Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou knihu o buddhismu?

Od: tomomoto odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

minulý týden jsme ve škole měli velmi zajímavou přednášku o buddhismu a celkově mě toto široké téma zaujalo natolik, že bych si do své sbírky knih chtěl pořídit nějakou novou o buddhismu, která by byla pěkně a zajímavě napsaná a dobře by se mi četla. Předběžně jsem se na nějaké knihy koukal na internetu, ale je jich tam taková obrovská spousta, že vůbec netuším, kterou bych si měl pořídit. :-D

Máte nějakou oblíbenou? Byl bych velmi rád, kdyby mi někdo nějakou doporučil.

Děkuji a přeji pěkný zbytek neděle. :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Je nutno předeslat, že slovo "buddhismus" by se nemělo používat, je to špatný překlad. Správně je slovo Buddha, a znamená to - ne Boha nebo bytost, která je vzorem pro své stoupence, ale "správnou cestu žití". Cestu souznějící s vesmírem a přírodou a soucítící se vším živým, na jejímž konci je absolutní štěstí. Ne vítězství, ne prohra, ne moc, ne bohatství, ne nadvláda - ale absolutní rovnováha a štěstí (nirvána). Nicméně výraz Buddhismus se vžil, jelikož je to pro většinu lidí jiných kultur pochopitelnější a dovedou si "to" logicky odvodit podle vzoru těch náboženství (všech ostatních), kde je vždycky nějaký Bůh (či Bohové), který konal a kázal, a ostatní ho následují a konají podle jeho vzoru. Buddha je jediné náboženství hlásající nenásilí. Neznám jiné náboženství, které by nemanipulovalo lidmi a nebojovalo (proti něčemu či s něčím). Je trochu nesnadné poradit knihu, protože i dobrý text ovlivňuje dobrý či méně dobrý překlad. Navíc učení Buddhy je psáno poněkud poeticky a v příměrech, pro mnohé nesrozumitelně. Ale dobře se dá pochopit tibetský (zatím poslední) Dalajláma, kterého lze vidět občas i v televizi, a který je považován za velmi vzdělaného, moudrého a jednoho (pokud ne jediného) z jejčistších smrtelníků dnešní doby. Radila bych jeho knihu: "Probuzení mysli a osvícení srdce". Jedná se o učení tibetského buddhismu. (Ale my už víme, že ne buddhismu, ale Buddhy). Ida

hodnocení

0x

Ahoj,ja doporucim moje nejoblibenějši - od tibetskeho lamy T.L.Rampa - je od něj mnoho knih,doporučuji přečist všechny,piše tam pravdu,tak jak to je,astralni cestovani,mimozemstany,zivot v klaštere,atd.Dale vše od Dalajlamy.

janm*
hodnocení

0x

Mohu se přidat s knihou Buddhismus od Vincence Lesného, je to dobrá kniha do začátku ale i jinak je to výborná kniha, seznámí čtenáře od naprostého začátku přes popis učení až po jednotlivé buddhistické sekty, v závěrečné kapitole se autor věnuje "průniku" buddhistických ideí a ba i pasáží z b. písem do písma křesťanů tedy nového zákona, zcela nezaujatě nestranně, výborná kniha...

lucie*
hodnocení

0x

Já začla touhle malinkou...a z filmů mě zaujal Malý Budha.*palec*

Jakou knihu o buddhismu?

vidjananda
hodnocení

0x

Neuvádíte, jak rozsáhlá a podrobná by ta kniha měla být. Pro začátek bych doporučil články na Wikipedii a dívat se po odkazech.

V angličtině existuje edice The Complete Idiots Guide na všemožná témata, v tomto případě je to kniha Gary Gach - The Complete Idiots Guide to Understanding Buddhism (2002).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]