Nejste přihlášen/a.
Tak mě zaujal článek na str. forum24.cz/... , myslím, že je to na diskuzi. Logicky bych považovala získání vzdělání na VŠ u nás za náročné jak finančně, tak lidsky. Proto si myslím, že by např. lékaři měli získat praxi v naší republice, neměli by hned odcházet do zahraničí a státem vložené prostředky do jejich vzdělání zúročit u nás. To, že jsou placení z daní i poslanci / na to má každý svůj názor / a další, stejně tak se dá říct že z daní je placená doprava, údržba měst, údržba a výstavba silnic a další. To, že dostanou dotace, to je zase z daní, ale zůstává to tady, silnice a doprava slouží v Česku. Připadá mi, že každý vidí jen peníze . Lékařů je málo, teď budu hledat zubního lékaře, můj odchází do důchodu a nemá náhradu. Kde to tedy jsme? Na jedné straně vyhazujeme peníze za studium vysokoškoláků a pak je klidně necháme odejít jinam. Proč tedy nestudují přímo v zahraničí? Naučili by se perfektně jazyk a při studiu by jistě měli možnost získat nějakou praxi na místě. Ale to by museli platit, ne? Jak to vidíte?
Odchod vzdělaných lidí za lepším probíhá stále. I v rámci našeho státu lidé odcházejí z podhůří do Prahy a málokdo se vrací. V rámci státu je možné proti tomu něco dělat - jsou to různé pobídky, aby se lidé vraceli. Mezi státy nic takového není a řada vyspělých zemí je na tomto vysávání mozků založena. V Evropě to vidíme na pobaltských zemích, kde většina mladých odchází na západ a doma zůstávají důchodci. Samotný stát proti tomu nemá moc obrany - platové podmínky nemůže zvyšovat na úroveň nejvyspělejších zemí a zákaz stěhování je taky obtížně realizovatelný. Za komunistů to řešilo tzv. vyplacení se ze závazku, kde emigrant uhradil náklady, které na něj společnost vynaložila. Ale ani to není řešením, protože stát stejně přichází o své nejschopnější. Bohaté státy ani nemají zájem řešit problém, který se jich netýká a díky kterému získají bezplatně kvalifikované pracovníky.
Povinnost odpracovat určitý počet let v republice, popřípadě školné může být řešením, jak vzniklou ztrátu snížit, ale stejně není schopno nahradit celkovou škodu, která odchodem kvalifikovaného člověka, kterého jsme tady více než 20 let vychovávali, nahradit.
Já to vidím tak, že by měli studenti za svoje studium řádně platit. Pak at si jedou za živobytím kam chtějí a nikdo jim nebude nic vyčítat. Vysosí ze státu peníze na drahá studia a místo aby to zplatili zpět, tak vydělávat a platit daně odjedou jinam. Pro mě je to obyčejná rozkrádačka na úkor všech. Když už je EU tak jednotná v příkazech a nařízeních pro všechny, když máme být prakticky jeden evropský národ, tak proč se v jejích jednotlivých guberniích jsou různé výdělky? Takže jsme jednotní jen když se to hodí těm bohatým?
V rámci EU mají tyto negativní důsledky snížit různé dotační programy, nejvíce snad dle účelu "Evropský fond pro regionální rozvoj", který má snižovat rozdíly mezi regiony, ale tyto programy snad už skončily, nebo brzy skončí (a obvykle byly stejně využity neúčelně).
Jinak se tímto problémem v rámci EU asi nikdo důsledně nezabývá a nepřichází s návrhy, jak to dlouhodobě řešit. Přichází se s chaotickými náhodnými řešeními, kdy se třeba některá organizace umístí do "chudého" státu, aby tam přitáhla i odborníky, ale protože rozdíly mezi zeměmi EU se nesnižují, ale rostou, tak to asi moc nefunguje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.