Nejste přihlášen/a.
Hezký podvečír.
Jsem při prohlížení FB narazil na tuhle hlášku. Měla být pronešena při ranním stávání.
Kdo chce vidět trajfidličky, ať dá oči na vidličky. Co tím mohlo být myšleno?
To zní jako počeštělé Drei Fideln (tři "houslové"nástroje = housle, viola, malá basa), což byl prý základ hudební skupiny v Čechách.
Oslava s muzikou asi začala hned ráno nebo jak mám chápat ty oči na vidličkách.
de.wikipediaTEČKAorg/wiki/Husle#Fideln_in_Tschechien
Tak někdo chytřejší než já už to zodpověděl: Jaký je význam přísloví "Kdo má rád husličky, musí dát oči na vidličky"
Navíc podle jedné diplomové práce: Mít oči na vidličkách = být nevyspalý
Ta fotka na té německé Wikipedii je z Jihlavy. Spojením "v Čechách" jsem myslel v ČR (německy Tschechien). Wiki článek nerozlišuje Čechy/Moravu.
Ještě mě napadlo z jiné verze toho přísloví ("Kdo poslochá husličky, musí dať oči na vidličky."), že "oči na vidličkách" může být "nevyspalý" proto, že kapela hrála dlouho do noci/rána a když druhý den člověk vstával, tak byl logicky nevyspalý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.