Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co jsou Trajfidličky?

Od: keebleek® odpovědí: 3 změna:

Hezký podvečír.

Jsem při prohlížení FB narazil na tuhle hlášku. Měla být pronešena při ranním stávání.

Kdo chce vidět trajfidličky, ať dá oči na vidličky. Co tím mohlo být myšleno?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

6x

To zní jako počeštělé Drei Fideln (tři "houslové"nástroje = housle, viola, malá basa), což byl prý základ hudební skupiny v Čechách.

Oslava s muzikou asi začala hned ráno nebo jak mám chápat ty oči na vidličkách.

de.wikipediaTEČKAorg/wiki/Husle#Fideln_in_Tschechien

doplněno 14.05.19 02:41:

Tak někdo chytřejší než já už to zodpověděl: Jaký je význam přísloví "Kdo má rád husličky, musí dát oči na vidličky"

Navíc podle jedné diplomové práce: Mít oči na vidličkách = být nevyspalý

hodnocení

Děkuji za příspěvek. Dobrá práce. Územě to mělo snad patřit někam na Moravu. Ještě jednou děkuji.

lmgify

Ta fotka na té německé Wikipedii je z Jihlavy. Spojením "v Čechách" jsem myslel v ČR (německy Tschechien). Wiki článek nerozlišuje Čechy/Moravu.

Ještě mě napadlo z jiné verze toho přísloví ("Kdo poslochá husličky, musí dať oči na vidličky."), že "oči na vidličkách" může být "nevyspalý" proto, že kapela hrála dlouho do noci/rána a když druhý den člověk vstával, tak byl logicky nevyspalý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]