bral minimum tak 18.000,-(čistého).
Rozpis: nájem 10k, jídlo 4,5k, potřeby do domácnosti 600,-, sport/koníčky/hospoda 1000,-, pojistky 1000,-, telefon 500,-, ostatní 400,-
A to se budete hodně krotit.
tazatelka
hodnocení

Tel platím okolo 1500. Do hospody nechodím..ale pravdou je že pokud se dostanu na školu pro dospělé..tak mě to bude něco stát
Tak se zkuste i podívat, kde lze na výdajích ušetřit. Např. tel mám neomezený tarif + 2GB dat za 400,- měsíčně a to opravdu bohatě stačí. 1500,- je hrozně moc.
tazatelka
hodnocení

Mám tam internet..používám to jako foťák..fb . Prakticky to mám místo počítače. Vyřizují tam KB . Emaily.

Já třeba nemám tarif, ale virtuální předplacenku a za mobil utratím přibližně kolem 200 korun měsíčně. Počítáno volání, SMS i internet.

hodnocení

0x

Sečíst výdaje a podle toho začít vydělávat + něco navíc.

Ale při dnešních cenách atd, by měl být výdělek cca 30 tisíc čistého, aby si člověk mohl i něco dovolit a nemít třeba kvůli tomu nějaký přivýdělek, aby toho dosáhl.

Souhlas. Když to tak vezmu, tak jen pravidelné, pevné výdaje mám okolo 28tis měsíčně. A to člověk ještě musí brát neplánované výdaje a případné splátky...

Taky záleží na místě pobytu. Jinak stojí živobytí v Praze a jinak v Tvarožné Lhotě.

m123*
hodnocení

0x

Zkuste si jeden měsíc zapisovat veškerou vaši útratu. K tomu si přičtěte výdaje za bydlení a máte výsledek.

Mmch. ta vaše platba za mobil je hodně přestřelená. Taky používám na vše co jste psala a platím cca 300,- měsíčně. Pokud byste žila "rozumně" , tak by vám i těch 11 tisíc + 2 tisíce ve stravenkách stačilo.

6 tisíc bydlení, 1 tisíc na jídlo + stravenky, 500 mhd, 500 mobil, 500 spoření, 200 drogerie. Zbytek máte na blbinky / kosmetika, restaurace, koníčky / .

Taky jsem žila za tuto výplatu v bytě za 6 tisíc a to jsem zvládla jezdit i ob rok k moři.

maxipes

Pravda na jídle se dá ušetřit, musíš se uskrovnit, dnes např, polévka čínská za 5 Kč, jogurt za 10 Kč a salát ze zelí. Občas mi přinese jídlo dcera co jim zbyde, je samoživitelka s 2. nezaopatřenýma dětma. Jsem důchodce asi tak.

jd97*
hodnocení

0x

Ideálně 20tis čistého a i tak to bude jen tak tak...
Já osobně mám +/- 33tis čistého, bydlím sám v Praze v 1+kk abych ušetřil, co nejvíc... Platím 8tis + energie. To máme cca 12tis jen za bydlení. Do toho platím ještě 6tis leasing na auto, to už jsme na 18-ti... Pak cca 3tis projezdím v autě a jím za stravenky 1500 + většinou 1000 ze svého. To už jsme na 22tis (+1500 stravenky). Do toho přichází mobil za 500Kč/měs. To je 22500Kč. Samozřejmě je také důležité si života užívat, takže ještě musím platit nějakou tu zábavu, sem-tam jídlo v restauraci a ejhle, už jsme na pomalu na 25tis. Zbytek odkládám na horší časy... Vzhledem k tomu, že mám spíš něco lehce přes 33, tak většinou měsíčně odkládám cca 8-10tis.
A i přesto, že mám tolik, kolik mám, tak i tak si vůbec nemohu vyskakovat a vím, že to není žádná sláva. Mohlo by být i lépe...

Docela se bavím, když tady čtu, jak ráce vypočítává: má 33 tisíc čistého...blablabla...a nemůže si vůbec vyskakovat.

Myslím, že mnoha lidem by slušela skromnost. Jsem důchodce a těch 33 čistého mám skoro za 3 měsíce. A co mi zbývá?

Je lepší žít skromněji, ten kdo je rozhazovačný, pokud se něco stane a peněz ubyde, velice špatně se s tím vyrovnává. Lepší žít s málem a když je někdy náhodou víc, o to je to pak příjemnější. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]