Nejste přihlášen/a.
Přeji dobrý den.
Zaujal mě tento článek o jízdě v jízdních pruzích:
Doposud jsem si myslel, že v obci na silnici s více pruhy, můžu jet v levém pruhu, když budu na další křižovatce odbočovat vlevo. V článku je ale uvedené, že rychlejším vozidlům musím uhnout do pravého pruhu.
U nás je taková situace, že na silnici v obci je křižovatka a za ní je přidaný pravý pruh (původní zůstává průběžně jako levý). Asi po 500 m je další křižovatka na které odbočuji vlevo. Praktikoval jsem to tak, že jsem po projetí první křižovatky zůstal v průběžném levém pruhu a před další křižovatkou jsem se zařadil do odbočovacího pruhu a rychlejší vozidla mě předjížděla v pravém pruhu (na daném úseku je povolená max. 50, ale hodně řidičů tam jezdí 70 i víc km/hod).
Zajímalo by mě, jestli se dopouštím přestupku, když jedu v levém pruhu?
V daném místě je dost silný provoz a když bych vjel do pravého pruhu, abych pustil ty, kteří jedou rychle, tak před křižovatkou, kde odbočuji, je velký problém se do levého odbočovacího pruhu dostat.
Poraďte, prosím, jak takovou situaci řešit.
Jezděte dál tak, jak jezdíte. To uvolňování nejlevějšího pruhu je zjevně myšleno pro případy, kdy je protisměr oddělen a odbočuje se mimoúrovňově, tedy pouze vpravo.
Přejet na poslední chvíli do levého pruhu kvůli odbočení a případně zastavit a dávat přednost protijedoucím je nebezpečnější, než jet v levém a postupně zpomalit.
Krom toho, teorie, že zločinec má vždy přednost nemá oporu v zákoně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.