Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se říká sportem ku zdraví,

Od: nikc® odpovědí: 22 změna:

Když sportovci jsou více náchylnější k virózám, mi připadá? To slyším ve zprávách každou chvíli, že nějaký sportovec bojuje s virózou. Já když chodím na jógu nebo plavat, tak z toho chytnu pak virózu. Protože tam chodí plno lidí. Mám strach jít na jógu nebo plavat na plovárnu, abych něco nechytla. Tak si radši cvičím doma. Nevěřím moc tomu sloganu "sportem ku zdraví". Hlavně, že všichni doktoří říkají, sportujte. Ale pak když má člověk virózu, tak na to už neřeknou nic. Nemůžu si dovolit být nemocná. Proto nesportuji. Nebo ano, ale doma. To ale není ono. Máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji. Hezký den.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

4x

Ono je potřeba se na to dívat širším měřítku, než jako svaly = žádná nemoc. Tělo je určeno k fyzickému užívání. Čím více a všestranněji ho používáme, tím více zvládne. Svaly jsou určeny k podpoře kostry a pokud jsou ochablé, je mnohem větší pravděpodobnost, že si zaděláváme na budoucí problémy s pohybovým aparátem. Další je okysličování krve, zátěž oběhového systému... Bez tréninku tohle všechno "zakrní". Starší lidé ví, že jak přestanou chodit, pohybovat se (tedy cvičit, trénovat svaly), jde vše do ... A o tom to je. Ne o virózách. M.

jofa*

Moje matka (97) cvičila naposled před 2. válkou v Orlu. Od té doby jen normální běžný pohyb bez jakéhokoliv extra cvičeni a je stále v pohodě. Soused jezdil na kole denně ve větru dešti, běhal, cvičil. Jednoho dne přjel z "treninku", lidově vyflusanej a jazyk až na vestě. Do večera bylo po něm (55 let). Takkže je to vše diskutabilní.

72mona3*

Jofa - Jo a silný kuřák se dožil devadesáti a nekuřák umřel v pětapadesáti na rakovinu. *cteni*Vše nelze zaškatulkovat. Záleží na genetických dispozicích.

jofa*

Trochu poopravím. Samozřejmě v "pohodě" v uvozovkách. Mona: No právě, pouze o sportu to není. Hrají tam důležitější faktory.

liska5

Tady hrají velkou úlohu geny, vrozené dispozice, jak jednotliví lidé snesou ony různé konstelace - strava, psych.stres, fyz. zátěž,...

hodnocení

4x

Heslo Sportem ku zdraví je strašně staré. Lékaři začali tuto radu dávat v dobré víře lidem, aby neopomíjeli přirozený pohyb. V dnešní době bude prospěšnější, když heslo trochu poopravíme a slovo sport upřesníme jako rekreační sport. Nebo prostě řekneme jen Pohybem ku zdraví. Za prospěšný pohyb se považuje v létě turistika a v zimě lyžování na běžkách. Samozřejmě za vhodného počasí a bez snahy absolvovat rekordní počet kilometrů.

I plavání a jóga, kterým se chce věnovat tazatelka, jsou velmi prospěšné. Tam se vzhledem k větším skupinám lidí samozřejmě nevyhne kontaku s viry a bacily. Ale vhodným stravováním se dá i odolnost vůči virovým nákazám upevnit.

Jinak virózy u vrcholových sportovců a běžné populace se v procentech nebudou příliš lišit. Jen o rýmě souseda a kolegy se nikde nepíše.

jofa*

bimbam: Tak, tak. Heslo vznikalo za dob kdy sport byl vnímán jako zábava ve volný čas s viďinou utužení zdraví, což se mnoha lidem vrátilo po nemocech do plnohodnotného života. Pokud zůstaneme v tomto pojetí určitě jde k duhu. Vrcholvý sport je ovšem o pěnězích a tam o zdraví jde až na druhém místě.

hodnocení

Jinak nevím, kolik lidí chodí do jiných fitness a wellnes center. Ale tam, kam chodím, je nás na józe asi 30 lidí. Asi 3 sály jsou tam a fitness centrum a všechny ženy chodí do jedné šatny. Šatna je docela malá.

hodnocení

Co ženy, mladé holky tam chodí. Nevím, kam chodí cvičit ty starší. Nebo moc necvičí ženy v mém věku.

Nikc - párkrát jsem v Praze vedla do různých cvičení vnoučata. Ano, šatny jsou malé, navíc na každé dítě tam čeká někdo z rodiny. Příležitostí k nákaze je tedy mnoho, ale nebude to horší než kdekoli jinde - školy, obchody, dopravní prostředky. Také zmiňujete cvičení dospělých. Jsem přesvědčená, že v našem městě se v odpoledních a večerních hodinách cvičí hodně. Vím o několika skupinách jógy, pak to kdysi býval aerobic, břišní tance, jakási zumba. Možná se změnily cvičitelky i názvy jednotlivých typů cvičení, ale ženy středního věku stále někam chodí. Já osobně vím o dvou dopoledních důchodcovských cvičeních v bazénu a dvou dopoledních cvičeních v tělocvičtě na karimatkách. Jsou to náznaky jógy, protahování svalů, rozhýbávání kloubů... Jinak bydlím v kraji známém v zimě běžeckým lyžováním. Lyže zde mají mrňata i osmdesátiletí důchodci. V Praze to máte horší. Chápu.

hodnocení

Já ještě nejsem důchodkyně*sok* a s důchodkyněmi cvičit ještě nepotřebuju. Jsem ve středním věku. Asi ženy mého věku cvičí s dětmi nebo u plotny. :-D Ale vlastně tam i chodí, ale je jich méně než těch 20 letých.

Nikc, já vím, že nejste důchodkyně. Rozhodně jsem se Vás nechtěla dotknout. Jen jsem ve Volné diskusi napsala navíc i to, o čem jsem dobře informovaná. Ale že ženy středního věku mají dost možností chodit někam cvičit (tančit), prostě vím. Z osobních kontaktů s nimi i z letáčků, které bývají k rozebrání v čekárnách lékařů a v obchodech.

Přeji Vám, abyste ve zdraví a v pohodě pokračovala ve cvičení :).

hodnocení

Tak jsem to nejdřív špatně pochopila. Pak jsem si to znovu přečetla a pochopila správně.:) Děkuji, mějte se! Těch 20 letech je také víc než 40 letych. Asi i proto je jich tam více. 40 let se ne každý dožije.
hodnocení

Moje spolužačka zrovna nedávno se zabila během zimního sportu.

jofa*
hodnocení

2x

Když nějaký sportovec bojuje s virózou, tak je to ve většině případů to samé, jako kdyby říkal: "Moc toho ode mne nečekejte". Jinak se také říká: "Sportem k trvalé inavaliditě"

hodnocení

2x

Nikc, všeho s mírou. Problém není, že by člověk při sportu byl náchylnější. Problém je, že máme malou imunitu a jsme nuceni k výkonům i pokud nejsme zrovna ve formě. Takže se kdekdo nadopuje prášky a leze do práce, do dopravního prostředku atd. Takže chemie, stres a do toho snaha udělat něco pro zdraví = vlézt mezi lidi. I ty, kteří nejsou zrovna ve formě. Začarovaný kruh.

Letos byla první zima po dlouhé době, kterou jsem přečkal jen s rýmičkou. Změnil jsem práci a nedělám obchod.

Jinak - sportem ku zdraví: Neběhám (zničil jsem si kolena), přestal jsem plavat (kožní problémy). Těším se na kolo, ale po loňském držkopádu ze mě už bude jen nevýkonný srab. Takže se můžu podepsat pod: Sportem k trvalé invaliditě.

hodnocení

Ampere, nejde o práci. Já přestala plavat od té doby, co mě bolelo ucho z toho a jednou jsem tam chytla taky nějakou střevní virozu. Byla jsem v Podolí a chodila do té vířivky, nechat si tam masírovat záda a krční páteř. Na to to bylo dobrý. Jinak i plavu ráda. Nejlepší je plavat v moři. Vloni na Rhodosu, to byla nádhera. Ani mi tam nevadilo, že jsem sama. Zabavila jsem se v moři, na pláži pití a koukala jsem na ostatní lidi, jak se tam opalují a co dělají. Při frontě na pití jsem se s někým zapovídala. To bylo dobrý.

liska5
hodnocení

2x

Já se nedivím. On ten vrcholový sport se od toho běžného rekreačního ještě víc utrhl. Tam už je to opravdu o zdraví. Cyklistům pomalu vyměňují krev po etapách. Pojízdné laboratoře hledají, čím výkon vylepšit v mezích antidopingových kontrol. Do vrcholových sportovců se vkládají velké prachy a zároveň velké naděje. Stres pracuje. Zátěže se stupňují. A psychika dělá hodně. Začíná se často s tréninkem, kdy by běžný smrtelník ještě rehabilitoval. A jelikož jsou to jenom lidé, kteří mívají nějakou tu slabinu, tak jim zdravotní problémy signalizují, že tady jsou hranice, kde už mne to ničí. A z toho další stres. Odpovědnost za tým ap. Vzpomeńte na Rosického. Velký talent, férový bojovník, ale něco v něm bylo křehké. Stejná tréninková zátěž nevyhovuje různým typům už jen podle krevních skupin. Některé k výkonu potřebují delší relax. U individuálních sportů je běžné, že i stravu mají na míru rozepsanou...

Něco jiného je běhat si venku, když mám chuť. Okysličit, otužit, prokrvit a protáhnout tělo v nižších soutěžích, rekreačně. To jedině prospěje! Jestli se prochladím, to se mohu i cestou do hospody.

hodnocení

2x

Sportem ku zdraví, protože pohyb tělu prospívá. Virózu můžeš chytit i v MHD, nejen na sportovišti. Důležité je užívat nějaké potravinové doplňky, obsahující vitamíny. My jezdíme třeba na kole a když to jde, tak např. ob den 15km. O víkendech, nebo při dovolené i více.

hodnocení

Beru i nyní vitamín C se šípkem a echinaceu. Ale i přesto mám strach, že něco chytím. Protože po józe jsem posledně byla dlouho nemocná. Tam chodí a vystřídá se, i v šatně, spoustu lidí. Po ní se osprchuju a pak jedu tramvají nebo metrem.

mot
hodnocení

0x
ja jednou nesportoval a presto sem chytil virozu. jak mi to vysvetlite? je to zahada...
hodnocení

Mluvím za sebe. Samozřejmě, že nejen po sportu se chytne. Děkuji za názor. Hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]