Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soudruh Fendrych chce vyvlastňovat byty

Od: ra252® odpovědí: 17 změna:

Co vy na to?

nazory.aktualne.cz/...

doplněno 06.04.19 19:56:

V Německu desetitisíce lidí demonstrují proti drahým nájmům, v Berlíně za vyvlastňování ..

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nikdo*
hodnocení

2x

Fendrych nechce vyvlastňovat. Tenhle nápad vypadl z pirátského Primátora Prahy(?Hřib? se jmenuje?), a co jsem četl, tak už od toho ustoupil.

A k těm bytům? Já mám volné dva. A dokud bude nájemník ze zákona ta zvýhodňován jak je, zůstanou volné. Dokud budou neplatiči chráněni zákonem, tak to lepší nebude. Nemyslím, že bych byl sám. Zákony velkých čísel platí, a tak nás určitě není málo, co máme prázdné byty.

Stát jen sklízí, co zasel, a na co jsme upozorňovali. Nikdo nás neposlouchal.

hodnocení

1x

Tyto přihlouplé (a to volím velmi slušné slovo) názory, se šíří polovinou Evropy. Pokud by to ještě byl názor jednoho člověka, dalo by se to omluvit nějakou duševní poruchou. Jenže bohužel, těmto názorům tleská nemálo voličů.

pb®
hodnocení

1x

Šlak mě může trefit, když jsou v centru celé bloky prázdných a chátrajících domů a na okraji se zastaví domy kdejaký kus zeleně. Rodilí pražáci nemají peníze na bydlení, tak utíkají za levnejším bydlením za Prahu a dojíždí pracovat do Prahy, stejně jako celé Střední Čechy ba i část Moravy. Klidně v Praze pracují i ostraváci. Dva dny ranní, dva dny noční, přespí to někde na ubytovně a na 4 dny volna juchů domů. Pak jsou kolony na silnicích a Praha plná aut a řeší se to modrými zónami, takže ve výsledku nedojede a nezaparkuje nikdo nikde, jen rezident může (ně vždy) odstavit vozidlo před svým domem a popojíždět po své městské části. Studenti mají koleje někde v prdelákově a táhnou se úhlopříčně přes celou Prahu do školy. Přitom zrovna studentům by bydlení v rušnějším centru se špatným parkováním a minimem zeleně asi vadilo méně, než rodinám s dětmi.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, volných bytů je dostatek, ale vyvlastňovat je zbytečné. Stačilo by v podstatě jednoduché řešení - zálohované nájemné. Stát by převzal garance za neplatící nájemce, pronajímatel by dostával nájem od státu a ten by si následně vymáhal toto na nájemci. Nyní to musí dělat pronajímatel, soudy jsou pomalé či dluh nevymožitelný a ochota pronajímat byt je prakticky nulová. Jenže, toto stát neudělá (ještě neudělal ani zálohované výživné). Zdravím!

doplněno 06.04.19 16:24:

ra252 - ještě je možnost uzákonit neplacení nájemného jako trestný čin a neplatiče přesunout do vězení .

doplněno 06.04.19 17:05:

jedubabicka - to není hloupý nápad, ale řešení. A pokud to je hloupý nápad, tak nebudou volné byty. Ovšem, nemusíte mít obavu, že by toto stát realizoval (byl by blázen, stejně jako ten, kdo ještě pronajímá). A mimochodem - když už reagujete na vložený příspěvek, tak používejte komentář (k tomu má sloužit) a nevkládejte svůj nový příspěvek.

hodnocení

Souhlas. Nebo levnější varianta. Umožnit neplatiče vystěhovat. Stát je ten, kdo mu brání.

hodnocení

0x

@ben - Stát by převzal garance za neplatící nájemce, pronajímatel by dostával nájem od státu a ten by si následně vymáhal toto na nájemci.
Odpusťte, ale to je stejně hloupý nápad jako ten s výživným - stát bude platit a pak vymáhat *smich2* - a dopadlo by to stejně. Podle analýzy tohoto způsobu u alimentů (soukromá info z MPSV) by stát vymohl zanedbatelnou částku. Soudím, že s nájemným by to bylo totéž.

jendad
hodnocení

0x

Jak se říká řeší se následky , ale né příčina. Celá evropa stále jede na feudální koncepci (centralismus) . To znamená daně určuje vláda a pak rozesílá peníze dolu .Preferují se spotřební (zdražovací) daně a vše je tak drahé.

V americe je to jinak . Tam mají koncepci svobody a nezávislosti(finanční ) státní správy. To znamená obce mají své daně(dan z nemovitosti max 3%) . Státy mají dan z obratu a unie má zbytek daní. Tím že stát neposílá obcím peníze , tak máte nízké zdražovací (dan z obratu a dan z převodu) daně . Levně tedy postavíte nebo koupíte a peníze se takzvaně točí.

Protože jsou daně z nemovitosti velice nepopulární , tak je tlačeno na nízkou sazbu . Logicky tak obec pokud chce zvýšit příjem , tak tlačí na výstavbu (budoucí příjem z daní) . Naproti tomu stavebníci chcou levné domy (málo platit na daních) . Výsledkem je levné bydlení . Veká nabídka na trhu a konkurence což paradoxně všem vyhovuje . Proto jsou v americe velké domy :)

petit
hodnocení

0x

Co vy na to?

Co my na to? Pokud si to národ opravdu bude přát a nejen hrstka křiklounů - i bude se vyvlastňovat. Co chcete slyšet?

007cz

Co chce slyset...nic...jen starý komunista provokuje.

lidus*
hodnocení

0x

Už to slovo vyvlasnit, vyvolává emoce ale o tom, že bytová politika by se měla změnit nepochybuji.

sebod*
hodnocení

0x

Ale jo. Je tu dost majitelů velkého počtu bytů (desítek až stovek), kterým bych to "znárodnila" z fleku. Jak k nim velice lehko přišli je všeobecně známo, jak se chovají k nájemníkům je také známo. Takže těm bych to zabavila ihned *cert* A nemuselo by to skončit jen u bytů *zmateny*. Nojo,no... Jenže... Tihle mají natolik vlivné kamarády, že by jim vše zůstalo a naopak by se dostali zadarmo k tomu "znárodněnému" majetku nějakého "normálního",pracovitého člověka.

Podle jakého klíče byste "znárodnila" a "přerozdělovala potřebným"? Tedy komu ještě ano a komu už ne?

lidus*

Sebod, názor máme stejný ale ani jsem si netroufla to napsat aby mě tu někteří neukamenovali.

hodnocení

Stejní Fendrychové před pár lety tvrdili, že deregulace nájemného povede k jeho poklesu a že bude bytů dost. Bytů je naprostý nedostatek a nájemné je čtyřnásobné.

sebod*

Jedubabo. To je právě ten obrovský problém : jaký KLÍČ? Vždycky je někomu ublíženo, někomu ukřivděno... A jak jsem napsala výše, těm, kterým by to měli opravdu sebrat, to neseberou, protože ruka ruku myje.

danys*
To už tady jednou bylo ne? Že vám to chybí? :D
sebod*

Danys. Ještě jednou si h-o-d-n-ě pomalililičku přečti můj příspěvek. Radši dvakrát-třikrát. Potom se opravdu dlouze zamysli a pak se mě zkus zeptat znovu, ano?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]