Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu být levačka?

Od: nagerka odpovědí: 4 změna:
Ahoj. Už v 1. třídě jsem to měla tak, že jsem do písanky psala pravou, diktát levou atd... Pak jsem se rozhodla pro praváctví, protože oba rodiče jimi jsou. Ted se mi zdá, že začínám opět používat víc levačku. Mohu být tedy levčkou úplně? Nemělo by to komplikace? A jsou nějaká cvičeni ,nebo tak, k upevnění 1 ruky? Děkuji. :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Sepni ruce, propleť prsty obou rukou, a u které ruky je palec nahoře, ta ruka je dominantní, tj když je levý palec na ruce, jsi levák. Na Tvém místě bych to ale neřešila, myslím, že to je v dnešní době úplně jedno. Před 5O lety to byl problém být levákem, ale dnes se to neřeší, a je to dobře. Piš tou rukou, s kterou se Ti píše lépe a netrap se tím...

doplněno 23.11.12 21:04:

oprava - když je levý palec nahoře... To je taková zkouška leváctví či praváctví, a opravdu funguje - protože já jsem např. levák, mám levý palec nahoře, a když dám nahoru pravý palec, je mi to nepříjemné, prostě to nejde...

shlaighter1
hodnocení

0x

No.. Záleží, jestli vám levá vyhovuje skutečně víc. Výrazné komplikace by to asi nemělo, ale přece jenom praváků je většina, takže je všechno víc přizpůsobené (počítačová myš, ...). Skutečně záleží na vašem rozhodnutí.

;)

askmenow*

Počítačová myš, pokud není ergonomicky tvarovaná, je vhodná pro oba typy, klikání jde přepnout v nastavení počítače.

Jinak myslím, že problémy by to nést mohlo, pokud si matně vybavuji cosi, co jsem dávno četla, dochází k přetěžování jedné hemisféry, což může způsobovat různé komplikace, a pokud se nepletu byly to věci jako učení, koktání atd. Přemýšlím, kde by byůli schopni nějak odborně prověřit, na kterou ruku jste doopravdy orientovaná, napadá mě jen pedagogicko-psychologická poradna, ale ani tou si nejsem jistá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]