Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návštěva kostela - co si o tom myslíte?

Od: verici odpovědí: 18 změna:
Dobrý den, docela teď uvažuji o návštěvě kostela . Ale dřív vám napíšu jeden příběh . A chci znát vaše názory.
Jedna moje bývalá přítelkyně, kamarádka ..
Bylo to těsně před štědrým dnem málem uhořela v autě , auto měla ohořelé až pod nádobku. Ale nic se jí nestalo a byla zachráněna v čas.
O pár měsíců později na služební cestě..navštívila kostel ve městě kde ještě nikdy nebyla . A tamní farář...ji povídá že teprve přišla poděkovat za to co se jí stalo . Jak to mohl vědět? V novinách to nebylo.
Ani na internetu..
A ještě druhá otázka .
Já teď osobně chci navštívit kostel protože mě vnitřně něco trápí . Pomohla vám někdy návštěva kostela? Děkuji za odpověď. Krásný večer všem.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

culdabulda1*
hodnocení

4x

návštěvou kostela nikdy nic nezkazíte.

lidus*
hodnocení

3x

Co je mezi mnou a Bohem, dotoho nikomu nic není a kostel k tomu nepotřebuji. Do kostela chodím ráda na varhaní koncerty a když někde jsem, tak se v neznámem kostele podívám.

Ne, návštěva kostela mi nikdy nepomohla a ani vám nepomůže pokud nejste věřící.

Krásný večer i vám. L

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, vyzkoušejte si více kostelů (každý od jiné církve) a porovnejte, která církev má k Bohu blíže, resp. pro kterou z nich toho Bůh udělá více (a tak i pro Vás). Možná zjistíte, že Bůh je má "na háku" všechny. Zdravím!

iz*

@Ben, podle mne je to spíše naopak > všechny církve mají "na háku" Boha i věřící.

liska5
hodnocení

1x

Kdysi jsem se v jednom krajském městě zašla podívat do kostela jako na historický objekt. A zrovna tam farář vedl řeč. Abych nerušila, zalezla jsem do lavice a zaposlouchala se. Mohu říci, že to, co povídal, bylo velmi užitečné a zajímavě podané. Týkalo se to mezilidských vztahů, partnerství. Žádné zkostnatělé fráze. Po hodině jsem vyšla opravdu o něco moudřejší.

vilik*
hodnocení

1x
Myslím, že se při vašem trápení můžete podívat i do kostela.
Ten prostor je jako stvořený pro rozjímání a třeba zrovna tam dojdete k nějakému způsobu řešení. Ovšem stejně tak se vám to může povést i jinde, protože důležité je přijmout vnitřně názor, že chcete řešení nalézt. To může pak zprostředkovat právě i dobrý společník, rádce, vážená osoba, autorita. Mezi takové může patřit jak lékař, tak kněz nebo psycholog. V naší společnosti je lépe přijímáno hledat pomoc hlavně odbornou, protože se lidé bojí získané možné závislosti na víře, zejména na různých náboženských skupinách a sektách, kde primárně jde spíše o vliv na takového jedince.
Jestli konkrétně vám návštěva kostela pomůže nebo ne, nedokážu odhadnout. Ublížit by vám ale rozhodně neměla. Rozhodně doporučuji seznámit se se základními fakty o víře, o symbolice, o nauce církve. Patří to k naší kultuře a nikdy nevíte, kdy se to může hodit.

hodnocení

0x

Dobrý den. Pokud nejste věřící, tak se k tomuto neupínejte a nedoufejte v pomoc.. Nepomohlo by Vám spíše navštívit psychologa a svěřit se s problémem jemu?

hodnocení

0x

Návštěva kostela mně osobně nikdy nepomohla. Možná jednou, ale rozhodně jinak, než myslíte - byla jsem tehdy ve Skotsku jako au-pairka (můj první z mnoha pobytů) a holčička nechtěla jít s maminkou do kostela. Byla to věřící rodina. A já chtěla pomoct rodičům, tak jsem řekla, že půjdu taky. Měla jsem z toho tehdy dobrý pocit, takže mi to pomohlo ;) mmch, návštěva kostela je pro ně něčím trošku jiným než u nás. Setkání s lidmi stejné víry, krásný zpěv a aktivity, žádné modlení v tichosti, naopak legrace a podle mě i dobře využitý čas.

Ale znám lidi, kterým víra (ne jen samotná návštěva kostela) pomohla a pomáhá. Žila jsem ve Španělsku, o lidech, pro něž je víra součástí denního života, něco vím. Na jednu stranu chápu, proč je u nás víra vnímána často negativně, ale u nich jsem naopak chápala, proč bez ní nemohou žít. Víra tady a víra tam jsou rozdílné. Jestli myslíte, že Vám návštěva kostela pomůže, běžte, není důvod se tomu vyhýbat. Přinejhorším se Vaše očekávání nenaplní, nic víc.

Koukám, že ta moje první věta vyzněla dost nekompromisně :-D tak to být nemělo... chtěla jsem spíš říct, že víra sama o sobě pro mě prostě není. Nějaké podružné vlivy tam asi budou, a pak i z hlediska toho, co jsem viděla ve Skotsku a Španělsku, ji zdaleka nevnímám tak negativně jako spousta Čechů (aspoň mnoho z mého okolí...). Takže to berte jako takovou přímou odpověď na Vaši otázku... a zbytek je popsán dále...

liska5
hodnocení

0x

A mluvil mladý moderní člověk. /To patří k prvnímu mému komentáři. Omylem je to tady.

liska5

A k té kamarádce. Zřejmě je to jakési pravidlo, že člověk, i nevěřící, když z něčeko o vlásek vyvázne, má pocit poděkovat Bohu. Až takový archetyp... A farář si je toho vědom. /Mnozí jsou dobří psychologové./

hodnocení

0x

Mně pomáhá často, resp. posiluje mě vždycky (a jsem věřící). Klidně tam běžte, on vás tam nikdo "neukousne". :) V městských kostelích si vás ani nikdo nevšimne.

verici
hodnocení

Jsem věřící..ale věřím na anděli..a psychologové nwm..mám špatnou zkušenost

hodnocení

0x

Pokud navštívím nějaký kostel, je to jen ze zájmu o historické památky. Nic jného zde nehledám. A církev mě nezajímá.

jezevec*
hodnocení

0x

Určitě ti to neublíží. Taky občas do nějakýho kostela zajdu, ne že bych chodil vyloženě cíleně na mši, ale když kolem nějakýho jdu, vejdu často dovnitř a pár minut tam strávím rozjímáním o tom, co mě trápí. Nějakým záhadným způsobem to u mě opravdu funguje...

ella12*
hodnocení

0x

kostel je vždy postaven, tam kde jsou vyšší vybrace. Ale opravdu si myslíš, že nějaký starý děděk ti pomůže aby si byl blíž k bohu a k tomu znásilňuje děti? asi nepravděpodobné. Zkus si jen vzpomenout, co vše křesťanství provedlo v historii upalování, vraždění atd...

Návštěva kostela nemá nic společného s duchovním správcem.

Ano, dříve se vždy pečlivě hledalo energetické místo ke stavbě kostela, můžete tam třeba v klidu rozjímat. Avšak není potřeba docházet do kostela, abychom byli k Bohu blíž, to můžeme být kdekoliv. Komu je v kostele dobře, at tam tedy chodí, nebo ho zajímá architektura či vitráže, nemyslím si o tom nic, je to každého věc. Stejně tak si nemyslím nic o lidech, kteří navštěvují hrady, zámky, plovárnu nebo chodí do lesa. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]