Nejste přihlášen/a.
On je trochu problém v české zaprděnosti. Spousta Čechů nedokáže pochopit, že česká kuchyně opravdu není tou nejlepší na světě a že gastronomie nekončí nadívaným bůčkem s knedlíkem a zelím. Spousta Čechů se bude předem ošklíbat nad čímkoliv, co nepochází z jídelního lístku zaflusaný pivnice na periférním nádraží. Krevety? Bléééé! Cibulová marmeláda? Blééééé! Sushi? Blééééé! Sice jsem to ještě nejedl, ale vypadá to divně a Mařka z kravína říkala, že je to hnusný...
Smažený sýr s brusinkama je podle mého názoru naprosto v pořádku.
A co si myslíš že, jsem ještě nejedl v cizině? Podle tvého kometare, mínim že sám jsi zaprděný Čech Že jsem se vůbec ptal...
Peťane možná jsi úplně nepochopil, jak to bylo míněno, myslel jsem to tak, že se tu spousta lidí ofrňuje nad něčím, co nikdy neochutnali. Bavoráci třeba k bramborákům často servírují jablečné pyré. A světe div se, chutná to fantasticky, ale kdybys to na letní zahradní párty předložil bandě kamarádů, polovina se štítivě odvrátí, aniž by to ochutnali.
Prostě jiný kraj - jiný mrav...
V Ikei se třeba ve velkém pojídají masové kuličky, hranolky a brusinkový džem a nikomu se to divné nezdá, naopak je to velmi dobrá kombinace, slané a sladké.
Poláci rádi sladká hlavní jídla. Běžně mají sladké polévky. Něco, jako naše zředěná ovesná kaše. To mne moc nebralo. Co je ale hodně dobré, jsou vepřové jazyky v polské omáčce, ve které jsou mandle rozinky,trochu rybízové marmelády, suš.švestky, citron... Základem je zahuštěný vývar z těch jazyků máslovou jíškou. Jazyky se pak oloupou- po přelití stud.vodou to jde dobře- a nakrájejí na kolečka do omáčky. K tomu domácí knedlík a super!
Jinak se moc nedivím, kečup je taky hodně sladký a běžně se dává k hranolkům. Sladkokyselá chuť brusinek se k tomu hodí.
Brusinky nejsou nic nepatřičného. Používám je spolu s plátkem citrónu a šlehačkou na dozdobení svíčkové. Ke smaženému sýru jsou trochu zvláštní, ale snědla bych je zvlášť.
A proč se divíte té mrkvi? Mrkev není přílohou, jak mylně uvádíte. Přílohou jsou hranolky, takže máte ten sýr tak, jak jste zvyklý od nás. Snad jen tatarka...
Ta strouhaná mrkev je něco navíc, jako salát, či kompot. Z té bych měla radost, mám strouhanou mrkev moc ráda, ale nerada ji strouhám.
To jsou daleko horší věci:
1) na expedici mladých botaniků v Bulharsku (rok 1969) jsme si dělali bramboráky. Někdo přinesl sklenici červené marmelády a bramboráky tím namazal. Jedla jsem to tehdy taky, byl hlad a nebylo to špatné. Ale od té doby jsem to už nikdy nezkusila.
2) k obědu v jídelně JZD byla bramboračka a pak smažené koblihy s marmeládou. Jeden strávník sedl ke stolu, koblihy s tou marmeládou rozlámal na kusy do polévky, zamíchal a pak to všechno najednou s chutí snědl.
3) známý, žijící ve městě, dostal v práci od kolegy domácí jitrnici. Taková dobrota. On ji vymačkal a rozetřel na krajíc chleba a na to namazal silnou vrstvu ovocného jogurtu. Jedl a moc si to pochvaloval.
Tak vidíte, Poláci na Vás nespáchali žádný atentát, kombinace chutí jsou někdy opravdu zapeklité. Jaga.
Ještě - kdo je to v polsku "paní čistička"? To by mě opravdu zajímalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.