Nejste přihlášen/a.
Zajímal by mě názor, jak vidíte rozšiřování měst a obcí do volné přírody, rušení polí a luk. Určitě to není jen kolem měst, kde to znám, ale je to i jinde. Je to pěkné, ale myslím že nevratné. Jeden rok jsem jezdila kolem kukuřičného pole, jeden týden byl vysekaný pruh, další týden vytyčené kolíky, další týden složený materiál a do zimy se bydlelo. Dívala jsem se na plán výstavby v našem městě, je plánovaná ohromná nová čtvrť , snad i s obchody apod. Nyní tam roste pšenice a pole je na prodej. Tak to bude zemědělská půda změněná na stavební pozemek. Nic na tom nezměním, jen si myslím, že ta půda bude jednou dětem a vnukům chybět, Kolem nových domků záhonek vidět není, jen okrasná zahrada. Přitom myslím, že přímo ve městech je stavebních pozemků dost, i když by bylo pracné a náročné stávající ruiny zbourat . Možná v tomto směru by měla města pomoci, ušetřilo by se za kanalizaci, plyn, vedení elektřiny apod. I když by se ledacos muselo předělat a opravit. A těch továren pobořených ! Pokud se někdy na místě továren něco staví, tak pouze obchodní centra, která prý platí zahraniční investoři. Jak to vidíte?
Nepřiměřená je veškerá lidská činnost a nenažranost, s tím související. Jen se můžeme dohadovat, jak dlouho tato situace vydrží - 20, 30 let? Znáte ten citát Alberta Einsteina, že třetí světová válka se bude vést kamennými sekerami? Prostě ten stav ve všem, jaký je v současnoti, jednoho krásného dne skončí a pak teprve bude mazec.
Taky se mi to nelíbí,místa kde jsme jako děti chodili,do lesů a polí jsou fuč a vznikly tam satelity.Když jdu běhat,tak to není jako dřív za dvě minuty v přírodě,ale běžím ulicema s nevkusnými domky,které jsou obydleny v podstatě jen o víkendech,protože majitelé jsou stejně v práci až do večera.Je to hnus a to jen kvůli lidskému egoismu a dostupnosti ,kterou společnost nabízí.
Proč by lidé nestavěli,když na tom vydělají ti co pozemky prodají,proč by nechtěli dům,když ceny důmu se kolikrát rovnají ceně bytů...na co potřebujeme krajinu,lesoparky, dětská hřiště ,když přece budeme mít svou zahradu s bazénem,tujkama a trampoškou pro děti.Tak bohužel společnost uvažuje a mě se to nelíbí,já to mám nastaveno jinak.
...ale je to vývoj společnosti,přebíráme"západní"styl a učíme se pomalu.Bydlím v podhůří Beskyd a je mi smutno s toho co vidím.Nejen roztahané vesnice,ale i totální nevkus,domky co se tam vůbec nehodí,doslova ničí krajinu.Jsou věci,kde by lidé neměli mít volnou ruku.Když někdo nemá vkus a rozum,tak má většinou peníze a podle toho to tak vypadá.
...asi bude záležet na dalších generacích jak je vychováme nebo se vychovají sami,sami poznají jak chtějí žít.I když mám více dětí necítím potřebu žít v domečku,ani nechci aby měli svou zahradu(i když ty dnešní zahrady jsou dost pidi).Učím děti,že celé město je naše,využíváme přírody i města a všeho co nabízí,nechci je izolovat u domku,jen kvůli své pohodlnosti.Třeba v USA se občas přožene hurikán,záplavy atd.tam si příroda své místo zase vezmě zpět.U nás to není tak divoké,ale nikdy nevíme jestli to vyřeší nová generace nebo příroda sama.
Někdo musel schválit změnu územního plánu, změnit zemědělskou a lesní půdu na stavební pozemky, někdo musel schválit,jaké domky se budou stavět.Někdo musel zřejmě hodně výhodně prodat pole zahraničním investorům, aby u nás vystavěli obří logistická centra, obchodní zóny, obrovská parkoviště. Taky je mi z toho smutno,když vidím, že naše děti pomalu nepoznají strom, nevidí lesní ptáky atd., protože žijí jen na sterilní zahradě. Potom se divíme, že si neváží nově vysazených stromů v parku,vůbec lidské práce, protože doma mají všechno hotové a nevědí, jak je namáhavé vypěstovat brambory, mrkev atd. Všechno souvisí se vším.
Bydlení v domku je pro mnohé příjemnější, než bydlení v paneláku. Člověk tam může relaxovat, je blíže přírodě (a dál od lidí). A není to jen bazén, venkovní grilování, snadný a rychlý přesun do zeleně. Je to možnost věnovat se náročnějším koníčkům, protože nejen prací živ je člověk. A dnešní zahrady jsou mnohdy pestřejší co se týká rostlin a hmyzu, než okolní zemědělská krajina.
@lenulakr - Někdo musel zřejmě hodně výhodně prodat pole zahraničním investorům
Není se co divit - totéž s lesy. O obojí se majitelé musí starat, což leckdo nechce, nezvládne, neumí - tak prodá.
rv- jistě máte pravdu,máte na mysli kutily a lidi co věnují svůj čas zahradě a domku a nebo žijí dohromady s prarodiči,pro které je domek s rodinou příjemnější,ale opravdu jich není"většina".Bavíme se tady o novostavbách,satelitech a dovolím si v klidu říct,že to není "většina",dokonce si myslím,že takové lidi budete hledat hodně dlouho.Opravdu v tom hodně hraje i lidské ego-tohle je jen moje,nejlépe at mi sem ani nikdo nevidí,zahradu jen malou,at nemám moc práce a i domek raději malý,kdo by to uklízel.No a co se děje na ulici nebo v okolí mě nezajímá,hlavně že já si dám to kafčo na své terase a vidím jen svůj kousek zahrady.
...a byty nejsou jen paneláky"alá Jižní město"jsou i velmi příjemné bytovky apod.
...nechci zabíhat do politiky,ale když vzpomenu na své dětsví,tak se lidé scházeli na lavičkách před bytovkami,paneláky,sadili tam květiny,keře ,parky byly plné dětí i dospělých,dokonce i prádlo se sušilo venku,lidé při velkém úklidu zametali i kolem popelnic,přilehlou cestu...dneska to tak není ,každý jen na svém"písečku" a jen to co musí,nic navíc.Takhle to bylo v ulicích kolem mě.
Musíte si to srovnat s tím, jaké možnosti zálib tehdy byly. Nic v televizi, žádný internet, auto zřídka. Takže doma max. kniha a poslech rozhlasu/ gramofonu. Proto lidé dříve chodili za zábavou ven. Dnes nemusí. A proto si více vybírají - místo zametání ulice raději pojedou autem na výlet.
Předně bych neřekla, že na místě továren se staví jen obchodní centra. V Praze na místě čokoládovny Orion stojá a staví se další bytové domy. Naproti bývalé zahradnictví, opět se plánuje výstavby bytů. O kus dál v cukrovaru to samé, některé domy už stojí a staví se další. V lihovaru na Smíchově se též plánují stavět byty. V mém okolí, kdo prodal rodinný dům, postavil developer dům bytový, takže na místě jedné rodiny, bude bydlet třeba 6,8 nebo 10 rodin. Zahrada zmuzela, parkovacích míst na pozemku jej pár, rozhodně ne pro všechny nové obyvatele, stejně tak místní školy ani školk nejsou nafukovací, stejně tak kapacita u lékaře a kapacita silnic. Modřanskou se nedá projet ráno už teď, jak to bude vypadat, až se obydlí výše jmenovaní lokality, raději nevědět.
Zastavování zelených ploch a zhušťování měst fakt nechápu a nechápu, kde se berou ti lidé, co tam chtějí bydlet, když nás neustále straší malou porodností a vylidňováním.
Sice máte pravdu ale asi také máte kde bydlet, spousta lidí ne a tak se musí stavět. Zlatej panelák, zabral málo místa a bydlelo 34 rodin. Pole super ale podívejte se co se na nich dnes pěstuje, řepka a kukuřice do bioplynek, pšenice do kotlů jako palivo, strašné to sice je ale peníze jsou přednější pro mnoho lidí. Bude to asi ještě trvat, než se začne myslet jinak, zatím jíst co máme a vodu máme také.
O tomto jsem se bavil v práci a docela mě zarazilo že nadpoloviční většina nepovažuje nájem či panelák za bydlení.Spousta tvrdila že nemají kde bydlet ačkoliv mají vlastní velký panelákový byt.Dnes je hitem že všichni musí mít barák s bazénem a s bytem se nespokojí.
Tak zatím to vypadá , že u nás se pole zatravnují a zalesnují . Prostě jsme moc drazí a levněji to vypěstují na jihu než u nás na vrchovině. Ale stavební parcely prodává obec nejvyšší nabídce obálkovou metodou . V sočasnosti stojí prázdná parcela přes 10 ročních platu a jsou okamžitě rozebrány (obec vždy za pár let postaví jen ulici) . Ceny bytu a domu jsou proto vysoké a lidi je nechtějí prodávat (stále rostou) . U kamaráda jsou třeba v bytovce 3 prázdné byty a takových případu je více , kdy majitelé přijedou dvakrát do roka zkontrolovat byt nebo dum a to je vše. Dalo by se říci že místo cedule s názvem města by tam mělo být napsáno - Jen pro bohaté
Česko má asi 80 000 km2 a 10 mil. obyvatel. Na 4-člennou rodinu tak připadá pozemek přes 3 hektary (30 000 m2), to je čtverec o straně 180 metrů. Z toho je vidět, že i když by si každá rodina dopřála rodinný domek s velkým pozemkem 5 000 m2, stále zbude dostatek plochy pro infrastrukturu, pole, lesy, ...
Dobrý den. Myslíte si, že s těmi třemi hektary, může být tato rodina potravinově soběstačná? Díky za vaši odpověď.
Pravděpodobně ano winepunk.cz/.... A to i co se týká živočišných bílkovin (a snad i dřeva na otop). Ale proč by to člověk dělal? Člověk potřebuje nejen potraviny, ale i oblečení, elektřinu, léky, školy, ... A když se nechá zaměstnat, tak dosáhne mnohem vyšší produktivity práce, než se dřít na 3 hektarech a vydělá si dostatek prostředků, aby si vše potřebné koupil a na 3 hektarech se válel u bazénu a relaxoval.
A co když se bude zase zvyšovat nezaměstnanost? S pokrokem přibude profesí, které budou vykonávat roboti, už ted je všude zaměstnaných mnoho cizinců a myslím, že budou přibývat. Nebo myslíte, že bude pracovních a velmi dobře placených míst přibývat? A proč je tolik bytů a domů prázdných? Proč jsou nájmy tak vysoké? Dřív, kdo měl volný byt , musel vzít někoho do nájmu, proto mnoho lidí v domě,který postavili, druhý byt nedodělali / třeba nezavedli topení/, aby nikoho nemuseli brát.Je to na dlouhou diskuzi, ale s kým mluvím, každý řekne, že nechápe to hazardování s budoucností dětí a vnuků. Dřív byli lidé skromnější, dnes, pokud mnoho lidí nemá svůj pokoj, 2 garáže, velkou okrasnou zahradu, terasu a bazén, jakoby nežil.
@lenulakr - Dřív, kdo měl volný byt , musel vzít někoho do nájmu
Zkuste mi logicky vysvětlit, proč by se někdo měl dělit o vlastní majetek s cizími lidmi, notabene na příkaz "shora".
Asi bylo víc důvodů, lidé potřebovali a chtěli bydlet a stát po válce nestíhal tak rychle vystavět dostatek bytů, lidí, kteří postavili tak rychle svůj velký dům po válce asi mnoho nebylo, my jsme bydleli asi 2 roky v malém starém domku v nájmu. Naši o veškeré úspory přišli v 53.roce, tak vlastní nový domek padl. Nevím, byla jsem moc malá, abych to mohla hodnotit, jen jak o tom uvažuji. Kolikrát přemýšlím o budoucnosti / která se mě stejně netýká/, ale nějak mi to nedá.
@lenulakr - Nemyslím tehdy - taky znám rozdělené nejen domy, ale i byty - ale proč by se to mělo opakovat teď?
To doufám nebude, ale proč by každá rodina měla mít dům s pozemkem? Stejně se vrací domů kolikrát jen vyspat, když se zeptám, jestli si večer sednou ven a dívají se třeba na hvězdy, řeknou, že jsou unavení a že se jim nechce. Pokud jsou malé děti, tak to využijí, ale jak roky přibývají, dům začne stárnout s nimi .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.